Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 18

Téma: Co potřebujeme pro High Definition DVB-T

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Mar 2007
    Příspěvků
    86

    Když začala TV NOVA hovořit o zahájení vysílání ve vysokém rozlišení (high definition /HD/), řekl mi známý, že se na to těší, protože má LCD a SetTopBox. Tak jsem musel jeho nadšení poněkud utlumit.
    .
    Na Domažlicku, kde už je víceméně k dispozici pouze DVB-T signál, se v rozpětí dvou měsíců rozprodalo neuvěřitelné množství digitálních přijímačů, a bez nadsázky se dá říci, že 99% z nich jsou přístroje do 2 tis. korun, které jsou schopny pracovat pouze s rozlišením 576x720 mpeg2 (dále jen576).
    Standartní DVB-T vysílání má horizontální rozlišení 576. Vysílání HD má rozlišení 720, full HD 1080.
    Byl jsem dokonce svědkem toho, že prodavač v prodejně řekl zákazníkovi, že SetTopBox umí přijímat HD signál, ale už jaksi zapoměl podotknout, že ho ale neumí zobrazit.
    To si hodně lidí neuvědomuje. Myslí si, že když mají STBox a full HD LCD, jsou připraveni na příjem HD signálu. Jenomže problém je v tom že by museli mít STBox schopný HD signál zpracovat a musel by mít navíc HDMI výstup. Pokud STBox umí HD, ale spojí ho s TV scart kabelem, pustí do ní zase jenom analogový signál, který si televize musí znovu zdigitalizovat, a jsme tam, kde jsme byli.
    TAKŽE:
    1. SetTopBox schopný pracovat s HD (nikoliv 576), s HDMI výstupem
    2. Kvalitní HDMI kabel
    3. HD LCD TV

    Pokud vám jedna z těchto tří věcí chybí, žádné High Definition se nekoná.
    A teď ruku na srdce, kolik lidí je takto vybaveno?
    Naprostá většina domácností je bohužel vybavena DVB-T přijímačem pro mpeg-2 a CRT TV 4:3, a pro ně je vysílání HD 16:9 spíš nevýhodou. Zajímalo by mě, jak dlouho bude trvat, než alespoň polovina domácností bude vybavena tak, aby splnila všechny tři výše uvedené podmínky pro příjem HD DVB-T. Ale můžeme být klidní, protože HD se zatím vysílá pouze mizivé procento pořadů.
    HD DVB-T zatím vysílá pouze NOVA zprávy (co já vím) a to ještě blbě. Já chytám DVB-T z Domažlic a přenosová rychlost pokulhává i na 576x720, natož HD.
    Ale přezto všechno je dobře, že se všechny technologické novinky v oblasti TV vysílání postupně uvádějí v život. Je ale otázkou, do jaké míry stíhá obyčejný občan ČR držet krok s tímto technologickým bůmem, a to především finančně.
    Když nám TV NOVA slavnostně předestřela, že zahajuje HD vysílání, měla možná poznamenat, že abychom toto využili, musíme naše současné vybavení odstavit, a investovat cca 30.000,- do nového.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád Avatar uživatele Pitomec
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,759

    Já bych řekl, že tam chybí ještě bod 4. řádné HD vysílání (které ovšem nebude, protože Nova se sice snaží, aby v muxu získala co nejvíc a logicky se tam pak nevešli konkurenti, ale s tím asi neuspěje...).
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pořád Avatar uživatele Foolproof
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    2,732

    Nevím jak DVBT, ale pokud se týká DVBS je obraz naprosto srovnatelný s kterýmkoliv kanálem v Evropě.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele Pueblos
    Registrace
    Jul 2004
    Příspěvků
    21

    aspon co vim,tak v dvbt je stejny hd stream jako na satu..
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1

    To je hezké, ale zatím bych to zkusil přijímat na PC. Která interní karta to umí? Nebo dejte link. Dík
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pravidelně Avatar uživatele Nasty_tvf
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    583

    Citace Původně odesláno od jan09 Zobrazit příspěvek
    To je hezké, ale zatím bych to zkusil přijímat na PC. Která interní karta to umí? Nebo dejte link. Dík
    interní karta by to měla umět snad každá, nejlíp starý dobrý AS2, ale ne každý PC to bez problémů zvládne zobrazit
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Čestný člen Avatar uživatele clee
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    6,731

    presne, na pc je to jen otazka software...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8

