Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 9 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 128

Téma: Synology NAS hlavní uložiště všech medií - streamovat do MMC nebo do TV přes DLNA

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Apr 2012
    Příspěvků
    38

    Ahoj,

    mám 2 dotazy:

    1, funguje na více formátů lépe DLNA Media Server na NAS serveru/PC (nativní, serviio) nebo je mnohem jednodušší si koupit Multimediální centrum, které si hravě poradí s mnohem větším počtem formátů a stojí 2-3.000 Kč?

    2, Chci vytvořit centrální uložiště pro multimedia/archiv. Soucasne mohu nastat tyto zateze na NAS:
    - zaznam 2 HD FILMU ze sat do NAS
    - prehravani HD filmu z NAS do sat
    - prohlizeni fotek z Nas do tv pres DLNA nebo pres MMC ( ani zde nema smysl 1Gb Lan ?)
    - streamovani muziky do ipadu
    - uprava fotek tj prenos tam a zpet do Pc a jejich preukladani

    tohle je maximalni momentalni zatez v realnem case.

    vyznate se nekdo v synology nabidce 2šachtovych NASu od SYNOLOGY - co z techto bude stacit?
    http://www.synology.com/products/com...mpare_show_top
    Telefonoval jsem s technikem od Kobe a ten silně pochybuje, že to i DS212+ zvládne a raději doporučoval DS712+, která je připojena pomocí 2x 1GLAN....
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    671

    1. Rozhodně bych upřednostnil multimediální centrum (já osobně bych uvažoval pouze o něčem s XBMC ale i Xtreamer v nejhorším se dá) před tím řešit to přes DLNA ať už máš asi jakoukoliv TV. Pokud ti stačí 720p výstup tak bych šel do AppleTV 2gen jailbreaknutý a doplněný o XBMC. Pokud vyžaduješ 1080p pak do pasisvně postavenýho HTTP kompu s nainstalovaným XBMC live (tam ale budeš cenově o něco výš). Jestli máš iPhone, iPad tak dokonce můžeš pomocí něj velmi komformtně XBMC ovládat.
    Pokud máš 3K limit a chceš 1080p výstup tak v nejhorším vem X-treamera ... ale já bych si spíš připlatil.

    NAS:
    Jak jsem ti psal do PM, mám starší DS509+ a zvládá po 1 síťovce přehrávání 3x HD filmu najednou a ukládání z FTP. Frekvenci CPU má nižší než dnes dodávané DS212+ ale má 2x vyšší RAM. Já spíš vidím případný problém v rychlosti HDD než v síťovce, ale je možné že se pletu.
    Nicméně klidně ti dneska testnu kolik jaký to ukáže v DMS 4.0 Synology vytížení CPU, RAM a sítě při současném načítání 3x HD filmů najednou + ukládání po síti.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Apr 2012
    Příspěvků
    38

    napiš, budu rád.. a napiš při jakým CPU a RAM
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,270

    Citace Původně odesláno od mertas Zobrazit příspěvek
    [COLOR=#000000]- 1. zaznam 2 HD FILMU ze sat do NAS
    [/COLOR]- 2. prehravani HD filmu z NAS do sat
    - 3. prohlizeni fotek z Nas do tv pres DLNA nebo pres MMC ( ani zde nema smysl 1Gb Lan ?)
    - 4. streamovani muziky do ipadu
    - 5. uprava fotek tj prenos tam a zpet do Pc a jejich preukladani
    Ad 1) Když bys byl velmi optimistický a počítal s velkou rezervou při záznamu z HD DVB-S tok 10MBit/s (reálně budeš méně než na 1/2), tak je to 20 MBit/s
    Ad 2) Pokud je to přehrávání z Ad 1), tak 10 MBit/s, ale počítejme (opět velmi optimicticky) 40 MBit/s pro něco kvalitnějšího
    Ad 3+4) tohle je nic
    Ad 5) tohle může vytížit při masivnějších operacích, protože to nebude sekvenční přístup

