Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 17

Téma: Viditelná ztráta kvality TV signálu na zásuvce

  1. #1

    gpx gpx je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    9

    Zdravím. Mám problém s kvalitou obrazu TV stanic a chtěl bych vás poprosit o radu:

    Do krabičky v bytě mám přivedený TV kabel a odtud je rozvedený dále. Po rozebrání první průběžné zásuvky jsem si všiml následujícího. Když připojím TV přímo na kabel vedoucí do zásuvky, je obraz velmi dobrý. Jakmile je ale kabel zašroubovaný do zásuvky a TV připojujím k ní, obraz se viditelně zhorší. V čem může být problém a co s tím dělat? Zásuvku mám "EMOS EU 3614".

    Připojuji i obrázek toho jak je kabel v zásuvce vložen. Předem děkuji za rady.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: zasuvka 002.jpg 
Zobrazení: 3198 
Velikost: 130.9 KB 
ID: 4311  
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    843

    no zásuvka by měla mít průchozí útlum (tedy na výstupy TV a R) jen 1,5dB, takže tady by problém být neměl, u odbočení, tedy připojení další zásuvky na předchozí jde už o 14dB a při slabším signálu může dojít k velkému rušení, pokud chcete rozbočit signál na další zásuvku doporučuji spíše použít nějaký rozbočovač (http://shop.emos.cz/zbozi/2504200200-rozbocovac-eu-2241 nebo http://shop.emos.cz/zbozi/2504200300-rozbocovac-eu-2242 atd.)
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3

    gpx gpx je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    9

    Zajímavé je, že následující zásuvka už další zhoršení obrazu nevykazuje. Tam je obraz stejný jako u výstupu na první zásuvce.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád Avatar uživatele Pitomec
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,759

    Když má ta zásuvka oddělovací útlum 14dB (což se dává tak do STA v paneláku), tak je jasný, že to bude hrát hůř než na zásuvce koncové, jenž má cca 4dB. Dej tam průběžnou zásuvku jinou s nižším oddělovacím útlumem (např. EMOS EU 3607) a pokud to nebude uspokojivé, tak ten signál jedině zesílit (ještě před vstupem do první zásuvky).
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5

    gpx gpx je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    9

    No, pořád mi to nedává úplně smysl. Přiznám se, že nejsem v tomhle směru moc vzdělanej, tak se na mě nezlobte za hloupý otázky. Chápu to takhle:

    Když je u první zásuvky oddělovací útlum 14dB, tak chápu, že tam mám znatelnou ztrátu kvality. Proč je ale úplně STEJNĚ špatnej obraz i na následující koncovej zásuvce, která by měla bejt ovlivněná jenom průchozím útlumem z první zásuvky 1,5 dB a pak svým vlastním oddělovacím útlumem 2dB?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pořád Avatar uživatele Pitomec
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,759

    A co to je za koncovou zásuvku? Ona se totiž dá taky sehnat taková, jenž má ten oddělovací útlum >12dB... Jinak není vyloučeno, že nějaká z těch zásuvek bude vadná, ale to je na dálku jenom střílení od pasu a chtělo by to měřák úrovně, na kterém to člověk pozná hned.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7

    gpx gpx je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    9

    Koncová je EU 3601P nebo EU 3503. Podle tabulky mají obě oddělovací útlum < 4, takže doufám, že je to jen vadná ta první průběžná zásuvka.

    Měl by na to přijít elektrikář co to tam dával, tak to snad přeměří a případně vymění. Dám vědět jak to dopadlo.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád Avatar uživatele Pitomec
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,759

    Tak to pochybuju, protože elektrikář nemá na proměření zhola nic. To chce někoho, kdo dělá do antén. Nebo tu zásuvku rovnou vyměň a poznáš to hned jestli to k něčemu bylo nebo ne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    354

    Napadá me že pokud by byli vstupní a výstupní kabel prohozené, dělalo by to přesně tohle

    Zkus je otocit.

    Pokud ne tak ta zasuvka muze byt proste vadna, obcas se to stane, ani vystupni kontrola vyrobce neni dokonala.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10

    gpx gpx je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    9

    |Mio|: Kabely prohodit zkusim, ale věřím tomu, že jsou dobře.

    Jinak, dnes mi to přeměřoval technik od dodavatelský TV firmy a v krabičce je síla signálu cca 66dB. Na první průchozí zásuvce je to pak zhruba 54 dB.

