Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 42

Téma: Dilema 50p nebo 50i?

  1. #1
    Je tu občas
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    284

    Trochu začínám střihat HD video z Panasonic SD-900. Pořád mi ale vrtá hlavou jedna věc - jestli přece jen nějak nevyužít možnosti natáčet v 50p, když to ty dnešní kamery už umí. Taky myslím spíše na budoucnost, kdy se možná 50p stane běžnějším.

    Nemám v tom zatím žádnou velkou praxi, o HD něco vím, ale ne ohledně video střihu, renderingu apod., jen konverze kontejnerů a formátů apod. Proto bych se chtěl zeptat těch, kteří jsou v tom 50p dál, zda moje úvahy nemají nějaké praktické trhliny, na jaké problémy při tom člověk narazí a proč je třeba lepší se tomu vyhnout.

    Mám PC Intel 2x3GHz s 4 GB RAM, WinXP Pro a několika 2TB disky Samsung, grafika ATI HD 2600 (typ si teď přesně nepamatuji).
    Cílem je mít co nejkvalitnější vstupní materiál a docílit toho, abych jej mohl přehrát z harddisku ve struktuře AVCHD/BDMV, případně mkv. Pro střih mi stačí malý náhled, nemusím to mít ve velkém. A aby se vše dělalo co nejjednodušeji.

    Kdybych natáčel v 1080/50p :
    1. pokud bych chtěl renderovat do 50i AVC, je lepší projekt založit rovnou jako 50i nebo jako 50p a pak renderovat do 50i nebo něčeho jiného? Mi připadá logická ta druhá možnost.
    2. Když můj přehrávač umí 50i a 24p, ale zadrhává u 50p (m2ts s AVC/DD), přičemž třeba streamovaný (přes DLNA bez rekomprese) mkv s 24p vysílá přes hdmi do tv jako 50p/60p, to že zadrhává, je problém nestíhání přehrávače nebo by to mohl být problém konkrétního formátu?
    3. Zatím zkouším střih ve Vegasu. Má nějaký sw (A.Premiera, S.Vegas, Edius) nějaká praktická omezení při zpracování 50p či renderingu do nižších formátů, na která by si člověk měl dát pozor? Nebo má některý z těch 3 sw v tomto případě výhodu?
    4. Co když do projektu zahrnu mix klipů v 50p i 50i, nebude to dělat nějakou paseku?
    5. Jsou známy nějaké jiné problémy s 50p, které je dobré vědět a mít na paměti při rozhodování?

    Je toho hodně, ale myslím, že to bude zajímat čím dál více lidí, kteří si budou kupovat nové kamery.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád Avatar uživatele mirekv
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    7,799

    Pokud umí kamera 50p, tak nikdy jinak! Interlaced je bohužel slapá ulička, do které nás vrhly začátky TV vysílání a je to dodnes.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu občas
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    284

    No to je celkem jasné, ale problém zjednodušeně zní jak to udělat, aby se to dalo pak přehrát i jinde než jen na PC. A na jaké problémy může člověk narazit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    ta kamera vie tocit 1080p50 ?

    aha uz vidim , ze vie .. no tak urcite toc 1080p50 ..
    Naposledy upraveno uživatelem Pytkin: 02-05-2011 v 12:57
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,739

    Preci nezvolis typ zaznamu podle prehravace. Indispozice nejakeho prehravace (nenapsals typ) preci by nemela hrat roli.

    Pokud budes michat na timeline neco s 50i, tak zvolis vystup 50i, svet se nezbori. Z toho 50p se vypusti jiste pulsnimky. Ale nova videa delej 50p.
    Mimochodem udelat 50p z 50i videa neni celkem problem. Je to pouze trochu casove narocne ovsem ten 50p muze byt velice kvalitni. Sofistikovane treba obecne bob deinterlacem:
    http://www.unival.realservers.info/i...ge=deinterlace
    a treba vyroba 50p z 50i tady, to druhe video:
    http://www.unival.realservers.info/index.php?page=megui
    Naposledy upraveno uživatelem ai: 02-05-2011 v 17:46
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    713

    Rozhodne bych tocil 50p,problem muzes mit jedine s vykonem PC. nevim,jak je na tom Vegas ci Premca. EDIUS6 v proxy modu by tech 50p mohl zvladat.
    Kazdopadne do budoucna je lepsi lepsi tocit v tom nejkvalitnejsim co ti kamca poskytuje a jak uz bylo receno 50i k tomu namixovat muzes. Nevim,jak se s tim poperou jednotlivy strizny,ale maximalne si budes muset pak pohrat s nastavenim projektu. Nicmene tech 50p za to stoji.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu občas
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    236

    Otázka: 50p kontra 50i je mírně řečeno, nesmyslná. Zatracované "prokládané" video tady bude s námi asi ještě velmi dlouho. Z jednoduchého důvodu - nižší nároky při datových přenosech. Je to dáno kapitalistickou snahou o úspory nákladů...
    Žijeme s prokládaným videem od samého počátku televizního vysílání a dosud jsem nezaznamenal protesty diváků, že se na "to" nedá koukat.

