Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 24

Téma: Ako a v čom strihať MPEG2

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    20

    Úvodom: Strávil som čítaním príspevkov tohoto fóra hodiny a hodiny, avšak odpovede, ktoré konkrétne potrebujem som nenašiel. A tak zakladám túto temu a prosím o rady, postrehy, odpovede atd. Tak a teraz k veci. Som čerstvým majiteľom tejto PCI karty:

    http://www.snazzishop.com/sv.asp

    Potrebujem spracovať nahrávky (domáce video) z mojej starej analógovej a novej digitálnej kamery, prestrihať, vyblázniť sa z efektami, prechodmi atď., autorizovať a napáliť na DVD disky. Kedže výsledným formátom bude MPEG2 formát (a nechcem to riešiť softwérovými enkodérmi a ani nahrávaním na DVD rekordér, mám obe!) riešil som to nákupom hore uvedenej karty. V softwéri, ktorý je k tejto karte (Snazzi Movie Studio S5) existuje voľba: I-frame Only. Pýtam sa, mám to teda ukladať s touto voľbou (v manuáli sa píše, že je to lepšie ohľadom ďalšej editácie, mínusom je väčší rozmer súboru)? Je to ozaj v praxi lepšie? Mám použiť VBR alebo CBR?

    Druhá otázka sa týka, v akom strihovom programe požadované strihy a hlavne úpravy robiť? Mojími favoritmi sú programy Adobe Premier Elements, Ulead (Corel) VideoStudio ci Pinnacle Studio. Prípadne kombinácia Ulead MediaStudio a Ulead DVD MovieFactory. Ktorý odporúčate? Ide mi o to, aby som zdegradoval kvalitu na čo najmenšiu mieru (príkladom nech je Womble MPEG Wizard, špicový program, ktorý to robí bez zbytočnej rekompresie, ale žiaľ je určený len pre amatérske využitie).

    Ako konkrétne potom vyexportovať zostrihané video z editora. Nechcem kokrétne voľby (kde, čo stlačiť a pod.) ale konkrétne nastavenia, aby nedošlo ku rekompresii celého videa ale len jeho editovaných (prechody, titulky atď.) častí?

    Záverom dúfam, že vás prečítanie tak dlhého textu neunaví natoľko, že už nebudete schopní ani odpovedať. Vopred vďaka za odpovede.


    PS: Zatiaľ som kartu, ešte neskúšal! Je len namontovaná a sú nainštalované jej ovládače a obslužný program.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,282

    Nenapsal jsi sice, jakou máš tu digitální kameru (formát záznamu - DV, mpeg-2, mpeg-4), ale jestli je pro tebe důležitá práce se střihem a úpravou materiálu, nabíral bych video z analogové kamery spíše do DV-AVI, což tvá karta taky umí. Editace je v něm pohodlná a ztráta kvality zanedbatelná.
    Jaký si zvolíš editační software je na tobě. Já používám Sony Vegas, ale nikomu ho nevnucuju.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    20

    Vďaka za odpoveď.
    Moja digitálna kamera má formát DV. Súhlasím, že editácia DV je pohodlná (tak som to robil aj doteraz), ale chcem sa bezpodmienečne vyhnúť záverečnému enkódovaniu do MPEG2 (s tým dobré skúsenosti nemám). Preto potrebujem informácie len ohľadom strihu MPEG2 (I-Frame a pod.)
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,282

    A v čem máš problém při kódování do mpeg-2?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    owad : nemam s tym skusenosti ale na strih MPEGu vsetci chvalia WOMBLE .. Lacny HW mpeg encoder ale nebude stat za moc , co sa tyka kvality .. rozumnejsie je nabrat obraz v DVAVI , postrihat a nechat to encodovat kvalitnym enkoderom ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    20

    Vdaka za dalsie odpovede

    Saxel
    Nagrabované analógové video (v minulosti cez TV kartu od Aweru, kodek Huffyuv) je pekné. Už spracované video avi (zasa Huffyuv) je vcelku v poriadku, ked to preženiem cez softwérový enkóder (ProCoder, TMPEG Xpress či TMPGEnc DVD Source Creator ap.) obraz sa vždy rozostrí (stratí ostrosť) a presvetlí (zvýši sa jas) a celková kvalita (aj na CRT TV) je už o ničom. S DV videom to isté. Už som sa pýtal aj tu, rada žiadna:

    https://www.tvfreak.cz/forum/showthr...369#post212369

    Pytkin
    O Womble (poznám a používam) som písal hneď v prvom príspevku, je super ale ja mám iné nároky. A taký lacný ten HW mpeg encóder zasa nebol. Cena na Slovensku - 12500.-SK (v starej mene), ja som ho kúpil zo zahraničia a vyšiel ma o cca 5000.-Sk menej
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    owad " aha .. no .. sorry , poriadne som si necital uvod .. no jo .. na to co chces kupit si si zle kupil .. mohol si usetrit .. kupit analog to DV konvertor a dostal by si vacsiu kvalitu a lahsie spracovanie .. neviem ti poriadit .. nemam s tym skusenosti ako strihat Iframe only mpegy .. zvlada to final cut pro .. to viem .. ale na PC nemam prehlad ..
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,282

