Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Porovnávací test mikrofónov Canon HV20 & Stage Line & RODE VideoMic & ZOOM H2n.

RomanKo-z-LC (118)|15.6.2012 19:12
Porovnávací test mikrofónov Canon HV20 & Canon DM-50 & Stage Line & RODE videomic & ZOOM H2n. Tichá reprodukovaná hudba z jednej reproduktorovej sústavy (približne 1W, mono), mikrofóny pri teste vzdialené od osi vysokotónového reproduktora asi 70 cm. Zvuk všetkých mikrofónov upravený na rovnakú úroveň - intenzitu, ale bez korekčných, frekvenčných úprav. Hudba z reproduktorov tiež bez frekvenčných úprav.

RomanKo-z-LC (118)|17.6.2012 20:58
Test opravený - pribudol mikrofón Canon DM-50 (zabudol sa zúčastniť predošlého testu).
RomanKo-z-LC (118)|24.6.2012 11:23
Zaujímalo by ma, aký zvuk by mal mikrofón RODE NTG2 (NTG1) porovnaní s videomic... Máte ho niekto? Mohli by ste hodiť na net porovnávací hudobný test RODE NTG2 vs RODE Videomic?
dalizije (641)|24.6.2012 17:25
Mám rode NTG2 a Videomic Pro. Jak budu mít čes, můžu to zkusit :-)
max111 (12)|29.7.2012 14:36
[QUOTE=RomanKo-z-LC;414470]Zaujímalo by ma, aký zvuk by mal mikrofón RODE NTG2 (NTG1) porovnaní s videomic... Máte ho niekto? Mohli by ste hodiť na net porovnávací hudobný test RODE NTG2 vs RODE Videomic?[/QUOTE]

Ahoj.
Ja mam Od RODE: Video micro Pro a NTG2.

Ale musim povedat, ze som velmi NESPOKOJNY s NTG-2. Ma dost pocutelne skreslenie v nizkych frekvenciach. Tocil som s nim jeden koncert v meste na otvorenom priestranstve a zvuk v basoch bol neskutocne skresleny. Vzdialenost od podia bola cca.150-200m. Oproti ostatnym mmikrofonom, co boli na stativoch, alebo na ostatnych kamerach to bol HROZNY ZVUK. ( AKG C 451 B, Video micro PRO, AKG CK98, AKG C2000B)(Kamery: Cannon XH A1s, Cannon XH G1s, Sony pmw-ex 5)
Skusal som ho aj doma pri domacom kine. Da sa povedat, ze pri normalnej hlasitosti ako sa pozera film v surround. Trosicku hlasnejsie ako sa pozeraju Televizne noviny. A to skreslenie nizkych frekvenciach tam bolo tiez.

Uz som ho poslal na vymenu. Takze ked dojde tak to vyskusam a napisem.
Inak to ma velmi pekny a cisty zvuk, perfektnu citlivost a smerovost. Fakt dobre vlastnosti. Len nechapem preco tak dobry micro ma take velke skreslenie. (max SPL 131 dB)
RomanKo-z-LC (118)|6.8.2012 13:53
max111 - ďakujem za odpoveď na moju otázku. A čo sa týka toho skreslenia na nízkych frekvenciách - NTG2 nemá prepínač citlivosti? (Napríklad: 0, -10 dB, -20dB ako RODE Videomic.) Možno to by pomohlo pri vyšších hlasitostiach. V RODE Videomic je spomínaný prepínač na neskutočne nevhodnom, neprístupnom mieste - v priestore pod batériou a aj to krehké mini-pidi prepínače. Hrozne nepraktické!
RomanKo-z-LC (118)|6.8.2012 14:12
ZOOM H2n rekordér je pre mňa sklamaním. Nahrávanie v tichom prostredí je katastrofa! Úroveň šumu -30dB!!!! Čiže odstup signálu od šumu max. 30dB. Aj to len v prípade ak modulačné špičky dosahujú 0dB. Ale nedosahujú. Slabá elektronika úraduje aj po pripojení externého mikrofónu. Napríklad s golierovým mikrofónom, ktorý pripojený do videokamery produkuje kvalitný silný zvuk, pripojený do ZOOM H2n produkuje slabý zašumený zvuk.

