Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 6 z 6

Téma: Jak na bezproblémový souběh kabelů?

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Apr 2010
    Příspěvků
    3

    Ahoj,

    jsem tady nový, videotechniku moc nesleduji, proto se omlouvám za případnou laickou formulaci dotazu. Řeším následující problém:

    Pořídili jsme si na hypo byt v novostavbě (dokončuje se). Do domu jsou přivedeny sítě UPC, A1M a O2 (v komoře je pak "ústředna", kde se síť v bytě na některý z těchto tří napojí). Rozvody elektřiny, datové rozvody a rozvody televize jsou již hotovy - viz. obrázek:
    www.hojeni-jizev.cz/zasuvky.jpg.

    Vymysleli jsme si kvůli menší dispozici pokoje u kuchyňského koutu ostrůvek, kde by ze zadní strany byla i nová televize. K ostrůvku je ale nutné "dotáhnout" kabely pro televizi (cca 3m po podlaze) a zde můj dotaz a mé laické řešení:

    V podlaze povedu stíněný koaxiální anténní kabel 5m souběžně se stíněným UTP kabelem 5m, u zdi budou mít z podlahy vývod a budou se moci zacvaknout do zásuvek, stejně tak na druhé straně ostrůvku bude vývod kabelu, který se bude zacvakávat přímo do TV, resp. set-top-boxu (toto řešení mi umožní "nekomplikovat si to s novými zásuvkami" a pokud bych v budoucnu chtěl TV na místě, kde byla původně předpokládána, můžu použít opět původní zásuvku na zdi).

    1) Je takové řešení bezproblémové, nehrozí nějaké rušení?
    2) Jaké konkrétní kabely byste doporučili?
    3) Je možné souběžně se zmíněnými dvěma kabely vést i kabel pro silovou elektřinu?
    4) Mám případně ke těmto kabelům přidat i jiný, který by našel využití v budoucnosti?

    Případně návrh jiného řešení?

    Díky moc za radu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád Avatar uživatele Pitomec
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,759

    Při použití kvalitních stíněných kabelů (např. Belden) žádné rušení nehrozí.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Apr 2010
    Příspěvků
    3

    Děkuji.

    Doporučil bys prosím nějakou pražskou prodejnu, kde mi to udělají včetně kvalitních koncovek?

    Protože jsem v tomto naprostý laik, pokud na síťový a koax. kabel použiju kabely Belden, má smysl pořídit i nějaký stíněný kabel na silovou elektřinu (dělá se to vůbec? má to také smysl při souběhu?).

    Jde nějak změřit "kvalita" těch kabelů ještě před tím, než nám připojí kabelovku? Obávám se totiž toho, aby nenatáhli kabely, nezačistili podlahu, nepoložili plovoucí podlahu a nábytek, nezapojili kabelovku a pak bychom nezjistili, že je někde nějaká chyba

    Díky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád Avatar uživatele Pitomec
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,759

    Ty kabely dej samozřejmě do chráničky s možností výměny, bez toho ani rana. A v Praze je těch firem jistě víc, namátkou si vzpomínám na http://www.jjjsat.cz/index.php?optio...&id=4&Itemid=4 nebo ti někoho jistě doporučí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu občas Avatar uživatele MAKcz
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    207

    Cauec tez zareaguju, v byte mam par km kabelu, a prestoze jsem kupoval vzdy to (dle meho nazoru) nejlepsi za lidsky penize, tak se problemy vyskytly, problem jsem zaznamenal u soubehu pozemniho prijmu tv a utp kabelem teda vlastne STP (tedy stinenym). Byla tehdy nejvyssi sarze 5e a dokud po ni behal pouze 100Mbps tak nebyl zadny problem, ale ve od chvile co jsem poridil gigoveho mikrotika a trochu zprehazel hw a pustil do daneho kabelu 1Gb tak nastala zasadni zmena. Pri beznem provozu internetu a normalni sitove komunikace bylo vse na DVB-T v poradku, jakmile jsem ale zacal presunovat jakakoli vetsi data tak po chvili zacal vypadavat signal. Nakonec jsem celou zalezitost vyresil precvakanim kabelu na patchpanelu a povedlo se mi posilat data jeste jednim soubeznym kabelem, kterej byl ze stejneho kluba, ale mozna v lepsi kondici nebo poroste dale od rozvodu anteny. Takze opravdu co nejlepe stinene, pokud mas moznost, dat je i dal od sebe pokud to pujde.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu občas Avatar uživatele MAKcz
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    207

    Hele pokud budes teprve resit ten ostruvek, tak kdyz uz tam budes delat slicu do podlahy, tak daj dve listy /husi krky vedle sebe a mas jistotu. Ja nedavno resil jak udelat rozvod do nove casti bytu a nakonec mi prislo lepsi dat do podlahy klasickou plastovou listu (mam dve vedle sebe do kazde se vejde cca 3-4 kabelu) nez tam davat neposednej husi krk a taky se mi to tema listama lepe tahalo jak zubatym husim krkem.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Bezproblémový HD DVB-S reciever
    Od generator v sekci DVB-S
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 28-02-2012, 18:54
  2. Výběr HDMI kabelu
    Od BohusdK v sekci Multimediální centra, DVD, Blu-ray
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 05-05-2010, 23:11
  3. Delka kabelu
    Od strelec_oldd v sekci DVB-T
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 04-03-2006, 13:03
  4. Max délka kabelu PC-TV?
    Od Vikyrky v sekci Bastlení
    Reakcí: 22
    Poslední příspěvek: 13-10-2005, 11:00
  5. CD a DVD mechanika na jednom kabelu
    Od pee.tr v sekci Problémy s PC (HW/SW)
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 03-08-2005, 10:07