a druhá je cimra 10A),
A ta druhá cimra má pro zásuvky opravdu pouze 10A ??!! To odporuje normě. A to dost zásadním způsobem.
Těch 16A je povolené minimum.
a druhá je cimra 10A),
A ta druhá cimra má pro zásuvky opravdu pouze 10A ??!! To odporuje normě. A to dost zásadním způsobem.
Těch 16A je povolené minimum.
Nene je to jak píšu 16A mám na jádro, a to jsem to musel dát já jinak je vše v 10A, to víte panelák z roku 54 nebo tak něco![]()
Teď tady koukám na zásuvku a je na ni napsáno 10-16A. Takže těch 16A asi bude maximum. Je to fakt hrozný, že má člověk (tím myslím sebe) §8 vyhl. 50/78Sb. a neví takový základní ptákovinyPůvodně odesláno od Ivo Mašek
![]()
No vy teda máte starosti!![]()
Teď tady koukám na zásuvku a je na ni napsáno 10-16A. Takže těch 16A asi bude maximum. Je to fakt hrozný, že má člověk (tím myslím sebe) §8 vyhl. 50/78Sb. a neví takový základní ptákoviny
No, já dělám zkoušky každé 3 roky. Teď už se jede podle EU norem a je to dost drsný. Paneláky ze starší výstavby absolutně nevyhovují. Dnes pro každou bytovou jednotku musí být proudový, nebo napěťový odpojovač (i pitomá žehlička ho dovede shodit). Zásuvky musí být minimálně na 16 Amperech, a ochrane nulováním je už nepřípustná. A spousta dalších ptákovin.
No viď, třeba jak orušit bezpečně TV a tak![]()
Tak se zas tak nerozčiluj a hlavně se nediv, že někdo trochu znalý elektrotechniky se ježí při představě odpojování ochranného vodiče a reaguje jako bejk na červenej hadr.Původně odesláno od Xanad
P.S. To, že VCR má plechovej dekl a přesto má dvoužilovou šňůru: Je to spotřebič II. třídy a jak si výrobce dvojitou izolaci zajistil, je jeho věc. Ten kovovej dekl není zas tak směrodatný, důležité je celkové konstrukční provedení - musí vyhovovat dané normě. Bez ohledu na to, jaký má dekl.
Xanad, těch 10A je málo. Na dnešní výrobky zoufale málo. Těch "maličkostí" je několi a když se sečtou, je průser. A to nemluvím o hliníkovém vedení, kterým je to určitě taženo (dům z 50 tých let).
Nejdříve je potřeba si dát dohromady síť 230V, alespoň do stavu norem z roku 1990.
No a to nejsou jenom 50, ale až 80 léta naši mají jedinný jistič 16 a jen na kuchyňské jádro. Já se nějaký čas prodával elektro takže vím, co to je třeba připojit pračku mikrovlnu a jinný spotřebič na takovýto jistič, ale na tom 10 A jističi tam, běží monitor, TV, PC, video a úsporka.
Jo a ještě radiobudík, soustava repro Genius home theatr, Tak nevím, ale mám to pronajatý a předělávat elektriku se mi nechce.
Ten kovovej dekl není zas tak směrodatný, důležité je celkové konstrukční provedení
Uzemněná kostra. Při průrazu musí "pojistka" prasknout do 0,3 vteřin a "jistič" vypnout do 5 vteřin. Proto podle norem je pojistka nadřazena jističi. Atd, atd. Nezáživný ptákoviny, že.
No asi jo, ale zvládnul jsem i svářečák na elektriku, tak se i v tomto směru rád poučím![]()
na tom 10 A jističi tam, běží monitor, TV, PC, video a úsporka...soustava repro Genius home theatr,
Absolutně nevyhovující. Věřím tomu, že když zapneš všechno, tak jistič vyletí.
...a tam je "prapůvod" celého tvého rušení. A myslím, že problém (tedy proč tomu je) je vyřešen.![]()
To jsem ne zcela pochopil... cos tím chtěl říci. Ty časy u pojistek jasně, ale jak to souvisí s tím VCR, kde ten plechový kryt opravdu není připojený na ochranný vodič?Původně odesláno od Ivo Mašek
chtěl jsem jen Xanadovi vysvětlit, že kovový kryt přístroje striktně neznamená jeho zařazení do I. bezp. třídy
Viděl jsem i konvektory (přímotopy) Ecoflex, které ač plechové a uvnitř topné těleso, byly v II. třídě (bez ochranného vodiče)
kde ten plechový kryt opravdu není připojený na ochranný vodič?
Opravdu není "ukostřen" ? Chceš tím říci, že když živá část prorazí na plech, tak dostaneš šlehu? Mě se to nezdá.
A jak by mohl být ukostřený, když mají videa dvoužilové síťové šňůry? Zkus si rozebrat video. Zbytek šasi je stejně z plastu a zdroj navíc tvoří uzavřená jednotka, u které lze splnit požadavky na dvojitou izolaciPůvodně odesláno od Ivo Mašek
Chtěl jsem jen xanadovi vysvětlit, že i přístroj s kovovým povrchem může mít dvojitou izolaci (II. třída)
Třeba ruční vrtačky. Zadní část s motorem je plastová. Přední část (převodovka+sklíčidlo) je sice kovová, ale jelikož mezi motorem a převodovkou je na hřídeli spojka z izolantu, je vrtačka ve II. třídě.