Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: PC video out do video režie (komposit video), v režimu 16:9

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    6

    Předem se omlouvám, že jsem dostatečně dlouho nehledal buď zde, nebo u Mr. Google, jistě bych to někde našel, ale prostě se zatím nedaří.

    Potřebuji dostat z PC (OS windows) jakýmkoliv způsobem kvalitní (podtrhuji slovo kvalitní) video signál do obrazové režie (případně televize, to je jedno), která na vstupu umí přijmout pouze komposit video. Navíc video z PC musí "odcházet v 16:9" obrazu.

    Samozřejmně je možné použít S-Video konektor, pomocí kondenzátoru spojit oba signály v jeden ... nebo pokud se jedná o ATI karty, v prostředním kolíku S-Video konektoru je již přímo composit video sloučen.. Ale .. Kvalita takovéhoto obrazu je mizerná, navíc se mi daří touto cestou dostávat z PC obraz pouze v rozlišení 1024x768, tedy nikoliv 16:9, a obraz který pouštím z PC tak musím uměle "smršťovat", aby když ho pustím do přístroje, který očekává 16:9, tento obraz zase roztahl, a vznikl tak z něj zpět rádoby 16:9 obraz ..

    Hledám způsob, jak se vyhnout S-konektoru a jak zařídit 16:9 .. Nemám problém s nákupem nové grafické karty / nákupem nějaké black box převodní záležitosti ... Napadli mne možnosti :

    A) použít VGA nebo DVI konektor .. Našel jsem konvertory co umí převést z VGA/DVI signál na RGB, a krabičku které umí sloučit RGB signál na kompozit. Obě krabičký ale umí snad jen opět rozlišení 1024x768, a je třeba použit dvě krabice za sebou, což asi bude mít efekt na kvalitě signálu.

    B) nebo mě též napadlo použít firewire. Například taková Premiera umí pustit video signál přez firewire signál do DA převodníku, ze kterého leze velmi kvalitní obraz. Jenže výstupní tok dat do firewiru ovládá Premiera. Neexistuje nějaký soft, který by například "emuloval" druhý monitor, který by si pak již ovládali přímo Windows? To jest mohl bych klonovat plochu, a to co bych měl na prvním monitoru by lezlo přes firewire do DA převodníku - stejně jako když Premiera přehrává video jak jako preview na monitoru tak master ven mimo PC.

    C) nebo nějaká zcela jiná cesta, o které teď nevím.

    Rád bych se vyhl titěrným konektorům typu HDMI a pod. protože PC je umístěno v RACKu kde je moc málo místa, a tyto konektory tam odchází, anžto se mi tam lámou, a větší RACK užít nejde, páč se zase nevejde do místnosti, kde leží.. Nejlépe použít DVI/VGA, nebo firewire..

    Poradí někdo? Předem moc moc děkuji ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    Nepises do akeho vstupu to chces previest .. Ale obrazove rezie maju vacsinou SDI vstupy .. Detto v televizii sa to pouzva .. Takze by som pouzil DVI vystup , zobral kabel DVI do HDMI a potom pouzil prevodnik HDMI na SDI http://www.blackmagic-design.com/pro...iniconverters/
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    41

    2 Pytkin: .. která na vstupu umí přijmout pouze komposit video...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    Frankie : slovo "kvalitny" sa nejak nekamarati s vyrazom "kompozitne video" .. Ale ok .. kedysi som pouzival Matrox G200 alebo G400 kartu a ta mala vyborny kvalitny TV OUT .. vydal by som sa touto cestou .. co chces z toho pocitaca prenasat ? texty ? grafiku ? jake rozlisenie ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    6

    Citace Původně odesláno od Pytkin Zobrazit příspěvek
    Frankie : slovo "kvalitny" sa nejak nekamarati s vyrazom "kompozitne video" .. Ale ok .. kedysi som pouzival Matrox G200 alebo G400 kartu a ta mala vyborny kvalitny TV OUT .. vydal by som sa touto cestou .. co chces z toho pocitaca prenasat ? texty ? grafiku ? jake rozlisenie ?
    Bohužel režie jiný vstup než composit nemá, ale signál například z kamer, který mi tam jde taktéž přes composit, je naprosto v pohodě.

    PC do režie pouští grafiku (obrázky) + texty, jaké rozlišení - to právě nevím jaké, jen vím že to potřebují v 16:9.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pořád Avatar uživatele artam
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    1,161

    Citace Původně odesláno od krizoch Zobrazit příspěvek
    ...navíc se mi daří touto cestou dostávat z PC obraz pouze v rozlišení 1024x768, tedy nikoliv 16:9, a obraz který pouštím z PC tak musím uměle "smršťovat", ....
    Toto je klasicky omyl, ktory tu udrzuju pri zivote niektori kvazi "odbornici".
    Z PC na vystupe kompozit (z ATI) karty dostanes VZDY len analogovy video signal. Neplet sem digitalne rozlisenia, pretoze tie s tym nemaju absolutne NIC SPOLOCNEHO.

    Na kompozit vystupe mas bud PAL alebo NTSC podla toho, ako ho nastavis, takze bud 625 riadkov / 50 polsnimkov prekladaných, alebo 525 riadkov / 60 polsnímkov prekladanych.

    V grafickej karte prebieha konverzia (resize) z rozmerov digitalneho obrazuna renderovanom vystupe (napriklad z 1024x768) do rozmeru 768x576, ktory je potom cez DA prevodnik prevedeny do analogu a posielany na S-video alebo kompozit vystup.

