Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 5 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 61

Téma: HW akcelerace náhledu HDV s možností DC pro SD monitor

  1. #1
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Založím nové vlákno, pro toto téma.

    Jednou z možností náhledu je u SD rozlišení FireWire, funguje u střižen (Edius, PremierePro atd) pouze pro to SD rozlišení a má vždy zpoždění. Umí ho i AVID, (má volbu nastavení kvality efektů pro tento náhled, některé potřebují přepočet, většina funguje na jednom půlsnímku v RT).

    Druhou možností je střih v SD rozlišení ve skutečném "RT", tedy bez prodlevy (kterou každý běžný převodník FW/analog způsobuje).
    Tady samozřejmě existovala Premča na Matroxu (hw karta), Edius má svou kartu DVX (nebo jak se to jmenuje .-) ), Avid má Mojo za 50k s DPH (vše funguje RT v plné kvalitě, snad krom reversních spomalovaček, včetně akcelerace výpočtu náročných 3D efektů), atd.

    ----


    Situace u HD je složitější. RT náhled v plné kvalitě plnohodnotného prokládaného signálu je náročnější.

    1. u FCP na Macu existuje možnost odkuku přes poměrně levnou "škatulku" za 20k (ovšem cena 17" Mac BookPro s FCP k tomu něco přihodí).
    2. Edius nabízí RT odkuk v plné kvalitě, ale jen do HD složek pro HD monitor, neumí pokud vím RT v plné kvalitě i pro SD monitor (tedy s letmou downkonverzí). Tohle řešení stojí pokud vím cca kolem 40k (jsou to dvě karty, obě jsou potřeba).
    3. Matrox nabízí RT.X2 (či jak se to jmenuje .-) ) pro Premiere CS3, za 40k bez DPH (s Premčou CS3 a Encore DVD v ceně), toto řešení umí i plně kvalitní RT náhled v HD i SD (při střihu HDV).

    4. Avid má pro SD rozlišení to Mojo, na něm lze sledovat i HDV (provizorně v náhledu na SD monitoru, ale tady jde opravdu o náhled, který má k plné kvalitě daleko). Plnohodnotným řešením je tak až Avid Adrenalin k Media Composeru, což je střižna v ceně přes 250k (v plné výstavbě kolem 0,5mil).

    -----------

    Kdyby Edius uměl RT náhled nejen na HD, ale i pro SD monitor (tedy jde i o akcelerovanou DC, převody různých formátů z HD do SD apod), tak by to bylo jiné. Ony totiž LCD monitory neukáží vše potřebné, jako CRT monitory (a CRT v HD stojí min 80k, což je pro většinu lidí příliš).

    To je o co tu jde, proto je ten náhled na SD CRT monitoru tak potřebný (ukáže signál a jeho případné vady daleko precizněji, než jakékoliv řešení na bázi HD LCD TV).
    V ceně do 50k to tak dle všeho umí pouze ten hw Matrox s Premčou CS3, pokud máte někdo další zkušenosti (i s tím MACem), prosím napište sem. Uvažuju o řešení té HW akcelerace a na MAC se mi přecházet (opět) nechce, ale...
    Naposledy upraveno uživatelem Pave1: 18-03-2008 v 19:42
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele clee
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    6,731

    a tedka by me zajimalo proc strihat hd onlinove na sd monitoru?? vzhledem k tomu ze hd je urceny stejne ke sledovani na hd zobrazovacich a nikoliv sd (coz sou vetsinou crt) tak nahled z moja je naprosto postacujici, mame jeden kousek moja ve skole pichlej pres s-video do maly studiovy trinitronky a je to uplne v pohode...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    No, já jsem si střih na HD LCD (přes Mojo) vyzkoušel taky, srovnání mám i s HD CRT profi monitory Sony (to je skutečně perfektní obraz, monitory přitom nejsou nijak velké), znám i kvalitu náhledu SD profi CRT monitorů Sony a samozřejmě mohu porovnat i "domácí řešení", tedy PC CRT monitor, náhled na LCD a na SD CRT bedýnce.

    Při všech těch výsledcích je náhled na CRT TV pořád vysoce nejkvalitnější (HD rozlišení sem, HD rozlišení tam ).

    HD LCD TV mají zaprvé různé "vylepšovací obvody", zadruhé zpoždění, na CRT baňce je střih jednoznačně nejpohodlnější. LCD Eizo je jistě fajn pro náhled, ale má své limity, prokreslení černé, proti CRT pořád i to kulhá vzadu.

    Důvod je tak jasný, HD CRT monitor stojí velké peníze, SD CRT monitor seženeš (velmi kvalitní) od 15k. Mám obě technologie (zobrazení) dost dobře vyzkoušené, kvalitní náhled velmi zefektivňuje celou práci (včetně bar. korekcí např. ).

