MP3
Ako na 1 CD spojiť súbory jedného koncertného alba v MP3 tak, aby ostali zachované názvy jednotlivých skladieb?
Chcem sa zbaviť medzier medzi jednotlivými trackami, ktoré viem spojiť je jedného velkého súboru ale prídem o možnosť zobrazenia názvov. U ostatných interpretov chcem ponechať medzery.
Aha... takže spojit do jednoho souboru, aby se to chovalo jako jeden celek, ale zároveň taky tak trochu jako původní tracky (kvůli názvům)
Hmm ... velmi protichůdné požadavky... 9-)
Nevím
Hmm ... velmi protichůdné požadavky... 9-)
Nevím
mam nastreamovanej asi dvouhodinovej ogg z netovyho radia a pri kazdym songu tam bezi jeho nazev, takze bych rek ze oggy by to nak mohly umet...
No to asi těžko půjde. Je problém sám o sobě už to, jak dokonale spojit pro poslech skladby v mp3 a přitom je nechat v samostatných souborech. Natož pak ještě dělat rozdíly v tom, aby některý skladby na MP3-CD hrály s mezerama a jiný bez nich. O ničem, co by tohle vyřešilo jsem nikdy neslyšel. Ale rád se nechám poučit. :-)
no treba ve winampu jde nastavit prebuffer, takze mezera se da docela sikovne elimonovat, jestli to chces ale prehravat treba v discmanu nebo stolnim playeru, to je trochu problem, hlavne skipovani, mp3 ani ogg nema myslim zadny indexovani...
Ve winampu existuje plug-in, kterej eliminuje mezery, ale úplně dokonalý to myslím není. Ale odlišit který se tak mají přehrát a který ne, to fakt asi nastavit vždycky při přehrávání ručně.
dneska se dost často setkávám s mp3 alby, který jsou jako jeden velkej soubor. Pravda, nepřehledný při hledání jednotlivých skladeb, ale dokonale spojený. Jinak by to tak asi lidi nevyráběli, kdyby to šlo spojit úplně přesně při rozdělených souborech.
[quote=mirekv]To by snad mělo jít, ne?[/quote]
No, spojit v editoru do jednoho souboru no problem, ale zařídit, aby to identifikovalo původní rozdělení skladeb včetně názvů 9-) 9-)
Ale to už tady bylo řečeno
Já bych to vypálil jako CDDA a bylo by po ....
No, spojit v editoru do jednoho souboru no problem, ale zařídit, aby to identifikovalo původní rozdělení skladeb včetně názvů 9-) 9-)
Ale to už tady bylo řečeno
Já bych to vypálil jako CDDA a bylo by po ....
no jo, ale pokud budeš mít samostatné soubory, tak u každého přehrávače budou znát přechody mezi tracky.
Když to spojíš do jednoho souboru, mezery zmizí, ale nebudeš mít možnost pohybovat se po skladbách.
Tak nějak jsem to myslel
Když to spojíš do jednoho souboru, mezery zmizí, ale nebudeš mít možnost pohybovat se po skladbách.
Tak nějak jsem to myslel
Hmmm, zrovna se s tímhle problémem zatím bez úspěchu potýkám a chtěl jsem sem hodit dotaz, jak jej řešit, ale nepředpokládám, že by se za těch pár měsíců, co sem nikdo nepsal, něco změnilo. I když ten jeden velký MP3 soubor pomocí CUE rozdělím na jednotlivé tracky (např. v MP3DirectCut), vždycky tam ta pauza bude (u stolního Panasonicu S47 je docela dost výrazná, u WinAmpu často téměř neslyšná). Pokud na placku vysmahnu ten velký MP3 soubor, tak zas nemůžu mezi jednotlivými tracky přeskakovat. Ideální by bylo, kdyby player ještě uměl číst právě ten CUE soubor, pak by nebylo co řešit. (U WinAmpu naštěstí existují pluginy, např. CUE_Player, ale to můj problém neřeší). Takže jsem zatím zálohování mé rozsáhlé CD sbírky na neurčito přerušil... :-(
Sekáč
No nevím, ale jednou jsem si takhle pohrál s Enyou a výsledek jsem sice poslouchal přes comp, ale ne přes Winamp a nic jsem neslyšel (žádný mezery).
