Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: DVI to HDMI u HD ready LCD

  1. #1
    Je tu občas Avatar uživatele nodiggity
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    199

    Snažil jsem se to tu pročíst, ale jasnou odpověď jsem nenašel. Dokáže mi prosím někdo říct, jaké lze při propojení PC a HD ready LCD TV cestou DVI-HDMI přenést rozlišení co nejbližší nativnímu rozlišení TV (tedy 1366x768) tak, aby nedošlo ke zhoršení kvality původního obrazu ? Měl jsem za to, že nejbližší je 1280x720. Zahlídl jsem tu ale příspěvky o rozlišení 1368xněco (?) s tím, že TV vypustí 2 pixely v okrajích a jinak obraz sedí, není mi ale jasné, jak přesně na to. Jedinou další možností mi potom přijde propojit to přes analogový D-Sub, kde budou pixely sedět 1:1 při nastavení rozlišení v PC na 1366x768. Díky za rady.
    Naposledy upraveno uživatelem nodiggity: 24-10-2007 v 20:21
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád Avatar uživatele Foolproof
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    2,732

    Úplně přesně nechápu dotaz,
    Mám kartu Radeon 2900 XT a nastavím 1360x768. To je tam od ATI preset originál.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu občas Avatar uživatele nodiggity
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    199

    Citace Původně odesláno od Foolproof Zobrazit příspěvek
    Úplně přesně nechápu dotaz,
    Mám kartu Radeon 2900 XT a nastavím 1360x768. To je tam od ATI preset originál.
    A toto rozlišení "proleze" z PC cestou DVI-HDMI do TV beze změny ?

    Někde jsem našel tuto specifikaci pro digitální vstup do TV:

    The digital HD capable input (DVI or HDMI) accepts the following HD video formats:
    o 1280x720 @ 50 and 60Hz progressive (“720p”), and
    o 1920x1080 @ 50 and 60Hz interlaced (“1080i”), and
    o 1920x1080 @ 24 and 50 and 60 Hz progressive (“1080p”)

    Nevím, zda tomu rozumím správně, ale toto jsou zřejmě jediná možná rozlišení v PC při propojení DVI-HDMI.
    Naposledy upraveno uživatelem nodiggity: 24-10-2007 v 20:18
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád Avatar uživatele Foolproof
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    2,732

    Nevím ja bych poznal co proleze, na tom DVI je redukce DVI-HDMI, ta je dodávaná k tomu, ale na TV to hrálo jenom v jednom vstupu. Ovšem hrálo to, tak jsem neřešil co a jak tam leze.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád Avatar uživatele Foolproof
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    2,732

    Z toho co píšeš by ale vyplývalo, že nepojede ani 576i, takže pro koho by spouštěla třeba O2 ty testy.?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu občas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    115

    Neexistuje žádná povinnost ukládající výrobcům podporovat nativní rozlišení zobrazovače na vstupech telky. Poviné jsou jen ty rozlišení, které plynou ze specifikace HDMI (pro HDMI vstupy) a požadavků na "HD Ready" logo. Pro PC vstup, pokud vim, je to totální anarchie ;-).

    Reálně tak na HDMI dostanete 1280x720, 1920x1080 a některé nezajímavé SD formáty. U PC vstupu něco blízkého nativnímu rozlišení, ale většinou bez záruky, že to bude mapované pixel-to-pixel.

    SPOLEHLIVÝ přehled, která televize umí nativní rozlišení a pixel-to-pixel jsem nikde neviděl .
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu občas Avatar uživatele nodiggity
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    199

    Citace Původně odesláno od 1odbornik Zobrazit příspěvek
    Neexistuje žádná povinnost ukládající výrobcům podporovat nativní rozlišení zobrazovače na vstupech telky. Poviné jsou jen ty rozlišení, které plynou ze specifikace HDMI (pro HDMI vstupy) a požadavků na "HD Ready" logo. Pro PC vstup, pokud vim, je to totální anarchie ;-).

    Reálně tak na HDMI dostanete 1280x720, 1920x1080 a některé nezajímavé SD formáty. U PC vstupu něco blízkého nativnímu rozlišení, ale většinou bez záruky, že to bude mapované pixel-to-pixel.

