Docela dlouho jsem nahrával věci z TV ve Windows a poměr stran mne příliš nezajímal. Chytl jsem to v 768x576, pak to ve VirtualDubu ořezal o nějaký balast po stranách tak na 736x552 a uložil do MPEG4. Někdy na podzim jsem se ale začal zdržovat téměř výhradně v Linux a jelikož mne nebavilo kvůli videu pořád bootovat do Windows, tak jsem začal nahrávat i video v Linuxu. Tam na mně ale vyskočil "bubák ze skříně" ve formě zjištění, že SAA7134 od Philipsu umí maximálně 720x576. Tohle je sice korektní rozlišení plného PALu, ale jelikož jsem se na všechny své záznamy vždycky díval jen na PC, tak jsem se to moc neřešil a zachoval se k zachycenému videu stejně jako Windowsovský ovladač, tedy video jsem upravil tak, aby byl poměr stran zase 4:3. Nedávno jsem ale zakoupil rodičům DVD přehrávač, který umí i MPEG4 a znovu na mně vyskočil bubák v podobě poměru stran. TV obrazovka má poměr stran 4:3, ale rozlišení v poměru 5:4. (Vím, že mluvit o rozlišení není zcela přesné, jelikož PAL má 576 viditelných řádku a obsah těchto řádku je analogový signál). Na TV obrazovce tedy mnou nahrané video v 4:3 má nekorektní poměr stran. Když ho nechám v 5:4 tak je dobré na TV a na počítači to lze ve většině přehrávačů nastavit, ať jej přechroustá do 4:3.
Stejně si ale nejsem jist, jak si videa dále ukládat. Dělat z toho DVD v mpeg2 se mi moc nechce. Spíš by mne zajímal váš názor, na daný problém a také jsou vyhlídky do budoucna. Jak je na tom nastupující generace zobrazovačů, jako jsou LCD televize, plazmy, projektory, …? Mají tyhle zobrazovače taký deformovaný bod do určitého obdélníku nebo mají čtvercové body?. Co můžu v budoucnu očekávat od videa v poměru stran 4:3 a 5:4 na těchto zobrazovačích? A co další generace chipsetu v DVD přehrávačích(možná už i stávající)? Bude umět/umí se vypořádat s poměrem stran, aby tenhle problém nebyl?