Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 22

Téma: Zpracování barevných rozsahů 16-235 a 0-255 na straně TV u různých značek

  1. #1
    Je tu pravidelně Avatar uživatele MlokCZ
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    636

    Dávám do HTPC novou grafiku (Radeon 5450), abych pořešil výstup Dolby True HD a 5.1 a 7.1 LPCM po hdmi. Doteď jsem jel i filmy přes M-Audio Audiophille 192 přes s/pdif (ta tam zůstane jako druhá pro maximální kvalitu zvuku ve stereu přes Kernel Streaming a s/pdif).

    A když už to dělám, tak musím i kdybych nechtěl i video posílat přes receiver (tedy ne že by to vadilo). Doteď jsem video měl ze všech zdrojů přímo do TV a přes receiver jen zvuk.
    A když už bude video přes receiver vedené, tak by tak chtělo udělat všechny zdroje co mám, nejen HTPC, abych využil i zjednodušeného přepínání (tedy bude se přepínat zdroj jen na receiveru a na TV nebude třeba přepínat nic).

    A teď se tedy dostávám k problému barevných rozsahů různých barevných prostorů. V tuhle chvíli pro přímé připojení jedu z HTPC v 0-255 a TV mám nastavenou také pro 0-255, tedy vše jede jak má.
    Druhým zdrojem mám HD STB, kde můžu mít na výstupu pouze 16-235, což mám na TV pro tento vstup také nastavené aby to sedělo.

    Receiver umí pro každý vstup nastavovat přepočty z 0-255 na 16-235 nebo opačně. Takže ať do receiveru pošlu cokoliv, tak dokážu mít na tom jediném výstupu z něj co půjde do TV, co bude třeba.

    A teď o co mi šlo při založení vlákna. Není problém to nastavit, aby to nějak fungovalo a seděl barevný prostor.
    Cílem ale je, aby docházelo k co nejmenšímu počtu přepočtů mezi barevnými prostory, aby nedošlo v některém případě třeba k třem přepočtům po sobě a že by se to klidně mohlo stát.

    Abych mohl počet přepočtů snížit na minimum, tak potřebuju stěžejní informaci kterou nevím a to s jakým barevným prostorem nativně pracuje LCD TV. Odhaduju, že proto, že to je TV technika, že to bude spíše 16-235, ale jistý si tím vůbec nejsem.

    Na straně PC jednoduše dokážu dostat vše v 0-255. Dostat vše správně v 16-235 je dost problematické, ale snad to půjde taky (jistý si tím nejsem, teď mám grafiku připojenou přes dvi a tam ty možnosti nejsou, ověřím, až grafiku prohodím a připojím přes hdmi).

    Kdyby ale TV pracovala s rozsahem 0-255, tak by to chtělo celé nastavit zase úplně jinak. A na TV není žádná možnost jak zjistit s kterým tím rozsahem pracuje nativně a kterým směrem si to přepočítává.

    Kdo tedy ví, jak to u jaké TV je, nejlépe konkrétně pro LCD Samsung, ale zajímalo by mi to i pro jiné TV, tak prosím sem s tím.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád Avatar uživatele vivid.sk
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    12,558

    Dobra tema, skusim sem dat moje postrehy.

    -Ak nastavim RGB (cez HDMI), tak predpokladam, ze funguje 0-255 (nazvime tento preset v1)
    -Ak nastavim YCbCr444 (cez HDMI), tak predpokladam, ze funguje 16-255. (vypne sa moznost znizit farbu ciernej v TV, takisto pribudne moznost zapnut volbu x.v.Color* v TV). (nazvime tento preset v2)

    V pripade v1 je zobrazovanie fotiek korektne, detaily v tmavej farbe su pritomne, pricom pri v2 zmiznu.

    Naopak, filmy pouzivaju colorspace v2, takze v pripade ze by som mal nastaveny z PC vystup RGB (v1), dochadza k prepoctu. Nasledne v TV opat dochadza k prepoctu na YUV. Tolko aspon moja domnienka.

    Preto je terajsie nastavenie v2, vo vystupe filtrov mam nastavene 16-255. Kedze primarne pouzitie je prezeranie videa.

    P.S. Filmy pouzivaju colorspace YUV (nie RGB), z tohto dovodu sa mi zda rozumne neprepocitavat.
    Naposledy upraveno uživatelem vivid.sk: 08-02-2010 v 14:24 Důvod: * opraveny na spravny nazov
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    828

    Take se v soucasne (!) dobe pro filmy klanim k omezenemu prostoru... ono i to x.v.color, DCC apod. si muzeme zatim strcit pouze do supliku. Takze pro DVB a HD filmy (BD + vsechno odvozene, HD DVD, MKV...) to vidim jednoznacne na 16-255.