Toto sa z môjho hudobného testu nedá posúdiť. Šum úraduje v tichšom prostredí. Napríklad pri nahrávaní rozhovoru ak sa doň nehovorí z blízka a ak hovoriaca osoba tichšie rozpráva.
Aj frekvenčná charakteristika (výrobcom udávaná, nakreslená grafom) je prikrášlená v porovnaní so skutočnosťou.
max111 (12)|6.8.2012 18:05
Co sa tyka NTG-2 tak nema prepinac citlivosti. Ma iba High Pass Filter a to je vsetko.
Druhy micro: Ja mam Videomicro Pro. A ten ma prepinace vzadu a su uplne v pohode, co sa dostupnosti tyka. Jeden je na citlivost: -10dB, 0dB, +20dB. A potom je tam High Pass Filter.
max111 (12)|6.8.2012 18:15
Urobil som jeden rychly zvukovy test oboch mikrofonov. Teda RODE NTG-2 a Videomicro pro.
Nahraval som v priestore, podla nakresleneho obrazku. RODE NTG-2 (uz druhy vymeneny) ma pocutelne skreslenie v basoch.
Zvuk na posudenie necham na vas.

Pekny den prajem.
max111 (12)|6.8.2012 18:23
Pre: RomanKO-z-LC

Ahoj.

Ja puzivam Tascam DR-40. A som spokojny.
RomanKo-z-LC (118)|6.8.2012 20:30
max111 ďakujem za porovnávací hudobný test. Mne sa viac páčil zvuk z NTG2, hoci má skreslenie na nízkych frekvenciách. Zvuk z Videomic Pro je extrémne prebasovaný, chýbajú stredné a vysoké tóny. (Počúvané na AKG K 272 HD.) Zaiste si vyznávačom prebasovaného zvuku a tak si asi aj púšťal reprodukciu. Teda neviem posúdiť. Ja počúvam bez frekvenčných úprav. Korekcie vypnuté - lineárne nastavenie.
RomanKo-z-LC (118)|6.8.2012 21:47
Čerstvý záznam z rekordéra ZOOM H2n:
Prvý zvukový súbor - ženská spevácka skupina asi 10 speváčok (mikrofón Zoom v strede, vzdialenosť od H2n 2 až 4m). Vľavo v pozadí za nimi hudobníci (asi 6m od H2n).
Druhý zvukový súbor - reč. Žena asi 1,5m od H2n.
Nahrávané v kostole.

Ako počujete, keď je zvuk dostatočne hlasný, prekryje šum a subjektívne je to vyhovujúce. Ak by boli v zázname tiché pasáže, šum by bol počuteľný.
666dia (476)|7.8.2012 10:31
zkus Sennheiser a nemusíš nic testovat...
RomanKo-z-LC (118)|7.8.2012 14:25
[QUOTE=666dia;419680]zkus Sennheiser a nemusíš nic testovat...[/QUOTE]

Pre 666dia: Teoreticky viem, čo by som chcel, s čím by som mal pracovať. Teoretických vedomostí mám viac ako praktických skúseností s technikou. Nemám možnosť vyskúšať si poloprofi alebo profi techniku. Čo sa týka tvojho odporúčania - Rode som preferoval preto, lebo má oveľa širší cenovo dostupný sortiment video mikrofónov. Od Sennheiser som našiel len SENNHEISER MKE 400. Zaujímam sa o Rode NTG2 preto, lebo má lepšie "papierové" technické parametre, napríklad frekvenčný rozsah, ktorý má NTG2 aj grafom vykreslený - teda aj s tolerančným pásmom.
Je Sennheiser MKE-400 lepší ako Rode Videomic PRO?

Druhá vec je, čo si môžem dovoliť za amatérsky honorár! Asi len amatérsku techniku.
RomanKo-z-LC (118)|7.8.2012 21:13
BOBA, ďakujem za link na kamerový (lacný) Sennheiser. Tento som na Slovensku v predaji nenašiel. Ale ajtak je bližšie mojim predstavám ako to, čo mi odporúča kolega 666dia. (O existencii vysielačkových setov viem. Publika som sa pýtal na inú kategóriu. Vysielačkový set je cenou mimo.)
Trocha som pátral po tomto mikrofóne Sennheiser SG-108 a tu som našiel mini recenziu:

http://skfilmar.wordpress.com/2011/01/26/test-mikrofonu-shenngu-sg108/

Takže je to slabota. Kvalita vraj horšia ako mikrofón v kamere. Vrátim sa k pôvodnej otázke: Je Sennheiser MKE-400 lepší ako Rode Videomic PRO?
666dia (476)|7.8.2012 21:59
[FONT=arial]Já bohužel Sennheiser MKE-400 nemám, mám jen ten [/FONT]SENNHEISER EW 100 ENG G3 a Rode VideoMic...SENNHEISER je super...
max111 (12)|8.8.2012 12:53
Pre: romanKO-z-LC