Vypáleno přes Nero s mezerami 0 sekund. A pokud si zkontroluješ přechody mezi skladbami, neměl bys to tam slyšet. Vím, že při grabování hudebních CD do PC se někdy stávalo (asi záleží v čem a jak to kdo dělá), že ty hlavně začátky občas neseděli přesně, třeba tam zůstávala mezera několika setin sekundy. Tak tyhle případný mezery to chce ručně v editoru vymazat. Otevřít si případně 2 okna, v jendom konec jedné skladby a v druhém začátek následující, obě okna si dostatečně "nazoomovat" a pokud ty průběhy křivky na sebe navazují, neměl by být problém.
No nevím, ale jednou jsem si takhle pohrál s Enyou a výsledek jsem sice poslouchal přes comp, ale ne přes Winamp a nic jsem neslyšel (žádný mezery).
Vypáleno přes Nero s mezerami 0 sekund. A pokud si zkontroluješ přechody mezi skladbami, neměl bys to tam slyšet. Vím, že při grabování hudebních CD do PC se někdy stávalo (asi záleží v čem a jak to kdo dělá), že ty hlavně začátky občas neseděli přesně, třeba tam zůstávala mezera několika setin sekundy. Tak tyhle případný mezery to chce ručně v editoru vymazat. Otevřít si případně 2 okna, v jendom konec jedné skladby a v druhém začátek následující, obě okna si dostatečně "nazoomovat" a pokud ty průběhy křivky na sebe navazují, neměl by být problém.
pee.tr
Problém je, že tam ty mezery vnáší hlavně player (odhaduju tak 0.5sec) a jak jsem se dočetl na netu, tímto neduhem trpí prakticky všechno, co je na trhu k dostání, jak stolní, tak USB přehrávače. Pokud se dělá kopie CD , tak je taky nejlepší postup vypálit jeden velký WAV a tracky udělat pomocí CUE, bohužel tento postup nelze u MPtrojek použít... :-(
Problém je, že tam ty mezery vnáší hlavně player (odhaduju tak 0.5sec) a jak jsem se dočetl na netu, tímto neduhem trpí prakticky všechno, co je na trhu k dostání, jak stolní, tak USB přehrávače. Pokud se dělá kopie CD , tak je taky nejlepší postup vypálit jeden velký WAV a tracky udělat pomocí CUE, bohužel tento postup nelze u MPtrojek použít... :-(
Sekáč
Tak to mě překvapuje. Ale nikdy jsem to na stolním přehrávači netestoval, tak možná máš pravdu s tou 0,5 sekundou. To schválně vyzkouším.
Ale jsou CD (třeba ta moje zmíněná Enya), který maji spojený jen některý písničky a mezi jinýma jsou klasický pauzy, takže to bys musel ten jeden wav dělat i s tichýma mezerama.
Tak to mě překvapuje. Ale nikdy jsem to na stolním přehrávači netestoval, tak možná máš pravdu s tou 0,5 sekundou. To schválně vyzkouším.
Ale jsou CD (třeba ta moje zmíněná Enya), který maji spojený jen některý písničky a mezi jinýma jsou klasický pauzy, takže to bys musel ten jeden wav dělat i s tichýma mezerama.
Pokud to chcete do stolního přehrávače, tak to je bez šance. Kromě pár HDD playerů (Rio Karma, Neuros) neumí skoro žádný tzv. gapeless playback.Buďto to bude jeden vleký MP3 bez možnosti skákat po kapitolách nebo tam budou pauzy.
Na PC je nejlepší použít formát Matroška (MKA), který umí MP3 spojit do jednoho souboru a zároveň zachová kapitoly. Program který to udělá se jmenuje MKVToolnix. Je to samozřejmě bezztrátové. Přehraje to třeba foobar2000 a v podstatě jakýkoliv DirectShow přehrávač (WMP, MPC a pravděpodobně i WinAMP). Mimochodem foobar2000 umí gapeless přehrávání MP3.
Při pokusech se za každou cenu vyhněte rekompresi. Před časem jsem sem dával odkaz na test, který ukazoval, jak strašně špatný to je. Takže rady typu SoundForge jsou nanic. Tohle neni řešení.
