Mnoho hodin načteno, jistoty pomálu, hlava brní...máte-li chuť, ocením stručný a poučený názor či zkušenost. Prosím neplkat od věci, děkuji.
1. Místa dost, předpokládám tedy, že velikost úhlopříčky omezuje pouze rozpočet.
2. Vzdálenost dnes 2,5-3 m, ovšem rád bych si nechal možnost přenést to do ložnice, jinak nakonfigurovat obývák apod. Jiné vzdálenosti budou zaručeně větší, toto je dnes nutnost a zároveň nejkratší.
3. Rozpočet do cca 1500 eur, psychologická hranice, WAF (wife-acceptance factor) atd. Tedy +/- desítky eur, dobré a levnější samozřejmě tím lépe.
4. Zobrazovaný obsah - pozor, zde netypické: žiju v zahraničí, mám přístup k BBC HD přes DVB-S a velkou chuť to sledovat (přesněji MythTV, již v provozu pro chytání, zatím slabý stroj na přehrávání, ale to si pořeším sám - info k HW vítáno). Jinak největší podíl bude mít CS Link a celý balík SD programů z Astry 2D na 28,2E. Čili pouze digitál, ovšem výrazná převaha SD. Sky kvůli HD nechystám, další družice taky moc ne, ale možná se to po ochutnávce z BBC HD změní.
5. S bodem 4 souvisí častý statický obraz HTPC. Rozvedu to, týká se i obecného používání a ochoty "pracovat" s televizí: ochota minimální! Hodlám si koupit televizi, kterou zapnu, pak ji klidně dvě hodiny zapomenu zapnutou, bude na ní svítit modrá obrazovka s nabídkou mediálního centra. Můžu si tam dát šetřič obrazovky, ale nehodlám na to myslet jako na zapnutou žehličku, hořící plynový sporák a podobně. Tedy dotaz k plazmě a vypalování obrazu. Šedé pruhy a jiné šetřicí technologie mi patrně nebudou vadit.
6. Absolutně nepřípustná je nutnost přemýšlet, co si do toho zrovna pouštím, a podle toho přepínat režimy vyhlazující kostičky a podobně. Jsem konzument, ne programátor. Chápu, že nic není zadarmo, ale kašlu na to, že bych měl přepínat mezi režimy film, sport, DVB-S vs. BD (někdy v budoucnu), co já vím. Chci telku, která to rozumně zvládne sama bez excesů kterýmkoli směrem. Naopak mě nezajímá cokoli z automatického převádění 4:3 na 16:9, to si budu poctivě klidně přepínat sám. Hodlám se dívat na cokoli tak, jak to bylo natočeno, a ne to nějak okrajovat, nebo, nedejbože, sledovat tlusťochy.
7. Spotřebu neřeším, zas tolik se nedíváme. Telka neběží jako kulisa, to spíš ten statický obraz. Taky si díky HTPC rádi živou telku zastavíme, dovedu si představit šetřič obrazovky i pro tuto situaci, ale ta netrvá nikdy déle než pár minut, to už to zas vypínám ručně, když nemůžu pokračovat (MythTV si samo pamatuje pozici).
8. Subjektivně v obchodech (spíš supermarkety a velké elektroshopy) se mi jeví jednoznačně hezčí obraz z plazmy. Tím myslím zpravidla HD smyčky, které do toho pouštějí.
9. Má to být nákup na řadu let, žádné honění posledních modelů (ale ne zbytečně staré a blbé, samozřejmě), žádné "za tři roky to stejně vyměním". Ani náhodou, je to spousta peněz, aniž by dosluhovala obyč CRT Thomson 82 cm. Nová bedna má za úkol zobrazit BBC HD, a ne aby byla horší než ta, co už máme, na to ostatní, protože ji chceme mít dlouho.
10. Kamera je relativně nová SD, nebyla levná, funguje skvěle (Panasonic GS-280), prostě ještě pár let bude muset. Pak nastoupí HD, samozřejmě.
11. Hry na tom hrát nebudu, nemám na čem a nemám zájem.
12. PC provoz patrně nebude potřeba, není před to kam dát židli a nechci, aby se mlátili uživatelé PC s uživateli TV, kdo co bude kdy dělat.
13. DVB-T neprovozuju a asi i v budoucnu by to stejně bylo přes HTPC. HTPC je tedy jediný zdroj signálu pro zobrazovač, patrně bude DVI>HDMI.
14. Fotbal, olympiáda ani sport obecně nás nezajímá, klidně si počkáme až po létě na snížení cen.
Dotazy:
A. Je mi jasné, že zastavování a svícení naprázdno hovoří v neprospěch plazmy. Ale - je to tak vážné? Televize běží večer tak dvě hodiny, později s dětmi asi víc.
B. BBC HD vysílá 1440x1080 - stojí to za FullHD model? Případné budoucí dostupné HD kanály (ITV např.) jedou taky full (1920x1080). Vím, že se tady radí pro ČR, že rozdíl ready vs. full není u 3 m už vidět, ale když je zdroj v plném, není škoda ho nemít a downscaleovat? Nebude to pak spíš horší? Sorry, jsem lama.
C. Je tady k mání Samsung LE46F86 za 1 550 eur. Jak si stojí v porovnání s těmito dalšími, asi logickými kandidáty? TH42PX80 (kolem tisícovky), TH42PZ80 (1312 eur), 42PFL7403 (1383 eur) a podobně. Je to větší úhlopříčka, vyšší model z nedávné minulosti (nebo se pletu?)...sedmnáct a více stovek za 46-47 palců u těch zmíněných už se mi moc nechce dávat.
D. Ale: není lepší vzít padesátku plazmu Samsung (PS50Q91), co je zjevně nejaká výběhovka za 1 115 eur? Já ty úrovně černé ani detaily lupou zkoumat nebudu. Jsem ochotný dát několik peněz za to, že budu mít krásný zážitek z přírodopisných dokumentů na BBC HD. Ale hrozně nerad bych byl zklamaný, že to není ono, nebo že má Bohumil Klepetko rozmazaný obličej, když se podrbe na nose.
Díky všem a sorry za elaborát!