Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Audio a domácí kina
Kamery
Multimediální centra
Projektory
Streaming videa
Televize
Ostatní
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  Svět audia

Téma: VD: Ideální dovolená

22.7.2011 01:04
Jiří PiškulaTímto Vás zveme na Víkendovou diskuzi na téma:


Ideální dovolená



Z letních prázdnin za chvíli zbude už jen polovina, počasí momentálně vyloženě letní není. Dle průzkumů si stále méně Čechů může dopřát dovolenou v zahraničí. Ale u nás je přece také krásně, i na chalupě nebo doma (asi jak u koho).

  • Jak si představujete ideální letní dovolenou?
  • Jezdíte raději do zahraničí nebo trávíte čas u nás?
  • Jsou vám bližší hory a kopce nebo nížiny a moře?
  • Už jste letos někde byli, nebo to teprve plánujete?

Napište nám své názory, zapojte se do diskuze!


Zúčastnit se mohou i neregistrovaní , stačí stisknout tlačítko Odpověď u levého okraje stránky nad a pod příspěvky.
22.7.2011 01:28
Ivo Mašek[quote]
Jak si představujete ideální letní dovolenou?
[/quote]
Čas, který je můj, nikdo mě neotravuje, nikde nejsou lákadla ve smyslu PC, inetu, apod. Prostě jako za starých časů - žádný spěch, žádná honička, všechno v pohodě a v klídku.
[quote]
Jezdíte raději do zahraničí nebo trávíte čas u nás?
[/quote]
Máme dvě babičky, takže je to tím dáno. K sousedům do Saska jezdívám mnohokrát mimo oficielní dovolenou. I když vždy udělám výjimku, když jsme v Liberci. To nikdy neopomeneme navštívit sousední saskou Žitavu.
[quote]
Jsou vám bližší hory a kopce nebo nížiny a moře?
[/quote]
Mě to je fuk. Beru to i to. Co se zrovna namane.
[quote]
Už jste letos někde byli, nebo to teprve plánujete?

[/quote]
Klasika. Se synem u babičky v Liberci a okolí. Nemá ani PC, ani inet. Krásné duševní odreagování. Syn má na to tedy jiný názor :-D . Nevzal jsem si s sebou ani mobil.

Minulý rok nás na liberecku zastihla povodeň. Při odjezdu domů jsme s vlakem skončili pár kilometrů před Benešovem n/Pl. (zpět to už nešlo, sesutá zemina na kolejích a dopředu také ne, zmizely koleje., několikahodinové proudy vody z nebes - to nebyl déšť) A pak evakuace, postupně až do Děčína. Závěr dovolené velmi dobrodružný, přímo akční :-D .
22.7.2011 02:38
jarod72pmIdeální dovolená je ta kterou si vytvoříme k obrazu svému.
A každý by měl jednou úplně vypnout a relaxovat a dopřát tak nejen své mysli ale i tělu.
Život není jen o hrabání peněz za každou cenu a kdykoli ,ale i o tom umět si dopřát a pokud máme tak i rodině ,třeba formou dovolené.(pro některé z nás je rodina základ života)
22.7.2011 03:09
Pitomec
22.7.2011 03:35
StDUž dlouho nebyla... Letos mám v nezaměstnanosti "neplacenou dovolenou" už od února a pěkně mi to leze krkem, vloni jsem celý měsíc obětoval práci (překladu knihy).

Pro mne je "ideál", když mladý odjedou na dovolenou někam do Australie nebo Ameriky a mě nechají v Londýně hlídat čubu a dům s autem. Lednice plná, kapesné dostatečné, výdejen píva v okolí dostatek, na úklid chodí slovenská služka - co více si přát. Jedinou nevýhodu to má, že na jižní polokouli se létá obvykle v zimě a do anglických domů neskutečně fouká...
22.7.2011 04:29
1hrochAlespon 50 km od trvaleho bydliste - to je vyzkousena "bezpecna" vzdalenost, kde uz nikdo neotravuje..
22.7.2011 07:00
RossiD[code]Jak si představujete ideální letní dovolenou?[/code]
Jak jiz zde nekteri napsali, dovolena ma byt takova, kde lze zapomenout na pracovni povinnosti s moznosti naplno se konecne venovat rodine /manzelce/ a sve psychicke reinkarnaci ;)

[code]Jezdíte raději do zahraničí nebo trávíte čas u nás?[/code]
Přímá navaznost na otazku prvni, musim odjet dostatecne daleko, kde je dostatecne drahy roaming a dostatecne drahy navrat pri pripadnych problemech v praci :D

