NV GS 400 versus HC 85
Co by jste mi poradili..... Chci si pořídir kameru, ale protože to chci (mimo jiné) tahat i na hory, nesedí mi kvůli váze a rozměrům XM2. Nižší třída, která stojí za mou úvahu je pak NV GS400. Tato kamera má 3xCCD 1/4,7", průměr objektivu 43 mm a F 1,6-2,8. HC 85 od Sony když neberu problematický LCD daktyl, je jednočip s velikostí 1/3,6", s horší světelností 1,8 - 2,1 a s menším průměrem objektivu 37mm, nicméně na zahraničních servrech má kupodivu takřka rovnocené hodnocení a přitom je to kamera, co je skoro o 20000 levnější. Proto mě zajímá, jestli má někdo takovou zkušenost, jak se tyto kamery budou chovat při horších světelných podmínkách a sice při klasickém žárovkovém osvětlení v sále. Jde mi o to, jestli zde bude patrný rozdíl v obraze mezi těmito dvěma kamerami. Logicky by na tom měla být 400 lépe k většímu průměru objektivu a lepší světelnosti a tím pádem širšímu záběru. Matou mě však ta hodnocení.
Děkuji za positivní rady.....Josef
Děkuji za positivní rady.....Josef
ale je to milášek :-) ne vazne, tuhle sem s ni saskoval na punkovym koncerte tzn. skoro tma, zahulino, nahulena aparatura a zaznam jedna basen, obcas sice praskne zvuk, ale byl tam fakt strasnej bragl, jediny co mi vadi je ze pri prog. snimani nefunguje stabilizator :-I
[quote=JOPO]Logicky by na tom měla být 400 lépe k většímu průměru objektivu a lepší světelnosti a tím pádem širšímu záběru.[/quote]
Větší průměr objektivu a lepší světelnost nemá vliv na šířku záběru. Na šířku záběru má vliv nejkratší ohnisková vzdálenost objektivu a úhlopříčka CCD. K tomu se váže počet pixelů na CCD, protože pro video se z celkového počtu pixelů použije jen nějakých 400.000. Zbytek kolem slouží pro fotorežim a elektronickou stabilizaci obrazu.
Větší průměr objektivu a lepší světelnost nemá vliv na šířku záběru. Na šířku záběru má vliv nejkratší ohnisková vzdálenost objektivu a úhlopříčka CCD. K tomu se váže počet pixelů na CCD, protože pro video se z celkového počtu pixelů použije jen nějakých 400.000. Zbytek kolem slouží pro fotorežim a elektronickou stabilizaci obrazu.
Tak toho právě moudrý nejsen. Asi nakonec zvítězí ta Sonka byť ten dakdyl není praktický, ale 20litrů je 20litrů. Co se té šířky záběru týče, na tom je lepší 400 s 3,3 vůči Sony 4,5mm. Hlavně mi jde o kvlalitu obrazu a když je tam rozdíl nepatrný, tak to si za těch ušetřených 20 koupím solidní foťák.
Jopo vlastním HC 85 tak se zeptej na co chceš a já ti na co chci odpovím.
Jina ta HC 85 není žádnej zázrak. Nepočítej s tím že by jsi měl na plný automat bůchvíjak pěkné video (barvy jsou studené a záběry ve slunečném počasí přepálené). Já sám už točím jen na manual. Na dotykáč si zvykneš navíc oproti panasoniku je opravdu povedený(barvy jsou čitelné i z úhlu).To že má čip 1/3.6" je ti nanic protože tam máš nasranejch 2.1 MPx takže výsledný efekt je jako u každé jiné kamery s 1/6" čipem. Večer moc nešumí, ale to co u jiných kamer ještě vidíš tak u HC 85 je jen šero. V místnosti je málo širokoúhlá bez předsádky to ani nejde.
Já bych se být tebou zaměřil na to jestli chceš točit jen na automat, nebo si stím budeš hrát a nastavovat expozici bílou atd. Zašel bych do obchodu vzal bych obě dotyčné kamery pustil na automat a mrkl co se mi na tevizi bude líbit.
Paveode
Jina ta HC 85 není žádnej zázrak. Nepočítej s tím že by jsi měl na plný automat bůchvíjak pěkné video (barvy jsou studené a záběry ve slunečném počasí přepálené). Já sám už točím jen na manual. Na dotykáč si zvykneš navíc oproti panasoniku je opravdu povedený(barvy jsou čitelné i z úhlu).To že má čip 1/3.6" je ti nanic protože tam máš nasranejch 2.1 MPx takže výsledný efekt je jako u každé jiné kamery s 1/6" čipem. Večer moc nešumí, ale to co u jiných kamer ještě vidíš tak u HC 85 je jen šero. V místnosti je málo širokoúhlá bez předsádky to ani nejde.
Já bych se být tebou zaměřil na to jestli chceš točit jen na automat, nebo si stím budeš hrát a nastavovat expozici bílou atd. Zašel bych do obchodu vzal bych obě dotyčné kamery pustil na automat a mrkl co se mi na tevizi bude líbit.
