Rozlišení videa
Nahrávám video přes ADVC100 a uložím si ho do DivX neboť mám DivX stolní přehrávač.v ruzných diskusích na tomto vebu jsem vyčetl že formát DivX tady není oblíben,připadá mi ale zbytečné nahrávat filmi z TV do Mpg.Jaké rozlišení by jste v mém případě použíli?
544 x 400 při průměrném variabilním datovém toku videa kolem 1100 kbps se mi u XviD osvědčilo jako nejlepší kompromis mezi "kvalitou" a datovou velikostí.
720x576 prokládaně pokud je film prokládaný.Takto jsem to dřív dělal,myslel jsem že je to ta nejlepší cesta.Potom jsem si koupil DVD DivX stolní přehrávač a po výmeně FW s stránek Philips jsem zjistil že takto nahráný film přehraje přehrávač tak že vydím černé pruhy po stranách.On se naučil číst informaci AR já ji tam neměl a byl problém pokud ji tam ale dám je problém u ostatních stolních přehrávačů.Takže nyní dělám rozlišení 640x480 bez AR.Co si o tom myslíte?
Nesouhlasím!
Doporučuju z TV karty do AVI 720x576 XviD, 4-Hi a min 2 až 3Mb/s
+Kvalita k nerozeznání od Live vysílání! ani od MPEG-2 cca 6 až 8Mb/s! :-D :-D :-D (a kvalita TV vysílání je stejně diskutabilní..., jak podotýká tazatel-Bazil-asi není uplně slepej :-) )
+úspora místa, času :-D
+editace bez přerenderování ve VD (po vyříznutí reklam ořezu a pod.) a uložení v přímé ideální kopii bez dalšího prznění 1h do 1-2 minut! :-D :-D
-potřeba alespon P4 2,4GHz :-(
Souhlasím s jen tím, že je zde DivX, XviD nepopulární-pro některé
Doporučuju z TV karty do AVI 720x576 XviD, 4-Hi a min 2 až 3Mb/s
+Kvalita k nerozeznání od Live vysílání! ani od MPEG-2 cca 6 až 8Mb/s! :-D :-D :-D (a kvalita TV vysílání je stejně diskutabilní..., jak podotýká tazatel-Bazil-asi není uplně slepej :-) )
+úspora místa, času :-D
+editace bez přerenderování ve VD (po vyříznutí reklam ořezu a pod.) a uložení v přímé ideální kopii bez dalšího prznění 1h do 1-2 minut! :-D :-D
-potřeba alespon P4 2,4GHz :-(
Souhlasím s jen tím, že je zde DivX, XviD nepopulární-pro některé
[quote=ODSakEda]
+Kvalita k nerozeznání od Live vysílání! ani od MPEG-2 cca 6 až 8Mb/s! :-D :-D :-D (a kvalita TV vysílání je stejně diskutabilní..., jak podotýká tazatel-Bazil-asi není uplně slepej :-) ).....
[/quote]
Zaujala ma táto časť výroku: [color=red]Kvalita k nerozeznání od Live vysílání! ani od MPEG-2[/color]
Tak prečo neukladať rovno do MPEG-2 ?
+Kvalita k nerozeznání od Live vysílání! ani od MPEG-2 cca 6 až 8Mb/s! :-D :-D :-D (a kvalita TV vysílání je stejně diskutabilní..., jak podotýká tazatel-Bazil-asi není uplně slepej :-) ).....
[/quote]
Zaujala ma táto časť výroku: [color=red]Kvalita k nerozeznání od Live vysílání! ani od MPEG-2[/color]
Tak prečo neukladať rovno do MPEG-2 ?
vladoc> Protože MPEG-2 na to potřebuje minimálně dvakrát tolik místa.
Jinak bych se ale přikláněl taky spíš k MPEG-2 a standardnímu DVD. MPEG-4 má větší problémy při nekvalitním zdroji signálu. Navíc výhoda klasickýho DVD je v jeho kompatibilitě. Navíc s DivXem můžou nastat problémy s prokládanym videem.
Vláďa
Jinak bych se ale přikláněl taky spíš k MPEG-2 a standardnímu DVD. MPEG-4 má větší problémy při nekvalitním zdroji signálu. Navíc výhoda klasickýho DVD je v jeho kompatibilitě. Navíc s DivXem můžou nastat problémy s prokládanym videem.
Vláďa
Nie mozu, ale NASTANU - este som nevidel slusne kodovanie prekladaneho videa do MPEG-4 ASP, snad Nero Digital, ale to som este nemal moznost vyskusat.