Niesom vyznavacom prebasovaneho zvuku! To bol iba test mikrofonov v priestore pri trosku väcsej hlasitosti aby ste mohli pocut to skreslenie nizkych freqenciach u NTG-2. Takyto zvuk sa vyskytuje bezne v praxi. Napriklad pri hudobnych produkciach, atd. atd. atd. A tam moze nastat, ze mikrofon skresluje nie len pri nizkych freqenciach, ale aj pri vysokych freqenciach. Mam to s NTG-2 vyskusane v praxi. Stal som s mikrofonom 200-250 metrov od podia a nahraval reportaz. Cely zaznam slova bol rozbity ako keby premodulovany. Cely test bol robeny bez akychkolvek freqencnych uprav.
Ale budem robit este jeden test, ktory bude trosku objektivnejsi. Mikrofon RODE Videomicro Pro tiez nie je zly. Je frekvencne vyrovnany a snima celkom cisto a brilantne. Samozrejme, ze su rozdiely medzi Videomicro Pro NTG-2. Ale v konecnom dôsledku to budes pocut v nasledujucom teste.

Prajem prijemny den.
RomanKo-z-LC (118)|8.8.2012 14:14
max111 - vďaka za ďalší príspevok. Porovnanie NTG2 - VideomicPro ma naďalej zaujíma. Myslel som, že to je hudobný test z domácej reprodukcie. Takže sa ospravedlňujem. Sám som svedkom toho, že na verejných hudobných akciách je zvuk prebasovaný a po pár minútach počúvania takého dunenia to človeka prestáva baviť... Či len mňa?! Keďže najmä dnešná mládež má pomýlený hudobný vkus (subwoofery duniace na jednej frekvencii). Ľudia, ktorí pracujú so zvukom by kvalitou, verným zvukom mali aj formovať vkus más. Trocha som odbočil od témy...

Keďže plánujem kúpiť ďalší kamerový mikrofón (mám starý RODE Videomic - celkom dobrý!), zaujíma ma NTG2 versus Videomic PRO, prípadne Sennheiser MKE-400. (Na vysielačkové súpravy nemám). Uspokojím sa s monofónnym zvukom ak preváži frekvenčná vyrovnanosť, vernosť, s nízkym šumom. Hoci stereo záznam ženskej speváckej skupiny z kostola zo Zoom H2n ma tiež dostal. Náznak priestoru a potlesk zozadu! Hoci nahrávka je stereo, AV receiver to rozkódoval do priestoru. Avšak Zoom H2n umožňuje aj 4 kanálový priestorový záznam. Ešte som neskúšal.

Prajem príjemný deň!
max111 (12)|9.8.2012 21:25
Dobry den prajem. Urobil som zase nejake porovnavacie testy RODE mikrofonov. Na obrazku je nakreslena poloha ako som testoval.
RomanKo-z-LC (118)|9.8.2012 22:24
Dobrý večer prajem, max111. Práve som si vypočul vaše zvukové súbory Rode mikrofónov. Oba sa mi zdajú veľmi dunivé, tupý zvuk. Nemá to "šťavu". Chýbajú stredné a vyššie frekvencie. Rode Videomic ako keby mal viac tupý zvuk....

RODE Videomic (starý) v mojom teste má úplne iný zvuk - "šťavnatý", frekvnčne vyvážený. Možno má na tom zásluhu aj vysoko kvalitná reprodukcia cez reproduktorové sústavy CANTON CT 720 DC.

Vy ako hodnotíte zvuk RODE v mojom teste?

Aj keď som z "testov" veľmi nezmúdrel, myslím, že NTG2 nebude zlá kúpa. Škoda však, že nemá prepínač citlivosti.
Musko (149)|10.8.2012 07:47
[QUOTE=RomanKo-z-LC;419764]... Vrátim sa k pôvodnej otázke: Je Sennheiser MKE-400 lepší ako Rode Videomic PRO?[/QUOTE]
Ak môžem, tak k tejto otázke napíšem len toľko. Tiež som rozmýšľal nad tými dvoma a vybral som Sennheiser MKE400. Dôvod? Menší, pre mňa dostupnejší. A so zvukom som spokojný. Spokojneší ako so vstavaným na mojej HV30 :)

Odoslané z GT-I9300 cez Tapatalk 2
max111 (12)|10.8.2012 11:14
Dobry den RomanKO-z-LC.

