Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 23

Téma: Postprocessing videa v TV a zvuk

  1. #1
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Mar 2006
    Příspěvků
    389

    Nazdar, zachytil som utrzkovite informacie ohladne toho, ze sucasne TV (LCD a Plazma) vykonavaju s videom tzv. postprocessing pre zlepsenie kvality pripadne pre upscaling (detaily neviem). Videl som odporucania, ze ked chcem zvuk zo zdroja signalu viest priamo do AVR tak ze mozem narazit na problem, ze zvuk bude trochu popredu oproti obrazu. Mam uz postarsi AVR (Denon AVR 1705 http://www.bisaudio.sk/katalog.php?PID=229), ktory moznost posuvania (omeskania) zvuku nema a tak by ma zaujmalo ako to vlastne je. Uvazujem o novom TV a ak by mi mal zvuk bezat skor ako obraz tak to by bol dost problem.

    Momentalne to mam zapojene nasledovne (TV je CRT):
    - PC video -> tv-out analog -> TV
    - PC audio -> optical digital -> AVR

    - DVB-S video+audio -> SCART analog -> TV
    - DVB-S audio -> coax digital -> AVR

    - PS2 video+audio -> SCART analog -> TV
    - PS2 audio -> optical digital -> AVR

    - TV audio -> stereo analog -> AVR

    Ked vymenim TV tak predpokladam nasledovne zapojenie:
    - PC video+audio -> HDMI -> TV
    - PC audio -> optical digital -> AVR

    - DVB-S video+audio -> HDMI -> TV
    - DVB-S audio -> coax digital -> AVR

    - PS2 video+audio -> SCART analog -> TV
    - PS2 audio -> optical digital -> AVR

    - TV-audio -> optical digital -> AVR

    Zaujima ma, ci pri novej konfiguracii budem automaticky trpiet tym, ze zvuk pojde skor alebo ci je to specificke od TV. Dalej, vsimol som si, ze niektore TV maju opticky vystup zvuku. Tu ma zas zaujima, ze ci zvuk z tohoto optickeho vystupu je synchronizovany s obrazom po postprocessingu. Ak by som totiz pri zapojeni zvuku z roznych zdrojov mal zvuk skor nez obraz tak by mohol vsetko zapojit takto:
    - PC video+audio -> HDMI -> TV
    - DVB-S video+audio -> HDMI -> TV
    - PS2 video+audio -> SCART analog -> TV
    - TV-audio -> optical digital -> AVR
    ...kde zvuk by bol prehnany cez TV a do AVR by isiel uz omeskany tak ako ma byt. Len tu zase neviem, ako TV spracuje zvuk z roznych zdrojov v roznych formatoch. Ak v tom mate niekto jasno tak budem vdacny za objasnenie tejto problematiky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,255

    Myslím, že na to jdeš dobrým směrem. Obecně Ti to ale těžko někdo odsouhlasí, možná tak pro konkrétní, odzkoušený model TV. A prověř si, že ti z PC leze v HDMI i zvuk.

    Akorát bych ponechal paralelní připojení PC, PS a DVB-S k AV receiveru, kdyby jsi např. poslouchal muziku/rádio, je zbytečné kvůli tomu zapínat TV.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Mar 2006
    Příspěvků
    389

    No prave mi ide na uvod o to, ci je to vseobecny problem vsetkych sucasnych TV, pripadne ci je ten postprocessing niekde bez omeskania, kde by teda zvuk cez AVR nebol oproti obrazu na TV v predstihu.