    P.S. V dnešní době je ve většině případů nutná distribuční verze i v SD rozlišení, HW akcelerace KVALITNÍ downkonverze tak taky jistě není k zahození .-) .
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Spíš to vypadá, že výrobci nepodporují kvalitní náhled přes SD ne proto, že by to bylo "tak výrobně náročné", ale spíš proto, aby prodali všechny ty HD LCD a spol "srágory" .-) .

    V realitě přímého srovnání je pracovní náhled na LCD o třídu až dvě pod jakoukoliv CRT bednou.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Banned
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    12,917

    Ja mam ADVC-100, kedykolvek nahlad v SD rozliseni na TV a takisto netuzim po tom, aby som mal HD. Nevidim v tom zmysel, pokial v HD nebudu aj zakaznici...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Taky mám ADVC-100, ale od doby upgradu HDV je "ve výslužbě" (při střihu HDV projektu odkuk přes FW není možný).

    Letmá DC v kameře (pro analogový odkuk) je přitom jistě otázkou jednoho malého švábu (viz XH-A1. žádný problém), přesto výrobci střižen ti tuhle možnost (krom toho Matroxu) odpírají (a nutí tě kupovat "monitor kit" desky pro HD odkuk a všelijaké další propriety).

    P.S. Pro běžné lidi by přitom stačila malá škatule (ala ADVC), i s tím malým spožděním by to pořád šlo. Takhle po tobě chtějí 50k za něco, co ani letmou kvalitní DC nenabízí, viz ten edius).
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Banned
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    12,917

    Citace Původně odesláno od Pave1 Zobrazit příspěvek
    Taky mám ADVC-100, ale od doby upgradu HDV je "ve výslužbě" (při střihu HDV projektu odkuk přes FW není možný).

    Letmá DC v kameře (pro analogový odkuk) je přitom jistě otázkou jednoho malého švábu (viz XH-A1. žádný problém), přesto výrobci střižen ti tuhle možnost (krom toho Matroxu) odpírají (a nutí tě kupovat "monitor kit" desky pro HD odkuk a všelijaké další propriety).

    P.S. Pro běžné lidi by přitom stačila malá škatule (ala ADVC), i s tím malým spožděním by to pořád šlo. Takhle po tobě chtějí 50k za něco, co ani letmou kvalitní DC nenabízí, viz ten edius).
    Co to taras za blbosti, funguje tak, jak u DV (a akehokolvek zaznamu), pretoze Vegas si ten stream aj tak prepocita na vystup FireWire do DV !!!!
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele clee
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    6,731

    Citace Původně odesláno od Pave1 Zobrazit příspěvek
    Spíš to vypadá, že výrobci nepodporují kvalitní náhled přes SD ne proto, že by to bylo "tak výrobně náročné", ale spíš proto, aby prodali všechny ty HD LCD a spol "srágory" .-) .

    V realitě přímého srovnání je pracovní náhled na LCD o třídu až dvě pod jakoukoliv CRT bednou.
    nevim jaky tridy myslis, ale nahled na apple cinema display z fcp pres digital cinema desktop preview si teda asi nevidel na tehle displejich se kamo v soucasnosti onlinuje, z lcd se dokonce skenovalo tusim pupendo na film tak nevim co to blabolis, nemluvim samozrejme o nakejch low-cost monitorech...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Čestný člen Avatar uživatele clee
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    6,731

    plus samozrejme idealni lo-budget nahled hdv do crt je pres hdv kameru, sice se spozdenim, ale na barveni to bohate staci...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Já ti nechci brát iluze, ale profi barevný korekce se pořád dělají na CRT. Pupendo bylo technicky srágora (slepý jak patrona), na to stačí i VHS, tím se fakt chlubit nedá (mně se líbila např. Postel, to byla jiná třída).

    Viděl jsem různý LCD a žádný mě dosud neuchvátilo, specielně při barevných korekcích jsou nepoužitelný ("publicistický" srovnání dvou rozházených kamer lze i na LCD, to ale nejsou korekce .-) ). Při střihu se to s CRT nedá srovnat, v celkovém komfortu zobrazení.

    Jinak samozřejmě je tu ta možnost přejít na MAC Book Pro, jenže spolu s FCP a tvým cinema displejem to vyjde na pěkný balík. Nehodlám ti tak rozhodně brát tvůj oblíbený LCD displej, ale nějak nemůžu pochopit, proč nám (příznivcům CRT) výrobci střihového SW takovou jednoduchou HW podporu odpírají.

    Hádat se o LCD vs CRT nechci, za sebe v tom mám jednoznačně jasno .
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    P.S. Ještě jsem teď rychle ověřil možnost náhledu HDV přes kameru, ale je to jak jsem si myslel - pro export na HDV kameru musí být výsledný soubor nejprve vytvořený (přepočet do m2t), teprve pak je možné ho sledovat na kameře.

