Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 26

Téma: SD rozlišení

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    21

    Ahoj, jsem úplný laik.

    Zajímalo by mě, jaký vztah má označení SD kamera k jejímu efektivnímu rozlišení pro film. Všude čtu, že dneska se SD kamera (pokud mám HD ready nebo Full HDtelevizi) nevyplatí, na druhou stranu kamery s vysokým rozlišením se pohybují v trochu jiné cenové relaci, než kolik chci investovat (cca 8000 Kč).

    V eshopech jsem viděl pod kategorií SD kamery různá rozlišení - např. 0,38 Mpx, 0,54 Mpx.

    Myslel jsem že SD rozlišení je 720*576 (DVD formát), ale vzhledem k těm hodnotám efektivního rozlišení mi to nějak nevychází.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    SD rozlisenie je 720x576 ..
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    SD rozlišení obrazu 4:3 je 768x576 bodů (tento obraz sleduje divák na své TV)
    SD rozlišení obrazu 16:9 je 1024x576 bodů ( dtto)

    SD rozlišení záznamu obrazu je 720x576 bodů (pro 4:3 i 16:9), ale protože tato TV norma je multiformátová (používá se i pro obraz NTSC v usa), tak obraz 4:3 i 16:9 je v této "digi matici bodů" vložený jako 702x576 bodů (zbytek jsou okraje, které divák na správně nastavené TV neuvidí).

    702x576 se tak pro 4:3 roztahuje na 768x576, pro 16:9 na 1024x576.

    ----------

    Digi kamery jsou (pro jednodušší výrobu a snížení nákladů) vyráběné také "multiformátově" (výrobce pak jen model upraví drobnými změnami HW a elektronickým zablokováním, což je levnější), takže v SD snímají 720x576, i když se v Evropě využije jen 702 (okraje obrazu by klidně mohly být černé).

    Přehrávače na PC rozdíl 720 vs 702 zanedbávají, roztahují chybně plných 720 na 1024/768, takže jsme všichni na PC o kousek štíhlejší .

    ----

    Pokud převedeš analogový (SD) obraz 4:3 do této digi normy ITU R 601 - 720x576, pak ty černé okraje obrazu (za 702) dokonce uvidíš (viz příloha; nerovnoměrné horizontální rozložení okrajů je vliv drobné časové chyby analogu, způsobí tento posun)

    Přílohy:
    - první ukazuje záznam 720x576 (s okraji)
    - druhá správné roztažení 702 na 768x576 (4:3)
    - třetí špatné roztažení na PC 720 na 768x576 (4:3), jsme o něco hubenější
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: prepis_filmu_na_analog_pak_na_digi.jpg 
Zobrazení: 217 
Velikost: 87.8 KB 
ID: 4217   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: obraz 4 ku 3 spravne roztazeny ze 702.jpg 
Zobrazení: 217 
Velikost: 138.6 KB 
ID: 4218   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 768x576 aneb 4 ku 3 na PC spatne.jpg 
Zobrazení: 193 
Velikost: 138.1 KB 
ID: 4219  
    Naposledy upraveno uživatelem Pave1: 06-07-2009 v 10:42 Důvod: dopl. příloh
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    a ještě poslední doplnění - střihové sw pracují s uloženým záznamem.

    A protože se v SD ukládá "plných" 720x576 (opět je to věc výrobních nákladů záznamových strojů, protože jsou pak o to levnější výrobní verze PAL a NTSC), pracují i sw při střihu s tímto rozměrem 720x576 (byť se na obrazovce objeví jen část bez multiformát okrajů, tedy 702x576).

    Takže proto se i říká, že SD rozlišení záznamu je 720x576 .
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    Citace Původně odesláno od Pave1 Zobrazit příspěvek
    SD rozlišení obrazu 4:3 je 768x576 bodů (tento obraz sleduje divák na své TV)
    toto je velmi diskutabilne .. divak ma bud analogovy CRT televizor ... ktory ziadne body nema .. alebo ma plchu obrazovku , ktora ma uplne ine body

    Takze divak realne skutocne sleduje 720x576 .. motat do toho nieco ine , len robi ludom v hlavach zmatok ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Pytkine, z hlediska zpracování videa tohle není diskutabilní, ale jediný správný pohled na to, co se děje (v ideálním stavu správného TV přijímače) s obrazem SD 4:3 a 16:9.

    Jestli to něco komplikuje, tak naopak používání TV, které jsou optimalizované pro jiný druh signálu (řekněme obecně signálu v HD rozlišení ).

    Myslím, že je dobré (nikoliv pro diváka, ale pro člověka, který video zpracovává) tohle znát, ale je pravda, že za 15let bude mít většina lidí HDTV a tím se to opět zjednoduší na 1920x1080 záznam a 1920x1080 TV (*v HD už žádné "okraje" nejsou, pouze action safe 3pct). I když, kdo ví, co si zase výrobci vymyslí .

    ---

    Jinak převod digi - analog CRT je také z digi 702 do analogu 52mikrosekund (šířka obrazu aneb doba přeběhu elektronového paprsku přes stínitko obrazovky aktivní/viditelné části obrazu), takže samozřejmě vše platí .-) .


    Jen pro legraci - je to ten "magický vzoreček" s kmitočtem Digital/Analog (a A/D) převodníků 13.5Mhz:

    702 bodů : 13 500 000 Hz = 0,000 052 sekund (tedy 52 mikrosekund, kuk do kalkulačky .-) )
    Naposledy upraveno uživatelem Pave1: 06-07-2009 v 10:55
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    pavel : pri spracovani SD videa sa s inym rozlisenim ako 720x576 nestretnes .. Vsetko ostatne co si popisal , ludom len mota hlavy ..
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Proč by jim něco motalo ?