[code]Jsou vám bližší hory a kopce nebo nížiny a moře?[/code]
Miluji more, hory, niziny a prirodu celkove bez rozdilu a vubec vse nove, nepoznane v navstivenych zemich ci ostrovech , tim nechci rici, ze u nas neni krasne, pred /hodne/ lety jsem s rodinou nekolikrat procestoval ceskoslovensko se stanem,nocnikem,plynovym varicem a balikem plen v kufru auta.... Lec leta pribyvaji a musim tu nasi maticku zemekouli poznat ze vsech stran ;) Vzpominky nam nikdo nevezme a obcas slouzi jako bajecna relaxace pri dnech pracovniho vypeti /a ze jich je/ ...

[code]Už jste letos někde byli, nebo to teprve plánujete?[/code]
Letos se prijemne tesim na polovinu zari, vsichni jiz budou ubehlou dovolenou "oplakavat" a ja vyrazim :) Tentokrat sebou vezeme s manzelkou ctyrleteho vnoucka ktery poprve uvidi nekonecne more a cizi kulturu, ktere nebude ani za mak rozumet, uz ted vim, ze nejvetsi odmenou teto dovolene budou pro mne jeho vykulene oci a to nejhezci co Vam muze dite dat - jeho spokojeny smich :)
22.7.2011 07:08
KozouschV létě makám a syslím prašule na zimu, protože v zimě prolyžuju v průměru 4 dny v týdnu u nás za barákem a občas to proložím nějakým větším kopečkem:

http://www.soelden.com/main/EN/SD/WI/index.html

Když už sem Pitomec vložil obrázek kríglu s pivní náhražkou z plzeňské chemičky, tak si dovolím poznámku, že jedno ze dvou nejlepších piv v republice se vaří na horách:

http://www.harrachov.cz/clanky-detail.asp?NewsID=859
http://www.pivovarharrachov.cz/

A to druhé se vaří v nížině:

http://www.pivovarkacov.cz/
22.7.2011 09:16
geronimohČech má během dovolené jen tři přání :
1. jemný písek
2. čistou vodu
3. aby se nepokazila míchačka
23.7.2011 09:13
mirekv1. Kanada, Aljaška, Himaláje, Severní Evropa (nyní kromě Norska :-(), Praděd :-).
2. Souvisle nikam (kromě Pradědu), spíš nárazovky, u nás, Slovensko.
3. viz 1.
4. viz 2.
23.7.2011 11:29
Pitomec[quote=Kozousch;358037]Když už sem Pitomec vložil obrázek kríglu s pivní náhražkou z plzeňské chemičky, tak si dovolím poznámku, že jedno ze dvou nejlepších piv v republice se vaří na horách:

http://www.harrachov.cz/clanky-detail.asp?NewsID=859
http://www.pivovarharrachov.cz/

A to druhé se vaří v nížině:

http://www.pivovarkacov.cz/[/quote]
Existuje několik piv, které se dají s tou "chemičkou" (což je ovšem případ všech pivovarů, snad vyjma nějakého vlastního, který má člověk doma) srovnat, ale žádný chuť Plzně nepřekoná. Kdysi se to povedlo Kozlovi, leč po modernizaci pivovaru v Popovicích (což chuti vůbec neprospělo) se zase Plzeň vyhoupla do čela :BB:
23.7.2011 11:51
zattyJak si představujete ideální letní dovolenou?

ideal je tam kde mne nebudou otravovat tuny nadržených mas lidí co mají vyměřenou dovolenou na červenec/srpen

Jezdíte raději do zahraničí nebo trávíte čas u nás?

je mi to jedno všude je krásně....

Jsou vám bližší hory a kopce nebo nížiny a moře?

raději hory a pahorky,lepší na bajkování

Už jste letos někde byli, nebo to teprve plánujete?

na týden na chatu a pak až někdy na relax v listopadu
23.7.2011 05:13
Kozousch[quote=Pitomec;358104]Existuje několik piv, které se dají s tou "chemičkou" (což je ovšem případ všech pivovarů, snad vyjma nějakého vlastního, který má člověk doma) srovnat, ale žádný chuť Plzně nepřekoná. [/quote]
Chuť je individuální záležitost a navíc stejně jako spousta lidí preferuje třeba potravinové náhražky ze škrobu, sóji a separátu před skutečnými masnými výrobky, tak spousta lidí preferuje průmyslové pivní náhražky před skutečným pivem. Abysme tady zbytečně nezabředli do Off-Topicu, tak pokud se chcete o pivu něco opravdu dozvědět, tak navštivte některý ze serverů věnujících se pivu - například http://www.pivni.info/ nebo http://www.svetpiva.cz/ .

