Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 25

Téma: Dobrý rolující titulky a titulky obecně

  1. #1

    SB SB je offline
    Je tu občas
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    264

    Měl bych dotaz ohledně výroby titulků.Zajímalo by mě jak kdo řeší problémy s výrobou titulků v PALu.Nejedná se mi o titulkové editory ve střižnách, ale o výrobu v animačních programech typu After effects a Motion.Případně jak na rolující titulky v PSD,TGA,TIFF apod. při nastavování animace ve střižnách.Bežně vsazená grafika mívá při zobrazení problémy s poskakováním z řádku na řádek a rolující titulky taktéž.Bežně se to řeší blurem nebo spočítáním titulků při pohybu na řádky.No a mě by zajímalo, jaké s tím má kdo zkušenosti a jaký používá postupy.Díky za informace.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    960

    Nevím s čím máš konkrétně problém, nebo co přesně nechápeš. Když děláš rollovací titulky (např. v Afterech), tak musíš pracovat s prokládaním. Takže rendruješ do sekvence (targ, tiffů, png...) a máš tam nastavné prokládání na upper nebo lower field first. Když to pak správně naimportuješ do střižny budou rollovací titulky krásně plynulé...
    Naposledy upraveno uživatelem MIHI: 07-11-2009 v 23:50
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3

    SB SB je offline
    Je tu občas
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    264

    No to právě není tak jednoduchý...titulky se samozřejmě chovaj různě, při různé rychlosti a různé tlouštce písma.Nastavení prokládání a správný import toho daného typu prokládání je ok.Můžou být taky progresivní jako u filmů.Renderuješ do jakéhokoliv formátu, který umí prokládání.Spíš mě jde o to, že tak jak píšeš, to právě vždycky plynulé není.V manuálu AE popisují nastavení pro PAL a NTSC různě, nebo doporučují Autoscroll.Mě šlo o manuální nastavení rychlosti a zásady okolo toho, které jsou obecné a pro PAL fungují.Když jsem například udělal titulky v editoru Vegasu a to samé tempo na stejný text nastavil v AE, výsledek byl naprosto jiný.Vegas to ve svém editoru zpracoval správně a plynule a z AE vylezl nesmysl, který byl k ničemu.Samozřejmě při správném nastavení prokládání a motion bluru.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    nerozumiem .. sak menis rychlost a divas sa na monitor ci to je plynule alebo ne .. co na tom chces riesit ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5

    SB SB je offline
    Je tu občas
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    264

    No když máš už rychlost danou t.j. že potřebuješ v daném čase použít nějaký objem textu a pak musíš situaci vyřešit třeba blurem apod. aby se při dané frekvenci netřásly a šly plynule.Spíš mě šlo o nějaký fígle jak titulky řešit.Myslím, že nejde jen vložit text nebo nějaké psd do AE, nastavit dva klíčový snímky, prokládání a hotovo. Aspoň mě to takhle jednoduše nefungovalo, proto se na to ptám.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    960

    Citace Původně odesláno od SB Zobrazit příspěvek
    ... nejde jen vložit text nebo nějaké psd do AE, nastavit dva klíčový snímky, prokládání a hotovo. Aspoň mě to takhle jednoduše nefungovalo, proto se na to ptám.
    Přesně takhle vyrábíme titulky v AE pravidelně a žádný problém... Asi máš někde něco blbě nastavené.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    Citace Původně odesláno od MIHI Zobrazit příspěvek
    Přesně takhle vyrábíme titulky v AE pravidelně a žádný problém... Asi máš někde něco blbě nastavené.
    Totéž ve Womble - ale chvilku mi trvalo, než jsem si našel ten optimální poměr rychlost posuvu versus délka... Mám svůj standardní na FirstPlay každé placky jako "slušná firma" pro vnoučata, že jim to dělal dědek.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8

    SB SB je offline
    Je tu občas
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    264

