Som rad![]()
Som rad![]()
Aha, tak tady byl problémAle vždyť jsem ti to psal v SZ, citace:
[COLOR=black]"Musíš vybrat Capture "HDV or SDI" a ve skupině pracovních záložek se ti objeví nová záložka "Capture". Když klikneš pravým na to modré okénko, zvol "Device" a vyber kameru na portu IE 1394."[/COLOR]
[COLOR=black][/COLOR]
[COLOR=black]Pokud by přetrvával problém s uložením zpět na pásek (Print Video to HDV Tape... ), napíšu ti o víkendu celý postup, včetně nastavení kamery.[/COLOR]
"napíšu ti o víkendu celý postup, včetně nastavení kamery."
to Saxel-napiš to prosím zde na forum.Minimálně mě (ale myslím,že se najdou i další nováčci)to bude zajímat.Dík
Postup pro záznam HDV videa z PC (z Vegasu) na pásku v kameře Canon HV20
1. Vypnutou kameru připojit k PC kabelem Firewire.
2. Zapnout kameru do režimu "PLAY". Pokud je kamera správně propojena, objeví se na displeji vlevo značka konektoru s textem "HDV/DV"
3. Z Vegasu lze na kameru nahrát video buďto přímo z otevřeného projektu nebo již dříve vyrendrované video uložené na disku. Ten první způsob se hodí pouze pokud chceme na pásek uložit něco kratšího, v ostatních případech je lepší si nejprve projekt vyrendrovat do souboru a potom nahrát tento soubor na pásku.
Předem vyrendrovaný soubor musí být ve správném formátu pro kameru - při rendrování zvolen typ "MainConcept MPEG-2 (*.mpg) a vybrán Template "HDV 1080-50i".
Nyní v menu "Tools" vybereme "Print Video to HDV Tape..." (pokud budeme nahrávat přímo z projektu, je potřeba předem označit v timeline "Loop region" - co se bude ukládat na pásek).
4. Vybrat Device: "Canon HV20", pokračovat tlačítkem "Další".
5. Zvolit "Render format:" pokud nahráváme přímo z projektu nebo "Use an existing file" pokud budeme nahrávat soubor z disku. V prvním případě je třeba nastavit Template "HDV 1080-50i", zatrhnout "Render loop region only" a můžeme zatrhnout "Delete file after print". Pokud nahráváme soubor z disku, pomocí tlačítka "Browse..." nastavíme cestu k souboru. Pokračujeme tlačítkem "Další".
6. Volba módu ovládání kamery: Můžeme si vybrat, zda začátek a konec nahrávání budeme řídit ručně - volba "Manual", nebo zda necháme Vegas, aby sám zapnul a vypnul nahrávání - volba "Crash Recording". Zobrazuje se i aktuální časová pozice pásku. Před stisknutím tlačítka "Dokončit" je nutné přepnout kameru do záznamového módu:
7. Na kameře sisknout tlačítko "Func", joystickem vybrat "REC PAUSE", stisknout "SET", joystickem vybrat "EXECUTE" a stisknout "SET". Tím je kamera připravena pro záznam a je ve stavu "PAUSE".
8. Ve Vegasu stiskneme tlačítko "Dokončit". Pokud byl v bodě 6 nastaven "Crash Recording", Vegas si automaticky na kameře zapne nahrávání, uloží na pásku video a zastaví kameru. Pokud byl nastaven "Manual", objeví se ještě okno pro nastavení času odpočítávání před začátkem nahrávání. Tlačítkem "Start" spustíme odpočet a na kameře zapneme nahrávání tlačítkem "START/STOP" pod výklopným displejem. Na konci videa je třeba nahrávání zastavit.
Doufám, že je vše srozumitelné a že to bude někomu k užitku.
Prosim vas, jak se da zmenit nazev vlakna ? prip. to nekde zmente/opravte)
Obcas vozim HV20 na kole v brasne. Chtel bych se zeptat, jestli to kamere muze nejak vadit, predevsim ty otresy a tak ? Napr. opticky stabilizator, mechanika pasky a dalsim castem.
MikeM: No těžko říct, záleží jestli jezdíš silnici nebo krosAle vážně, já bych asi kameru zbytečně otřesům nevystavoval. Každopádně si to zaslouží slušnou brašnu a nejlépe připevnit na záda a ne na rám kola. Musíme si uvědomit, že ač nás stála 30 tis., je to pořád spotřební kamera, nic pro těžší podmínky. Kazetová mechanika mi moc bytelná nepřijde.
A pokud jde o tvoji předchozí připomínku ke změně názvu vlákna, dal jsem svůj příspěvek o ukládání na pásku úmyslně sem, protože si myslím, a že by bylo zbytečné zakládat nové vlákno. Ono není ani jasné, jestli by patřilo do sekce "Střih a práce s videem" nebo do "Videotechnika".
to Saxel-dík
Byť jsem měl v merku ještě cannon hr-10
http://www.canon-europe.com/About_Us..._2007_hr10.asp
http://www.usa.canon.com/app/html/HDV/HR10/avchd.shtml
zítra na korunce objednávám HV20, takže Saxeli doufám, že nezradíš a poradíš.
petruskin: Žádnej strach, co vim, povim, co nevim, nepovim.![]()
Mám tuto kameru, ale při nahrávání do PC přez fireware se mi nezobrazuje čas a datum nahrávky. Když tuto nahrávku pustím z kamery na TV tak je vše v pořádku.
Nevíte kde se v kameře tato funkce povolí aby byl datum i v PC.
Děkuji za odpověď.
Chci se zeptat jakou verzi HDMI má tato kamera? Komunikuje to plnohodnotně s HDMI 1.3?
JH: Čas a datum, který se ti zobrazuje v připojené televizi není součástí nahraného obrazu, ale je to doplňková informace uložená na pásku (tzv. Date/Time Stamp). Potom záleží na tom, čím to video stahuješ do PC, zda a jak umí software tuto informaci použít. Pokud chceš údaje dostat přímo do videa, jde to pohodlně v každém střihovém softu.