    Jedine smysluplne vyuziti v soucasne dobe spatruji pri prohlizeni fotek a pri hrani her - treba skrze PS3 (je treba ale spravne nastavit video vystup).
    Naposledy upraveno uživatelem PaJaSoft: 08-02-2010 v 14:18 Důvod: typo
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pravidelně Avatar uživatele MlokCZ
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    636

    To nastavení v PC souhlasí.
    Já mám celý řetězec nastavený, aby až na výstup rendereru to šlo v YUV bez jakéhokoliv přepočtu a až na závěr to přepočítávají ovladače grafiky na RGB. Při připojení přes DVI není Tebou nazývaná možnost v2 možná (chvíli jsem kdysi zkoušel druhou grafiku z hdmi, kde mi to samozřejmě šlo), takže tam není co řešit.
    Navíc jsem nechtěl řešit problém, aby pro jinou činnost než filmy lezlo na výstup to co má.

    Celé to ale závisí právě na tom, co se děje v TV, tedy s čím nativně pracuje. Sice v TV technice se používá YUV (16-235), ale zase LCD je tvořena RGB subpixely, takže skutečně pracuje TV s YUV?
    Taky je třeba možné, že nepracuje ani s YUV, ani s RGB, ale má z obojeho přímý přepočet do hodnot napětí, které potřebuje k nastavení jednotlivých subpixelů.
    A nebo taky může nejprve dělat převod na YUV nebo naopak na RGB a pak z něho řešit napětí pro subpixely. To je právě to co nevim a zajímalo by mě.

    Tedy doposud jsem fungoval s jedním nebo dvěma přepočty. V PC určitě jeden na RGB na konci za rendererem a v TV možná druhý, možná ne.

    Pokud bych jel z PC v YUV, tak bych se pokoušel zase najít řešení, jak dostat takhle ven cokoliv, tedy nejen video, ale i statické věci, aby i práce na PC seděla a nemusel jsem kvůli tomu nic přepínat a měl to správně. Ovšem co jsem předtím tohle dělal, tak to nevím jestli to vůbec půjde.
    Při RGB i když byl minimálně jeden přepočet, tak jelo všechno shodně v pořádku, nejen video.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád Avatar uživatele vivid.sk
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    12,558

    Při připojení přes DVI není Tebou nazývaná možnost v2 možná

    akoze nie? Ja mam prepojeny TV s HTPC cez DVI/HDMi kabel.
    HW: Nvidia GeForce 9500 GT


    edit:
    Celé to ale závisí právě na tom, co se děje v TV, tedy s čím nativně pracuje. ......To je právě to co nevim a zajímalo by mě.
    Myslim, ze nie si sam. Mna detto
    Naposledy upraveno uživatelem vivid.sk: 08-02-2010 v 14:30
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pravidelně Avatar uživatele MlokCZ
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    636

    Zatím se také kloním k možnosti nechat vše v YUV a pokusit se tak z PC nastavit i statický obraz mimo video, jestli se to podaří. Jestli ne, tak pořád zbývá možnost si to nastavit v receiveru pro dva presety. Na oba dát stejný hdmi vstup a na jednom nastavit pro statický obraz z PC přepočet, aby to bylo správně i mimo video.
    Nebo taky další možnosti připojit z grafiky jak DVI, tak hdmi a DVI připojit přímo do TV a tam jet v RGB pro použití PC mimo video. Ale opět se to tu komplikuje použitím více monitorů v PC a případné přepínání/nastavování v některých situacích.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pravidelně Avatar uživatele MlokCZ
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    636

    Citace Původně odesláno od vivid.sk Zobrazit příspěvek
    Při připojení přes DVI není Tebou nazývaná možnost v2 možná

    akoze nie? Ja mam prepojeny TV s HTPC cez DVI/HDMi kabel.
    HW: Nvidia GeForce 9500
    Pro nvidii ano, pro ATI ne (mám všude samé ATI a pro tři různé modely to nešlo).
    edit: Každopádně tohle je fuk, protože teď určitě už pojedu přes hdmi, kvůli zvuku, kvůli kterému to hlavně řeším.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád Avatar uživatele vivid.sk
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    12,558

    Jasne. S ATI nemam osobne skusenosti.

    Pokial to vies prepojit cez RGB, tak zrejme nemas co riesit
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pořád
    Registrace
    Sep 2009
    Příspěvků
    1,055

    Citace Původně odesláno od PaJaSoft Zobrazit příspěvek
    Take se v soucasne (!) dobe pro filmy klanim k omezenemu prostoru... ono i to x.v.color, DCC apod. si muzeme zatim strcit pouze do supliku. Takze pro DVB a HD filmy (BD + vsechno odvozene, HD DVD, MKV...) to vidim jednoznacne na 16-255.