    Když to sečteš, tak Ti teoreticky na to bohatě bude stačit 100Mbit LAN (ale samozřejmě bych koupil 1Gbit, těch 100MBit je pro srovnání). Mimo Ad 5) nebudeš mít problém ani s DS212 (bez +). Největší problém vidím s fotkama, to To tam může udělat neplechu - pokud tam začneš provádět nějaké hromadné konverze 1000 fotek v RAW apod., tak to docela vytíží HDD náhodným čtením/zápisem. Pokud budeš opravovat jednu fotku, tak to nepoznáš. Troufám tvrdit, že DS212 bude stačit, verze "+" s velkou rezervou. Ten technik musí být podle mě s prominutím vymaštěný, jestli Ti doporučoval připojení 2x1Gbit LAN, podstatně dřív se zastavíš na discích, než na LAN.

    Dál nepíšeš, jestli budeš mít RAID 0 nebo 1. Pokud RAID 0, tak to opravdu není žádný problém (může číst i zapisovat na 2 HDD paralelně), pokud RAID 1, tak bude čtení rychlé jako při RAID 0 a zápis bude limitován rychlostí jako u jednoho disku (všechna data se musí zapsat na všechny disky, nepíše se 1/2 na jeden disk a druhá 1/2 na druhý disk).

    Pokud máš $$, tak si kup něco s RAID 5 a 3+ HDD, ale ne kvůli rychlosti, ale kvůli kapacitě a ochraně. RAID 0 bych na primární úložiště nedoporučoval.
    Naposledy upraveno uživatelem KamilZ: 16-04-2012 v 14:25
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    671

    takže změřeno ... hodnoty opsány přímo z sledování zdrojů v menu Synology DS509+

    Přístup po webbrowseru do DMS 4.0 menu ...celkem procák 8-9%, RAM 12-15%, NET UP 46 KB
    +
    1. puštěný film (1080p 11,83Gb) v XBMC na AppleTV ...celkem procák 8-11%, RAM 12-15%, NET UP 2-3 MB
    +
    2. puštěný film (1080p 19,72Gb) v XBMX na Win7 ... celkem procák 8-12%, RAM 15-16%, NET UP 4-6 MB
    +
    3. puštěný film (1080p 16,25Gb) v XBMX_live ... celkem procák 8-12%, RAM 15-16%, NET UP 5-8 MB
    +
    Stahování z FTP rychlostí 1,5 Mb ... celkem procák 8-12%, RAM 15-16%, NET UP 5-8 MB

    vše jede z toho je patrné. že:
    - procák přehrávání skoro vůbec nevlivňuje
    - RAM tpřehrávání skoro vůbec neovlivňuje
    - síťovka to stíhá uplně v pohodě --- podle mě to info kecá, řekl bych že datový tok musí být u tří 1080p filmů vyšší než celkem 4,5-8MB ale i kdyby ty čísla kecala tak to jede všude zcela plynule

    takže v pohodě to musí utáhnout i DS212 ... ale jak jsem ti psal dopoledne v PM raději kup 4-5 šachtový Synology ... než něco s dvěma síťovkama ... třeba DS411 je za dobrou cenu.
    Naposledy upraveno uživatelem vomic: 16-04-2012 v 15:16
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Nov 2011
    Příspěvků
    84

    Patrne si jsi zamenil mB za mb protože datovy tok uvadený na NASu je v mB a datovy tok u videa je v mb cili tebou uvadený datovy tok v prumeru 4 mB rovna se 32 mb coz by mohlo eventualne i byt.