Na PC je nejlepší použít formát Matroška (MKA), který umí MP3 spojit do jednoho souboru a zároveň zachová kapitoly. Program který to udělá se jmenuje MKVToolnix. Je to samozřejmě bezztrátové. Přehraje to třeba foobar2000 a v podstatě jakýkoliv DirectShow přehrávač (WMP, MPC a pravděpodobně i WinAMP). Mimochodem foobar2000 umí gapeless přehrávání MP3.
Při pokusech se za každou cenu vyhněte rekompresi. Před časem jsem sem dával odkaz na test, který ukazoval, jak strašně špatný to je. Takže rady typu SoundForge jsou nanic. Tohle neni řešení.
vlada
MKA sice vypadá zajímavě ,ale je otázka, jestli vůbec bude někdy u stolních playerů podporován. Ještě jsem tady kdesi v historii narazil na zajímavý nápad, převést CDDA na AC3 a vyrobit z něho klasický DVD formát, předpokládám, že by byl zvuk bez mezer a zároveň by šel rozdělit na jednotlivé kapitoly. Bohužel nemám čas ani sílu, abych to vyzkoušel... :-(
MKA sice vypadá zajímavě ,ale je otázka, jestli vůbec bude někdy u stolních playerů podporován. Ještě jsem tady kdesi v historii narazil na zajímavý nápad, převést CDDA na AC3 a vyrobit z něho klasický DVD formát, předpokládám, že by byl zvuk bez mezer a zároveň by šel rozdělit na jednotlivé kapitoly. Bohužel nemám čas ani sílu, abych to vyzkoušel... :-(
na to je program Audio DVD Creator (neplést s DVD-Audio). Vytvoří standardní strukturu DVD-video (naprosto blbuvzdorným postupem), akorát video stream má objem nula nula nic, v podstatě jen statické obrázky, takže maximum objemu je využito pro zvuk. Je možnost uložení buď LPCM nebo AC3 (zde nabízí i 5.1, ale to bych byl skeptik). Umí grábnout CDDA nebo onvertovat ze zvukových souborů na HDD. Celkem to vypadá good..
Sekáč> Podporu MKA a MKV bych očekával teprve tehdy, až se stolní přehrávače přiblíží počítačum natolik, že nebude problém to implementovat. Zatím jsem v tomhle směru poměrně skeptickej. Bohužel, protože to je dobrej formát.
Ale například settopboxy s rekorderem, co se vyrábí u nás v Panasoniku, běží na Linuxu. A takovych přístrojů je víc, například Kiss používá taky Linux. Do těchhle přístrojů by to šlo zabudovat snadno. Jenom kdyby výrobce trochu chtěl.
Ale například settopboxy s rekorderem, co se vyrábí u nás v Panasoniku, běží na Linuxu. A takovych přístrojů je víc, například Kiss používá taky Linux. Do těchhle přístrojů by to šlo zabudovat snadno. Jenom kdyby výrobce trochu chtěl.
Miuvek
Jsem si ho dnes odpoledne taky všimnul, ale jednak na něj nemám s/n a navíc mě napadlo, že se určitě ten WAV bude muset kromě komprese ještě převzorkovat, takže z toho taky moc odvázanej nejsem. :-( Mno, možná, jestli vůbe nejhůř, to někdy přece jen vyzkouším. Ale v každém případě díky za info... :-)
Jsem si ho dnes odpoledne taky všimnul, ale jednak na něj nemám s/n a navíc mě napadlo, že se určitě ten WAV bude muset kromě komprese ještě převzorkovat, takže z toho taky moc odvázanej nejsem. :-( Mno, možná, jestli vůbe nejhůř, to někdy přece jen vyzkouším. Ale v každém případě díky za info... :-)
Sekáč: to převzorkování tam nutně je: 44,1 -> 48 kHz a taky se mi moc nelíbí. Už jsem se na to tady někde jednou ptal, ale odpovědi nedočkal - kde (a taky jak) vezme těch dalších 3900 vzorků každou sekundu?
Jinak ten program mám i s tím, co ti chybí :-) , tak se kdyžtak ozvi, kdyby byl zájem...