    Jedine smysluplne vyuziti v soucasne dobe spatruji pri prohlizeni fotek a pri hrani her - treba skrze PS3 (je treba ale spravne nastavit video vystup).
    no ale ja nemam moznost rozsah 16-255 ale pouze 16-235
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pořád Avatar uživatele vivid.sk
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    12,558

    Predpokladam, ze slo len o preklep (plz, neriesme nejake flame ako vo vedlajsich vlaknach).
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pravidelně Avatar uživatele MlokCZ
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    636

    Tak se zdá, že mi s ATI 5450 vše jede ok. Jedu v catalystech v nastavení YCbCr 4:4:4 a vypadá to (píšu vypadá, protože jsem testoval jen poměrně krátce, ve statickém obrazu dle obrazců je to jasné, u videa jsem otestoval zatím jen některé typy), že mi na TV sedí barevný prostor jak pro filmy, tak pro statický obraz.

    Zvuk jede přesně jak má, tedy jedu přes reclock s tím, že přes AC3 filter dekóduju AC3/DTS stream a pak posílám přes wasapi na zvukovku grafiky v multichannel LPCM. Tedy odpadlo zpětné kódování do AC3, což je hlavně pro DTS zdroj dobře. Hlavní cíl tedy splněn.

    Z PC tedy jedu přes hdmi přes receiver, současně mám nastavené na receiverů, že bere zvuk i ze spdifu, takže vždy hraje to co přijde naposledy za zdroj zvuku. Takže na vše ponechána M-Audio Audiophille 192 (pro stereo hudbu přes KS, pro AC3/DTS hudbu z winampu zase zajištěn přes plugin pass throw), jen pro výstup reclocku přes wasapi nastavena zvukovka grafiky.

    Bohužel jediné, co se nepodařilo a nepodaří, tak posílat všechno video přes receiver, HD STB jsem musel nechat obraz přímo do TV, protože v TV je potřeba mít nastaveno 16:9 pro STB. A pro výstup z receiveru kvůli počítači mám na vstupu TV nastaveno "jenom skenování". Bohužel HD STB při jenom skenování nezobrazuje korektně na celou obrazovku. A pro PC zase opačně, tedy tam musí být nastaveno "jenom skenování".
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu pořád Avatar uživatele vivid.sk
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    12,558

    Vyborne.

    len mala otazka.

    skusal si porovnavat 5.1 PCM vs 5.1 DTS/AC3 ?
    Su tam nejake rozdiely? (teoreticky by byt nemali, no mozne je vsetko). Predpokladam, ze prides o moznost v AVR volit intenzitu DRC, no to sa da aj v AC3 filtri.

    Nepribudlo viac sumu v kludovom stave? (pusti si AC3 a vytoc volume na maximum, potom to iste sprav pri PCM)
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Je tu pravidelně Avatar uživatele MlokCZ
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    636

    Tak nějaké další informace.
    Šum jsem zkusil jen tak rychle, nevím ale jestli to je dost věrohodný test, lepší mi ale nenapadá. Zkoušel jsem video bez zvuku, tím z reclocku jde PCM 2.0 a receiver to detekuje jako 2.0 vstup, takže by tam reclock nějaký signál posílat měl. A zcela bez šumu.
    Jiný test mi nenapadá, pauznout přehrávaný film nic neřeší, v tu chvíli signál do receiveru už nejde a receiver to detekuje, že nemá nic na vstupu.

    DRC jsem na receiveru moc nezkoumal pro PCM variantu, lecos co umí pro DTS/AC3 signál ale receiver umí i pro multichannel PCM.
    Každopádně DRC stejně nepoužívám, takže je to jedno.
    A ACR filtr ho případně opravdu umí taky, takže by to bylo možné i kdyby to receiver pro PCM neuměl řešit tam.

    Za mě je to takhle ideální, z mojeho pohledu maximální kvalita. Oproti passthrow AC3/DTS lepší synchronizace a chybí občasné přeslechy kvůli dropnutí/zopakování framu a oproti reenkódování vypuštění zbytečného kódování do AC3 zpět, které sice nevadilo pro nižší framrate AC3 (reclock kóduje do 640kbit AC3), ale pro DTS to samozřejmě už byla velká ztráta kvality.