Stačí porovnat dvě věci:
1) Složení skutečného piva se složením průmyslových pivních náhražek:
http://pivni.info/news/7346-co-vsechno-muze-byt-jeste-v-pivu.html
Pivovary mají povinnost uvádět složení piva. Každý konzument má možnost si složení nápoje, který konzumuje, přečíst. Pokud tedy nechce zůstat v nevědomosti.

2) Postup vaření skutečného piva s průmyslovou výrobou pivních náhražek:
http://pivni.info/news/6039-jsou-ckt-hgb-tetrahop-a-dalsi-novinky-v-pivovarnictvi-opravdu-dobremu-pivu-skodlive.html
Zjistit skutečný výrobní postup konkrétního pivovaru je samozřejmě složitější, ale jde to. Zkráceně: existuje velké množství pivovarů, které vaří pivo poctivě a při exkurzi vám bez potíží ukážou celý provoz pivovaru. Pak existují pivovary, které návštěvníka pod různými výmluvami do skutečného provozu nepustí, a vodí ho jako medvěda imitací pivovarského provozu vybudovaného jen a pouze za účelem ohlupování návštěvníků/zákazníků.
23.7.2011 06:16
PitomecChuť je nepochybně individuální záležitost, ale konkrétně u Prazdroje jasně vypovídá o realitě věci jejich výstav a navíc za situace, že je to nejdražší pivo v dané kategorii, což by mělo v dnešní době (kdy každý šetří) právě prodejnost snižovat a ne naopak.

Každý pivovar vyrábí produkty z dodaných polotovarů, protože to zkrátka jinak nejde. Hrát si individuálně s pivem může člověk doma, ale ne při průmyslové výrobě. To by pak půllitr stál pětistovku, což by nikdo nikde neprodal. O tom si vůbec nedělej iluze a není to jenom u piva, ale i u pekárenských produktů, samozřejmě při pěstování zemědělských plodin apod.
23.7.2011 09:02
Kozousch[quote=Pitomec;358166]... To by pak půllitr stál pětistovku, což by nikdo nikde neprodal. ...[/quote]
Můj kamarád vaří pivo doma a nákladově se pohybuje kolem 4 Kč na půllitr piva za energie a nejkvalitnější dostupné suroviny. Svojí práci do toho nepočítá. Na soutěžích domovarníků je vždycky na bedně. Sudová Kácovská desítka se prodává za 10 Kč za půllitr, dvanáctka za 12 Kč. Pokud střelím od boku, že v Kácově mají náklady na půllitr dvanácky 8 Kč a to jde o jednu ze dvou nejlepších dvanáctek v republice, tak opravdu nevím, jak byste chtěl promrhat pětistovku za vodu, slad, chmel, kvasnice, energie a mzdy. Uvařit dobré pivo opravdu není nijak složité. Stačí nepoužívat náhražky uvedených surovin, používat opravdu standardní postup vaření piva (žádné CKT) a nelít do hotového piva vodu (žádné HGB).

[quote=Pitomec;358166]... u Prazdroje jasně vypovídá o realitě věci jejich výstav ...[/quote]
To jste trefil přesně - prodej jejich patoků zcela zaslouženě neustále klesá - meziročně o několik procent. Ve svých marketingových proklamacích to lživě svádějí na krizi v pivovarnictví. Spotřeba piva sice meziročně taky klesá, ale zhruba o 1 procento ročně. A vzhledem k tomu, že rok 2007 byl co se týče spotřeby rekordní, tak nejde o pokles, ale o návrat k běžné spotřebě.
23.7.2011 10:42
PitomecSorry, ale za 4Kč vyvaříš s bídou fusekle, natož abys dělal pivo. Jenom investice do celé technologie a samozřejmě i zdanění piva (což je prostě potřeba počítat, pokud se bavíme o prodeji) tu cenu vytáhnou na několikanásobky.

