Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

dvd-vr -> dvd-video

vrnued (12)|1.5.2009 01:41
Snad jsem ve správném vláknu.
Dostal se mi do rukou hdd recordér, který (nevím zda to bylo úmyslem tvůrce nebo to nefunguje) nezapisuje DVD+RW (přestože to manuál inzeruje) nýbrž pouze DVD-RW, a to pouze ve formátu dvd-vr. Nikde v setupu, menu... není žádný přepínač např. do kompatibilního módu.
Úkolem je přenos do PC prostředí, kde ovšem běžné programy očekávají klasický formát dvd-video. Potřeboval bych poradit program na konversi (snad jen re-authoring), který by to co možná jednoduše převedl. Pokud možno free, majitel toho rekordéru by drahý program s mnoha možnostmi na nic jiného nevyužil.
Díky
artam (1147)|1.5.2009 02:37
Uz som sa s tym stretol u starsieho Samsungu, ktory vedel len zapisovat len na minusove RW.
Stacilo prepisat koncovku vro suboru na mpg a spracovat to ako normalny mpeg. Rozbil som to cez ProjectX na separatne video a audio, na mux standardneho DVD potom mozno pouzit lubovolny z mnozstva authoringovych programov (napr. free muxman).
vrnued (12)|1.5.2009 03:17
Díky za reakci. Jsem trochu zmaten, říkám si, jestli to, co mi z toho leze, je opravdu regulérní formát dvd-vr (jak jsem se domníval) anebo něco jiného. Nejsou soubory vro jen když je to zapsáno na dvd-ram?
Můj disk vypadá takto:
V rootu jsou (oproti Audio_ts a Video_ts u dvd-video) adresáře Video_rm a Video_ts.
První obsahuje 1x ifo 1x bup a 1x dat, druhý na pohled normální strukturu dvd-video. Tuto strukturu ovšem do žádného programu nenačtu - buď to zamrzne nebo hlásí že pointery ukazují na špatná data (unreferenced cells + naopak blank cells).
Tak jsem si dělal naději, že tohle vlastně je ukázková situace pro jednoúčelový program, který jen přepočítá ifo soubory a dat (vobů) se vlastně ani nedotkne. Neexistuje?
Pitomec (10211)|1.5.2009 09:27
Womble MPEG Video Wizard
vrnued (12)|1.5.2009 14:57
Opět děkuji za radu.
Nicméně: podíval jsem se k nim, předpokládám že mluvíš o versi MPEG Video Wizard DVD (s authoringem). Tak to je přesně to, čeho jsem se obával : mocný program, se 100x více funkcemi než potřebuju, a za 50 doláčů, což je půlka ceny takovéhoto jetého HDD recordéru (který by se tím měl řešit).
Nikdo další?
Pitomec (10211)|1.5.2009 18:42
Existuje i verze bez DVD a tento soft je jedním z nejlepších na úpravu MPEG souborů, protože neprovádí rekompresi tam, kde se nic nemění oproti zdrojovému souboru. A jestli má nějaké nepotřebné funkce, tak to zásadně neřeším, protože mě nic nenutí abych je používal. A cena, hmm... - co dodat? 8-)
vrnued (12)|3.5.2009 02:26
Tak jsem doporučený soft vyzkoušel, celkem to funguje. Problém je, jak do něj data dostat.
- Decrypter to načte úplně blbě (Womble s tím vůbec nepracuje).
- Sám Womble (přímo z placky) to načte taky blbě: opraví unreferenced cells ale zahrne blank cells, což se projeví jako pár minut černého obrazu v časech mezi některými (ne každými) voby.
- Ku všemu podivu se to načte dobře z prosté kopie (z placky na hdd Commanderem nebo Explorerem).
- Nejlepší řešení asi je Smartripper (2.41) který to dokonce umí načíst nerozsekané tedy do např. 4GB vobu (což obecně je kvůli budoucí synchronizaci lepší). Takto načtený soubor je sice nepřehratelný (PowerDVD), ale do Womble funguje bez problémů a výsledek je identický jako v předchozím bodě.

Ještě, proč píšu "celkem" to funguje: Vytvořené DVD neumí rychlé přehrávání (max. 2x), což jasně v pořádku není.
Tolik tedy informace pro ty, kdo by v budoucnu řešili stejný problém.

Měl bych ještě jednu otázku pro znalce Womble MPEG Wizardu:
Nechci tvořit menu. Takže klidně bez něj - ale docela bych tam nechal to původní z recordéru. Když je (jako Video_ts.vob) normálně přenesu na výstup, program to nepochopí jako menu (přenese mžikový clip s pozadím menu). Lze nějak dosáhnout toho, aby pochopil, že jde o menu a použil je?
StD (8612)|3.5.2009 10:40
Hmm, já bych to tedy načítal RipIt4Me (+Decrypterem) - nechá dummy cells a vyblankuje ty nepotřebné (pochopitelně ve Wizard Mode, nikoli OneClick!). Navíc bych tahal jen film, demuxoval to PGCDemuxem a jinde zase rozumně složil. =můj názor.
vrnued (12)|4.5.2009 15:26
Díky, ale obávám se, že děláš přesně to, co máš v podpisu: doporučuješ mi opravovat něco, co vlastně není rozbité! Dvd-vr je snad regulérní formát a my pouze hledáme program, který tomu formátu rozumí. Další tři softy, pro člověka, který se nechystá PC videem se hlouběji zabývat, to snad ne. Předevčírem jsem proseděl několik hodin u Womble MPEG editoru, abych přišel na to jak to funguje a mohl mu ukázat, jak to bude (rutinně) dělat. Přitom jsem jim v duchu křivdil (ve skutečnosti to je dobře vymyšlené a dobře popsané), protože jsem ještě zuřil nad tím ultra kreténem, který napsal manuál k rekordéru Eltax... To už fakt stačí.