Pokial je ale dobry signal bez sumu (kvalitne DVD, naskenovany film, 3CCD kamera a dostatok svetla) tak surely 2 Mbit/s pri full PALe a ASP "zacinaju stacit", 3 je tak optimum. Podla mojho odhadu sa s poslednymi ASP kodekmi da slusne vyjst s 0,25-0,28 bit/pixel, s AVC sa da uvazovat o 0,2 ale to uz je minimum... zas dajte AVCcku tie 2-3 Mbit/s a je to velmi slusne.
Pokial je ale dobry signal bez sumu (kvalitne DVD, naskenovany film, 3CCD kamera a dostatok svetla) tak surely 2 Mbit/s pri full PALe a ASP "zacinaju stacit", 3 je tak optimum. Podla mojho odhadu sa s poslednymi ASP kodekmi da slusne vyjst s 0,25-0,28 bit/pixel, s AVC sa da uvazovat o 0,2 ale to uz je minimum... zas dajte AVCcku tie 2-3 Mbit/s a je to velmi slusne.
Proč z Tv nahrávat do 720x576? To pak je jasný,že tam jsou po stranách černý pruhy, když to není 4:3.
Vždycky jsem nahrával do 768x576. A pak to resiznul, většinou do 512x384.
Vždycky jsem nahrával do 768x576. A pak to resiznul, většinou do 512x384.
kdyz to davas do divxu tak je to jedno, ale aby to bylo PAL compliant tak nic jinyho nez 720px x 576px x 24bit x 25fps nejde (dvd teda podporuje jeste 704x576, 352x576 a 352x288 plus NTSC klony)
clee Vyjímečně souhlas!
DVD playery (stolní, ale můžou ležet i na polici mimo stů :-D ) 768x576 nepřehrají i když je to v PC i co se týče ZV OUTu z PC to TV ideální! A také např. Winfast TV karta zatěžije paradoxně méně CPU při 768x576 než 720x576, neb je to její fyzické rozlišení a tedy nemusí se nic přepočítávat již při zachycování! (I creenshoty jsou vždy 768x576 i při jiném nastaveném rozlišení!)
A také nevidím důvod nahrát nejprve 768x576. A pak to resiznul, většinou do 512x384??? Proč nenahrát hnet do výsledného rozměru?! Asi nemá Pee.tr nic jiného na práci a baví ho i blbiny z TV editovat a resajzovat a renderovat a pod...
DVD playery (stolní, ale můžou ležet i na polici mimo stů :-D ) 768x576 nepřehrají i když je to v PC i co se týče ZV OUTu z PC to TV ideální! A také např. Winfast TV karta zatěžije paradoxně méně CPU při 768x576 než 720x576, neb je to její fyzické rozlišení a tedy nemusí se nic přepočítávat již při zachycování! (I creenshoty jsou vždy 768x576 i při jiném nastaveném rozlišení!)
A také nevidím důvod nahrát nejprve 768x576. A pak to resiznul, většinou do 512x384??? Proč nenahrát hnet do výsledného rozměru?! Asi nemá Pee.tr nic jiného na práci a baví ho i blbiny z TV editovat a resajzovat a renderovat a pod...
Nic na praci :-D a ještě pomalej comp. O to nejde.
Jde o to, že moje Tvkarta běhá jen pod svým orig. softwarem a ten nabízí 3 možnosti. FullPal, 1/2 Pal a 1/4 Pal. Dobrý ne? :-((
Kdybys teda věděl o softu pod kterým 100pro jde karta TvVision, tak beru.
:BB:
Jde o to, že moje Tvkarta běhá jen pod svým orig. softwarem a ten nabízí 3 možnosti. FullPal, 1/2 Pal a 1/4 Pal. Dobrý ne? :-((
Kdybys teda věděl o softu pod kterým 100pro jde karta TvVision, tak beru.
:BB:
[color=red][quote="pee.tr"]Proč z Tv nahrávat do 720x576? To pak je jasný,že tam jsou po stranách černý pruhy, když to není 4:3.[/color]
Černý pruhy jsou součástí videa při nahrávání z TV,nemají nic společného s poměrem stran.
Černý pruhy jsou součástí videa při nahrávání z TV,nemají nic společného s poměrem stran.
Bazil Ale snat ne po stranách!
A skutečně na TV obrazovce z TV OUT u PC budou po stranách pruhy, ale né že jsou obsaženy ve videu, ale zpúsobené tím, že 720x567 není 4:3 (1,33333..., ale 1,25).
Nahrávka na TV kartě do rozlišení 768x576 je ideálně 4:3 a při přehrávání z PC do TV přes celou obrazovku TV, která je také 4:3 Ne však přehrávášli na PC 720x576 což je poměr 1,25! (ale i LCD monitory, neb např. 17" a 19" LCD má fyzicky 1280x1024(a není dobré do nich pouštět z grafárny nic jiného!) je také poměr 1,25!)!