    Pokud vím, tak žádný (HDV) střihový sw náhled "přes kameru" na SD monitor neumožňuje (jestli je tomu jinak, rád se nechám opravit). Jinak řeč je pořád o plné kvalitě náhledu (včetně prokladu).
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Banned
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    12,917

    Citace Původně odesláno od Pave1 Zobrazit příspěvek
    Pokud vím, tak žádný (HDV) střihový sw náhled "přes kameru" na SD monitor neumožňuje (jestli je tomu jinak, rád se nechám opravit). Jinak řeč je pořád o plné kvalitě náhledu (včetně prokladu).
    Je uplne jedno, co mas na casovej osi, ci HD, alebo SD, ci Mpeg2,alebo XDCAM !!!!! Vegas to vzdy preocita na DV a cez firewire pocou DA prevodniku to das na TV,alebo este inak, dokonca cez vystup TV out grafickej karty !!!!!
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Premča ani Avid "letmý" (RT náhledový) přepočet V PLNÉ KVALITĚ neumí.

    Respektive umí ale "ne v plné kvalitě" (AVID jsem zkoušel), pokud tyto soubory vložíš do projektu v SD rozlišení, kvalita náhledu (nabraného v HDV, sledovaného přes mojo) je ale pro mé účely nepoužitelná.

    Pátrám po náhledu v plné kvalitě, tedy včetně prokladu (asi jsem to málo zdůraznil, proto je tohle vlákno v sekci HW podporovaných střižen). Tento hw akcelerovaný náhled v plné kvalitě v SD poskytuje pouze ten MAtrox s PremčouPro CS3, Avid až u Adrenalinu (přepneš projekt do SD a máš full náhled" na SD monitoru; Mojo na to nestačí).

    P.S. Co se týče potencionálnímožnosti přechodu na MAcBookPro + FCP + odkuk na Cinema display ( ) + HW akcelerace náhledu v SD = cena, která významně přesahuje cenu řešení toho Matroxu, kde i se sw pro střih a authoring je to celkem i s HW 50k s DPH+ běžný SD CRT monitor. Samozřejmě Matrox nemá podporu 10bit, je tak čistě "HDV" řešením (ovšem s HW podporovanou prý vysocekvalitní DC - to brzy ověřím). Za cenu 120k (řešení MAC) bych si spíš asi koupil rovnou Media Composer (střihal bych pak na něm klidně i jen s náhledem na full screen LCD, to už bych skousnul).
    Naposledy upraveno uživatelem Pave1: 19-03-2008 v 12:26
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Tak jsem si trochu pohrál s trialem Vegas Pro 8 a musím říct, že první dojem není vůbec špatný.

    Např. nabírání, ovládání kamery bez problémů, náhled při náběru, běžné výpisy (i v trial verzi), včetně testu a černé, dokonce umí přepnout projekt do DV a pak opravdu funguje náhled na TV, bohužel ne 100pct a plynulý (ani na jednom HDV klipu).

    Staymane, k tomu náhledu otázka - tobě jede Vegas HDV ven bez přepočtu, v plné kvalitě (DV), plynule alespoň dvě stopy a např. prolínačky? Řekněme na C2D 2,67GHz 1333MHz FSB, 2GB DDR2 nebo 3, grafika X1950PRO a podobné?

    Vím že s HDV děláš, tak pokud to máš vyzkoušené, rád uslyším ověřené informace. Na mém CoreDuo (PentiumD, 2x512MB RAM) to nejede ani jeden klip, ale upgrade HW přijde, tak prosím případně upřesni své zkušenosti.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Banned
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    12,917

    Bez renderingu iba v auto, pripadne pri jednej stope v half (polovicnej) kvalite, mi ide nahlad v RT, pritom mam Core2Quad 2,4@2,88, 4GB a GF7900GS. 100% vykon CPU nevie pri tom vobec vyuzit, problem bude v inom asi, nie je dobre Vegas naprogramovany.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 5 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Vegas 10 pro - GPU akcelerace
    Od paulop v sekci Editace videa
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 30-08-2011, 07:09
  2. AVCHD coreavc nvidia akcelerace
    Od festr v sekci Editace videa
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 16-07-2009, 20:36
  3. Hardwarová akcelerace na 7900GTX
    Od Lukke v sekci Kodeky
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 15-01-2009, 10:02
  4. GPU akcelerace HD videa v Media Center
    Od spike18 v sekci Kodeky
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 22-12-2008, 21:28
  5. MPEG2 - HW akcelerace
    Od pavelz v sekci SW přehrávače
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 23-10-2006, 14:46