    Takze ak chces mat analogovy obraz na TV-out vystupe v pomere 1:1 s digitalnym rozlisenim, musis si nastavit rozlisenie renredovaneho obrazu TV-out na 768x576, a v pripade sirokouhleho musis urobit anamorficky rendering, t.j. sirkove scvrknutie (zuzit obraz) z 1024x576 na 768x576. Takto to funguje v analogovom svete.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    6

    Citace Původně odesláno od artam Zobrazit příspěvek
    Toto je klasicky omyl, ktory tu udrzuju pri zivote niektori kvazi "odbornici".

    Takze ak chces mat analogovy obraz na TV-out vystupe v pomere 1:1 s digitalnym rozlisenim, musis si nastavit rozlisenie renredovaneho obrazu TV-out na 768x576, a v pripade sirokouhleho musis urobit anamorficky rendering, t.j. sirkove scvrknutie (zuzit obraz) z 1024x576 na 768x576. Takto to funguje v analogovom svete.
    Nejsem odborník, natož kvazi odborník .., ale to co píšeš v podstatě dělam teď, zcvrknu obraz tak aby se vešel do 4:3 poměru - šiřkově zcvrknu, a "ono" se to pak zas při zobrazení "roztahne" .. Je to tedy to, o čem mluvíš Ty ? .. Jen tedy to nepouštím 1:1 vůči "digitálnímu zdroji".. (To si ani nejsem jist, jestli nějaká grafická karta zvládne rozlišení 768x576 .. ?)

    Furt to ale pořád neřeší problém, jak ten obraz dostat z PC do kompozitu - DA převodník přímo na kartě mi dává obraz dost mizerný. Nebo je ten obraz mizerný právě proto, že to před vstupem do DA převodníku přepočítává rozlíšení z (dejme tomu) 1024x768 na 768x576? Zásadní chyba analog signálu z DA převodníku přímo na kartě je to, že obraz je různě posunutý / zmenšený / rotztahlý, a do výstupu nejde přesně to, co je vidět na "digitálním" zdroji (i když veškeré ty utilitky umožňují různě hejbat s výřezem obrazu určeného pro TV out).

    Nemluvě o tom, že například písmo je divně rozmázlé, což ale může dělat právě to přepočítávání rozlišení před převodem .. (?)

    Takže otázka zní pořád stejně.. Jak převést signál z PC do TV po kompozitu, aby obraz zůstal kvalitní a nezměnený vůči originálu. Je další možnou alternativou použít kartu co umí rozlišení 768x576 a použít interní DA převodník ? Bude pak signál originální kopií digitálního podkladu ?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád Avatar uživatele artam
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    1,161

    ATI karty zvycajne dokazu dat TV-Out ako na sekundarny monitor rozlisenie 768x576 - vtery to mas 1:1 - samozrejme, musis este povolit overscan, inak budes mat cierne oramovanie okolo obraz.

    Rozmazanemu mrnavemu pismu sa nevyhnes, je to dane skutocne prevodu z 1024x768. Fyzicke rozlisenie analogu je jednoducho obmedzene. Najblizsie k realu pri analogu je rozlisenie 800x600 na monitore. Skus a uvidis.

    Este poznamka: Tvoja poziadavka "Jak převést signál z PC do TV po kompozitu, aby obraz zůstal kvalitní a nezměnený vůči originálu" je jednoducho nerealizovatelna, pretoze pojmy "prevod do kompozitu" a "kvalitny a nezmeneny voci originalu" sa navzajom vylucuju.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    no ja uz som pisal .. skusil by som kartu matrox ... tie mali vzdy najlepsi vystup ..

    druha moznost zobrat z PC cez DVI digitalne video a dostat ho do analogu dakym externym prevodnikom ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    6

    Citace Původně odesláno od artam Zobrazit příspěvek
    "Jak převést signál z PC do TV po kompozitu, aby obraz zůstal kvalitní a nezměnený vůči originálu" je jednoducho nerealizovatelna, pretoze pojmy "prevod do kompozitu" a "kvalitny a nezmeneny voci originalu" sa navzajom vylucuju.
    Na jinem PC mi bezi premiera, z firewiru mam pripojenej DA prevodnik (od "kampuse") z nehoz leze komposit, a ten je zcela kvalitni a pro mne dostacujici . S porovnani s tim, co leze z S-videa na druhym PC je to neporovnatelne.. Samozrejmne, ze vest video signal po trech RGB kabelech je kvalitnejsi, ale pro mne je podil cena/vikon v tomto pripade zcela jasny ..

    Citace Původně odesláno od Pytkin Zobrazit příspěvek
    no ja uz som pisal .. skusil by som kartu matrox ... tie mali vzdy najlepsi vystup ..

    druha moznost zobrat z PC cez DVI digitalne video a dostat ho do analogu dakym externym prevodnikom ..
    Ano, o tu druhou moznost se presne zajimam, ale nevim, jaky pouzit ten "externi prevodnik", protoze jsem nasel jen DVI->RGB (pak sice dalsi prevodnik RGB->komposit, ale to by byly dve krabicky za sebou, coz se mi nechce), ale zadny primo DVI->komposit ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    krizoch : dival som sa na blackmagic design a AJA .. vsetci robia konvertory ale z SDI .. z HDMI/DVI som nenasiel nic ..
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 11-01-2012, 10:10
  2. video (scart/comp. video/s-video) -->> vga/dvi
    Od luge v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 22-10-2006, 20:17
  3. Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 29-06-2006, 19:31
  4. Aky dlhy kabel S-VIDEO, COMPOSITE VIDEO ???
    Od Worm_666 v sekci Zachytávání videa
    Reakcí: 35
    Poslední příspěvek: 22-06-2005, 08:26
  5. Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 19-11-2004, 22:03