Zdravím všechny střihače,
mám na vás několik dotazů ohledně střihání videa z hlediska efektivity práce. Současně prosím o shovívavost ty, kterým se budou moje otázky zdát banální. Přesto všechno věřím, že nejsem sám, kdo řeší takovýto problém a že to pomůže i mnoha dalším lidem proniknout do tajů editace videa. Z tohoto důvodu bych rád toto vlákno pojal trochu obecně a pokud možno nezávislé na platformě či programu, ve kterém se bude editace videa provádět. Jde mi o to, že v různých knížkách a manuálech o střihových programech se člověk pouze dozví, jak může udělat tohle nebo támhleto, ale ještě jsem neviděl žádný návod, který by provázel střihem videa pěkně krok za krokem. Proto jsem založil toto vlákno a doufám, že se podaří vytvořit alespoň stručný (principielní) návod na správnou editaci a střih videa.
Představte si situaci, kdy máte video natažené z kamery do počítače (např. DV v AVI formátu), které je rozdělené na jednotlivé soubory (klipy nebo scény) tak, jak vznikalo při natáčení. Nyní bych se rád od těch zkušenějších dozvěděl, jak pokračovat dál:
1. Mám nejprve vložit do timeline první klip, který okamžitě zpracuji (zkrátím, vystříhám nežádoucí či nepovedené záběry) a pak teprve půjdu na další klip nebo je výhodnější do timeline vložit všechny klipy naráz, poté je seřadit tak, jak by měly jít za sebou, a teprve pak začít s vystříháváním nepovedených záběrů? Případně znáte nějaký jiný, výhodnější, postup? Jde mi především o maximální efektivitu toho či onoho způsobu a vaše zkušenosti s tím spojené (abych nedělal stejné chyby, jaké jste jistě dělali i vy na začátku, ale naučil se rovnou ten správný a nejlepší postup při zpracování videa).
2. Je lepší nejprve sestříhat klipy pouze s důrazem na obraz (tedy podle obrazové složky) a zvuk prozatím ignorovat (mít ho třeba i ve střihovém programu vypnutý) nebo stříhat klipy rovnou s důrazem na obě složky (obraz i zvuk)?
3. Co by mělo následovat po seřazení a sestříhání klipů (a případném vložení přechodů)? Tvorba titulků, přidání podkladové hudby nebo úpravy obrazu a zvuku pomocí různých filtrů? Záleží na pořadí těchto operací nebo je to jedno?
4. V případě, že chci v menu vytvořeném na DVD odkazovat do různých částí vyrenderovaného video souboru, je nutno toto nějak zohlednit již při střihu nebo se to řeší až v authoringovém programu?
Prosím všechny, kteří jsou ochotni se podělit o své (často mnohaleté) zkušenosti, aby ve svých příspěvcích pokud možno dodržovali naznačený formát odpovědí (číslovaný seznam), aby z toho bylo jasně patrno, jak nejlépe postupovat krok za krokem při editaci videa.
Ještě bych dodal, že je řeč o nějakém relativně jednoduchém videu, např. z dovolené.