settings pro audiostopu filmu na DVD
ahoj, jake doporucujete nastaveni bitrate pro DVD (tmeg mi nabizi jedine mpg 1 layer2-mp3 tedy na DVD nejde nebo jsou s tim problemy?)?
Tj. zajima me:
1. co za typ komprese mpg layer 2,3?
2. zda stereo/joint stereo
3. bitrate prislusne k 1.
:-)-
Tj. zajima me:
1. co za typ komprese mpg layer 2,3?
2. zda stereo/joint stereo
3. bitrate prislusne k 1.
:-)-
na dvd jde nacpat PCM, mpeg ac3 nebo dts, idealne ac3, takze tmpg nastavit na pcm a to pak v softencodu prevest na ac3, ve stereu bitrate 192 nebo 224kbit v 5.1 384-448kbit
TMPGEnc tuším vytvorí 1 mpg súbor - video+audio, čo znamená potrebu následného demultiplexu pre prevod audia do ac3. Rozumnejšie by bolo zo strihového softu exportovať najprv DVavi bez audia a audio PCM osobitne, aby to audio šlo strčiť do softu pre tvorbu ac3. V TMPGEnc vytvoriť len video súbor a ten spojiť s ac3 v autorizačnom softe do VOB-ov.
Alebo zvoliť ako audio formát v TMPGEnc mpeg-layer 2 stereo aspoň 224kbps( pri nižšom bitrate môžu niektoré pasáže "chrčať"). Rozdiel medzi layer2 a ac3 nikto nepozná a takto je to jednoducho vybavené všetko naraz v TMPGEnc.
Akurát že ac3 si domáce kino prevedie do Dolby ProLogicII - 4-kanálový priestorový surround zvuk. mpeg layer2 bude vždy len stereo.
mpeg layer2 je formát zvuku mpeg2, ale moc sa nepoužíva. Ale je plne kompatibilný s DVD playermi.
Alebo zvoliť ako audio formát v TMPGEnc mpeg-layer 2 stereo aspoň 224kbps( pri nižšom bitrate môžu niektoré pasáže "chrčať"). Rozdiel medzi layer2 a ac3 nikto nepozná a takto je to jednoducho vybavené všetko naraz v TMPGEnc.
Akurát že ac3 si domáce kino prevedie do Dolby ProLogicII - 4-kanálový priestorový surround zvuk. mpeg layer2 bude vždy len stereo.
mpeg layer2 je formát zvuku mpeg2, ale moc sa nepoužíva. Ale je plne kompatibilný s DVD playermi.
Daj tam layer2 audio 224kbps alebo viac a hotovo, to je najjednoduchšie. Ale ako stereo, nie joint stereo, lebo ti to pokazí stereo efekt.
NTSC DVD podporují jenom AC3 a DTS. PAL norma navíc přidává MP2 (alias MPEG-1 layer 3). MP3 je MPEG-1 layer-3 a na DVD nemůže být. Ideální je použít AC3 (kompromis mezi kvalitnim ale hodně velkym DTS a nekvalitnim MP2). Bitrate by se pro stereo měl pohybovat kolem 200 kbps. Jestli MP2 umožňuje joint-stereo si nejsem jistej, neni to náhodou jenom u MP3? Každopádně AC3 joint-stereo nemá, takže tady neni co řešit.
Téměř cokoliv do AC3 Ti zkomprimuje BeSweet (+BeLight) nebo Vegas. TMPGEnc bych radši vyměnil za nějaký kvalitnější SW. A to buďto již zmíněný Vegas + DVD Architect nebo CCE encoder. Dobrou kvalitu nabízejí i freeware MPEG-2 encodery QuEnc a HC.
Téměř cokoliv do AC3 Ti zkomprimuje BeSweet (+BeLight) nebo Vegas. TMPGEnc bych radši vyměnil za nějaký kvalitnější SW. A to buďto již zmíněný Vegas + DVD Architect nebo CCE encoder. Dobrou kvalitu nabízejí i freeware MPEG-2 encodery QuEnc a HC.
z avi vytvaram waw subor a v soft encode ho prevadzam do ac3, problem je v tom ze po prevedeni ma ten zvukovy subor o par sekund menej, ktorou polozkou v settingu to mozem ovplivnit, aby sa mi obraz nerozchadzal so zvukom?