    SPOLEHLIVÝ přehled, která televize umí nativní rozlišení a pixel-to-pixel jsem nikde neviděl .
    To je přesně to, co jsem si myslel. Varianta zdrojového obrazu z PC v rozlišení 1280x720 znamená méně kvalitní, resp. méně ostrý obraz v TV. Přepokládám, že posílat 1920x1080 z PC (DVI) do HD ready LCD (HDMI) nelze.
    Za těchto okolností se mi jeví jako nejlepší analogové připojení přes D-Sub, kdy člověk nastaví v PC nativní rozlišení (zde diskutované HD ready) LCD, tedy 1366x728. Poté by měly pixely obrazu v TV odpovídat zdroji (PC) 1:1. Jiná možnost mne nenapadá. Zdaleka netuším, jak a zda to platí pro všechny HD ready LCD s D-Sub vstupem.
    Jen na okraj, toto vše řeším proto, že se mi líbí jedna 42" LCD od Philipsu, ale bohužel nemá právě D-Sub vstup .
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád Avatar uživatele Foolproof
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    2,732



    Pořád nechápu.

    Podle pravidel http://www.eicta.org/web/news/telecharger.php?iddoc=242 by televize která má logo HDReady má splňovat pouze.

    1.Display musí být schopen zobrazit 720 řádků v 16:9
    2. Interface musí mít analogovž i digitální vstup, analogový je dán jasně (komponent) a digitální může být DVI nebo HDMI
    3. Všechny (HD capable) vstupy musí umět 720p a 1080i (tedy i HDMI)
    4. Digitální vstupy musí podporovat HDCP ochranu.
    --------
    Mně z toho tedy vyplývá, že 1080i do toho můžeš klidně pustit (ne 1920x1080, to není ono).
    Tato předvolba je u té ATI taky.
    Navíc je tam rubrika, že právě když nebudeš mít pixel na pixel, tedy, že obraz bude větší nebo menší, tak si máš ručně navolit custom format - výška x šířka.
    Tedy podle mě je Černý Petr u toho jestli to umí grafická karta a ne to co umí televize.

    U analogového přenosu přece ty pixely nejde spočítat, tam to není něco x něco, proto je to analog, takže hovořit u analogu pixel na pixel vůbec nepadá v úvahu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    41

    No jasne ze je to vsechno o grafice a driverech .. kabelu je jedno co do nej poustis .. tam ses jen omezenej urcitou sirkou pasma, ktera jim protece.

    Jinak pokud jde na grafice nastavit rozliseni 1360x768 tak to pujde v pohode taky, ale tipoval bych, ze leva a prava strana bude mit cerne okraje .. 3pixely po kazde strane, ale jinak by to mohlo jet v nativnim rozliseni tak proc ne ... to uz bych ale asi zkusil nastavit tech 1368, ktery by udajne tez mely byt v poho a ozelet ty 2 pixely co budou mimo obraz ...

    Foolproof> ale proc nejde u analogu hovorit o "neco x neco" teda nechapu .. jak je teda mozny, ze si muzes pres analog (D-SUB) menit na monitoru rozliseni jaky potrebujes ? ..
    Naposledy upraveno uživatelem zoba: 25-10-2007 v 06:19
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu občas Avatar uživatele nodiggity
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    199

    Citace Původně odesláno od zoba Zobrazit příspěvek
    No jasne ze je to vsechno o grafice a driverech .. kabelu je jedno co do nej poustis .. tam ses jen omezenej urcitou sirkou pasma, ktera jim protece.

    Jinak pokud jde na grafice nastavit rozliseni 1360x768 tak to pujde v pohode taky, ale tipoval bych, ze leva a prava strana bude mit cerne okraje .. 3pixely po kazde strane, ale jinak by to mohlo jet v nativnim rozliseni tak proc ne ... to uz bych ale asi zkusil nastavit tech 1368, ktery by udajne tez mely byt v poho a ozelet ty 2 pixely co budou mimo obraz ...

    Foolproof> ale proc nejde u analogu hovorit o "neco x neco" teda nechapu .. jak je teda mozny, ze si muzes pres analog (D-SUB) menit na monitoru rozliseni jaky potrebujes ? ..
    Jestli to tedy konečně chápu, tak při propojení PC a LCD cestou DVI-HDMI nastavím v PC rozlišení 1368x768 a v TV se poté zobrazí (mimo 2 okrajových pixelů) přesný obraz ? Nerozumím tomu, proč 1368 a ne 1366.
    S tím analogem přes D-Sub to odzkoušel známý.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pořád Avatar uživatele Foolproof
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    2,732

    U té ATI je natvrdo 1360 x 768, žádný 1366 ani 1368.