    Jeste bych dodal ze pri kopirovani na me 1G domaci siti, rychlosti cca 55 - 60 MB je na mem NAS servru QNAP 419P+ vytizeni procesu cca 80 % a i pri tom mohu prehravat HD film pres multi. centrum TViX 6500A bez problemu.
    Naposledy upraveno uživatelem konevki: 16-04-2012 v 19:12
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Apr 2012
    Příspěvků
    38

    ad vomic, tvůj stroj Synology DS509+ má: CPU 1.06GHz a 1024MB RAM , tvé měření říká, že RAM je využita 75% a CPU 50%
    ad konevki, tvůj stroj QNAP 419P+ má: CPU 1,6GHz a 512MB RAM

    já mám teď pro sekundární firemní zálohování Synology DS110j: CPU 800MHz a 128RAM - rozkoukávám se na něm a jakmile mi příjde satelit, tak zkusím kolik paralelních operací snese, co tipujete ;-)

    Z toho co píšete mi vyplývá:
    RAM min 512MB, CPU nad 1.00GHz bude ok, zvážit možnost rozšíření nebo dvojitého zálohování
    tzn. Synology DS411 nebo DS212+ (DS412+ jsou už asi vyhozený prachy...)
    Souhlasíte nebo jiný máte jiný závěr?

    A ještě k rychlosti disků. Zvažuji 3TB disky
    WD30EZRX Třída Desktop
    http://www.alza.cz/western-digital-c...at-d225867.htm
    versus
    WD30EURS Třída Surveillance
    http://www.alza.cz/western-digital-c...he-d249188.htm

    má cenu to řešit, nebo je to pro zamýšlené použití jedno?
    díky
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    671

    Citace Původně odesláno od mertas Zobrazit příspěvek
    ad vomic, tvůj stroj Synology DS509+ má: CPU 1.06GHz a 1024MB RAM , tvé měření říká, že RAM je využita 75% a CPU 50%
    díky
    ??? jak jsi k tomu přišel mé měření mě říká cca 3x nižší čísla než uvádíš.
    Ty čísla co jsem uvedl jsou při přehrávání buď jednoho nebo dvou nebo tří filmů ale současně tedy jsou již součtem, Z čehož je patrné, že pouhé čtení z synology byť 3 různých souborů najendou nemá žádný vliv na vytížení ani CPU ani RAM ale pouze na sítovou kartu.

    co se týká disků: Už jsem to psal do PM abys rozhodně neuvažoval o Green disku tedy ani jeden z těch co jsi napsal nebrat. Já tuhle chybu Green disky od Westernu udělal v práci a dal je do synology a již jsem měnil 3 disky a krom toho mě synology min. 1x týdně hlásí chybu raidu u jednoho disku. Postupně jak odcházejí je nahrazuju klasickýma diskama (ne green).
    Greeny totiž mají proměnnou rychlost což se vůbec nehodí do raidu. Já mám aspoň to štěstí že v práci používám raid 6 takže si můžu dovolit riskovat a disky postupně měnit tak jak odcházejí ale u nižší verze raidu bych už green disk nikdy nedal.

    Není třeba kupovat serverové disky, stačí desktop negreen disky (Seagate Barracuda, Hitachi Deskstar, Seagate SV35, Western Digital Caviar Black, Western Digital Caviar Green). Jen si vždy zkontroluj kompatibilitu na stránce Synology.
    Oni samozřejmě jsou kompatibilní i ty Greeny a pojede ti to na nich, jen riziko, že ten disk odejde když je zapojen v RAIDU je vyšší než u klasického disku.
    Naposledy upraveno uživatelem vomic: 17-04-2012 v 07:53
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Apr 2012
    Příspěvků
    38

    aha to byly součty, díky za upřesnění
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu občas
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    283

