Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 7 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 98

Téma: DVB-T2 nebude?

  1. #1
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    844

    http://technet.idnes.cz/nove-pozemni...249_digitv_vse

    Co myslíte, že tím ČTÚ sleduje?

    Je to opět omezení konkurence jak je u nás dobrým zvykem,
    nebo je to jenom taková zpráva, aby lidi nečekali na televize s novým tunerem a pak to DVB-T2 spustí třeba už za půl roku?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,841

    U nás se jedná o formu zákona a tudíž do toho kecají poslanci a senátoři. Proto všechno dlouho trvá (obvzláště, pokud s. poslanec, nebo s. senátor z toho nemá "malou domů"). Navíc technické vzdělání těch "soudruhů", obvzláště v oblasti AV, je v takovém stavu, asi jako moje vzdělání v oboru kosmu.
    V západní Evropě, za kterou stále a vytrvale zaostáváme, už např. běžně používají digitální radio (DAB a DAB+). Na DVB-T2 se tam postupně najíždí také (taková Velká Británie má jenom DVB-T2).
    Až do technických záležitostí nebude kecat politika, tak pak se to rozběhne jedna radost (to u nás ale nehrozí)
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    844

    Ještě si pamatuju, jak ČTU takových 6 let zpátky bránil uvolnění frekvencí v pásmu pro wi-fi, aby nebyla konkurence pro tehdejší Český telekom ...
    Je to kýbl ... Myslím že mají nastarosti i regulaci trhu mobilních operátorů (6× dražší než na západě)

    IMHO jsme měli - i kvůli zpoždění, který bylo způsobený protěžováním Novy - měli jsme přejít rovnou na DVB-T v MPEG4. Do jednoho muxu by se vešli skoro všechny současný televize z terestrialu, takže by pokrytí republiky bylo o rok dřív, bylo by to levnější a dalších muxech by bylo dost prostoru pro případný HD kanály ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    844

    (MPEG4 mají všechny nový televize už tak 3 roky)
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Dec 2005
    Příspěvků
    672

    Milý Jane10, DVB-T2 a MPEG4 jsou dva naprosto odlišné pojmy. První je způsob modulace vysokofrekvenčního signálu, podobně jako DVB-S2 nebo i DVB-C2. MPEG4 je v podstatě algoritmus komprese videosignálu. Také platí, že tuner není jako tuner..
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6

    vsp vsp je offline
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Apr 2010
    Příspěvků
    710

    Ivo Mašek - anechceš jít do politiky?

    Jan10 - tak tohle jsou hospodské řeči co s realitou moc společného nemají. Asi jsi chtěl napsat: měli jsme přejít rovnou na DVB-T2 v MPEG4... Ale když ta digitalizace se měla dělat původně dříve, kdy žádné T2 nebylo, T2 je normováno poměrně krátce...

    Ale to snad nic nemění na tom, že TV s T2 si můžeš koupit už nyní
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Dec 2005
    Příspěvků
    672

    Citace Původně odesláno od vsp Zobrazit příspěvek
    Ale to snad nic nemění na tom, že TV s T2 si můžeš koupit už nyní
    Například?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,841

    kdy žádné T2 nebylo, T2 je normováno poměrně krátce...
    Ano, tak krátce, že v Anglii mají jenom v terestialu DVB-T2, srbové také zavádí DVB-T2. Je obstojně pokusně vysíláno v Německu a Rakousku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,276

    Citace Původně odesláno od Ivo Mašek Zobrazit příspěvek
    Ano, tak krátce, že v Anglii mají jenom v terestialu DVB-T2, srbové také zavádí DVB-T2. Je obstojně pokusně vysíláno v Německu a Rakousku.
    Na druhou stranu přemýšlím, co tak zásadního nám DVB-T2 přinese? MPEG4 můžeme mít už teď a s naším "obsazením" multiplexů je i pro HD místa dost. Není tam žádná nová technologie nebo vlastnost, která by byla výrazné + (mimo úspory pásma). Ano, vím, že je to novější a jednou nás to čeká a kdyby bylo po mém, tak jdu do toho hned.

