
Téma: Jaké jídlo bývá u vás na štědrovečerním stole?
- Smažený kapr.
- Kapr, ale ne smažený.
- Jiná ryba než kapr.
- Rybí filé.
- Smažený řízek.
- Vegetarianský/veganský pokrm.
- Jiné.
Poznámka: Pro hlasování je anketa k dispozici na homepage magazínu TV Freak v pravém sloupci.
Rybí polévka, smažený kapr, bramborový salát - prostě klasika
- Smažený kapr.
- Kapr, ale ne smažený.
- Jiná ryba než kapr.
- Rybí filé.
- Smažený řízek.
- Vegetarianský/veganský pokrm. :-k
- Jiné.
[quote=Pitomec;316431]
Asi nevíš co je dobré a jaký je staročeský tradiční štědrovečerní pokrm. Kapr je jím až od 19.století. \\/\\/\\/
( http://www.novyvek.cz/index.php?sekce=maminka&pg=clanek&id=534 )
- Vegetarianský/veganský pokrm. :-k
Asi nevíš co je dobré a jaký je staročeský tradiční štědrovečerní pokrm. Kapr je jím až od 19.století. \\/\\/\\/
( http://www.novyvek.cz/index.php?sekce=maminka&pg=clanek&id=534 )
Ještě že nežiju v 18. století a níže.
Kdysi dávno to u nás býval smažený kapr. U mě do té chvíle, než se mi kostička zakousla v krku a já snědl asi celý chleba, než se mi podařilo tu pitomou kostičku spolknout. Já byl doslova přežraný chlebem. na Vánoce. Už nikdy více. Když k tomu připočtu to nimrání v mase a hledání mikrokostiček, které ovšem umí dobře potrápit krk, tam jsem začal dávat přednost smaženému telecímu řízku. Velmi si to pochvaluji. :-)
Kdysi dávno to u nás býval smažený kapr. U mě do té chvíle, než se mi kostička zakousla v krku a já snědl asi celý chleba, než se mi podařilo tu pitomou kostičku spolknout. Já byl doslova přežraný chlebem. na Vánoce. Už nikdy více. Když k tomu připočtu to nimrání v mase a hledání mikrokostiček, které ovšem umí dobře potrápit krk, tam jsem začal dávat přednost smaženému telecímu řízku. Velmi si to pochvaluji. :-)
Rybí polévka, smažený řízek, bramborový salát, pivo, tuna cukroví.
kuba, kapr + barmborový salát, rybí polévka.
řízek + bramborový salát + pivko :D
[quote]
Jak se dostal kapr na naši štědrovečerní tabuli
Kapr s bramborovým salátem a rybí polévka nejsou tradičním štědrovečerním pokrmem odjakživa. V 16. a 17. století byla totiž ryba považována za postní jídlo. Obvykle se podávalo vícechodové menu složené především z vepřového masa upraveného na mnoho způsobů, jako například jitrnice, klobásky, ovar a další masité pokrmy. Oblíbené byly prosné, krupičné nebo hrachové kaše.
Večeře se samozřejmě lišily v závislosti na regionu, dějinném období, společenském postavení nebo politické situaci. Například v první polovině 20. století bylo obvyklé, zejména v pohraničí, servírovat na štědrovečerní tabuli uzené maso s bramborovým knedlíkem a povidlovým přelivem a na přelomu první republiky byli oblíbenou vánoční pochoutkou hlemýždi.
Kapr se ve spojení s bramborovým salátem objevuje na našich svátečních talířích až od 50. let předminulého století. Patrně se k nám tato tradice dostala z Vídně, kde je zakořeněna už od počátku 19. století.
[/quote]
Klasické vegetarianství o vánocích tedy neexistovalo. Vždy bylo něco masitého.
Jak se dostal kapr na naši štědrovečerní tabuli
Kapr s bramborovým salátem a rybí polévka nejsou tradičním štědrovečerním pokrmem odjakživa. V 16. a 17. století byla totiž ryba považována za postní jídlo. Obvykle se podávalo vícechodové menu složené především z vepřového masa upraveného na mnoho způsobů, jako například jitrnice, klobásky, ovar a další masité pokrmy. Oblíbené byly prosné, krupičné nebo hrachové kaše.
Večeře se samozřejmě lišily v závislosti na regionu, dějinném období, společenském postavení nebo politické situaci. Například v první polovině 20. století bylo obvyklé, zejména v pohraničí, servírovat na štědrovečerní tabuli uzené maso s bramborovým knedlíkem a povidlovým přelivem a na přelomu první republiky byli oblíbenou vánoční pochoutkou hlemýždi.
Kapr se ve spojení s bramborovým salátem objevuje na našich svátečních talířích až od 50. let předminulého století. Patrně se k nám tato tradice dostala z Vídně, kde je zakořeněna už od počátku 19. století.
[/quote]
Klasické vegetarianství o vánocích tedy neexistovalo. Vždy bylo něco masitého.