    HDMI z PC - moja sucasna VGA ani nema HDMI vystup. Popri TV planujem aj nove PC, kde si na to dam pozor. Zvazim bud interne SPDIF prepojenie zo zvukovky do VGA aby bol v HDMI aj zvuk, co mam uspesne otestovane na PC, co som staval bratovi, pripadne som videl niektore modely VGA so zvukovym codec-om priamo na PCB. Skratka to by nemal byt problem. Tam musim este zvazit ci mi postaci nejaka integrovana zvukovka (codec) alebo ci prenesiem zo stareho systemu X-Fi ale to uz je uplne o inom. Neohovoriac o tom, ze v poslednom case sa mi viackrat ziadalo rozbehat zvukovky dve lebo som potreboval pustat zvuky z roznych programov z PC do sluchadiel a do AVR.

    Najprv vsak pojde asi na rad TV. Kym bude stare PC tak obraz planujem prepojit cez kabel DVI->HDMI a zvuk ako doteraz cez opticky vystup zo zvukovky. Ak by som mal v tejto konfiguracii nesynchronizovany obraz a zvuk tak to az tak nevadi, lebo to bude prechodny stav. Pri novom PC by som vsak nerad mal len zvuk cez TV ale pekne cez AVR.

    Asi to bude treba fakt riesit az po vybere konkretneho TV.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád Avatar uživatele interfernet422
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    1,795

    Tvůj AVR neznám, ale můžu popsat své zkušenosti. Po zakoupení TV - PS50B650 jsem samozřejmě hned propojil audio výstup z TV se starým zesilovačem - a zvuk byl v předstihu proti reprákům v TV. Když hrály všechny, tak hrozné echo. Když jsem stáhl zvuk TV tak se na TV nedalo dívat, protože mi ten zvukový posun vadil. Huby klapaly jinak, než šla řeč z repráků. No hrůza. Koupil jsem AVR stejné značky a propojil TV přes optiku do AVR a problém už není. Prý to kino řeší samo.
    Jinak do PC jsem koupil novou grafickou kartu s HDMI výstupem a čipem ATI. Není nutno nic propojovat, má to zvukový procesor, takže stačí jen ve win přepnout výstup do grafiky a už to jede po jednom drátě. Mám PC (SAT, DVD) do AVR a z něj do TV.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád Avatar uživatele vivid.sk
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    12,402

    Citace Původně odesláno od interfernet422 Zobrazit příspěvek
    Koupil jsem AVR stejné značky a propojil TV přes optiku do AVR a problém už není. Prý to kino řeší samo.
    Kino (AVR) to neriesi samo, kino s tym nic nema. Ale TV v tomto pripade opozduje opticky vystup. Cas spozdenia sa da nastavit v servisnom menu (aspon pri mojom TV). Ja som tiez musel tento cas zvysovat, aby bol obraz a zvuk synchronny.

    Ano, tento* typ prepojenia by mohol fungovat. Zvuk pojde cez optiku z TV. Ale pozor na to, aby TV posielala cez optiku aj DD multikanal. To zistis, az ked to odskusas.

    * STB->HDMI->TV a zaroven TV->optika->AVR.


    A co sa tyka PC, tam to riesit nemusis, kedze v PC si opozdenie lahko nastavis (taktiez to tak pouzivam).
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pořád Avatar uživatele interfernet422
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    1,795

    Lézt do servisního menu není sranda, laik může i udělat z TV hezkou dekoraci. Nastavení v něm řeší tento problém jen v případě, když vše připojím do TV a až z TV budu brát zvuk optikou do AVR. Pokud ovšem mám vše připojeno do AVR a až z něj vedu HDMI do TV, tak pak mi je nastavení v servisním menu na nic.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pořád Avatar uživatele vivid.sk
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    12,402

    Citace Původně odesláno od interfernet422 Zobrazit příspěvek
    Lézt do servisního menu není sranda
    To nieje, ale zaroven to je jedina moznost ako vyriesit opozdenie pre SPDIF.
    Pokial by korekcia bola nastavena z vyroby OK, tak by s tym nebol problem (nebol som sam, uzivatelov s tymto problemom bolo viac - vid. vlakno o B650). Je mozne, ze pri inych typoch TV to bude OK, a zasah v SM nebude nutny.

