Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 22 12311 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 322

Téma: Canon EOS60D první dojmy

  1. #1
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Tak jsem jako čerstvý majitel 60D "kamero-foťáku" podnikl první testy a ve stručnosti dávám první dojmy:

    - výklopný LCD funguje jak jsem čekal, tedy skvěle (z hlediska možností pořizovat záběry z podhledu nebo nadhledu a mít je pod pohodlnější kontrolou) je to největší bonus této verze, rozlišení je ok.
    - pokud vám bude někdo tvrdit, že karta "class4" určitě stačí, nevěřte mu. Je opravdu nutná karta alespoň class6, jinak budete silně omezeni v délce pořizovaných záběrů.
    - Nastavení ostrosti v menu nemá prakticky žádný vliv na problém s moaré (špatné vyhlazení jemných rastrů). Jediným řešením je mírné rozostření záběru (optikou), v režimu 1920x1080/25p se pak dají pořídit celkem uspokojující záběry (samozřejmě záleží na povaze záběru, DOF, atd).
    - režim 1280x720/50p je dík silnému moaré u jemných struktur a linek (mírné diagonály) reálně nepoužitelný (kdyby ho foťák neobsahoval, neutrpěli byste žádnou škodu). Nedoufejte, že s ním pořídíte jakýkoliv použitelný záběr.
    - baterie v základu vydrží celkem dlouho (1800mAh), ale přesto považuju jednu náhradní za nutnost.
    - nastavování v menu je celkem pochopitelné a vlídné, to platí i pro čudlíky používané během přípravy natáčení (jdou ovládat po hmatu).
    - váha přístroje je např. pro mě akorát (je lehčí než XH-A1), stabilizace v setovém objektivu funguje velmi dobře.
    - ergonomie má své limity, proto pro jakékoliv záběry s pohybem kamery (pomalý švenk apod) je nutné použít stativ, šoupátko (slider), opěrku (rig), atd.
    - pro pohodlné přeostřování v mírném pohybu bude asi rig s ovládáním ostření (převod do jemna, kolečko s možností označit pozice A-B) nutný, ze stativu ale taky jistě něco zrealizovat půjde.

    Příjemným překvapením je cena, která se liší podle setu (cca od 29-32k).

    Na doplňkové záběry to bude jistě použitelný pomocník, ale neumím si představit, že by to (bez celkem velkých dalších investic) mohlo nahradit videokameru (už jen 25p je limitující, byť na netu vypadá vždy pěkně, při kontrole na velké HDTV je rozdíl v plynulosti okamžitě poznat). Naopak podání barev je velmi pěkné, ostrost je třeba proti továrnímu nastavení mírně snížit (jen mírně, v základním nastavení je ale obraz znatelně příliš elektronicky doostřený).

    Kamera stále trpí problémem s moaré, taky snímková rychlost je malá, takže skutečným a plnohodnotným řešením do budoucna bude až něco s 50p a vyřešeným problémem s vyhlazováním jemných diagonálních linek a jemných rastrů.
    Naposledy upraveno uživatelem Pave1: 20-10-2010 v 18:17 Důvod: jen oprava písmenek...
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    332

    Tak koukám, že jsi nevydržel a čekání na MarkIII padlo... ;-)
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Zima bude příliš dlouhá, už jsem odkládal nákup docela dlouho .-) . Počkal jsem na 60D kvůli displeji, 5DMII si můžu případně půjčit, o MIII jsem toho zatím mnoho neslyšel...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    546

    Jsem asi v obdobné situaci - zima bude přiliš dlouhá Já mám zálusk na 5D Mark III, ale jelikož jsem o tom taky už dlouho nečetl, zvažuju Mark II, ale při mé smůle to koupím a hned nato vyjdou nějaké info o Mark III
    Co se týče 60D docela mě překvapilo že jsi napsal o 720/50p jako nepoužitelný.. to je právě jeden z důvodů že někdo nejde do Mark II protože neumí 720/50p.. a když to neumí pořádně ani levnější stroje, tak pak se může koupit Mark II který to neumí a je to vlastně jedno.. Po všech těch firmware na Mark II, by mě zajímalo jaké má vlastně ještě nedostatky co se týče natáčení.. ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Citace Původně odesláno od tommmyt Zobrazit příspěvek
    ...docela mě překvapilo že jsi napsal o 720/50p jako nepoužitelný.. to je právě jeden z důvodů že někdo nejde do Mark II protože neumí 720/50p.. a když to neumí pořádně ani levnější stroje, tak pak se může koupit Mark II který to neumí a je to vlastně jedno.. Po všech těch firmware na Mark II, by mě zajímalo jaké má vlastně ještě nedostatky co se týče natáčení.. ?
    Režim 720/50p je opravdu zcela nepoužitelný, takže si klidně kup 5DMII. Ten má zatím hlavní problém taky v malé snímkové rychlosti (ano, když narveš peníze do realizace natáčení, lecos se dá omezit, kvalitní posprodukce taky lecos umí, ale v základu je to na velké HDTV pořád vidět), zbytek nevím (možná nějaká regulace audia, upgrade čipu, řešení moaré?). Rozhodně ale trpí moaré velmi málo, navíc i DOF je menší, takže pokud máš peníz, neváhej mezi 60D a 5DMII (LCD budeš muset dokoupit, stejně tak RIG s ostřením, to je dohromady asi kolem 25k, v nějaké "indické verzi", ale pořád se to podle mě vyplatí).
    Naposledy upraveno uživatelem Pave1: 20-10-2010 v 18:40
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    546