Paveode
Díky...já před rokem měl TRV 33, nicméně měl jsem s ní problémy a tak nakonec mi vrátili prachy. Obrazový rozdíl mezi 33 a 85 nebude větší, protože tam byla velikost čipu myslím stejná, větší je u 85 průměr objektivu...a jak píšeš, k rozhodnutí o koupi bude nejlepší si v prodejně obě tyto kamery vyzkoušet. Zrazuje mě jít do tříčipu jen proto, že má na těle namalovaný 3xCCD a vysolit za to o 20 litrů více při minimálním, anebo skoro žádném rozdílu. Díky za radu Josef.
BISI mě požádal o vložení mrtvolek s tímto textem:
[quote=BISI]- je to 1/50 frame mode 16:9 a a clonu si fakt presne nepamatam ale viem ze som dost clonil aj v tom lese , to som len tak vytiahol kamerku inac som len potreboval nafotit zatisie do skoly - neviem ako to je s tou hc 85 ale cim viac manualnych nastaveni ma kamera k dispozicii tym lepsie - a to hlavne plati o tych horach, pro ziarovkovom osvetleni sa sprava normalne proste nemozes od kamery co stoji okolo 70 000 u nas ze bude bohvieako dobra v tmavych miestach ako nejaka vx2000 ale moj nazor ze pomer cena vykon je to ta najlepsia kupa ked nechces kupovat nejaku kameru z druhej ruky takze gs - 400 eisa kamera :) - http://www.eisa-awards.org/awards.html
a ohladom xm2 mne by az tak nevadila ta velkost a rozmery nejaky extra rozdiel to nie je :| ja osobne aj tak so sebou taham 5 kilovy stativ :))[/quote]

[quote=BISI]- je to 1/50 frame mode 16:9 a a clonu si fakt presne nepamatam ale viem ze som dost clonil aj v tom lese , to som len tak vytiahol kamerku inac som len potreboval nafotit zatisie do skoly - neviem ako to je s tou hc 85 ale cim viac manualnych nastaveni ma kamera k dispozicii tym lepsie - a to hlavne plati o tych horach, pro ziarovkovom osvetleni sa sprava normalne proste nemozes od kamery co stoji okolo 70 000 u nas ze bude bohvieako dobra v tmavych miestach ako nejaka vx2000 ale moj nazor ze pomer cena vykon je to ta najlepsia kupa ked nechces kupovat nejaku kameru z druhej ruky takze gs - 400 eisa kamera :) - http://www.eisa-awards.org/awards.html
a ohladom xm2 mne by az tak nevadila ta velkost a rozmery nejaky extra rozdiel to nie je :| ja osobne aj tak so sebou taham 5 kilovy stativ :))[/quote]

Pěkný mrtvolky... jen na tý druhý působí rušivě ty vrcholky stromů v popředí (ale je to jen můj pocit, třeba je to tak OK).
Ten ostnáč má nějaký skrytý význam??? :-)
Ten ostnáč má nějaký skrytý význam??? :-)
ten druhy snimok tak to bol taky svenk , a ten ostnaty drot to som si skusal hlbku ostrosti :))
to tie graby som len tak poslal aby rec nestaala posielajte aj vy nejake , na tie graby sa vzdy asi kazdy rad pozrie
to tie graby som len tak poslal aby rec nestaala posielajte aj vy nejake , na tie graby sa vzdy asi kazdy rad pozrie
JOPO kdyby jsi chtěl tak tady na tomto vlákně z grafiky jsou mrtvolky z HC 85 9-)
http://forum.grafika.cz/read.php?f=98&i=42783&t=42599
Pavelode
http://forum.grafika.cz/read.php?f=98&i=42783&t=42599
Pavelode
Děkuji.......to děcko na tom polštářu...jak ta hrazdička s hračkama, tak ponožka toho děcka je roztřepená (vroubkouvaná). Nevím jestli je to normální chyba na statickém obrázku a mi se to zdá trochu neostrý...ale je to laický názor. V každém případě děkuji.
JOPO
JOPO
JOPO gratuluji a tiše závidím. Taky bych teď šel do XM2. Až ji budeš mít tak se poděl o zážitky.
pavelode
pavelode
Tak jsem ji kluci 31.1. z Reichu dovez. Jak jsem se myslím dříve zmínil, měl jsem předtím TRV 33 ale to je úplně jiný kafe. V neděli jsem s ní byl na Radhošti a byly dost tvrdé podmínky....ostré slunce a sníh. Na automat to bylo celý zazebrovaný ale na manuál skvělý. Při přiblížení lesa, který je vzdálen třeba 10 km, vidíte jednotlivé stromy nic tam není slité. No prostě je to fantasie....zatím všechno jede až na Kouwell 582V2, který nechodí s XP, resp. servis packem 2. Ale to se vyřeší......
Děkuji DUsoftovi a všem kteří mě k tomuto kroku přiměli.
Josef
Děkuji DUsoftovi a všem kteří mě k tomuto kroku přiměli.
Josef