Pokud jde o výstav, tak zjevně nemáš (nebo spíš nechceš mít) konkrétní údaje, tj. např. v roce 2010 to byl pokles o 7,9% u všech pivovarů, což je prostě doložitelný fakt (http://www.cspas.cz/pivo.asp?lang=1). I tak je Plzeňský Prazdroj s podílem cca 49% a výstavem 9,9 miliónu hektolitrů v roce 2010 jasnou jedničkou na trhu ať se to někomu líbí nebo ne. O kvalitě pak pochopitelně vypovídá i export do více než 50 zemí světa. Chuťově pak samotný Prazdroj nemá konkurenci žádnou, všechno ostatní jsou jenom sra*ky, někdy menší, jindy větší a málokteré pivo se chuťově té Plzni přiblíží aspoň na dohled...
24.7.2011 09:26
Ivo MašekNevím jak dnes, ale bývali jsme velkými vývozci chmele. Náš chmel byl v zahraničí velmi žádaný. No a některé naše "podřadné" pivovary vařily pivo z chmele dovezeného, který neměl úroveň kvality našeho (ale přišlo to levněji).
Několik našich pivovarů také doplatilo na stěhování do nových prostorů, tedy pivovarů postavených jinde, než byl ten původní. Viz např. Mostecké pivo. Po přestěhování do nové budovy, kde se ovšem čerpala podstatně odlišná voda, to nikdo nekupoval a z pivovaru se nakonec stala stáčírna limonád. Teď snad už nefunguje vůbec. Další ranou pro některé pivovary byla změna vlastnických práv, a různé handly s tím spojené. Takže např. Vratislavický pivovar, který byl koupen pražskými pivovary, dostal z Prahy stopku, pivo se tam přestalo vařit. A paradoxně došlo k tomu, že na pivo, uvařené v Praze se lepily vratislavické nálepky a dováželo se na liberecko jako Vratislavické pivo. V Praze si asi páni mysleli, že liberečáci jsou hovada a nepoznají ten rozdíl. Takže to tam nikdo nekupoval, a jak to celé skončilo, to ani nevím.
A takových případů je strašně moc. Např. na žatecku se kdysi vařilo skvělé pivo z žateckého chmele. Jenomže kde je mu dnes konec, tomu chmelu, že? Spousta chmelnic (většina) je tam zrušená.
24.7.2011 08:09
Kozousch[quote=Pitomec;358199]Sorry, ale za 4Kč vyvaříš s bídou fusekle, natož abys dělal pivo. Jenom investice do celé technologie a samozřejmě i zdanění piva (což je prostě potřeba počítat, pokud se bavíme o prodeji) tu cenu vytáhnou na několikanásobky.
[/quote]
Nevím, kolik piva jste v životě uvařil, tak to zkusím jednodušeji: pokud jsou podle vás náklady na výrobu půllitru piva několikanásobkem čtyř korun, jak můžou pivovary prodávat půllitr kolem deseti korun a dlouhodobě prosperovat?

[quote=Pitomec;358199]Pokud jde o výstav, tak zjevně nemáš (nebo spíš nechceš mít) konkrétní údaje, tj. např. v roce 2010 to byl pokles o 7,9% u všech pivovarů, což je prostě doložitelný fakt...[/quote]
To, co píšu, není vůbec v rozporu s tím, co píšete vy. Je to zhruba takto: Výstav v ČR celkově meziročně opravdu mírně klesá. Roste dovoz piva, zejména levného lahvového supermarketového šmejdu. Spotřeba na území ČR je dlouhodobě kolem 159 litrů na osobu za rok. Rozhodně ale nejde o žádnou krizi v pivovarnictví celkově, jak lžou velké pivovary. Výstav klesá jen velkým chemičkám. Malé pivovary naopak rostou.

[quote=Pitomec;358199]... málokteré pivo se chuťově té Plzni přiblíží aspoň na dohled...[/quote]
Naštěstí opravdu existují i skutečná piva, která jsou chuťově i kvalitativně velice vzdálena plzeňskému mírně alkoholickému sifonu ochucenému chemickým výluhem chmele, takže si každý může vybrat, zda bude konzumovat kvalitní produkt, nebo kvalitní marketing.
24.7.2011 10:25
PitomecNěkteré pivovary dokonce prodávají za takovou cenu, že se to i prodejci typu Lídl vyplatí dávat na půlt za pětikačku a ještě vydělat. To ovšem nemá s pivem co dělat.

Pokles produkce zasáhl takřka každý pivovar, což se týká velkých i malých. Tady je zbytečná debata, protože čísla jsou neúprosná a jestli je nechceš akceptovat, tak je to tvůj problém.