    Ano, co sa tyka dalsej casti, je to tak - tam ale uz nepomoze nic, len vymena AVR za novsi - u mna to bol jeden z dovodov, preco HTPC a nie DVB-S STB.

    Na druhej strane, na trhu sa uz da najst mnoho STB, kde sa da tato korekcia priamo nastavit (Vantage, lepsie Technisaty, atd ...)
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád Avatar uživatele geronimoh
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,353

    Citace Původně odesláno od interfernet422 Zobrazit příspěvek
    ... Koupil jsem AVR stejné značky a propojil TV přes optiku do AVR a problém už není. Prý to kino řeší samo...
    Tak mě napadá možnost, že televizor i AVR má funkci "Lip Sync". Já ji ale na svém AVR nemám, tak ji nemám vyzkoušenou a reším to nastavením nastaveníém zpoždění zvuku na AV Recieveru. Při přehrávání z PC se dá zpoždění zvuku nastavit i přímo v přehrávači.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pravidelně Avatar uživatele lerby
    Registrace
    Feb 2010
    Příspěvků
    906

    Citace Původně odesláno od interfernet422 Zobrazit příspěvek
    Lézt do servisního menu není sranda, laik může i udělat z TV hezkou dekoraci. Nastavení v něm řeší tento problém jen v případě, když vše připojím do TV a až z TV budu brát zvuk optikou do AVR.[COLOR=#ff0000] Pokud ovšem mám vše připojeno do AVR a až z něj vedu HDMI do TV, tak pak mi je nastavení v servisním menu na nic[/COLOR].

    Myslim ze od toho tu je informacia v EDID. AVR by si mal tuto hodnotu oneskorenia precitat z TV a podla tohoho zvuk posunut.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Mar 2006
    Příspěvků
    389

    interfernet422: Dakujem za informacie. Dost to potvrdzuje moje obavy z tohoto problemu. Za predpokladu, ze po optike ide iba zvuk a nie nejake zazracne riadiace signaly, sa to AVR asi nema ako dozvediet, ze ma zvuk pozdrzat presny casovy usek.

    vivid.sk: Dakujem za odpoved. Stale mi je divne zo to interfernet422-kovi s jednym AVR islo rozhasene a s druhym AVR OK. Preco to TV raz opozdilo a raz nie, teda pokial nic v TV a pripojeni nemenil? A to zvysovanie opozdenia zvuku na optickom vystupe na TV je v nejakych jemnych krokoch? Zistovat ci TV posle cez optiku aj multikanal az po kupe je dost blbe.
    Nastavovat omeskanie zvuku v PC (v prehravaci) - no vacsinou pustam film z PC na TV, inokedy napr. ked robim nieco s titulkami tak to pozeram priamo na PC, vtedy by som to asi musel zas prestavovat aby nebol posun alebo pouzivat viac kofiguracii/prehravacov. To je teda dost naprd.

    interfernet422: Pripojenie vsetkeho zvuku do TV (+ nastavenie posunu casu v TV) a z neho optikou do AVR povazujem za nahradne riesenie.

    geronimoh: Dik za info. "Lip Sync" - to mrknem podrobnejsie o com to je ale moj AVR to urcite nema.

    lerby: Dakujem + to co pises predpokladam funguje iba po HDMI, tak?

    ==
    Este by ma zaujimalo, ci je postprocessing pritomny vzdy a ci sposobuje vzdy rovnake omeskanie obrazu.
    Nejak takto si to predstavujem:
    - Playstation2 - analog SD
    - DVB-S - digital SD, digital HD
    - PC - digital, rozne rozlisenia od menej ako PAL (niektore stare rozpravky) az po 1080p
    Tieto rozne zdroje signalu vyzaduju rozne spracovanie, niekde je treba upscaling, inde len pripadna korekcia/zlepsenie kvality. Predstavujem si, ze to moze trvat rozny cas podla toho co vsetko sa s videom robi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pravidelně Avatar uživatele lerby
    Registrace
    Feb 2010
    Příspěvků
    906