    Nevím jak kdo, ale blouznění o 50p či 60p mi nějak hlava nebere. To každý amatérský točič pracuje pro zachování obrazového dědictví příštím generacím?
    Kdo si koupil kameru s 50p, jistě není úplný laik a ví, že musí mít i další nutné příslušenství: (velmi) výkonný počítač a střižnu, která to dokáže zpracovat.
    Je to věc finančních nákladů a to je každého osobní problém. Nějak nechápu, proč se toto téma na fórech o videu neustále omílá. Kdo na to má, ať točí 50p! Není co řešit...

    Podobně nesmyslná je i snaha točit amatérské video 24fps. Tento pseudoproblém vzniknul jen pro to, aby se při tvorbě komerčních Blu-ray disků z filmového nosiče nezkrátila (převodem do 25fps) doba projekce Hollywoodských trháků. S domácím videem to nemá nic společné.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    nesuhlasim .. tocime radsej 720p , ako 1080i .. datovy tok je rovnaky .. kvalita je lepsia pri 720p ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu občas
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    284

    Děkuji především Ai za inspirativní odkazy, ostatním za barevné názory, které mne provokují k dalšímu přemýšlení a zkoušení.
    Včera jsem si udělal další testy a při přehrávání z kamery přes hdmi do plazmy Pan. G20 jsem rozdíl viděl, nebyl nijak extrémní, ale byl. Definoval bych to jako větší rozlišení v detailech statického obrazu a u pohybu možná větší plynulost, ale tam to kupodivu nebylo tak markantní, čekal jsem více.

    Každopádně 50i taky není špatné (a souhlasím s tím, že tu bude ještě dlouho), ale mám rád ve všem co nejlepší kvalitu, fotím taky jen do RAWu, proto bych se chtěl dát na cestu 50p. Oželel bych i delší renderování (umí u toho některý sw "smart rendering"?), ale hlavní problém vidím v přehrávání.
    Mám OPPO BDP-83SE, což je relativně nový přehrávač s velmi kvalitními video obvody, samozřejmě nemá problém z harddisku přehrát 1080/24p s plným dat.tokem (50 Mbit/s), mkv 24p konvertuje do hdmi na 50/60p. Harddisk a jeho rychlost určitě není omezující, přesto mi moje video 50p trhalo. Ještě vyzkouším nějaké jiné formáty než AVDHD.
    Víte o přehrávačích, které 50p určitě přehrají?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,739

    Citace Původně odesláno od man100 Zobrazit příspěvek
    Otázka: 50p kontra 50i je mírně řečeno, nesmyslná. Zatracované "prokládané" video tady bude s námi asi ještě velmi dlouho. Z jednoduchého důvodu - nižší nároky při datových přenosech. Je to dáno kapitalistickou snahou o úspory nákladů...
    Žijeme s prokládaným videem od samého počátku televizního vysílání a dosud jsem nezaznamenal protesty diváků, že se na "to" nedá koukat.
    TV vysilani a format zaznamu nasich kamer jsou rozdilne veci. Nedivame se na to pres TV vysilani. Tady logicky neexistuje presne stejne rovnitko.

    Citace Původně odesláno od noaid Zobrazit příspěvek
    Mám OPPO BDP-83SE, což je relativně nový přehrávač s velmi kvalitními video obvody, samozřejmě nemá problém z harddisku přehrát 1080/24p s plným dat.tokem (50 Mbit/s), mkv 24p konvertuje do hdmi na 50/60p. Harddisk a jeho rychlost určitě není omezující, přesto mi moje video 50p trhalo. Ještě vyzkouším nějaké jiné formáty než AVDHD.
    Víte o přehrávačích, které 50p určitě přehrají?
    AVCHD videa , nebo i 50p z TM700 i dalsi 50p hrajou dobre i pres LAN s mym WDTV Live, jestli se pri nejakem firmware objevi nejaky zadrhel, mux do TS to zpravi. TsMuxer zmuxuje TS bez reenkodovani do nove obalky za par chvil. Dalsi typy media prehravacu: http://www.iboum.com/net-media-players.php
    Prehravac nemusi byt Blu-Ray prehravac,kde jejich firmware nemusi byt na tohle odladene. Bohuzel Blu-Ray je jednim z piliru setrvavani na prokladani, i kdyz to neni vybec nutne. Lidi si dokonce mysli, ze pri nejakem exportu oznacenem jako Blu-ray exportuji video v "nejlepsi kvalite" . Pravidelne se to zde opakuje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu občas
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    284

    To jo, přehrávače na bázi počítače to určitě řeší, i já to mohu přehrávat z PC bez problémů, pecko umí vše.