Ten dunivy zvuk moze byt sposobeny aj tym, ze som tie mikrofony testoval na obycajnom domacom kine. A ako kazde aj to moje ma subwoofery ktore su nestastie umiestnene v rohu miestnosti za obyvaciou stenou. Takze za ten dunivy zvuk moze prave to. Mikrofon sice stal v osi jedneho satelitu 50-60 cm, ale bas bol vyziareny a zosnimany z priestoru. Ak pripocitam k tomu, ze Subs stoja v rohu miestnosti, kde vznika stojate vlnenie a z toho rozne interferencie nizkych kmitoctov tak to moze byt presne ten dunivy zvuk.
Pokusim sa urobit nejaky iny test na nejakych kompaktnych reproduktoroch. (2-3 way) Ale momentalne nemam ziadne "dobre" po ruke iba tie od pocitaca. Doteraz som pouzival : --Genelec 1038B--. Ale tie som musel s financnych dvovodov predat. Teraz planujem kupit --KRK Rokit RP10-3--. Ale to potrva.

A este nieco k tomu testu.

Sam som prekvapeny zo zvuku Videomicro Pro. Mozno je to sposobene tym, ze som to mal zapojene na rekorderi a nie v kamere. Mozno ma rekorder inu vstupnu impedanciu ako kamera. Mam pocit, ze raz ked som ich oba skusal, boli pripojene ku kamare mali iny zvuk. Ale to si uz nepamätam.

Pekny den prajem.
RomanKo-z-LC (118)|24.8.2012 18:48
Konečne aj v praxi som použil a overil kvalitu a použiteľnosť mojich mikrofónov o ktorých bola vyššie reč. Tento program v kostole som nahrával tromi mikrofónmi: Mikrofón v kamere Canon HV20, RODE Videomic a Zoom H2n. Keďže najbližšie k účinkujúcim bol Zoom H2n, tento zvuk bol najlepší, okrem toho stereo:

Kedže H2n bol bez obsluhy - nebola možná kontrola a regulácia záznamovej úrovne, použil som automatiku, čo aj je počuť. Napríklad po 2 sekundovom tichu nástup reči alebo spevu je hlasnejší a po chvíli automatika stiahne... Upravované v audio editore.
tommmyt (542)|21.9.2012 20:16
Prosím o radu. Mam nově zrcadlovku a právě řeším zvuk. Nejdřív jsem myslel na rode stereo video mic případně verze pro. Co jsem se díval na youtube tak mi přijdou že obě verze docela šumí. I když teda z toho nejsem příliš moudrý, protože některé videa šumí více a některé méně a to i na stejné nastavení mic jak tam píšou.. Co se týče šumu, tak samo když by se točil koncert, nebo ruch ulic atd tak to tam samozřejmě slyšet není, ale když by se točilo něco slabšího jako cvrčci v noci, tak co použít??? Uvažuju jestli by nestálo za to rovnou koupit třeba ten zoom h4n? Do těch rode stereo video mic (pro) se stejně dává baterka tak to už by se mohl stejně koupit zoom a tam se mi zdá kvalita zvuku lepší. Teda až na heureku, kde uživatelé zase píší že ty integrované mic taky šumí. A nebo jsem ještě našel microtrack II ale jeho zkušenosti jsem nenašel. A nemá xlr pro případné připojení xlr mikrofonů.. Co by jste doporučili pro natáčení třeba přírody která tolik neřve a jsou tam slabší zvuky jako cvrčci atd?? -něco v ceně kolem rode stereo mic, zoom h4na atd, s co nejmenším šumem pro slabší zvuky.. předem děkuji
edit-jo xlr se může řešit redukcí, je mi to jasné :-) i když netuším jestli se ten mic pak napájí z microtracku nebo je potřeba mic na baterky?
RomanKo-z-LC (118)|21.9.2012 21:06
Ja nemám skúsenosti s lepšími mikrofónmi. Mám len spomínaný Rode a Zoom H2n a golierový. Ako som spomínal, Zoom H2n šumí. Šumí viac ako Rode. A to aj z line IN vstupu! Hodí sa len na záznam v hlučnom prostredí. Neviem ako šumí H4n. Možno o niečo menej. Na záznam v prírode - ako píšeš, treba niečo lepšie. Napríklad od Sennheiser.
Ale to nech ti odporučia takí, ktorí s tým majú skúsenosti. Myslím, že Rode Videomic aj Zoom je lacná amatérska technika a tomu zodpovedá aj kvalita. Možno by bol lepší Tascam DR-07, alebo s XLR vstupmi: Tascam DR-100 MKII.