(má to celkem cca 4MB, odzkoušeno, funguje)
Jinak ten program mám i s tím, co ti chybí :-) , tak se kdyžtak ozvi, kdyby byl zájem...
(má to celkem cca 4MB, odzkoušeno, funguje)
Miuvek> Kde se ty vzorky vezmou? Jako když děláš resize obrazu z 640x480 na 768x576, prostě se pomocí nějaké rozumně rychlé a kvalitní metody dopočítají. Jednu z nejlepších funkcí na převzorkování nabízí opensource knihovna soundtouch. Najdeš jí například v Audacity nebo BeSweetu. Je prý kvalitnější než SoundForge nebo Audition, ale zase horší než WaveLab. To mám od audiofilů, já bych tam asi žádný rozdíl neslyšel.
Miuvek
Mno já to radši ani nechci vědět, ale tipnul bych si, že všech 48000 vzorků se interpolací počíta znovu. Někdo tady psal, že mu ten soft v PC zamrzá nebo že výsledné placky tuhnou v playeru, jaké máš zkušenosti ty? Jo a hlavně by mě zajímalo, jestli jde použít jeden velký WAV a ten pak nějak indexovat, např. podle CUE souboru. Jde mi o to odstranit ty nepříjemné mezery (tam kde jsou nežádoucí) mezi jednotlivými tracky, ale současně zachovat možnost mezi nimi skákat, kvůli tomu jsem tenhle thread oživil... :-R
Mno já to radši ani nechci vědět, ale tipnul bych si, že všech 48000 vzorků se interpolací počíta znovu. Někdo tady psal, že mu ten soft v PC zamrzá nebo že výsledné placky tuhnou v playeru, jaké máš zkušenosti ty? Jo a hlavně by mě zajímalo, jestli jde použít jeden velký WAV a ten pak nějak indexovat, např. podle CUE souboru. Jde mi o to odstranit ty nepříjemné mezery (tam kde jsou nežádoucí) mezi jednotlivými tracky, ale současně zachovat možnost mezi nimi skákat, kvůli tomu jsem tenhle thread oživil... :-R
Sekáč: soft se choval normálně, udělal jsem v něm asi tři disky, ale jenom pro studijní účely na DVD+RW. Přehrávání proběhlo v pohodě. Zvuk se mi zdál trochu "nevýrazný", ale možná jsem si to jenom zdálo. Zkoušel jsem AC3 2.0, nabízí bitrate až do 640kbps, já jsem zkoušel 512kbps a přehrávání proběhlo v pohodě. Je tam i možnost 5.1, ale to jsem ani nezkoušel...
Pak je tam ještě možnost LPCM, což obnáší 6h záznamu
S tím jedním wawem by to asi nešlo, nepřipadalo mi, že by to podporovalo CUE soubory. Myslím ale, kdyby se to riplo přímo v tomto softu z CDDA, pak by to DVD přehrávač mohl přehrát bez slyšitelných mezer.
Teď jsem si vzpomněl ještě na jednu věc (taky se to tu řešilo), netýká se výhradně AudioDVD Creatoru - pokud se dělá CDDA třeba ze souborů MP3, pak bývají problémy s přechody mezi tracky, protože enkodéry často přidávají na začátek krátkou pauzu. Konkrétně se hovořilo o 50ms u Lame. Potom samozřejmě je nemožné (bez pracné editace těchto souborů) vypálit CDDA bez rušivých přechodů.
Pak je tam ještě možnost LPCM, což obnáší 6h záznamu
S tím jedním wawem by to asi nešlo, nepřipadalo mi, že by to podporovalo CUE soubory. Myslím ale, kdyby se to riplo přímo v tomto softu z CDDA, pak by to DVD přehrávač mohl přehrát bez slyšitelných mezer.
Teď jsem si vzpomněl ještě na jednu věc (taky se to tu řešilo), netýká se výhradně AudioDVD Creatoru - pokud se dělá CDDA třeba ze souborů MP3, pak bývají problémy s přechody mezi tracky, protože enkodéry často přidávají na začátek krátkou pauzu. Konkrétně se hovořilo o 50ms u Lame. Potom samozřejmě je nemožné (bez pracné editace těchto souborů) vypálit CDDA bez rušivých přechodů.