Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Problém s grafikou

MikeStrike (6)|13.6.2009 18:06
Mám problém s grafikou. Mám na notebooku DELL Inspiron 6400 grafiku od ATI Mobility Radeon X1400.

Asi před půl rokem jsem si přeinstaloval komplet počítač. Ovladače jsem nainstaloval všechny, všechno běželo dobře, ale po čase se mi začaly dělat náhodně zelené svislé tečkované proužky přes nějaké obrázky. Po refresh, třeba ve firefoxu občas zmizely, občas se proužky jen jinak nakombinovaly. Později to byly třeba všechny obrázky i v dokumentech miniatury byly s proužky. No občas se to po restartu všechno uklidnilo, ale začalo to být horší.

Ted jsem ve stádiu, kdy jsem znovu naformátoval a znovu přeinstaloval celý počítač a stále mě trápí to co předtím. Nedávno už totiž byly proužky i na spodní liště, hlavvně se proužkujou tmavší odstíny. Semtam i na ploše přes celou tapetu jsou, ale světlejší místa vynechají. Zjistil jsem, že když nenainstaluju ovladač na grafiku, mám příšernej obraz, nemůžu dát ani max. rozlišení 1680/1050, stránky a všechno se roluje pomalu a nemůžu hrát ani hry.

Ovladač jsem zkoušel několikrát přeinstalovat a stále to samé. I když vypínám počítač, jak naběhne modrá obrazovka vypínání... i tam jsou proužky... teda když mám nainstalovanej ovladač.

Co mám dělat?? Bude to přímo grafickou kartou? nebo je ještě nějaká naděje, že to můžu odstranit jinak? Díky moc.
eviljack (102)|13.6.2009 20:10
Těžko říct, pokud máš notebook ještě v záruce, neváhal bych, a odnesl do servisu, může se jednat o špatné chlazení, nebo nějakou jinou vadu na grafické kartě.
MikeStrike (6)|13.6.2009 22:45
Právě že ho mám už tři roky a stejně má DELL záruku jen jeden rok... prostě by to bylo za nějakej peníz a ten budu obětovat až když budu mít jistotu, že si s tím sám nebo s pomocí určitě neporadím...
eviljack (102)|14.6.2009 08:36
Aha, pokud to zlobí i po čisté instalaci systému, tak se obávám, že s tím doma sám nic neuděláš. Ještě bys mohl zkusit notebook připojit k nějakému externímu monitoru, abys zjistil, jestli se tam budou vyskytovat stejné závady, pak je na vině grafika, pokud ne, bude asi zrada v displeji notebooku.
MikeStrike (6)|14.6.2009 14:08
Mno.. tak to je špatný... takže mi nezbývá, než ho poslat na servis... mno doufám, že za to nebudou chtít velkej ranec... mno kdyby někdo věděl aspoň o nějaký možný závadě, na kterou bych mohl přijít, než tam ten notebook pošlu, budu vděčný. Díky
eviljack (102)|14.6.2009 14:26
Vzhledem k tomu, že už má po záruce, tak z něj můžeš zkusit sundat kryty, a třeba přijdeš na to, že se prostě netočí větráček na grafickém čipu, záleží na tobě, do čeho se rozhodneš šťourat. Já osobně bych se do noťasu nehrabal, protože stejně nemám jak ty díly otestovat, a pravděpodobně bych napáchal víc škody, než užitku :)
MikeStrike (6)|14.6.2009 14:45
Tak jsem zkusil druhej monitor, dělalo to to samý, ale pak jsem tam přetáhnul jedno okno firefoxu, který jsem měl čárkovaný pořád a najednou čistý, na obou monitorech. Odpojil jsem externí a stále čistý. I obrázky, všechno ok, ale hodilo se mi to do úspornýho režimu a jak jsem to nahodil zase, tak se tam čárky vesele objevily:( a už jsem měl radost že se náhodou neznámo jak něco stalo a opravilo se to... takže zase při starym...ted to někdy zmizí, když třeba změnim nastavení nebo tak něco, třeba jinou tapetu a tak, ale jak na něco kliknu, zase tam jsou...
MikeStrike (6)|14.6.2009 14:48
[QUOTE=eviljack;229637]Vzhledem k tomu, že už má po záruce, tak z něj můžeš zkusit sundat kryty, a třeba přijdeš na to, že se prostě netočí větráček na grafickém čipu, záleží na tobě, do čeho se rozhodneš šťourat. Já osobně bych se do noťasu nehrabal, protože stejně nemám jak ty díly otestovat, a pravděpodobně bych napáchal víc škody, než užitku :)[/QUOTE]

to mě taky napadlo, když jsem ho měl minimálně chráněej před prachem, škrabal jsem v místnosti nátěr na zdi a ten jemnej prach se tam taky určitě dostal, ale zlobilo to už dávno předtím, ale zkusim ho rozdělat a aspon trošku očistit zevnitř. Grafika opravdu dost topí, takže ten větráček je taky možná závada...
Haski (14)|24.6.2009 10:16
Osobně bych vyzkoušel zátěžový test grafiky např. FURMARK a sledovat chyby v obraze.
Dale zkontrolovat v ATI Control Center zalozku Powerplay a vyzkouset stav usporny rezim a maximalni vykon a s tim vyzkouset, zda to dela při zapojeném napájení nebo na baterie notebooku.
Tam, kde se mění rozlišení obrazovky, je záložka upřesnit a pak horní záložka Poradce při potížích, kde bych pokusně zkoušel snižovat akceleraci grafiky.
Urcite zkontrolovat nebo preinstalovat codeky, directX.
Setkal jsem se i s tím, že chyby v obraze dělal CPU, který nebyl dostatečně chlazen a byl přetaktovaný, tím zkontrolovat režimy uspory procesoru třeba přes CPUZ.
V neposlední řadě zkusit program Prime95 na zátěžový test CPU i RAM.

CPUZ - http://www.cpuid.com/cpuz.php