    Pan technik připustil, že některý kanály na vyšší frekvenci můžou trochu zrnit, protože minimálně bych tam měl mít 58dB. Každopádně odešel s tím, že to není jeho problém.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11

    gpx gpx je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    9

    Nejspíš zkusím koupit zásuvku EU 3607 (odbočovací útlum 8dB) nebo odbočovač EU 3281.

    Mimochodem, v tý první krabičce je kabel rozdělenej a je to spojený izolepou. Má smysl to předělávat? Pokud ano, pak by mě zajímalo jak ty kabely propojit. Nejspíš použít konektory sameček a samička, ale jakej typ konektorů? Potřebuju to vměstnat do krabičky o průměru 7 cm.
    Naposledy upraveno uživatelem gpx: 18-08-2009 v 15:45
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    354

    Cokoli zbastlenyho(zdratovany, letovany, nedejboze lepeny) na koaxialnim rozvodu tlumi a sumi.

    Do 7 cm v pohode vmestnas FF kovy konektory s FF-FF spojkou, melo by to mit dohromady delku 4,5 az 5 cm, takze pak opatrne ohnout ten koax, nezalom ho nasilim.

    Jinak tech 66 dB nameril na kterem kanale, na nekterem s hornich nebo dolnich, zalezi na tom jak je to nakloneny, totiz pokud je 66 na nizsich na vyssich muze byt i o 10 dB mene a to uz je hodne mimo.

    Pro tebe pripada v uvahu jeste zesilovac na vstupu, coz uz tu nekdo zminil.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13

    gpx gpx je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    9

    Kabely jsou v zasuvce zapojeny samozrejme dobre...

    Ok, zkusim teda šroubovací F konektory.

    Priznam se, ze jsem si nevsim na jakym kanale to meril. Opravdu je to tak, ze kdyz to meri napriklad na CT2, tak mu to vrati jinou hodnotu nez napriklad pro MTV? Dejme tomu, ze CT2 (tam je obraz ok) je 64dB a MTV, ktera mi na zasuvce trochu zrni je treba 54db?

    Co myslis tim, ze zalezi na tom jak je to "nakloneny"?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    354

    Kabel má na různých frekvencích různý útlum, pokud to je od zesilovače daleko, tak kanaly na nizsich frekvencich jsou "silnější" a na vyšších "slabší"

    Takže grafem závislosti útlumu na frekvenci je nakloněná "dejme tomu přímka", tento jev je nežádoucí, takže se na zesilovači zvýší zesílení a pomocí náklonu, bud přímo menitelný na zesilovači, nebo zařazeným za, se výsledný signál srovná.

    Když je ale tohle nastavení udělané špatně nebo vůbec, tak mohou být mezi jednotlivými kanály obrovské rozdíly.

    Potom taky hodně záleží na zdroji signálu a SNR, tedy odstupu signálu od šumu, pokud je podlimitní, ani zesílení kvalitu obrazu nezlepší a jakýkoli další útlum byť sebemenší znamená obrovské zhoršení.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15

    gpx gpx je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    9

    Mluvil jsem ještě s tím technikem a ptal jsem se ho na jaké frekvenci signál měřil. Reakce byla taková, že rozdíl mezi kanálama by měl být max 2-3db. Co se týče zapojení, tak na chodbě je prý zesilovač, odkud vede kabel přímo (z přízemí do 2.patra) ke mně do bytu. O tom naklonění mluvil taky. Doporučil mi nainstalovat zesilovač.

    Já zkusím nejdřív zásuvku s útlumem 8dB (namísto zásuvky s útlumem 14dB). Když to nepomůže, tak zesík.

    Jen mi vrtá hlavou, jak velkej rozdíl v kvalitě obrazu můžou 2-3 dB udělat. Ony ty rozdíly mezi obrazem u ČT1, ČT2, ČT4, Nova, Prima a zbytkem kanálů jsou výrazný. Zkusím to vyfotit a uploadnout. Abych pravdu řek, mě to přijde hrozně moc velkej rozdíl na to, že by to měly bejt jen 2-3 dB signálu dolů.
    Naposledy upraveno uživatelem gpx: 20-08-2009 v 15:07
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Videokamery: ztráta kvality videa při přenosu do PC
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 08-01-2011, 15:17
  2. Ztráta kvality u kompozice v After Effects
    Od Blow v sekci Editace videa
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 12-09-2010, 10:26
  3. Hdr fx7 -> Vegas = ztráta kvality
    Od asahkedar v sekci DV/HDV
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 30-11-2009, 08:15
  4. Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 21-07-2009, 08:00
  5. WinFast TV USB II - ztrata kvality obrazu
    Od kempes v sekci SW pro TV karty
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 26-01-2006, 19:14