[quote]z avi vytvaram waw subor a v soft encode ho prevadzam do ac3, problem je v tom ze po prevedeni ma ten zvukovy subor o par sekund menej, ktorou polozkou v settingu to mozem ovplivnit, aby sa mi obraz nerozchadzal so zvukom?[/quote]
Avi je jen obálka, kde je vše na jedný hromadě ! Já si to převádím na MPEG a Wav, zamknu A/V a pak wav do SoftEncode. Když tohle neuděláš, bude to asi pokaždý rozjetý ! :-)
Avi je jen obálka, kde je vše na jedný hromadě ! Já si to převádím na MPEG a Wav, zamknu A/V a pak wav do SoftEncode. Když tohle neuděláš, bude to asi pokaždý rozjetý ! :-)
tak to robim - DV stiahnem ako DV, zeditujem a expedujem ako WAV a AVI (video onli), AVI konvertujem v TMPGEnc a na WAV som pouzival besweet, ten ale neprodukuje ac3 celkom v poriadku, tak som presiel na soft encode a mam tento problem - po encodovani su ac3 subory kratsie ako ten povodny, ako to odstranit??
TMPGEnc neznám - možná Ti to vyprodukuje takhle rozjetý při kódování on ? V SoftEncode bych chybu nehledal !
Já to stahnu do Premiere Pro, edituju a pak ProCoderem na *M2v a *.wav. Výslednej dvoukanál*.wav rozdělím v Audition na 6 wav, upravím hlasitost kanálů a udělám v SoftEncode *.ac3. A+V načtu v Encore a finalizuju. Bez problémů !
Tohle se mi stávalo, když jsem nahrával TV tunerem v AVI na HDD (cca 2s zvuk zůstával za obrazem), pak jsem změnil nastavení na MPEG 2, aktualizoval ovladač a jede to OK . :-)
Při nabírání z dig.kamery se mi to ještě nestalo !
Já to stahnu do Premiere Pro, edituju a pak ProCoderem na *M2v a *.wav. Výslednej dvoukanál*.wav rozdělím v Audition na 6 wav, upravím hlasitost kanálů a udělám v SoftEncode *.ac3. A+V načtu v Encore a finalizuju. Bez problémů !
Tohle se mi stávalo, když jsem nahrával TV tunerem v AVI na HDD (cca 2s zvuk zůstával za obrazem), pak jsem změnil nastavení na MPEG 2, aktualizoval ovladač a jede to OK . :-)
Při nabírání z dig.kamery se mi to ještě nestalo !
to nebude pravda pretoze z uleadu v ktorom editujem dostanem dva rovnako dlhe video a audio subory, ked zkonvertujem video dlzka sa nezmeni, ked zkonvertujem audio v besweete tiez sa nezmeni (ale hlavicka je spatna...), iba ked to robim cez soft encode je to kratsie, finalizujem v dvdlab, tiez bez problemov
ani so 6timi kanalmi sa netrapim, zdroj je stereo a stereo mi to staci, potreboval by som nastavenie soft encode pre konvertovanie 2ch WAV do do 2ch AC3, nozno tam mam spatne hodnoty :-?
ani so 6timi kanalmi sa netrapim, zdroj je stereo a stereo mi to staci, potreboval by som nastavenie soft encode pre konvertovanie 2ch WAV do do 2ch AC3, nozno tam mam spatne hodnoty :-?
V SoftEncode není nic v nastavení (kromě časové osy), co by Ti změnilo, nebo ovlivnilo délku souboru ! ! ! :-?
BitStream na Complete Main, cca 320kbs (je na 15.8kHz) - ostatní nech na default !
Tady chybu vážně nehledej ! \/
BitStream na Complete Main, cca 320kbs (je na 15.8kHz) - ostatní nech na default !
Tady chybu vážně nehledej ! \/
dochtor> Tak zkus jinej AC3 encoder. Co takhle například Vegas nebo Surcode? Z freeware můžeš dát šanci programu QuEnc, pokud Ti nevadí příkazová řádka, zkus ffmpeg. Pře graphedit by to možná překomprimoval FFDShow, nějakej enkoder má údajně s MPEG-2 pluginem i Nero. Další encoder má Steinberg. Jsou to (kromě těch free, který sou založený na FFMPEG) všechno jenom implementace encoderu od Dolby.
Zajímavej návod jsem našel ve
fóru http://www.doom9.org.
Vláďa
Zajímavej návod jsem našel ve
fóru http://www.doom9.org.