    No ja bych jen doplnil.
    Mam DS212 (stred bez plus) a CPU se datama neumi zatizit. CPU vytizim jen pri pouziti USB disku na NASu nebo nejakou "praci". Tahani dat ho neumi zatizit. Kopirovani rychlosti 40MB/s z Windows se zatezi CPU skoro nepohne.
    Ale na druhou stranu ten satelit nebude mit urcite GB ethernet, tak nemas co resit Ty hracky maji vetsinou jen 100Mb ethernet, takze stejne nevyuziji to co umi ten NAS.
    Pokud ti staci kapacita 2 disku a pokud nechces utracet, tak klidne kup i ten nejpomalejsi DS212j. Na to ti to musi stacit bohate.
    Co jsem zkoumal, tak ten CPU je potreba na "praci", pokud budes chtit, aby ten NAS pracoval a ne jen presouval data.
    Treba kdyz do weboveho prohlizece fotek dam fotky, tak on si vytvari nahledy a tak podobne a to ho vytizi na 100% CPU a zvladne jen asi 30 fotek JPEG 12Mpix/kolem 8MB na fotku za hodinu. Proste vypocty jsou pro neho prace, kterou nezvlada. A pak po pripojeni USB disku a kdyz chces zkopirovat data na NAS, tak ho to take vytizi vice.
    Ale data po ethernetu pro neho jsou prirozena cinnost a nevi, ze se neco deje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Nov 2011
    Příspěvků
    84

    Citace Původně odesláno od petrprv Zobrazit příspěvek
    No ja bych jen doplnil.
    Mam DS212 (stred bez plus) a CPU se datama neumi zatizit. CPU vytizim jen pri pouziti USB disku na NASu nebo nejakou "praci". Tahani dat ho neumi zatizit. Kopirovani rychlosti 40MB/s z Windows se zatezi CPU skoro nepohne.
    Ale na druhou stranu ten satelit nebude mit urcite GB ethernet, tak nemas co resit Ty hracky maji vetsinou jen 100Mb ethernet, takze stejne nevyuziji to co umi ten NAS.
    Pokud ti staci kapacita 2 disku a pokud nechces utracet, tak klidne kup i ten nejpomalejsi DS212j. Na to ti to musi stacit bohate.
    Co jsem zkoumal, tak ten CPU je potreba na "praci", pokud budes chtit, aby ten NAS pracoval a ne jen presouval data.
    Treba kdyz do weboveho prohlizece fotek dam fotky, tak on si vytvari nahledy a tak podobne a to ho vytizi na 100% CPU a zvladne jen asi 30 fotek JPEG 12Mpix/kolem 8MB na fotku za hodinu. Proste vypocty jsou pro neho prace, kterou nezvlada. A pak po pripojeni USB disku a kdyz chces zkopirovat data na NAS, tak ho to take vytizi vice.
    Ale data po ethernetu pro neho jsou prirozena cinnost a nevi, ze se neco deje.
    Dovolim si odporovat samotne kopirovani je vubec to nejnarocnejsi co muzes na NAS servru delat, pokud kopiruji rychlosti cca 55 mB/s procesor jede cca na 80 -85 % (smer PC, NTB --> NAS) coz na tvem NASu ktery ma slabší procesor, se projevi tak ze nedosahnes takove rychlosti kopirovani zduvodu ze procesor nestiha, a nebe jede na 100 %. Pokud kopiruji smerem z NASu --> PC, NTB atd. procesor jede cca na 40 - 50 % pri te same rychlosti cili cca 55 mB/s.
    Naposledy upraveno uživatelem konevki: 17-04-2012 v 15:50
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,270

    Citace Původně odesláno od konevki Zobrazit příspěvek
    Dovolim si odporovat samotne kopirovani je vubec to nejnarocnejsi co muzes na NAS servru delat
    Nezapomeň že:
    - hodně záleží na RAID (0 nebo 1 to nemůže vytížit (pokud není zprominutím zprasený firmware), ale RAID 5 docela ano)
    - záleží na spoustě dalších nastavení - indexace, komprese, použitý filesystém, metrika kopírovaných souborů, nastavení sítě (firewall pro omezení přístupu na NAS), kontrola QoS, disk quota, apod.)
    - hlavně QNAP není Synology