    Nicméně zkoušel jsem teď Vegas Pro i Edius 6 (oba nejnovější trial) a :

    Vegas se mi velmi líbí, je uživatelsky přívětivý, chová se tak, jak bych čekal, je celkem svižný, ale neumí renderovat projekt v 50p do souboru v 50p. Nebo jsem na to nijak nepřišel. To by jej pro 50p zcela diskvalifikovalo.

    Edius 6 mne velmi zklamal. Horší ergonomie uživatelského prostředí se dá oželet, co jej ale činí velmi těžko použitelným, je přímo neuvěřitelná zátěž procesoru. Stačí pohnout myší nebo jet kursorem v menu a procesor je vytížený na dlouho na 100 procent. To jsem ještě u žádného SW nezažil, tak neuvěřitelně blbě naprogramovaný interface. Programování mne živí, tak vím, o čem mluvím. O dalších problémech pomlčím, patrně budou způsobeny mou neznalostí. Ale ta neuvěřitelná pomalost a zátěž jej na mém PC diskvalifikuje pro jakoukoliv práci, ne jen pro 50p.

    Premiéru jsem ještě nezkoušel. Photoshop, Lightroom a Audition znám, tak snad Premiera nezklame. Nebo taky jo?
    __________________________________________________ _________________________

    Takže se konkrétně zeptám - v čem lidsky stříhat 50p tak, aby šlo i exportovat do 50p?
    __________________________________________________ _________________________


    Snad to alespoň ten Panákův SW zvládne, ale práce v něm je taky opruz. Ach jo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu občas
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    236

    Čekal jsem, že to dilema nastane - v čem stříhat 50p video... Jedna z "košatých" debat na to téma je zde: http://technet.idnes.cz/diskuse.asp?...6_software_vse

    P.S.
    Jeden přispívající tam pěje ódy (ne na žluťoučkého koně) ale na EDIUS 6

    P.S.2
    Ono nejde jen o 50p ale i o export pokud možno bez reenkodingu
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,739

    Ten Vegas nema problem s 50p, v properties zvol podobnou template a tu uprav, nebo Match Media Properties ti zvoli parametry podle klipu,
    V exportu zase zvol nejakou template a uprav fields na none, ujisti se o frame rate aatd...

    Vegas je flexibilni, jsou tam properties a export templates, ale ty se mohou doladovat

    man100:
    smart render bez reenkodovani, problem, jasne , to je nekoncici debata , chapu jedince , kteri koupi neco za $500 a toci prokladane, ja tedy bych uz tohle nezvolil i za cenu proxy a vystupu pres muj enkoder do x264,
    v ramci jednoduchosti toci i 50i na kamerkach umoznujici 50p
    Naposledy upraveno uživatelem ai: 03-05-2011 v 17:34
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu občas
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    284

    Citace Původně odesláno od ai Zobrazit příspěvek
    Ten Vegas nema problem s 50p, v properties zvol podobnou template a tu uprav, nebo Match Media Properties ti zvoli parametry podle klipu,
    V exportu zase zvol nejakou template a uprav fields na none, ujisti se o frame rate aatd...

    Vegas je flexibilni, jsou tam properties a export templates, ale ty se mohou doladovat
    No přesně to jsem právě dělal, ale tam opravdu nejde nastavit v případě projektu 50p export framerate na 50, jen 25 nebo 29.97 .
    Mám Vegas Pro 10.0c.
    Dolaďovat se to dá, ale jen ocamcať pocamcať

    Zatím nejlíp fachčí ten Panácký HD Writer 3.0. S 50p nemá problém, smart render samozřejmostí, takže žádná ztráta kvality, a rychost perfektní. Jen ten interface a možnosti jsou slabší...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Je tu občas
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    236

    P.S.

    Po úpravě šablony Vegasu pro rendering videa 50p na "Field order: None (Progressive scan)" nezapomenout na změnu "Frame rate: 50,000"! Jinak z 50p bude 25p...
    Toto některé ze šablon neumožňují (MPEG-2 ano).

    Tak jsem se o minutu opozdil a přišel s křížkem po funuse!
    Naposledy upraveno uživatelem man100: 03-05-2011 v 18:03
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. LCD: Velké dilema LG 37SL8000 nebo LE40C650
    Od Grygyn v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 03-05-2010, 12:50
  2. BIG Dilema - Panasonic nebo Samsung
    Od Nihilathor v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 21
    Poslední příspěvek: 06-04-2008, 07:56
  3. Dilema: LG nebo Sony nebo Samsung ?
    Od Denny777 v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 06-04-2008, 07:16
  4. Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 28-11-2005, 15:54
  5. Dilema Sony
    Od Krtek v sekci Videokamery
    Reakcí: 42
    Poslední příspěvek: 14-10-2004, 00:50