    owad:
    Procoder trochu maže, to je pravda, já právě tuto vlastnost využívám při tvorbě DVD z HDV videa. Verze 3 maže trochu míň než verze 2. Vyššího jasu jsem si také občas všimnul, ale je to zanedbatelné. Nicméně video ve standardním rozlišení komprimuji MainConcept enkodérem přímo z Vegasu a tam ke snížení ostrosti a k jasovým ani barevným změnám téměř nedochází. Ostatní enkodéry, které zmiňuješ nepoužívám.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    Citace Původně odesláno od Saxel Zobrazit příspěvek
    owad:
    Procoder trochu maže, to je pravda, já právě tuto vlastnost využívám při tvorbě DVD z HDV videa. Verze 3 maže trochu míň než verze 2. Vyššího jasu jsem si také občas všimnul, ale je to zanedbatelné. Nicméně video ve standardním rozlišení komprimuji MainConcept enkodérem přímo z Vegasu a tam ke snížení ostrosti a k jasovým ani barevným změnám téměř nedochází. Ostatní enkodéry, které zmiňuješ nepoužívám.
    Toho "zvýšeného jasu" se při zpracování materiálů z kamery snadno zbavíte i v ProCoderu 2 aplikací vhodného filtru (na vstupu) - Quote:
    [COLOR="DarkRed"]Expand/shrink 601 color range[/COLOR]
    Different video editing systems and encoders use different color ranges to represent the minimum and maximum values. Use the 601 Correction filters to convert between 0-255 and 16-235 ranges when converting for systems that do not use the same ITU BT.601 conversion methods.


    ...no a mě "nemaže obrysy" vůbec aplikací vhodně nastaveného "Sharpen" filtru na výstupu. Nesmíš ho totiž nechat na Default nastavení...
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: CPC2_nastavení_filtru.jpg 
Zobrazení: 91 
Velikost: 28.7 KB 
ID: 19545  
    Naposledy upraveno uživatelem StD: 05-02-2009 v 08:09
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    20

    Pytkin
    Tato karta nabera video aj do DV (Type-2) formatu
    http://amigaplus.ru/bob[1].jpg

    StD
    Hovoris teda, ze rozostreniu a presvetleniu vystupneho videa je mozne zabranit (resp. zredukovat) len za pomoci filtrov?
    Ty nevies poradit ci (ne)grabovat cez volbu I-Frame only (Len cez I-Frame)?

    Takto vyzera ta Setup obrazovka ovladacieho programu:
    http://img16.imageshack.us/img16/6188/screenshotbq5.jpg


    Este mi prosim poradte, pouzit VBR alebo CBR? A aky bitrate nastavit? Chcem maximalnu kvalitu, na velkosti nezalezi!
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    Citace Původně odesláno od owad Zobrazit příspěvek
    Pytkin
    Tato karta nabera video aj do DV (Type-2) formatu
    http://amigaplus.ru/bob[1].jpg

    StD
    Hovoris teda, ze rozostreniu a presvetleniu vystupneho videa je mozne zabranit (resp. zredukovat) len za pomoci filtrov?
    Ty nevies poradit ci (ne)grabovat cez volbu I-Frame only (Len cez I-Frame)?

    Takto vyzera ta Setup obrazovka ovladacieho programu:
    http://img16.imageshack.us/img16/6188/screenshotbq5.jpg


    Este mi prosim poradte, pouzit VBR alebo CBR? A aky bitrate nastavit? Chcem maximalnu kvalitu, na velkosti nezalezi!
    Já tedy dělám výhradně s materiály z DVB-S/DVD, a netuším, jaké jsou skutečné rozdíly oproti materiálu z kamery (mimo přehozené půlsnímky, není-li to Progressive), a tudíž ani nemám zdání, jaký kvalitativní přínos by prakticky mělo použití té volby "I-Frame only", snad by se to stříhalo líp.
    Jo a když chceš kvalitu, tak je samozřejmě jasná volba CBR 8000.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,282

    Citace Původně odesláno od StD Zobrazit příspěvek
    ...no a mě "nemaže obrysy" vůbec aplikací vhodně nastaveného "Sharpen" filtru na výstupu. Nesmíš ho totiž nechat na Default nastavení...
    Dobrá informace! Nikdy jsem si toho nevšimnul. Díky.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    Dyk už jsem sem ten seznam filtrů CPC kdysi někam dával (BTW stačí se podívat do Helpu/Manuálu)...

    Jinak pokud má tazatel HDkameru, tak by měl vědět také o tomto:

    [COLOR="DarkRed"]709 to 601 Color Correction[/COLOR]
    This filter converts the ITU-R BT 709-5 HD color range to the ITU-R 601 SD color range. Use this filter for exact broadcast color conversion from HD video to SD video.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    Ionly sa pouzia na frame accurate strih .. mozes strihat v hociktorom frejme .. len neviem ci to strizne na PC podporuju .. pouzi google ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    Citace Původně odesláno od Pytkin Zobrazit příspěvek
    Ionly sa pouzia na frame accurate strih .. mozes strihat v hociktorom frejme .. len neviem ci to strizne na PC podporuju .. pouzi google ..
    Na "libovolný frame" ti to střihne i Womble (s dopočtením), ale problem bych spíš viděl v GOP struktuře.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. V čem stříhat DVR-MS
    Od kenty v sekci MPEG-1/2
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 11-10-2010, 07:51
  2. čím stříhat ?
    Od qtc v sekci Editace videa
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 24-06-2010, 10:45
  3. .mov jak stříhat
    Od Jonny100 v sekci Editace videa
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 15-01-2009, 19:00
  4. jak stříhat, editovat MPEG2
    Od hulme v sekci Editace videa
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 28-09-2004, 07:29
  5. v cem strihat *.mov
    Od pee.tr v sekci Editace videa
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 25-07-2004, 21:43