Preju hezky den,
mam takovy dotaz, resp. postreh...
Poridil jsem Canon HF200 a jak uz to tak u spotrebnich kamer byva, v zakladnim baleni je akumulator, ktery vydrzi kameru napajet neco malo pres hodinu (890mA, 7.2V). Pridavne akumulatory jsou z meho pohledu celkem dost drahe (az predrazene). Daji se koupit i levnejsi neoriginalni, ale pro ty je zase potreba poridit nabijecku, protoze kamera je vetsinou odmitne nabijet.
Co mi pripada zajimave je, ze kdyz je kamera pripojena do elektricke site, tak je napajena stejnosmernym zdrojem 8.4V.
Napadla me takova kacirska myslenka ... co kdybych misto tohoto zdroje pripojil sedm za sebou poskladanych NiMH nabijecich akumulatoru (7x 1.2V = 8.4) s kapacitou rekneme 4000 mA? Tim bych teoreticky ziskal baterii 4000 mA, prakticky by to bylo samozrejme mene, ale i tak by to dalece presahovalo moznosti dodavaneho akumulatoru.
Vyhody jsou jasne:
Relativne levne reseni (cca 300-400 Kc).
Nekolikanasobne vyssi nominalni kapacita, takze lze predpokladat, ze by kamera vydrzela bezet mnohem dele, nez na pribalenou baterii.
Akumulator kamery by se dal takto dobijet v terenu, kde neni k dispozici el. zasuvka (napr. delsi celodenni vylet).
Nevyhody jsou taky jasne:
Nulovy prehled o stavu takto podomacku vyrobene baterie.
Vyssi hmotnost nez originalni pridavne Lion baterie.
Je v tom nejaky zasadni neprekonatelny problem, proc by to nemelo chodit?
A jeste jeden dotaz ... je nejaky duvod, proc ma akumulator kamery 7.2V zatimco zdroj pripojeny do el. zasuvky dava 8.4V?
Kdyby to takhle mohlo chodit, staci jen pospojovat jednotlive NiMH clanky nebo je na to potreba nejaka pridavna elektronika?