    Už se nepamatuji, když se u nás začalo s DVB-T, jestli už bylo DVB-T2 standardizováno a mohlo se jít přímo do něj nebo ne? Výrobci koncových zařízení by se rychle přizpůsobili.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,841

    DVB-T2 bude umět toho více, než jenom sledování v přímém čase:
    https://www.tvfreak.cz/forum/showpos...66&postcount=1
    http://www.svethardware.cz/forum/sho...06&postcount=3
    Naposledy upraveno uživatelem Ivo Mašek: 21-01-2012 v 12:59
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    844

    píšu - cituji: "MPEG4 mají všechny nový televize už tak 3 roky"

    z toho jasně vyplývá, že jsem myslel DVB-T + MPEG4 jako je ve 4. MUXu, jako je na Slovensku a v Polsku

    vsp je zaměstnanec čtú?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    239

    @Jan10
    Pilot vysílání DVB-T2 dopadl úspěšně, zapomeňte !
    http://www.digizone.cz/aktuality/pil...sne-shodla-se/

    V podstatě se jedná o sabotáž snahy spustit dlouhodobý test DVB-T2 přenosem LOH 2012 v Londýně ve vysokém rozlišení. V konečném důsledku prohlášení ČTÚ znamená poškozování spotřebitele, neboť výrobci A/V přístrojů nebudou mít snahu implementovat tuner DVB-T2 a budou nás dále krmit zastaralým DVB-T. Pikantní je zejména fakt, že zpráva je v přímém rozporu s prvním výstupem, který zněl "Pilot vysílání DVB-T2 dopadl úspěšně, shodla se skupina pro jeho zavádění". Zdá se, že 7 dnů, které dělí obě zprávy stačilo, aby se zapojili ti správní lidé.

    Co takhle co nejvíce prodloužit datum zahájení regulérního vysílání DVB-T2 anebo zajistit, že bude dostupné pouze v placené podobě na speciálním boxu od poskytovatele a nikoli jako britské FreeView HD ? Nedejbože, aby se majitelé běžně dostupných televizorů opatřených tunerem DVB-T2 dožadovali běžně dostupného pozemního vysílání ve vysokém rozlišení za koncesionářský poplatek.http://freeview.co.uk/HD
    Naposledy upraveno uživatelem Valibook: 22-01-2012 v 08:25
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,841

    No, mě v tom prohlášení překvapuje tato věta:
    že je nutné rychle připravit a vyladit takzvanou D-Book, tedy jakousi "digitální knihu", která umožní stanovit technický rámec přijímačů a podobně.
    které nerozumím. Specifika pro DVB-T2 jsou již dávno dána a výrobci již delší čas vyrábí a do zemí s DVB-T2 dodávají své výrobky, které tam jsou funkční. Jsou už dávno stanovena specifika i technický rámec zařízení.
    Jak to tak vypadá, tak "odborníci" se shlédli v našich poslancích, kteří také vymýšlejí to, co již dávno bylo vymyšlené ve funkčních státech a funguje to. Že v tom lítají "všimné" a "malé domů", o tom ani na okamžik nepochybuji.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Dec 2005
    Příspěvků
    672

    Ještě si trochu vzpomínám na "odborné" diskuse zda zavést PAL či SECAM. Titíž lidé, tytéž hovadiny...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,841

    Jo, přesně. A ti, co zavedli v letech 1967 - 1968 PAL do technického odbavovacího studia Československé televize, si pak 20 let nesměli ani škrtnout. A všechno se složitě převádělo do SECAM.
    Jak jsem už někde výše napsal: Jak se do technických záležitostí budou cpát politici - nic dobrého z toho nevzejde.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 7 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 06-09-2012, 15:15