    NkD NkD je offline
    Nováček Avatar uživatele NkD
    Registrace
    Feb 2006
    Příspěvků
    19

    2Racey: Diky za info, ale nepopletl sis "horizontalni" a "vertikalni" ? Take mi prijde zvlastni udavat rozliseni v y,x misto tradicniho x,y (horizontalni, vertikalni).
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    92

    Myslis asi do budoucna? Protoze pri stavajicich podminkach nemuze byt o zadnem HD asi rec. Naslapany multiplexy mpeg2 tak tak budou stihat udrzet solidni kvalitu PAL rozliseni natoz HD. Takze na nejaky DVB-T v HD si jeste asi hodne dlouho pockas.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Mar 2007
    Příspěvků
    86

    Citace Původně odesláno od NkD Zobrazit příspěvek
    2Racey: Diky za info, ale nepopletl sis "horizontalni" a "vertikalni" ? Take mi prijde zvlastni udavat rozliseni v y,x misto tradicniho x,y (horizontalni, vertikalni).
    No jistě.
    Kažkému je snad jasné, že menší číslo je počet řádků, větší potom počet bodů na řádek. Vzhledem k tomu, že všechny obrazové formáty jsou obdélníkové s delší horizontální stranou, není snad nutné toto nějak řešit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    2

    Citace Původně odesláno od clee Zobrazit příspěvek
    presne, na pc je to jen otazka software...
    Ahoj, koupil jsem si AS2 i program DVBviewer, chtěl bych Vás požádat o 2 rady:

    1. jaký a kde si mohu stáhnout codec, abych mohl sledovat NovuHD vysílanou DVB-T?
    Zkusil jsem "ffdshow-rev1700_20071213", NovuHD slyším, codec mi popíše H.264 stream, ale zobrazí se mi jen rozsypaný čaj v horní třetině obrazovky...je potřeba něco dál nastavit nebo zvolit jiný codec? (grafika je ATI Radeon X1600Pro)

    2. v programu Media Center (mám verzi WinXP MCE 2005) i v NERO Home nemohu na AS2 naladit jediný program, ačkoliv v programu DVBviewer naladím Multiplex A i B. Používám nové BDA ovladače verze 4.4.1.0. Čím to je? Jsem z Prahy, signál Multiplexu A na 25. kanále je silný a bez chyb. Hledám pro rodiče jednoduché rozhraní a MC mně příjde jednoduchý a velice přehledný, měl bych pro MC zvolit jinou TV kartu, jakou?

    Děkuji za info, Dan
    Naposledy upraveno uživatelem d.michovsky@o2active.cz: 16-12-2007 v 11:10
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu pořád Avatar uživatele Foolproof
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    2,732

    Instalací PowerDVD se do systemu dostane Cyberlink H.264/AVC decoder, ten jede.Jede i AtiMPEGdecoder, ArcSoftVideodecoder a CorAVCPro, EkecardDMO.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    2

    Díky za radu, vyzkouším.
    Tušíte, co může způsobovat nenaladění stanic v programech Windows Media Center a Nero Home? (viz. bod 2)
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    ladarozan2
    Guest

    Úzce to souvisí s tím, do jaké karty se trefíte. Tak třeba perfektně jede AltDVB+HVR1100+CoreAVC. Třeba překvapením je USB DVB DIGIvox II přijímač označený HDV ready ... bez doplňování instalace jede všechny 3 HD pokusy na Muxu 2 a 3. Chce to prostě zkoušet kombinace a to včetně případné přeinstalace videokarty.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček Avatar uživatele Asymetric
    Registrace
    Nov 2004
    Příspěvků
    7

    Pokud tedy tomu rozumím dobře, tak pro přijem HD Novy mi stačí třeba Terratec Cinergy T USB XXS, DVBViewer a nainstalovaný kodek (PowerDVD nebo třeba CoreAVC). Nebo se pletu? Díky.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. TRANSGEAR DVX-700 (High Definition DVD/Media Player)
    Od CyberTec v sekci Multimediální centra, DVD, Blu-ray
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 17-06-2007, 13:17
  2. High Definition mediální přehrávač / rekordér s H264 ?
    Od CyberTec v sekci Multimediální centra, DVD, Blu-ray
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 22-09-2006, 15:25
  3. Graf. karta pro High Definition Videa
    Od Majky v sekci Problémy s PC (HW/SW)
    Reakcí: 61
    Poslední příspěvek: 24-05-2006, 23:09