Tak jsem zase zevloval v Datartu (tenrokrát na Národní třídě vedle Tesca) a snažil se najít konečné rozuzlení, jestli vzít Panasonic TH-42PX70E nebo SAMSUNG PS42Q97HD, případně SAMSUNG PS42C96HD.
Ty plazmy tady mají vyrovnané hezky vedle sebe, takže byla možnost je dobře porovnat, ikdyž jen z analogového signálu. Každá z nich mě nadchla i zklamala v jiném směru:
1) Celkový dojem z obrazu při běžném sledování programů
Samsung na mě působil o něco lépe, hlavně díky naprosto klidnému a uhlazenějšímu obrazu (skoro bez šumu a mozaikování), a to bez ztráty ostrosti a kresby oproti Panasonicu. U Panasonicu je v obraze z analogu více artefaktů a šumu. Panasonic měl zase možná o něco lepší podání barev, ale u Samsungu je tolik možností nastavení, že je možné se dostat na stejnou nebo velmi podobnou úroveň. Lepší barevné podání Panasonicu se projeví hlavně u filmů.
2) Rychlý pohyb v obraze
Zde mě Panasonic docela zklamal. U některých (zdůraznuji jen u některých) reklam bylo vidět, že obraz na Panasonicu se znatelně "cuká". Oproti tomu byl pohyb na Samsungu Q97 příjemně plynulý (Movie Plus zapnuto). Dokonce i C96, která nemá Movie Plus byla o něco lepší. U Panasonicu je navíc vidět za rychle se pohybujícím objektem barevnou konturu žlutozelené barvy. Hlavně u černobílého obrazu. Někde jsem četl, že je to dáno nestejnou rychlostí barev, ze kterých se obraz skládá. Pro mě je to docela rušivý jev.
3) Homogenita obrazu a vadné pixely
Při zobrazení bílé barvy přes celou obrazovku (funkce White Wash) bylo u Samsungů patrné nerovnoměrné zobrazení - plocha nebyla jednolitě bílá, ale táhly se přes ní lehce narůžovělé pruhy o šířce cca 30-40 cm. Celkové ladění bílé barvy na Q97 bylo oproti C96 více narůžovělé a obraz méně svítil - jakoby filtr UltraBright propouštěl méně světla a obraz jakoby trochu potemňoval. U Samsungu C96 jsem si navíc zblízka všiml jednoho vadného bodu - byl černý při zobrazení bílé barvy přes celou plochu. Při normálním sledování TV nejsou tyto jevy rušivé a u C96 ani příliš patrné. Jsou vidět spíše v přímém porovnání s Panasonicem, který je v tomto směru lepší.
4) Design, možnosti připojení a nastavení
Panasonic vypadá trochu víc bakelitově, hlavně když na něj sedne trochu prachu a upatlá se (což bylo vidět v tom Datartu). Samsung vypadá víc stylově a nabízí víc možností připojení i nastavení - hlavně boční AV vstupy pro rychlé připojení třeba digifotáku.
5) Vypalování obrazu, aneb to nejlepší nakonec
Když jsem na obou plazmách od Samsungu pustil funkci WhiteWash (bílá barva přes celou plochu), tak bylo nahoře vidět solidně vypálené logo EuroSportu. Všechny vystavované plazmy byly nastavené na EuroSport a běžely tak asi hodně dlouho. Napadlo mě tedy porovnat to s Panasonicem. Funkci WhiteWash jsem zde sice nenašel, ale počkal jsem si až bude logo EuroSportu pryč a sledoval jsem pravý horní roh. Po vypáleném logu nebo jeho zbytcích ani památka !!! Podobným stylem jsem ještě zkusil sledovat Samsunga (tj. při běžném sledování TV programů ) a to vypálené logo tam bylo slabě vidět, ikdyž jsem si toho na první pohled nejdřív nevšiml. Zde je tedy vidět, že Panasonic je v tomto ohledu asi dost vpředu, prakticky ani nenabízí žádné vychytávky v menu pro odstranění vypáleného obrazu - protože to možná ani není potřeba.
Celkový dojem je tedy docela rozporuplný. Nejradši bych vzal Samsunga C96, protože mi přijde nejvíc univerzální a cenově velmi výhodný, ale mam obavu z vypalování obrazu a vadných bodů (aby se nezvětšoval jejich počet, 1 pixel je ale prakticky zanedbatelný). Panasonic mě zase zklamal hlavně tím cukáním při rychlém pohybu (žlutozelenými konturami), o něco horším obrazem při méně kvalitním signálu a v neposlední řadě chybějícími bočními vstupy a trochu designem.
A teď babo raď![]()