Nechtěl bys mi spíš poradit, jestli je možný ten přenos menu ve Womble? Díky.
Pitomec (10211)|4.5.2009 15:58
Já s DVD-VR a Womble nemám naprosto žádný problém, je ale fakt, že postup mám trochu jiný - z "placky" to načtu na HDD pomocí Ulead Movie Factory, získaný soubor přetáhnu do Womble, tam upravím, vyexportuju zpátky na HDD a následně tím Uleadem vytvořím DVD-Video a vypálím (přičemž rychlost přehrávání není omezená nijak).
vrnued (12)|4.5.2009 16:53
Mně to přehrávání (zrychlené) v podstatě nevadí. Myslel jsem jestli mi někdo poradí s tímto:

[QUOTE=vrnued;225382]
Měl bych ještě jednu otázku pro znalce Womble MPEG Wizardu:
Nechci tvořit menu. Takže klidně bez něj - ale docela bych tam nechal to původní z recordéru. Když je (jako Video_ts.vob) normálně přenesu na výstup, program to nepochopí jako menu (přenese mžikový clip s pozadím menu). Lze nějak dosáhnout toho, aby pochopil, že jde o menu a použil je?[/QUOTE]
StD (8612)|5.5.2009 07:10
[QUOTE=vrnued;225524]...doporučuješ mi opravovat něco, co vlastně není rozbité!...[/QUOTE]

No to se právě mýlíš - ty "pointery" alias markery v DVD-VR odkazují na ten *.dat, podle kterého se chová ten rekorder při přehrávání - ovšem pro DVD-Video to tam v tom Program Streamu (VOB) nemá co dělat, proto je to potřeba odstranit i s tím, co se tváří jako "unreferenced cell", na které opět pochopitelně IFO v tom Video_TS nemá odkazy. Chápeš tu logiku věci? Ale budiž, chceš rychlé a snadné řešení, takovým nemohu sloužit.
artam (1147)|5.5.2009 10:23
vrnued:
Zrejme sa pomerne malo orientujes v strukture DVD. Zjednodusene a polopatisticky povedane - cokolvek s priponou *.vob je ciste len "video objekt", ktory obsahuje video, audio stopu, titulky, casove indexy apod. To, ci je to menu alebo hlavny titul, dvd prehravac rozpozna az z prislusneho *.ifo suboru, ktory popisuje strukturu video objektu, delenie na logicke bloky, navigaciu a prislusne vykonatelne prikazy.
vrnued (12)|5.5.2009 16:42
OK, přenášet vob, který obsahuje pozadí menu a myslet si, že se tím přenese celé menu, to byla blbost.
Předpokládám, že existuje jiný (správný) postup, jak ve Womble MPEG editoru přenést na výstup totéž menu, které je na vstupu (třeba když chceš na hotovém disku něco dodatečně vystřihnout...). Může mi jej prosím někdo poradit?
artam (1147)|6.5.2009 13:27
Ja to zvyknem robit opacne. Nepouzivam sice Womble a robim to inymi softvermi, ale principialne postup bude hadam jasny.
Z upraveneho materialu (strih, pridanie audio stopy alebo titulkov) vyrobim standardne DVD s jednym titulom a bez menu. Dolezite je len zachovat pocet cells (resp. kapitol) rovnaky, ako na originali.
Potom otvorim originalne DVD cez VobBlanker a nahradim hlavny titul tym nanovo vyrobenym titulom.
Tym padom menu a vlastne aj cely zvysok originalneho DVD zostane zachovany a zmeni sa len obsah nahradeneho titulu.
vrnued (12)|6.5.2009 21:21
Díky za tip, to vypadá na dobrou strategii, zapamatuji si ji a někdy vyzkouším. Bohužel ne v tomto případě - to co v tomto návodu označuješ jako originální DVD, to je ten můj nešťastný zdroj ve formátu dvd-vr, kvůli kterému se celé tohle vlákno vůbec děje. To Vobblanker načíst neumí, očekává jedině dvd-video.

Nezbývá mi než počkat, jestli to někdo umí opravdu v tom Womble editoru (až k tomuto závěrečnému kroku mi to funguje). Resp. se spokojit s diskem bez menu. To byla jen taková myšlenka, že by tam to původní menu z rekordéru mohlo zůstat.
Pitomec (10211)|9.5.2009 18:29
Nic ve zlým, ale "menu" v podání DVD rekordéru je něco tak otřesně hnusnýho, že to i s pomalu 10 let starým authoringovým softem do PC udělám lepší :-I