    Prosté kopírování při standardním nastavení to opravdu zatížit významně nemůže a pokud ano, tak je něco špatně.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Je tu pořád Avatar uživatele interfernet422
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    1,795

    Citace Původně odesláno od mertas Zobrazit příspěvek
    - zaznam 2 HD FILMU ze sat do NAS
    - prehravani HD filmu z NAS do sat
    - prohlizeni fotek z Nas do tv pres DLNA nebo pres MMC ( ani zde nema smysl 1Gb Lan ?)
    - streamovani muziky do ipadu
    - uprava fotek tj prenos tam a zpet do Pc a jejich preukladani
    Telefonoval jsem s technikem od Kobe a ten silně pochybuje, že to i DS212+ zvládne a raději doporučoval DS712+, která je připojena pomocí 2x 1GLAN....
    Tak postupně:
    - jaký máš satelit? Bude jeho síťovka stíhat posílat data ze dvou HD streamů? Přemýšlím kdy jsem měl potřebu nahrávat najednou dva streamy ....... nikdy.
    - fotky jdou v pohodě, přípravu náhledů zvládá ve volném čase.
    - stream no problem, mizivý datový tok.
    - úzkým místem datového přenosu může být router s gigabitem, který je pouze teoretický.

    Jasně, je to prodejce a jeho doporučený model je 2× dražší než DS211j.

    Mám DS211j a na domácí použití bohatě stačí. Nechtělo se mi vydávat zbytečné peníze za model bez j a dobře jsem udělal. Pokud bys chtěl NAS s RAID-5, tak tady je už lepší si poskládat server na nějakém jednodeskovém PC s atomem a pořádným řadičem a linuxem. Vyjde to levněji, než dedikovaný NAS. V jednom vlákně jsme už tady diskutovali problémy, když se někomu rozsypal RAID5 a snad jej ani nedali dohromady. S dvoudiskovým NASem má smysl jen RAID 1.

    Koukni pro inspiraci třeba zde.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,739

    Ja mam DS211j s dvema green disky od western digital a zadny problem, mam to ale nastaveno JOBD, pripada mi to zbytecne mit v nejakem RAID, kdyz to je zalohovano jeste jinde na jinym miste. Je lepe mit jeste jeden NAS nebo dalsi externi disk kde se data z toho prvniho kopiruji , pokud mozno v noci automaticky jako sync. Ja si to myslim. Je tu nekde zadrhel? Pokud je vic nez jedno uloziste, tak ten RAID se stava takovou jakousi brzdou, je to tak?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Je tu pořád Avatar uživatele interfernet422
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    1,795

    Pokud máš zálohu i jinde tak je mirror skutečně zbytečný a začínám nad druhým NASem taky uvažovat. Ono dokonce mnohokrát ani není nutno zálohovat všechno, protože blbosti co člověk natahá z netu se dají v případě ztráty buď stáhnout znovu, nebo je člověk mnohokrát drží jen z lenosti či nostalgie a když o ně přijde, tak mu pak ani nechybí. Jako druhý záložní NAS bych asi viděl levný D-Link DNS-320. No nekupte to za ty peníze
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 9 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. LCD: LCD Samsung a přetáčení filmů přes DLNA
    Od StandaO v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 11-10-2011, 18:16
  2. LCD: Jak nastavit DLNA pro Sony přes DI-524UP?
    Od mike01 v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 30-06-2011, 15:30
  3. Plazma: LG 50PK760 zvuk přes DLNA
    Od mivan76 v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 28-01-2011, 11:18
  4. Streamování PC obrazu do TV přes BD Player pomocí DLNA
    Od martin.developer v sekci Multimediální centra, DVD, Blu-ray
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 13-11-2010, 14:26
  5. Samsung TV a DLNA server Synology za NATem
    Od nezumi v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 11-10-2009, 14:07