to mi připomnělo Armagedon a ruského kosmonauta: americké, ruské stejně je to všechno Thaiwan
![]()
to mi připomnělo Armagedon a ruského kosmonauta: americké, ruské stejně je to všechno Thaiwan
![]()
Nemyslím že trpí, ale stálým provozem se zahřeje na vysoké teploty a díky tomu, že součástky nedokáží vychladnout a hned se zase zapíná, tak trpí, u počítače který se zapne, běží nějaké hodiny a pak zase vypne tohle neplatí, součástky vychladnou a jsou v pohodě
BR jasně, není to jako HDD nebo flash, ale pokud bych stavěl střižnu, tak chci mít možnost nabrat všechny možné materiály a né vždy lze sebou vzít disk nebo ho někomu půjčit, dát apod.
RAM jasně, čím více, tím lépe, ale tak aby to systém využil, ikdyž nic se nestane když tam bude spousta GB nevyužitých, záleží na desce, systému, střihovém programu...
stromeček pěknej, sám mám větší a dobře to chladí
takže otázka BR vyřešena
bral bych taky spíš black nebo red, hlavně na co všechno ty disku budeš mít a jestli třeba budeš provádět zálohy i na nějaké externí disky nebo jestli data chceš mít jenom na počítači atd. samozřejmě to nemusí být nutně WD, ale klidně i Seagate...dokázal bych si představit, mít jeden SSD disk jenom na střih konkrétního projektu a vždy po skončení překopírovat data na klasický HDD![]()
Zdroje, desky a vše... v PC nejvíce trpí při zapínání. To platí nejen u PC, ale u všech složitějších zařízení. Disk také nejvíce trpí při zapínání - roztáčení ploten.
Pokud je zdroj dobře navržen a dobře provedeno chlazení, což by mělo být, tak je mu nejlépe při provozní teplotě - stále stejné. Např. u spalovacích motorů to je stejné.
Takto to je bylo a jinak to nebude.
Samozřejmě, pokud je něco poddimenzované (většinou chlazení), tak je to špatně.
SSD by bolo lepsie na data , nez na system .. ale ide to do penazi .. uplne inak sa striha (hlavne avchd) , ked ti idu data 400-500MB/s , nez 70-100MB/s.. fakt to je citit ..
Podle mě to je hlavně spíše cítit právě kvůli mnohem vyššímu IOPS a téměř nulové přístupové době než kvůli přenosové rychlosti.
jo aj to je mozne ..
těch 120GB by mohlo stačit na střih jednoho projektu ne? záleží co a jak stříhá, ale ten SSD bych dal čistě na stříhání, na systém bych si koupil nějakou 250GB klidně 7200ot., systém sice nebude startovat rychlostí blesku, ale stejně tam je potřeba hlavně zapnout počítač, nahrát programy, střih. SW a potom už se pracuje jenom s daty pro střih videa, ať už při střihu nebo při exportu, systémový disk už není tak moc zatěžován jako stiřhový (pokud tam není ještě nastavený cache videa)
Tohle je ten největší mýtus, který kolem SSD koluje. Windows šahají na disk pořád, kdejaké kliknutí na ikonku a rozbalení nabídky, o procesech na pozadí ani nemluvě. A SSD právě tohle všechno zrychlí, z uživatelského hlediska se jedná o zdaleka nejlepší investici pro pocitové "zrychlení" počítače.
To je jisté. Pokud má AVCHD 1080i ca 20 Mbps a 1080p ca 35 Mbps, je to 2,5 resp. 4,4 MBps. Při reálné rychlosti disků SATA 300 kolem 120 MBps asi není potřeba diskutovat o vlivu jejich rychlosti na práci s videem. Daleko větší význam má to, aby na různých discích byl systém, cache Vegasu a data. Dělat s videem z jednoho HDD, na kterém je současně i systém je neštěstí.
Jelikož mám v PC jeden SSD na systém, další SSD na práci s videem (Temp Vegasu a ukládání renderovaných videí) a další HDD, na kterém jsou zdrojová videa, myslím, že vím o čem mluvím.
alf : no ved to je v poriadku .. ja som nehovoril ze treba dat system aj data na SSD .. hovoril som ze data treba mat na SSD , aby strizna bola svizna .. Windows bez tak ide z SSD disku pomali .. proste je to debilny system ..
Hmm... mě Win z SSD šlape jak víno.
Rozhodne slape Windows7 so SSD neporovnatelne lepsie (start systemu za 15 sekund) a moj 7 (sedem!) rocny HTPC startuje 3x rychlejsie ako pracovne i7 2600K a odozvy systemu su porovnatelne (v mnohych veciach rychlejsie na OS so SSD). Skor bude problem medzi stolickou a monitorom, aj ked na instalacii sa viacmenej neda co pokazit (nastavene AHCI v BIOSE; aktualne ovladace, atd...? ).
Takisto pozri druhe video, mas pocit, ze to spustanie aplikacii je pomale? Pritom ide o nejaku dvojjadrovu staru sunku 2.5Ghz. Staci pozriet od druhej minuty.
Naposledy upraveno uživatelem vivid.sk: 03-12-2013 v 22:32
No nechce to mít zapnuté různé blbosti na pozadí (jediné co mi nejvíc teď pracuje s diskem je antivir a firefox), ale to je celkem fuk, základem je jestli chce na počítači primárně stříhat, tedy otevřít jednu aplikaci Vegas, Premieru, Edius a pracovat s ní nebo jestli střih bude dělat menšinu, nevím třeba v průměru 1h za celý týden? už se chápeme? jasně pokud střih na počítači bude vedlejší činnost, tak je lepší ho mít na systému, ale pokud přijde, pustí počítač, zapne střihový SW, bude u něj sedět 8h a pak ho zase vypne i počítač, tak je podle mě užitečnější dát ten rychlý disk na střih...ideální by bylo mít 2x SSD, ale asi na to nejsou finance
Ja som si na MAC MINI nainstaloval aj windows a nahral som si ako bootuje OSX a ako bootuje Win7 .. Vysledok je jasny kazdemu .. A ten isty pocit mam aj ked na tom robim .. Strizne mame v praci Windows 7 .. neskutocne dlho to bootuje z SSD .. Ja nemam teda vobec pocit ze je to lietadlo .. Naopak .. odkedy som si dal do Macbooku SSD disk , tak je to raketa ..
---------- Doplněno v 00:16 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 00:13 ----------
no idealne je mat system na SSD disku a data na diskovom poli .. Ale ono samozrejme co clovek striha .. Ak komprimovane formaty , tak staci SSD disk .. Alebo teda aj trosku zavisi , ci striha video z dovolenky (3 DV kazety) , alebo striha 2 hodinovy koncert z 8mich kamier v nejakom slusnejsom kodeku ..