Každý pivovar, který uvaří tisíce hl (což jsou i ty tzv. malé pivovary) je svým způsobem chemička. A mimochodem třeba takový malý pivovar Svijany si pomáhá Tetrahopem, což je chemická stabilizace pěny a stejný způsobem to dělají i někteří ostatní - Prazdroj ovšem ne! (http://ekonomika.idnes.cz/specialni-priloha.aspx?y=test/test-dnes-pivni-pena.htm). Takže tím celou debatu končím, protože vše podstatné už bylo řečeno a další pokračování je bezpředmětné.
25.7.2011 06:14
Kozousch[quote=Pitomec;358287]Pokles produkce zasáhl takřka každý pivovar, což se týká velkých i malých. Tady je zbytečná debata, protože čísla jsou neúprosná a jestli je nechceš akceptovat, tak je to tvůj problém.
A mimochodem třeba takový malý pivovar Svijany si pomáhá Tetrahopem, což je chemická stabilizace pěny a stejný způsobem to dělají i někteří ostatní - Prazdroj ovšem ne! [/quote]
S tímto opravdu souhlasit nemůžu, protože většina minipivovarů roste a většina kvalitních malých pivovarů s odbytem taky problém nemá. Dokonce výrazně a nezaslouženě zatím ještě roste i Svijanský pivovar, přestože před necelými čtyřmi roky začali místo do té doby slušného piva vyrábět chemický patok na úrovni Gambrihnusu a Plzně. Na tom je krásně vidět, jak si velké množství spotřebitelů včetně vás nechce připustit, že spousta dříve dobrých piv dnes stojí za starou bačkoru, a pijí danou značku ze setrvačnosti, přestože jde o zcela jiný produkt, než dřív. Pokles odbytu má vždycky zpoždění. Viz současné problémy s odbytem "Plzně" nebo devítky Gambrihnusu. Pokud si dobře vzpomínám, tak "Plzeň" byla pivem naposledy před nějakými patnácti lety - tedy v dobách před zásadní změnou výrobního postupu a složení piva - tedy v době před CKT, HGB a chmelovým extraktem.

Ano, Prazdroj nepoužívá konkrétně Tetrahop, ale nějaký jiný chmelový extrakt. Rozhodně ale nepoužívá chmel. Stačí si přečíst složení. Jediné, za co lze Prazdroj pochválit, je to, že nepoužívá žádné náhražky sladu. Bohužel ale z úsporných důvodů dává sladu málo a používá takzvané hluboké prokvášení, při kterém se téměř veškerý slad přemění na alkohol, takže výsledná pivní náhražka je bez jakékoli plnosti, charakteristické sladové vůně a chuti, která je pro skutečná piva plzeňského typu typická. Tento nedostatek se snaží přebít nepřirozenou hořkostí - zamaskovat ho přidáním chmelového extraktu. Výsledkem samozřejmě není pivo, ale synteticky nahořklý alkoholický sifon.

Zkrátka tradiční a poctivý způsob vaření piva opravdu nezní "Krátce povař trošku sladu v papiňáku (CKT), přilej chemický výluh chmele (extrakt), nech uležet a nakonec nařeď sodovkou z patnáctky na jedenáct a půlku (HGB).

Také se s přáním dobré chuti loučím ...
25.7.2011 07:16
StDOno o dovolené a voni se tu vašnostové budou hádat o pívo... :BB: stejně se každý čtvrtý půllitr uvaří a vypije v Číně. By mě zajímalo, jestli jste už někdo čínské pívo pil - já ano a bylo slušné, podobně jako indický koloniální Kingfisher.
26.7.2011 04:15
KozouschZa Off-Topic se omlouvám. Čínské pivo jsem pil jenom v Čechách lahvové v čínské restauraci provozované Vietnamci, takže těžko říct, jestli bylo opravdu čínské, vietnamské a nebo to byl nějaký podvrh. Pít se dalo, ale ničím mě nezaujalo a připadalo mi jako podbízivý pokus o Eurobeer pro evropského konzumenta. Jaký typ piva se běžně pije v Číně, netuším.

Na lyžařských zájezdech v Alpách popíjím hlavně německé Weizenbiery, protože ty podle mého názoru umějí Němci lépe, než piva plzeňského typu, a rozhodně lépe, než české pivovary. Z českých Weizenbierů je podle mě slušný jenom Velen z pivovaru Černá hora. Primátorský pseudo Weizenbier je velká bída - stejně jako všechny chemikálie z pivovarnické skupiny LIF.