    U mna LCD neviem, ale na plazme mam Lip Sync furt rovnaky (okrem game modu). To je len dobre. Kolega ma PAN projektor a musi naopak stelovat oneskorenie podla toho co ma pozapinane.
    Naposledy upraveno uživatelem lerby: 20-08-2011 v 00:00
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu pořád Avatar uživatele interfernet422
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    1,795

    Citace Původně odesláno od ace960 Zobrazit příspěvek
    Stale mi je divne zo to interfernet422-kovi s jednym AVR islo rozhasene a s druhym AVR OK.
    Nic divného na tom není. Jak jsem psal, propojil jsem TV se starým stereo zesilovačem DUAL, který o kinu nikdy nic neslyšel. Teď mám AVR a TV propojeny přes HDMI a zařízení spolu komunikují jak psal lerby, takže TV tomu AVR řekne o kolik má zvuk zpozdit. Toť vše.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Mar 2006
    Příspěvků
    389

    lerby: OK, dakujem.

    interfernet422: Niezeby som ta chytal za slovicka ale povodne si pisal, ze novy AVR si pripojil cez optiku:
    Citace Původně odesláno od interfernet422 Zobrazit příspěvek
    ...Koupil jsem AVR stejné značky a propojil TV přes optiku do AVR a problém už není.
    a teraz pises, ze to mas cez HDMI:
    Citace Původně odesláno od interfernet422
    Teď mám AVR a TV propojeny přes HDMI
    kde beriem, ze zariadenia mozu komunikovat navzajom. Divne mi to bolo v pripade, ze si v oboch pripadoch zapojil zvuk z TV do AVR cez optiku. Aj som okrem ineho sam pisal, ze pokial si nic v TV a pripojeni nemenil a teda pripojenie si zmenil z optiky na HDMI.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pořád Avatar uživatele interfernet422
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    1,795

    Trochu jsem to asi zamotal. Propojen je AVR a TV přes HDMI i optiku. Přes HDMI jde do TV obraz z připojených zařízení do AVR a komunikace AVR-TV a přes optiku zpět zvuk z TV do AVR, abych mohl vysílání DVB-T pouštět přes AVR, protože přes HDMI zvuk zpět do AVR neprojde.
    Starý zesilovač byl propojen kabelem s cinch konektory.
    Snad jsem to popsal srozumitelně.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Moderátor Avatar uživatele KamilZ
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    12,255

    Citace Původně odesláno od lerby Zobrazit příspěvek
    Myslim ze od toho tu je informacia v EDID. AVR by si mal tuto hodnotu oneskorenia precitat z TV a podla tohoho zvuk posunut.
    Tahle informace v EDID není. EDID je statická informace o max. rozlišení, podpoře typu zvuku apod. Zpoždění zvuku je různé, podle aktuálního nastavení parametrů TV uživatelem. Na tohle slouží HDMI Lip Sync (od v 1.3), nebo HDMI ARC (od 1.4).
    http://www.hdmi.org/manufacturer/hdmi_1_4/arc.aspx
    Naposledy upraveno uživatelem KamilZ: 20-08-2011 v 14:36 Důvod: Vypadlo mi slovíčko "není"
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Nepřirozený zvuk při zachytávání videa ve výškách
    Od kareel v sekci Zachytávání videa
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 22-05-2007, 13:00
  2. mpeg videa, pouze zvuk
    Od Tomy v sekci Kodeky
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 13-09-2006, 03:35
  3. DVB-T a Postprocessing na PC
    Od Piskotek v sekci DVB-T
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 25-02-2006, 10:43
  4. Rozcházející zvuk u videa!!!
    Od darken_tvf v sekci Editace videa
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 09-01-2006, 06:04
  5. Reakcí: 42
    Poslední příspěvek: 16-06-2005, 16:21