Zdravím, zachytávám video (TV vysílání a nahrávky z videa VHS) TV kartou WinFast ve formátu MPEG-2 v rozlišení 768x576, CBR, 6000 kbps. Celovečerní filmy převádím v NeroVision Express do formátu DVD (IFO, VOB). U kratších pořadů se to však nevyplatí a tak je chci po sestříhání ve VirtualDubu převést do DivX nebo XviD a následně vypálit na DVD pro stolní přehrávač (zvládá DivX i XviD). Audio u těchto pořadů je celkem jasné - MP3 a 128 kbps stereo nebo 64 kbps mono. Jaký ale zvolit formát videa a hlavně, jak pro tyto účely nastavit kodér. Je mi jasné, že z analogového TV vysílání a zvláště pak kazet VHS křišťálově čistý obraz nevykouzlím v žádném případě. Jde mi o to, abych nenastavil kodér zbytečně velkoryse na úkor velikosti souboru nebo naopak úzkostlivě na úkor kvality. Ke konverzi chci použít VirtualDub, kterým také musím snížit rozlišení (640x480 nebo 512x384).
1. Jaké rozlišení je pro tyto účely vhodnější ?
2. Jaký použít při změně rozlišení mód filtru, Bilinear, Bicubic, Lanczos nebo žádný ?
3. Jaký kodér je pro mě v tomto případě vhodnější DivX nebo XviD ?
4. Jak doporučený kodér nastavit ?
a) DivX - Encode Performance
- Bitrate
- Encode Mode
- Bidirectional Encoding
- Source Pre-procesing
- Interlacing
- Quantization Type
b) XviD - Mód komprimace + další doporučená nastavení (tento kodek tolik neznám)
Vím, že se zde na toto téma několikrát diskutovalo, ale pro mě použitelné informace jsem nikde nenašel.
Na závěr proč to tak dělat ? DVD disk stojí 10-20 Kč, VHS kazeta 40-50 Kč a zabere víc místa.
Za všechny rozumné rady předem děkuji.