A nakonec jsem z "dovolenkových" piv pil už jenom "jugoslávské" Eurobeery - Laško, Ožujsko, Karlovačko a spol. Všechny v pohodě pitelné, ale jalové jako většina Eurobeerů typu Gambrihnus, plzeňský Prazhnooj a spol.
26.7.2011 04:20
StD...bodejť by nebyla "pitelná", když většinu pivovarů dodávalo ČSSR... :-E
26.7.2011 04:42
PitomecUž by nám Kozousch mohl prozradit co on pije za zázrak -zřejmě má ale strach, že by se pak ukázalo, že je to ještě větší chemie než ta Plzeň :D (na kterou právě vyrážím si utužit zdraví :BB: )
26.7.2011 05:04
Ivo MašekJá když jsem byl onehdá na Podkarpatské Rusi (začátkem 90-tých let), tak mě v Užhorodu pohostili jejich pivem, které se nazývalo Jačmennoje pivo. Chmel tam snad ani nebyl. Takový divný patok to byl - nevím, k čemu bych to přirovnal. Každopádně po pár hodinách jsem skončil na WC (tam na mě čekal další šok, ale to sem nepatří).
Ale protože tehdy v Užhorodu stavěla jedno sídliště stavební firma z Bratislavy (sídliště pro místní úředníky - vypadalo úplně jinak, než to, co tam jinde stavěli místní "fundovaní" ukrajinští stavitelé - také na dlouhé povídání), tak ta si tam zřídila takový krámek (pro své zaměstnance, aby tam přežili). Já, vzhledem k tomu, že jsem byl čechoslovák, sem tam dostal povolení vstupu a nákupu. Což bylo fajn, protože tam měli Zlatého Bažanta.
Byla to tam tehdy taková pracovní dovolená, neb jsem byl členem jisté miniorganizace, která posílala na Podkarpatsko, jakožto kdysi naše území, potravinovou pomoc. byl jsem tam třikrát a zážitky tam odsud mám opravdu nezapomenutelné. Dodnes nechápu, co vše je možné vidět v Evropě (tehdy 20. století).
26.7.2011 07:00
Kozousch[quote=Pitomec;358652]Už by nám Kozousch mohl prozradit co on pije za zázrak -zřejmě má ale strach, že by se pak ukázalo, že je to ještě větší chemie než ta Plzeň[/quote]
To samozřejmě není žádné tajemství. Nejčastěji piju Konrada (kvasnicovou jedenáctku a "filtrovanou" dvanáctku). Druhé v pořadí je domácí pivo mého kamaráda. Následuje Velen od Černé hory, dvanácka Krakonoš, dále pivo z harrachovského a kácovského minipivovaru. Občas piju i "Plzeň", protože máme jednoho zarputilého kamaráda, který nic jiného nepije, a v hospodě, kam s ním chodíme, mají samozřejmě jen chemický trojboj Prahnus/Gambrihnus/Kozel. Občas cvičně ochutnám decku svijanské jedenáctky, abych se přesvědčil, že je stále tak hnusná, a hlavně abych jí porovnal s Primátorskou jedenáctkou, která chutná hodně podobně, jako chutnávala Svijanská jedenáctka před čtyřmi a více lety. Bohužel se v poslední době zhoršují i Primátorská piva. Zkrátka jeden vlastník, jedna strategie - šidit a rýžovat. (Poznámka pro neznalé - Svijany, Rohozec a Primátor patří jednomu holdingu - LIF).

Občas polknu Rohozeckého polotmavého Skaláka v restauraci, kam chodíme na obědy - to je asi největší pseudopivní chemikálie, jakou znám, a současně je to pro mě velká záhada, protože chuťově připomíná skutečné pivo velice zdařile - rozhodně lépe, než Svijany nebo Plzeň. A nejsem v tom sám, protože toto "pivo" se v seriózních "slepých" degustačních testech piv pravidelně umisťuje na předních pozicích. Zkrátka chemickopotravinářský průmysl už má velké množství syntetických příchutí zmáknutých velice dobře. Víc než dvě tato "piva" bych ale rozhodně neriskoval, protože pokud se nepletu, tak výsledkem kvašení náhražek sladu bývají i "vyšší" alkoholy, a po nich je pěkný bolehlav:
http://pivni.info/blok/7346-co-vsechno-muze-byt-jeste-v-pivu.html

V naší hospodě děláme dvakrát týdně ochutnávky sudových piv od různých pivovarů, takže jsem ochutnal minimálně stovku různých tuzemských piv. Pokud se dostanu mimo své bydliště, ochutnávám samozřejmě regionální piva. A málem bych zapomněl na můj třetí oblíbený minipivovar - Richter: http://www.pivovarubulovky.cz/