    Musel jsem ale řešit něco jiného a to nastavit si další profily pro AC3 filtr. Problém byl v tom, že když jsem v AC3 měl, aby nechal kanály jak jsou (tedy nastavení AS IS), tak u jednoho zkoušeného 720p ripu, který měl 5.0 došlo k tomu, že to začalo řvát, že zvukovka nepodporuje tohle v PCM. Moc jsem nestudoval proč a jestli by měla, jen jsem udělal profil pro AC3 filtr, kde místo "AS IS" mám natvrdo 5.1 s tím, že i současně nastavenou natvrdo matici kanálů 1:1, tedy pro tenhle 5.0 případ z toho udělá totožné 5.0 + přidá prázdný LFE kanál. Takhle s tím zvukovka už byla spokojená.
    Trvale tam ale mít nastaveno 5.1 natvrdo také není ideální, to pak zase omezuje případné nastavení na straně receiveru pokud je zdroj sice v AC3, ale má jen dva kanály. Od toho ale ty profily v AC3 filtru jsou, takže trvale nechávám ten profil s "AS IS" a pro ty vyjímky tam je ten druhý profil.

    Tohle bych tedy považoval za vyřešené.

    S čím jsem se včera do dlouho trápil byla ale další fáze a to E-AC3 a Dolby True HD. To jsem také doufal, že pořeším, bohužel tam jsem to zatím z počítače nedostal vůbec. Sice mi to zatím moc netrápí, DTS je s kvalitou slušné a při 5.1 konfiguraci repro ty nové formáty už nic moc nepřinesou, ale rozběhat bych to chtěl.
    Tady jsem se daleko nedostal, řešil jsem to přes PowerDVD (mám koupenou 9tku verzi). Aby vše běhalo, tak jsem naistaloval poslední update PowerDVD a tím jsem zkončil, už jsem ho ani nespustil. Padá hned při startu. Po chvíli zkoumání jsem zjistil, že padá na dll knihovně od Realteku (tedy od zvukovky na grafice). Pak jsem ověřil, že když zvukovku na grafice zakážu, že naběhne a funguje vše v pohodě. Ale samozřejmě bez zvukovky na grafice když použiju M-Audio Audiophille 192, tak zase nemůžu dostat z počítače digitálně nic víc než AC3/DTS.
    Aktualizace ovladače zvukovky na grafice nepomohla, přeinstalace PowerDVD taky ne. Skoro to vypadá na nějakou chybu v PowerDVD, přeci jen ta poslední verze, kde to má fungovat je asi jeden nebo dva dny stará. Zatím jsem k problému nic nenašel.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pořád Avatar uživatele vivid.sk
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    12,558

    Novy ffdshow to podporuje, skusal si?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    828

    Pro DD TrueHD (DTS-HD <cokoli>) v prve fazi doporucuji zkontrolovat, zda-li zvukovy driver je a) certifikovany MS Labs (= WHQL), b) je "kategorie" Audio path protection.

    Ano spravne hadas, ze je to podobny vopruz jako HDCP pro video bitstream... - zatimco HDCP capable video driver je bezna vec, u audia to rozhodne tak neni... - nechci kecat, ale Realtec ten driver takovy IMHO nema vubec, M-Audio nevim, ja vim jen o Asus Xonaru - cca od 3kkc slim verze (proto taky existuje, jiny smysluplny vyznam IMHO tento produkt vubec nema) a jedne karte (ne od Creative Labs - ta nema ani poradny driver (= ne beta) do Vista/W7) na bazi X-Fi - cca 7kkc.

    Protoze to samozrejme PowerDVD detekuje (ma dokonce privilegia i co se tyce video oblasti, tak si musi dat sakra majzla, aby neco neumoznily navic - pamatujes na prusvis a jak vzniklo DeCSS?), tak vi, ze nema zabezpecenou audio cestu a proto z toho dostanes mozna max. DTS core (nevim ted jak se to nazyva u DD, ale princip je obdobny), ale tim to konci (podobne by se choval i pro video, pokud by si nebyl jisty, ze je to HDCP protected... - tady je zase Video protected path gr. driver a navazny HDCP HW...)

    Jedine cim se ma asi do budoucna smysl zabyvat je Microsoft Multimedia Foundation - vsechny potrebne informace snad naleznes na http://msdn.microsoft.com/en-us/libr...97(VS.85).aspx
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Sharp vs. Mitsubishi (počet barevných kanálů)
    Od Ivo Mašek v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 70
    Poslední příspěvek: 06-04-2012, 18:19
  2. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 10-04-2011, 20:06
  3. Kterou z uvedených značek projektorů preferujete?
    Od Jiří Piškula v sekci Ankety v magazínu
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 10-10-2010, 10:23
  4. Premiere 2 - Export do různých formátů
    Od jpec v sekci Editace videa
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 27-08-2006, 21:13
  5. zrnitý obraz-zubaté okraje v barevných přechodech
    Od skokan v sekci Problémy s PC (HW/SW)
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 11-09-2005, 18:33