    Však film se točí 24 a nějací odborníci říkají, že v kině jim bolí oči protože je to "cukané" . To těch 25 je teda o fous lepší, ne?
    Regulace audia mi nevadí, já říkám že na hrané věci atd je lepší úplně zvuk zvlášt.. (např ZoomH4n + Sennheiser ME66 ?), Externí LCD samozřejmostí...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Citace Původně odesláno od tommmyt Zobrazit příspěvek
    Však film se točí 24 a nějací odborníci říkají, že v kině jim bolí oči protože je to "cukané" . To těch 25 je teda o fous lepší, ne?
    Tohle je časté nepochopení problému. Pokud sleduješ film v TV, tak žádný problém s pohybem není, samozřejmě, že pokud tentýž obraz promítneš na plátno s úhlopříčkou 15m, tak už si problémů všimneš, to je okolnost velikosti plátna (kdybys filmy promítal pouze v TV, problémy bys nikdy nezpozoroval). Snímat 24p s 5DMII je nutné pouze u projektů, které budeš pálit na film, jiné rozdíly mezi 24p a 25p nemá cenu uvažovat (je to prakticky stejné, vybereš si podle způsobu hlavní projekce).
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    332

    Citace Původně odesláno od tommmyt Zobrazit příspěvek
    Regulace audia mi nevadí, já říkám že na hrané věci atd je lepší úplně zvuk zvlášt.. (např ZoomH4n + Sennheiser ME66 ?), Externí LCD samozřejmostí...
    jj přesně tuto kombinaci používám, jen ještě nezapomeň na "mrtvou kočku" a případně "bambus se vzducholodí"
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    332

    Citace Původně odesláno od Pave1 Zobrazit příspěvek
    Snímat 24p s 5DMII je nutné pouze u projektů, které budeš pálit na film, jiné rozdíly mezi 24p a 25p nemá cenu uvažovat (je to prakticky stejné, vybereš si podle způsobu hlavní projekce).
    Ba ba a kolik normálních lidí pálilo z digitálu na film? Tuším, že krom pár věcí na nějaké soutěže asi nikdo. Nebavím se o speciálních efektech u filmu, ale tam se většinou film převede do digi, pak se efektuje a následně se vrátí na film.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    332

    k tomu převodu na film jen upřesním, že samozřejmě vím o pár nízkorozpočtových, či studentských filmech jež se točili třeba na EX3 a pak se hodili na film. Myslím tím kolik lidí z nás to udělalo, či plánuje udělat. Navíc i kina se postupně digitalizují a spoustu filmu se nevozí v cívkách a zelených kisnách, ale na HDD.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    T. - Hrané snímky neplánuju, tak to mám jednodušší.

    Martin54 - já jsem s jedním "celkem normálním" člověkem zrovna včera mluvil, udělal dokument pro kina. Ale jak říká klasik, jedna odpověď na jednu otázku hned zavdává příležitost k otázce další, debata košatí, ale podle mě to je na jiné vlákno .-) .
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    546

    Martin54 : ty máš ZoomH4n + Sennheiser ME66 ? Mohu se jen optat na zkušenosti? Případně nějaké negativní poznatky?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    T - snad ti Martin odpoví (vlákno to jistě unese .-) ), ale s mým ME64 jsou zkušenosti jen pozitivní (ME66 je polopuška na dialogy, ME64 je spíš klasický mic na ruchy). Zoom H4N nevlastním.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    546

    Pavel1 díky. Jen takový dotaz, někdo mi říkal, že ta cena, která se standartně udává třeba za ten ME66 je jen za "mikrofon" tedy za tu polopušku, A že k tomu musí ještě dokoupit napájení, to jsem nějak nepochopil.. -Já myslel že k tomu jen přikoupím xlr kabel a zapojím do Zoomu (nebo do kamery) a tím se to zároveň i napájí,ne?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    332

    Pave1: proto jsem to upřesnil... ;-)

    Tommmyt: tak to te zklamu, neb negativní zkušenosti nemám. Naopak čím dál tím více H4n používám i se Z1 jako oddělený (a zdvojený) zvukový záznam. Jednak se tím rozrůstá má privátní zvuková databanka a jednak minimalizuji riziko, že mám blbě přepnuto na kameře a jedu němý film... I to se mi už stalo
    Jediným "negativním" prvkem je že tlačítko rec se na první zmáčknutí dostane do pohotovostního režimu a ty si nastavýš úrovně, dalším zmáčknutím začneš nahrávat, ale jeho opětovným mačkáním, jen udělá značky v záznamu a neukončí nahrávání, jak je člověk zvyklý z kamery. Ukončit nahrávání se musí tlačítkem stop. A také snad vysoká citlivost interních mikrofonů, jež jsou bez molitanové ochrany (je součástí balení) a lépe DeadCatu (nutno dokoupit) prakticky nepoužitelné.

    Pave1: ano i toto je do jiného vlákna
    Naposledy upraveno uživatelem martin_54: 20-10-2010 v 21:19
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 22 12311 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Náš (můj) první televizor
    Od interfernet422 v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 07-09-2011, 16:08
  2. První PC Apple
    Od Ivo Mašek v sekci Volná témata
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 24-11-2010, 10:59
  3. Jsou zde nějaké uživatelské dojmy o tomhle modelu Tv 46PFL5605H
    Od Freelanders v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 20-10-2010, 20:13
  4. LG 47SL9000 LG 47SL8500 LG 47SL9500 Poznatky..dojmy..vady...
    Od Donadony v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 24-02-2010, 23:14
  5. První zkušenosti z FX 1
    Od Krtek v sekci Videokamery
    Reakcí: 52
    Poslední příspěvek: 23-07-2005, 07:57