    Tak díky za rady.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    960

    Tak napiš jak to děláš, nebo udělej screenshoty nastavení exportu. Nebo sem dej ukázku. V čem to děláš? Do čeho to importuješ? Jak to prohlížíš? Prostě pokus není důvod proč by měly ty titulky být nějaké poskakující, trhané pokud máš vše dobře nastavené.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    Citace Původně odesláno od MIHI Zobrazit příspěvek
    Tak napiš jak to děláš, nebo udělej screenshoty nastavení exportu. Nebo sem dej ukázku. V čem to děláš? Do čeho to importuješ? Jak to prohlížíš? Prostě pokus není důvod proč by měly ty titulky být nějaké poskakující, trhané pokud máš vše dobře nastavené.
    Tak, tak. Ve Womble ten primitivní titulkovej editor taky není žádný zázrak těchňiky a jde to se s tím poprat. SB dej podrobnosti. Návod (úplný) asi od nikoho nedostaneš, ale zkušenosti vyměnit možno, ne?!
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11

    SB SB je offline
    Je tu občas
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    264

    Zdroj je TIFF.Import do AE.Projekt PAL DV nebo PAL DV WIDE.PAR standard pro DV.Proklad se nastavuje při exportu.Interpret footage je u TIFFu na off(t.j. zobrazuje všechny řádky v TIFFu a nepracuje s ním jako kdyby byl prokládaný.)Motion blur je nastaven defaultně, což většinou funguje dobře.Zkoušel jsem ho přidat, ale v tom případě je lepší použít blur manuálně některým z blurů, které dovolují směrové rozostření.To situaci docela řeší.Nastavení exportu je lower field (nativně pro DV), PAR podle projektu a formát jakýkoliv.Dobrý asi 8 bit YUV 4:2:2, nebo rovnou DV, pokud se nebudou konat další korekce obrazu ve střižně.Samozřejmě, že jsou možné další formáty včetně zmíněných sekvencí obrázků.Prohlížení na ext. monitoru přímo z AE přes kartu a pak mpeg komprese náhled na dvd placce.
    Naposledy upraveno uživatelem SB: 08-11-2009 v 22:57
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    960

    Co je to ten zdroj TIFF? To je nějaký obrázek, nebo grafika? To je jen jeden, nebo je to sekvence? Ty je nepíšeš přímo v AE? Co se týká motion bluru, tak u normálních roll titulků bych ho vůbec nedával a už vůbec bych to neřešil jiným blurem. To je samozřejmě otázka do pranice, nědko se mnou nemusí souhlasit
    A ještě přemýšlím, jestli to trhání není jen důsledek náhledu. Když importuji do střižny titulky vyrobené v AE, tak je vždy kontroluji na klasickém PAL TV monitoru, zobrazení např. na PC displejích může být matoucí kvůli jiné zobrazovací frekvenci.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13

    SB SB je offline
    Je tu občas
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    264

    Ten TIFF je textová grafika vytvořená ve Photoshopu, je to jen jeden obrázek.Náhledem to není, výsledek byl špatný i na DVD a otočením půlsnímků to není taky, tím jsem si jistej.Proč bys to neřešil blurem?Tím se přece řeší často plotování a vysoký kontrast řádků ve videu?Vertikální animace je vždycky trochu složitější, zvlášt´u tenkých horizontálních linek.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    Citace Původně odesláno od MIHI Zobrazit příspěvek
    Co je to ten zdroj TIFF?...
    TIFF, Tagged Image File Format, =obyčejná bitmapa.

    SB, já když dělám ve PhotoShopu normální titulky, tak udělám "blur" už v něm a rozmáznu hrany Gaussovským rozostřením o poloměru 0,8 obr. bodu...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Je tu pravidelně Avatar uživatele jibarr
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    805

    Proč to převádíš do TIFu ? Dej to tam rovnou v PSD. Blur je zbytečný. Kmitání se týká jen statických horizontálních čar v prokládaném videu, takže pohyblivé titulky ti nemůžou kmitat.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 02-03-2011, 17:39
  2. CZ titulky do DVD
    Od Kryl v sekci Titulkování
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 20-06-2006, 19:46
  3. *.MOV + titulky?
    Od Lubi v sekci Titulkování
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 27-05-2006, 18:51
  4. *avi a titulky v *.srt
    Od capino v sekci Titulkování
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 12-04-2006, 09:44
  5. Titulky v AVI
    Od danis v sekci SW přehrávače
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 26-04-2005, 15:36