Vláďa
tam je fajn navod na pracu s besweet, ten som pouzival doteraz, nebol problem ale vysledne ac3 subory su vadne a pri demuxovani to vyhadzuje chybu
ja tiez..jeden problem je ze to vytvara na Ccku subor "program", ktory treba mazat lebo blbne pc a druhy, vaznejsi, ze hlavicka tych ac3 suborov je vadna a pri demuxovani mi to vypisovalo chybu a dvdlab sa to pokusal sam opravit, to je vsetko :-)
Na prevod z AC3 pouzivam SoftEncode,ale do AC3 (aj 5.1) uz len Vegas, tak nemam problemy, navyse na inych diskusiach vraveli, ze je ten enkoder uz zastaraly a produkuje plechovejsi zvuk ako novy z Vegasu/Acidu...
StayMan by €RikŁ€> Tak jak říkáš. SoftEncode je už hodně starý a používá knihovny Dolby verze 6. Vegas pravděpodobně verzi 7. Jinak k BeSweetu - ten používá ffmpeg encoder, který nemá nijak dobrou kvalitu. Ale vytvořený AC3 by měly být zcela podle specifikací. Je ale nutný používat poslední beta verzi (b29) nebo alespoň vyšší než b26. To je ale beta verzí :-)
Dochtor, nemudruj nad tím, jestli "sa vyvíjí", ale raději se podívej na výsledky. SoftEncode ti udělá top notch AC-3 audio, které sedí, navíc velice rychle a můžeš se na něj spolehnout, tak co na tom chceš vyvíjet? Besweet už od jisté doby raději vůbec do stroje nedávám (včetně filtrů).
ja uz taky presel na vegas, po nekolikahodinovy diskuzi s jednim tvurcem dvd sme dospeli k tomu ze softencode je opravdu davno za zenitem, z vegasu mi to leze do ac3 dokonce rychlejc
No, já mám druhý AC-3 encoder ve Scenaristu, funguje taky hezky, ale ten SoftEncode je rychlejší a pohodlnější pro lenochy jako jsem já...
no ono je docela dobry si zkusit zaenkodovat ten stejnej zdroj softencodem a vegasem a na poradny aparature porovnat
Ty nějakou takovou testovací "aparaturu" máš? Já ne, poslouchám to, co mám a na čem výsledek přehrávám. Přičemž pokud je vstup audio z TVsignálu, tak se stejně nakonec dostaneme znovu k pověstnému h*vnu a biči...
no mam 2x220W v bednach (jamo), 100W v subwooferu a do nich to pousti denon takze podle toho uz se neco usuzovat da, jinak z tv je to uplne jedno, to nechavam v mpegu, ale tuhle sem delal dvd master s demo nahravkama jedny kapely a tam to bylo znat docela dost
Tak z toho už si snad něco Dochtor něco "přebere" k tématu. Hlavní je nevynalézat vynalezené a neztrácet čas s prkotinami.
Tak tak, na prevod Z moze pouzit aj ten SoftEncode, alebo aj HyperCube, ak vie aj ine (na AC3 stereo je to jednoduche, tam moze pouzit aj utiltky napr. AC3dekoder, DVDAudioRipp atd) a na prevod DO najlepsie Vegas.
StayMan - Nevsiml sis nahodou u AC3 z vegasu, ze je tam dost degradovana dynamika? :(( Defoultne jsou tam zapnute ruzne filty tak mozna, ze by stalo za to je vypnout...Ted nejsem u Vegasu, ale vcera jsem tam dva filtry vypnul a dynamika ve vylsedku byla v poradku. Kdyz tak vam to v po upresnim....
Nevsimol ! Ak ty, tak si postav BUS TRACK ("B") a tam si nacitaj WAVE HAMMER SURROUND a pohraj sa s nim ! J ato robim tiez :-D
...až se doučím Scenarist, tak si tam snad i ten Vegas dám, ale on zase určitě bude o dva kroky (verze) dál, že?!
StayMan- Tim sorround prece nic nezjistim! Potrebuju aby po vyrenderovani byla dynamika OK. V pasazich, kde byl sum a brum bez jinych zvukovych nianci se signal postupne zesiloval, pokud se treba objevil jakykoliv jiny zvuk, tak okamzite doslo k utlumu...proste rusivy signal nebyl stale ve stejne rovine... Pokud si ale poslechnu primo zvuk ve vegasu, tak je to v poradku... Musim na to jeste mrknout... B-)