Nepřehrají jak jsem udříve uváděl tento rozměr (768x...) stolní přehrávače!!! Proto se doporučuje 720x...
Nicméně i ze 720x576 mnoho DivXovejjch playerů a jejich D/A převodníky a modulátor na systém PAL i z těch 720x576 a tedy 1,25 udělají 1,33333.... a tedy 4:3 i kyž s mírnou deformací.
Proto i obraz z dig kamer, co produkují video v DV 720x576, kdo si všimnul, mají při přímém přehrávání na TV po analogových výstupech (Composit nebo Svideo OUT) mírně obraz deformovaný!... (neb převodník a modulátor kamer se chová obdobně! Jen modulátor PC nešidí a nedeformuje, ale paradoxně je z teho problém...........
768x576 je 4:3 (1,333333...) a vyhovuje TV, ale i PC, repektive jejím TV kartám, neb jsem si ještě všim, že většina umí max. 768x576 a je to tedy i jejich fyzické rozlišení a paradoxně přepočet na menší 720x576 při zachytávání do takového rozlišení zabere více výkonu PC!
720x576 zase vyhovuje DVD playerům a dig. kamerám! (DVD 768x576 vůbec neúřehraje!)
???????????????????????? A ted radte!
A skutečně na TV obrazovce z TV OUT u PC budou po stranách pruhy, ale né že jsou obsaženy ve videu, ale zpúsobené tím, že 720x567 není 4:3 (1,33333..., ale 1,25).
Nahrávka na TV kartě do rozlišení 768x576 je ideálně 4:3 a při přehrávání z PC do TV přes celou obrazovku TV, která je také 4:3 Ne však přehrávášli na PC 720x576 což je poměr 1,25! (ale i LCD monitory, neb např. 17" a 19" LCD má fyzicky 1280x1024(a není dobré do nich pouštět z grafárny nic jiného!) je také poměr 1,25!)!
Nepřehrají jak jsem udříve uváděl tento rozměr (768x...) stolní přehrávače!!! Proto se doporučuje 720x...
Nicméně i ze 720x576 mnoho DivXovejjch playerů a jejich D/A převodníky a modulátor na systém PAL i z těch 720x576 a tedy 1,25 udělají 1,33333.... a tedy 4:3 i kyž s mírnou deformací.
Proto i obraz z dig kamer, co produkují video v DV 720x576, kdo si všimnul, mají při přímém přehrávání na TV po analogových výstupech (Composit nebo Svideo OUT) mírně obraz deformovaný!... (neb převodník a modulátor kamer se chová obdobně! Jen modulátor PC nešidí a nedeformuje, ale paradoxně je z teho problém...........
768x576 je 4:3 (1,333333...) a vyhovuje TV, ale i PC, repektive jejím TV kartám, neb jsem si ještě všim, že většina umí max. 768x576 a je to tedy i jejich fyzické rozlišení a paradoxně přepočet na menší 720x576 při zachytávání do takového rozlišení zabere více výkonu PC!
720x576 zase vyhovuje DVD playerům a dig. kamerám! (DVD 768x576 vůbec neúřehraje!)
???????????????????????? A ted radte!
ODSakEda nemůžu Ti na to říct nic jiného než že černé pruhy postranách jsou součástí obrazu.
Nahrávám z TV přes Analogově digitální převodník ADVC100 a ty pruhy tam jsou.
Nahrávám z TV přes Analogově digitální převodník ADVC100 a ty pruhy tam jsou.
jee edo tobe nedochazi ze pixel muze mit volitelnej rozmer at uz vertikalni tak horizontalni, od toho pixel aspect ratio....
clee
To mě napadá, šak to právě dělaj převodníky a proto je to trošku deformovaný obraz z DVD a dig. kamer..., ale prosímtě, vydíš, že se tady pře Bazil, že pruhy po stranách(!) jsou ve videu a ne tím že to není 4:3! Co ty na to?!
To mě napadá, šak to právě dělaj převodníky a proto je to trošku deformovaný obraz z DVD a dig. kamer..., ale prosímtě, vydíš, že se tady pře Bazil, že pruhy po stranách(!) jsou ve videu a ne tím že to není 4:3! Co ty na to?!
jestli sou pruhy po stranach zakodovany ve videu tak bych nakopal do pr*ele tu kartu, jestli se mu jen zobrazujou pri prehravani tak ma spatny aspect ratio
Borci já sem vubec tady nechtěl řešit nějaky pruhy po stranách,jelikož jste se toho tak chytli tak musím na to odpovědět.Vím jistě,že ty pruhy nejenom jsou součástí videa ale jsou i součástí TV vysílání neboť nejsou vždycky stejně velké,je to podle filmu atd.Znovu říkám že nahrávám přes analogovědigitální převodník ADVC100 a nevím o ničem co by bylo lepší.Mynimálně si nemyslím že by ADVC100 byl nějakej šit.