    720 je norma pro víc signálů, pro PAL je to 702.

    Nic víc není třeba vědět, viz první příspěvek .


    P.S. On ten SD analog měl skutečně rozlišení 768x576 bodů, na obrazovce vykreslených .-)))
    ... ale výrobci digi kamer nás v SD v tomto ošidili. Zase přidali mnohem kvalitnější zpracování, takže v reálu je digi obraz 702x576 přehrávaný (opravdu .-) ) jako 768x576 na CRT TV většinou mnohem divácky kvalitnější (nevznikají takové ztráty při přepisech a zpracování, jako u analogu).

    No, hurá do HD .
    Naposledy upraveno uživatelem Pave1: 06-07-2009 v 10:57
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    Pavel : analog predsa nema ziadne body .. len pocet riadkov !

    Ja tu mam kopu roznych strizni , onlajnov, a co ja viem co .. a vsade je PAL = 720x576 .. 702 sa nikde nevyskytuje .. Fakt si myslim ze 702 a 768 len mota hlavu ludom , co v tom nie su doma ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    A ještě praktická poznámka - pokud chceš vložit fotografie nebo grafiku připravené například v Photoshopu (nebo jiném obrázkovém editoru) do videa ...

    Tak pokud je chceš vložit:
    - do 702x576, tak je připravíš jako 768x576.
    - do 720x576, tak je připravíš jako 788x576 (okraje se neuplatní).

    Jelikož střihové sw poskytují import jen pro 720x576, tak je dobré fotky upravovat (crop/oříznutím) jako 788x576 a takto je importovat do videa 720x576.


    (Pytkin - analog je schopen zobrazit na obrazovce 768x576 bodů, to je systémové rozlišení analogové SDTV).
    Naposledy upraveno uživatelem Pave1: 06-07-2009 v 11:11
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Proč ty fotky jako 788?

    768 : 702 = cca 1,094
    720 x 1,094 = cca 788

    Pak jsou fotky zobrazené v SD videu 4:3 správně.

    Doplním pro 16:9 analogicky:

    1024 : 702 = cca 1,4587
    720 x 1,4587 = cca 1050.

    Takže fotky pro SD 16:9 připrav (pro import do 720x576) jako 1050x576, pak budou mít na TV správný rozměr.
    Naposledy upraveno uživatelem Pave1: 06-07-2009 v 11:57 Důvod: dopl.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,306

    Citace Původně odesláno od edenboy Zobrazit příspěvek
    ... Všude čtu, že dneska se SD kamera (pokud mám HD ready nebo Full HDtelevizi) nevyplatí...
    Věř tomu, že se ti opravdu vyplatí něco přišetřit a koupit HD kameru. Rozdíl oproti SD je zásadní.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Saxel - tak nějak .

    Rozdíl v ceně je 10k vs 15-18k. Kamera ale bude sloužit (při dobrém zacházení) víc než 10let, takže se HD vyplatí.

    ---

    Pro Pytkina - 720x576 je jen "digi matice" multiformátové normy. Pro SD obraz (záznam) je to v digi opravdu jen 702, kuk na obrázek EBU z roku 2008 (příloha), obraz SD je uložený od 9 do 710 pixelu této "matice" (digital active line/matice je 0 - 719, image active line je 9 - 710).
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: EBU_rok2008_nove doporuceni_rozmeru obrazu a safe zones 702.jpg 
Zobrazení: 252 
Velikost: 348.3 KB 
ID: 4220  
    Naposledy upraveno uživatelem Pave1: 06-07-2009 v 11:28
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    Citace Původně odesláno od Pave1 Zobrazit příspěvek
    A ještě praktická poznámka - pokud chceš vložit fotografie nebo grafiku připravené například v Photoshopu (nebo jiném obrázkovém editoru) do videa ...

    Tak pokud je chceš vložit:
    - do 702x576, tak je připravíš jako 768x576.
    - do 720x576, tak je připravíš jako 788x576 (okraje se neuplatní).

    Jelikož střihové sw poskytují import jen pro 720x576, tak je dobré fotky upravovat (crop/oříznutím) jako 788x576 a takto je importovat do videa 720x576.
    to je cele uplne zbytocne .. staci si v NEW zvolit prislusny preset .. mas tak aj 4:3 aj 16:9 ..

    Citace Původně odesláno od Pave1 Zobrazit příspěvek
    (Pytkin - analog je schopen zobrazit na obrazovce 768x576 bodů, to je systémové rozlišení analogové SDTV).
    Jak to potom ta CRT telka vytukava na sietnicu tych 768 bodov ? to ako prerusuje luc ? ci kieho ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    Citace Původně odesláno od Pave1 Zobrazit příspěvek

    Pro Pytkina - 720x576 je jen "digi matice" multiformátové normy. Pro SD obraz (záznam) je to v digi opravdu jen 702, kuk na obrázek EBU z roku 2008 (příloha), obraz SD je uložený od 9 do 710 pixelu této "matice" (digital active line/matice je 0 - 719, image active line je 9 - 710).
    Jako to je vsetko fajn .. ja tomu rozumiem .. len treti krat a naposledy hovorim , ze to zbytocne mota hlavu ludom , ktory tomu nerozumeju .. prakticky sa pri praci nestretnu s nicim inym ako 720x576 ..
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. DVB-T: DVB - T2 rozlišení
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 12-06-2011, 11:23
  2. Rozlišení TV a PC
    Od nuchtala v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 21-10-2008, 14:43
  3. SD rozlišení
    Od rjja v sekci Editace videa
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 08-10-2008, 21:20
  4. Ati TV wonder - rozlišení
    Od milhaushk v sekci SW pro TV karty
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 19-05-2005, 19:40
  5. Rozlišení
    Od spider_x v sekci DVB-T
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 14-02-2005, 15:57