    Analog - dám příklad. Sleduji satelitní vysílání v PAL. Je digitální, má různé rozlišení 720x576,528x576,544x576,640x576,480x576,352x576 i jiné. Nahraji li to na PC do souboru jako digitál, obraz je obdélník o vysílanýxh rozměrech. Pokud je to v MPEg2, nese informaci o tom, jak se má zobrazit, takže player, který to hraje udělá ze všech 720x 576, DA převodník do analogu z toho udělá 768x576.

    Na starém foru to bylo popsané, nedokáži to tak vysvětlit, obraz tam bude vždycky v nativním rozlišení obrazovky, nechť se do toho pustí cokoliv. Bude akorát teb původní různě zvětšený.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu občas Avatar uživatele nodiggity
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    199

    Citace Původně odesláno od Foolproof Zobrazit příspěvek
    U té ATI je natvrdo 1360 x 768, žádný 1366 ani 1368.

    Analog - dám příklad. Sleduji satelitní vysílání v PAL. Je digitální, má různé rozlišení 720x576,528x576,544x576,640x576,480x576,352x576 i jiné. Nahraji li to na PC do souboru jako digitál, obraz je obdélník o vysílanýxh rozměrech. Pokud je to v MPEg2, nese informaci o tom, jak se má zobrazit, takže player, který to hraje udělá ze všech 720x 576, DA převodník do analogu z toho udělá 768x576.

    Na starém foru to bylo popsané, nedokáži to tak vysvětlit, obraz tam bude vždycky v nativním rozlišení obrazovky, nechť se do toho pustí cokoliv. Bude akorát teb původní různě zvětšený.
    To "natvrdo" bych neviděl tak natvrdo. Pomocí utilit lze nastavit i poměrně exotická rozlišení, pochopitelně závisí pak na grafické kartě, zda to zvládne.

    To, že bude obraz vždy v nativním rozlišení obrazovky je jistě samozřejmé. Jde o to, aby původní obraz na nativní rozlišení LCD byl "upraven" co nejméně, nelépe vůbec. A to mi při propojení DVI-HDMI právě není jasné.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Je tu občas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    115

    to nodiggity> HD Ready televize musí umět 1920x1080i a některé umí to 1920x1080p (v obou případech se obraz přepočte na rozlišení panelu).

    to ALL> Nastavovat utilitkama můžete leccos, ale pokud se výrobce rozhodl, že na D-subu LCD televize bude podporované jen nějaké "nenativní" rozlišení, tak to prostě nedoštelujete. Není to jako na CRT monitoru, kterému se pomocí spec. driverů dá vnutit i naprosto nestandartní rozlišení a refresh.

    Každopádně číst návod, slušnej výrobce napíše do návodu co který vstup umí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu občas Avatar uživatele nodiggity
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    199

    Diskutované téma se řešilo také zde a myslím, že se i vyřešilo.

    https://www.tvfreak.cz/forum/showthr...t=13989&page=2
    Naposledy upraveno uživatelem nodiggity: 26-10-2007 v 06:47
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    41

    No hele, podle me neni zadnej rozdil jestli je to pripojeno na D-sub nebo na DVI/HDMI.
    Porad se bavime o rozliseni co je schopna nastavit graficka karta a ovladace.
    Ty rozliseni by mely byt stejny jak pro D-sub tak pro DVI. Takze pochybuju ze u D-sub jde nastavit rozliseni 1366x768 ... ale je fakt, ze jsem to nikdy nezkousel a nevim to jiste ..

    Rozliseni 1920x1080 u HD ready TV asi nenastavis .. kdyz uz ti to ovladace dovoli tak by ti TV mela napsat no signal.

    Jinak pres utilitku Powerstrip jde do TV/monitoru fakt poustet kde co ...
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Plazma: HD ready vs. Full HD z HDMI vstupu
    Od JirkaJirka v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 92
    Poslední příspěvek: 09-01-2010, 20:16
  2. Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 20-01-2009, 14:37
  3. Plazmy HD Ready a HDMI z PC 1024x768
    Od Dejvid07 v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 01-11-2008, 23:45
  4. 32" LCD,HD-ready,1:1 pixel přez HDMI - kdo zna?
    Od Croog v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 23-09-2008, 08:23
  5. Ma ho niekto LG 32LC46 DVB-T HDMI HD ready?
    Od milanpk v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 21-04-2008, 17:21