Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 19

Téma: Můžou "hrát" 5.1 repro jak pro 5.1 tak pro 2.0 zvuk jako 5.1?

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    41

    Dobrý den,
    nějak se mi nepovedl ten titulek, neumím to správně zformulovat. Proto ani nevím, jak bych to hledal, pokud to tu už někdo řešil.
    Jde mi o to, že používáme HTPC s televizním tunerem a 5.1 repro soustavou.
    A chci se zeptat, jestli jde nastavit, aby jak při přehrávání televize (2.0 zvuk) tak při přehrávání DVD (5.1 zvuk) "hrály" všechny (všech 5 a sub) reprobedny.
    Teď máme nastaveno, že máme připojeny 5.1 bedny, takže DVD hraje ze všech a TV jen z předních. Když to nastavím na 2.1, tak TV hraje ze všech, ale u DVD hraje totéž z předních i zadních beden. Dá se nastavit, aby se pro 2.0 zvuk bedny "tvářili" jako 2.1 a pro 5.1 jako 5.1?
    Děkuji

    PS - Dřív jsem si kodeky, splittery apod. instaloval sám, teď používám K-Lite Mega Codec Pack, kde je stejně totéž, co jsem instaloval.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    To je otázka nastavení filtrů a aplikací. To ovšem bohužel s "codec packem" těžko vyřešíš. Já to mám aktuálně nastavené třeba tak, že TV (z TVkarty) hraje to co přichází do LineIn, tj. 2.1, ale záznam se mi už rozmixovává do 5.1, protože si to bere přes "DirectSound Device", tedy z mixeru zvukovky...

    Tudíž je to otázka nastavení nejméně na 3 (třech) místech: 1) v OS; 2) v ovladačích HW (ZK, TVkarta) a 3) v multimediálních aplikacích.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    41

    Takže se to dá? To mám radost, to jsem nečekal

    Bylo by moc náročné Vás poprosit o postup, jak to nastavit?

    Myslím si, že jsem s packem nepřišel o žádné možnosti nastavení, v nabídce mám možnost nastavovat klasicky FFDShow, AC3 filter apod. stejně jako jsem to měl, když jsem to instaloval jednotlivě.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    Jenže ty FFDShow a AC3filtr ti "přebíjejí" Merity v OS. Já tam nemám nic z toho co ty a funguje to!

    Tuhle tvou podmínku: [COLOR="DarkRed"]...A chci se zeptat, jestli jde nastavit, aby jak při přehrávání televize (2.0 zvuk) tak při přehrávání DVD (5.1 zvuk) "hrály" všechny (všech 5 a sub) reprobedny.[/COLOR]

    můžeš splnit jen správným propojením HW, je-li to možné - tzn. propojit TVtuner se ZK výstup/vstup a uvnitř přes AUX nebo PCI-Bus. Navíc musíš mít v OS i na ovládání ZK navoleny správně zdroje pro reprodukci a záznam, včetně oné emulace 2.0 do 5.1.
    Naposledy upraveno uživatelem StD: 15-01-2009 v 10:46
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    41

    Aha, takže propojit by to asi šlo. V tuneru mam nějaký divný AV konektor a ve zvukovce mam jack. Zvukovka je integrovana. Takže to by asi všechno šlo.
    Softwarově přes ty filtery by to tedy asi nešlo, že?
    Tak děkuju mockrát, někdy to vyzkoušim.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    No ono těžko radit, když neuvedeš přesně co máš a o jaký signál se jedná. Uvést jen "HTPC s tunerem" je hodně široký pojem. Ono se totiž může úplně jinak pracovat s audiem z DVB-S (včetně AC3 přivedeného přímo přes optiku ze SetTopBoxu) a s DVB-T nebo analog terestrial. Navíc jestli mluvíš o integrované ZK, tak ta zřejmě bude mít v lepším případě jen AUX-out jen S/PDIF, takže stejně narazíš...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    41

