Chtěl bych si ověřit správný postup při úpravách DVB-T záznamů vytvořených set top boxem PVR. Vytváří soubory MPEG-2 transport stream .ts ( nelze měnit na program stream ).
Záznamy jsem zatím využíval pouze v PC, ale v poslední době jsem vyrobil i několik DVD-R. Na různých stolních přehrávačích se tu více, tu méně stalo, že došlo ke krátkému kostičkování obrazu. Originál záznamu je bez závad při přehrání v set top boxu, souboru transport streamu i program streamu v PC ( používám Media Player Classic ) a dokonce i v PC z disků DVD, které ve stolních přehrávačích občas zakostičkovaly.
Využívám program od Womble MPEG Video Wizard DVD. K „prohlédnutí“ streamu Gspot, DVD Patcher, ReStream, Bitrate Viewer aj.které byly doporučeny v diskusích.
Pátral a přečetl jsem diskuse zde i jinde na webu a vyplynulo mi z nich několik otázek :
1) Při importu do MPEG Video Wizard DVD jsem soubor .ts rovnou vložil na časovou osu a odstřihl přesahy/reklamy. Nevyužíval jsem před importem GOP fixer. Ale i když jsem zkušebně rovnou po vložení a vystříhání tímto GOP fixerem scanoval, tak žádné chyby nenašel ( GOPy byly při ukládání zkráceny na 15 ). Jiné chyby se nevyskytovaly – zkusil jsem cca 10 souborů.
Otázka zní : Nedochází i při přímém vložení na časovou osu stejně k opravení chyb ve streamu stejně tak jako by byla nejdřív provedena úprava v GOP fixeru ? Velikost GOP se i bez GOP fixeru při uložení stejně upraví na max.15 ( původně bylo max.18 ).
2) Na záložce Volby by měl být zakliknut GOP Trim ( upravený GOP ) i GOP Size DVD ( velikost GOP pro DVD zápis ). Znamená to, že zakliknutím GOP Trim se budou vytvářet uzavřené GOPy tak jak je potřeba pro stolní přehrávače ?
3) Na videotech.cz v článku „Převod DVD-T vysílání do PC“ je uvedeno, že po sestříhání transport streamu předem opraveném v GOP fixeru se má ukládat opět do transport streamu a ten potom převést v MPEG Systém Stream Converter na program stream. Není to zbytečné ? Vždyť si mohu přímo při uložení sestříhaného záznamu vybrat nikoliv MPEG-2 transport, ale MPEG-2 program ( záložka Hlavní – Formát – MPEG-2 Program ).
4) V jedné diskusi se uvádí : „Výsledek demuxovaný prožeň ReStreamem s vynulováním Timestamp GOPů a zrušením Sequence Encodů“. Je tato úprava ještě potřeba, když byl na začátku použitý GOP fixer ? Do ReStreamu bych musel demuxovat a potom zase zpět – k authoringu používám DVD Styler. Pokud totiž sestříhaný soubor scanuji v GOP fixeru – ukáže bez chyb – Done, no error found.
Pokud by nějaký zkušený uživatel poradil, budu rád. Jiný editační program používat nechci, ze všech diskusí vyplývá, že jde o výborný software. Jen bych potřeboval trochu pomoci s postupem. Návod mám v angličtině a přes strojový překlad do češtiny nejsem schopen vše pochopit. Diskuse také nevyznívají vždy jednoznačně, proto jsem položil jasné otázky. Předem díky.