koho to zajímá tady je odkaz [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
koho to zajímá tady je odkaz [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Chťel jsem spíš pořešit jak nahrávate z TV jestli do Mpg nebo do DivX,jaky používáte (jestli to považujete za vhodny)filtry pro vyhlazení obrazu jestli odstranujete interlaci a když jo tak jak a podobně.Myslím si že takovy reakce jsou užitečnější než pře o proužkách ve vydeu ktery podle mého názoru jsou tam velice správně.A i kdyby tak ořezat je můžete vždycky.
advc ti vyplivne dv avi, to si pak muzes prekodovat do ceho chces, ja preferuju mpeg2 VBR 2pass v procoderu...
Bazil> Souhlasím s Tebou, u některých filmů jsou opravdu po stranách černý pruhy. Já to většinou oříznu, odstranim prokládání a šum, resiznu do 512x384 a uložim do XviD/Vorbis/MKV.
ODSakEda> Pokud to cpeš do formátu, který nezná aspect ratio (AVI), potom musí být cílový poměr stran shodný s poměrem rozlišení. Tedy 768x576, 512x384, 384x288 atd. Pokud formát zná aspect ratio (VOB, MKV), může být rozlišení jakýkoliv, který přehrávač akceptuje (720x576, 704x576, 384x576). A výsledný obraz by měl být pořád 4:3, pokud je to tak při tvorbě videa nastavené. Pokud není, je to chyba přehrávače.
Vláďa
ODSakEda> Pokud to cpeš do formátu, který nezná aspect ratio (AVI), potom musí být cílový poměr stran shodný s poměrem rozlišení. Tedy 768x576, 512x384, 384x288 atd. Pokud formát zná aspect ratio (VOB, MKV), může být rozlišení jakýkoliv, který přehrávač akceptuje (720x576, 704x576, 384x576). A výsledný obraz by měl být pořád 4:3, pokud je to tak při tvorbě videa nastavené. Pokud není, je to chyba přehrávače.
Vláďa
Vlada dekuju ti uz jsem myslel...
u Divx AR nastavit jde,mám to vyskoušeno i na mém stolním Divx přehrávači a na něm to funguje.Můžu nahrát video o rozlišení klidně 720x576 a nastavit mu AR 16:9 a on to přehraje 16:9,bohužel toto není u stolních přehrávačů standartní funkce.
Vlado jakým filtrem odstraníš prokládání?Já nastavim v DivX5.2.1 De-interlace source.
Jaký filtr používáš k odšumění?Já používám smoother a ten nastavím tak že zafajfknu noise a nastavím 20.
Birate pak dám 4.8kbps/pixel v takovímto datovím toku neexistuje kostička.
u Divx AR nastavit jde,mám to vyskoušeno i na mém stolním Divx přehrávači a na něm to funguje.Můžu nahrát video o rozlišení klidně 720x576 a nastavit mu AR 16:9 a on to přehraje 16:9,bohužel toto není u stolních přehrávačů standartní funkce.
Vlado jakým filtrem odstraníš prokládání?Já nastavim v DivX5.2.1 De-interlace source.
Jaký filtr používáš k odšumění?Já používám smoother a ten nastavím tak že zafajfknu noise a nastavím 20.
Birate pak dám 4.8kbps/pixel v takovímto datovím toku neexistuje kostička.
Bazil> Na odstranění prokládání používam filtr Deinterlace MAP pro VD, případně DGBob pro AviSynth. K potlačení šumu používam buďto Smart Smoother nebo 2D Cleaner. Nastavení přizpůsobim množství šumu a kvalitě zdrojovýho videa. Chce si s tim pohrát, ideální hodnoty jsem nenašel. Pro MPEG-4 se mi zdá bitrate nad 3 Mbit/s celkem zbytečnej luxus, ale záleží taky na rozlišení. kolem 0,3 bit/pixel by mělo být naprosot postačující i při hroší kvalitě zdroje.
Jinak vim, že DivX a XviD umí AR, je to součástí standardu MPEG-4, ale nevěděl jsem, že vůbec existuje přehrávač, kterej by to neignoroval. Stejnej problém je i s matroškou (MKV). Ta to taky umí, ale přehrávače na to z vysoka ... kašlou. :-(
Vláďa
Jinak vim, že DivX a XviD umí AR, je to součástí standardu MPEG-4, ale nevěděl jsem, že vůbec existuje přehrávač, kterej by to neignoroval. Stejnej problém je i s matroškou (MKV). Ta to taky umí, ale přehrávače na to z vysoka ... kašlou. :-(
Vláďa