    Aha. Samozřejmě můžu upřesnit.
    Tuner používáme "AverMedia TV Duo Hybrid PCI-Express" (tuner na DVB-T a analog) a repro "Genius SW-HF 5.1 5005". Základní deska (a tedy zvukovka) "Asus M2NPV-VM". Ta je údajně AC'97 standardu a má 3 jacky, které jsou používány buď jako 2.0 out, in a mic. A nebo jako front, rear a center. (Takže tady už vlastně narážim, protože buď mám 5.1 výstup bez vstupu, nebo 2.0 výstup se vstupem :-/ ) Plus S/PDIF výstup, který ale zase není v repro :-/
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    No tak to bych s tím v takovém případě vůbec neztrácel čas a raději to řešil propojením toho 5.1 systemu na externí receiver (třeba domácí kino?) přes ten S/PDIF. Ovšem otázka je, jestli ovladač té ZK umí emulovat 2.0 na 5.1 i do digitálního výstupu (PCM S/PDIF), spíš ne a půjde ti ven zase jen 2.0 (u některých zvukovek to bývalo dokonce i softwarově úmyslně omezeno - např. Terratec).
    Naposledy upraveno uživatelem StD: 15-01-2009 v 14:10
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    41

    Hm, tak koukam, že nastavení zvukovky jsou nula, nula, nic :-/
    Nikde žádný nastavení. Dokonce ani ten šílenej SoundMax software k tomu neni. Takže tim to asi končim úplně :-/
    BTW: "domácí kino"? Já myslel, že to je jen marketingovej abstraktní výraz...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    O tomhle jsi ale měl uvažovat už v době, kdy jsi to HTPC navrhoval... Ještě mě tak napadlo, že by snad šla použít nějaká externí USB ZK, ale to jsou zbytečné investice navíc. Já bych se na tvém místě spokojil s tím, že stereo mi hraje stereo 2.1 a "pseudo 5.1" půjde jen při přehrávání nahrávek.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    41

    Tak to nepochybně. Na HTPC jsem měl 15000 (před 2 roky), takže to lepší být nemohlo. Zvukovou kartu jsem chtěl koupit později, ale teď váhám, protože můj TV tuner nemá nějaký ten zvukový chip, takže zvuk zpracovává zvukovka a údajně jsou menší problémy se synchronizací s integrovanou zvukovkou než s externí (třeba do PCI(-E)).
    Čili pokud neexistuje možnost to nastavit v kodecích, filtrech a já nevím kde, tak děkuji mockrát za snahu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    Rádo se stalo. Teď koukám, že jsi také z PRG. Příští týden budu kupovat takovou USB-hračičku (externí zvukový "adapter" alias ZK) za dvě stovky "second hand" na inzerát, tak bychom to s ním mohli vyzkoušet, ale ještě nevím, jestli to umí 5.1 - spíš ne. Kupuji to totiž manželce k headsetu a tam jí stačí dokonce i mono, neb je na 1 ucho hluchá.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    41

    Děkuju za nabídku, ale asi to odložím na dobu, kdy budu kupovat tuner, co zpracuje i zvuk, a pak případně zauvažuju o zvukovce a pak to zase začnu řešit.
    A to není ani v dohledné době, protože tuner mám rok starý... (Leda, že bych ho prodal na Aukru.... mno, tak to je nápad...)
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    Na ZK nešetřit! Co takhle tento inzerátek z PCBazar.kontakt:

    Auzen X-FI Prelude 7.1 - EAX 5.0
    696427 3.1.09 0:07
    Prodam vynikajici zvukovou kartu (nova, nerozbalena), ktera kvalitou (i ovladacu) zdaleka prevysuje karty Creative (a je s nimi plne kompatibilni) - Auzentech X-FI Prelude 7.1 - audio procesor X-Fi, EAX 5.0, 64MB, CMSS-3D, live kodovani zvuku do Dolby Digital, DTS, digitalni vstup i vystup (koax., opticky) za 3.699Kc. Zaruka 3 mesice, na dobirku nebo osobne.
    Olomoucký kraj Pavel Sykora | sykorapmbox.vol.cz
    3 699 Kč Zvukové karty
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    41

    No, dřív jak za rok nic kupovat nebudu, ale stejně děkuju.

    A BTW: kdyby NÁHODOU (nechci zpochybňovat znalosti kolegy StD) někdo měl tušení, jak to zprovoznit v mých současných podmínkách, tak poslouchám
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Jake MMC s HDD "server" + druhe jako "stanice"
    Od Cigisek v sekci Multimediální centra, DVD, Blu-ray
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 16-09-2011, 10:51
  2. obraz v TV jako "vystřihovánka"
    Od ritchey v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 07-01-2011, 10:22
  3. VD: TV jako univerzální "zobrazovadlo"?
    Od husky14 v sekci Víkendové diskuze
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 12-04-2010, 18:44
  4. Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 01-06-2006, 11:07
  5. Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 29-07-2004, 11:15