Původně odesláno od
hlavek78
Prosim muzete mi nekdo vysvetlit nebo pripadne me opravit anebo poradit, proc zadny AV receiver nema SCART vstupy a vystupy (natoz aby podporoval RGB)? Vsechny AV receivery maji pouze S-video, YUV anebo HDMI.
Chtel bych si poskladat hifi soupravu a domaci kino z jednotlivych komponent, ale mam problem s napojenim satelitniho prijimace a zaroven pripadneho DVD prehravace/rekorderu na CRT televizor Philips 29PT9009, ktery ma pouze 2 SCART vstupy (pouze jeden podporuje RGB, druhy je pouze CVBS) a pak S-video vstup.
Nyni mam satelitni prijimac (Dreambox 500S) napojeny SCART kabelem do SCART vstupu televizoru podporujici RGB. Na S-video vstup televizoru mam napojen vystup z graficke karty.
Ted kdyz poridim DVD prehravac/rekorder tak mam problem s jeho napojenim na televizor. RGB je pouhym okem na televizi lepsi nez pouhe CVBS (alespon co se tyce vystupu z meho satelitniho prijimace). A myslim, ze i RGB je kvalitativne lepsi nez S-video, nebo ne? Zadny manualni prepinac (slucovac) SCARTu nechci, protoze by me to manualni prepinani dost otravovalo a pry ty automaticke prepinace dost zhorsuji kvalitu signalu.
Myslel jsem, ze to vyresim AV receiverem s alespon dvema SCART vstupy (jeden pro satelit a druhy pro DVD) a alespon jednim SCART vystupem (do SCART zasuvky televize podporujici RGB).
Napada vas nejake reseni pri zachovani kvality RGB, jak ze satelitu, tak i z DVD? Pochopitelne krome nakupu noveho televizoru, bud s dvema SCART vstupy podporujicimi RGB, anebo alespon jednim YUV vstupem?
Predem diky moc.
hlavek
1. AV receivery (pochybné kvality a výkonu) s konektory scart vyprodukoval onehdá snad jen evropský Philips a 1xMARANTZ, od té doby nikdo ! Vynechávám multiposraný multikombajny allinone, tam samozřejmě scarty jsou !
2. Tvůj problém spočívá ve faktu, že většina AV receiverů se vyrábí mimo Evropu a tím pádem nikdo o scart nestojí, protože to je europokus a eurovýmysl
3. Když mi jsme propojovali první CRTéčka RGB scartama s prvním RGB schopným partnerem TV, to jest DVB-S receiverem a prvníma DVD playerama, chrochtajíce blahem, co že to je za krásu překrásnou, zbytek světa se připojoval sice pouze rozdílovým, ale progresívněpřenosuschopným komponentem a nebo S-Hosidenem s odděleným barvonosným a jasovým signálem ! Tzn. místo multiscartu zvykal obecný lid na oddělené obrazové a zvukové cesty !
4. Zapomeň na své sestavě na možnost ovládat se zvukovou cestou i obrazový signál, akorát bys ho dokurvil, víc než je ! Zapomeň i na to, že bys RGB signál vedl například kompozitem dopředu do toho Philipese.
5. Svět se dnes řítí cestou jednotného konektoru HDMI, který budou obsahovat všechny zobrazovací i obraz poskytující zařízení, což je pro Tebe dobrá i špatná zpráva !
Dobrá je, že až budeš cokoliv nového kupovat, mělo by to mít tento konektor a budeš
ready a
in a vše dokopy uřídíš po jednom kabelu.
Špatná je to, že svůj stávající AV systém uřídíš zvukově, obrazově nikoliv.
6. Teď rada
na hned - existuje dost SCART slučovačů a rozbočovačů, mají ale jednu chybu, vždy vedou pouze jeden vstup a jeden výstup, nelze tedy na nich provozovat propojení, kdy VIDEO nahrává ze SAT a DVD pritom jede na TV, jestliže jsou tato zařízení strčena všechna do tohoto scartového multipsa a zapnuta na ON, i když ho přímo neužívají, díky spínaným kolíkům na TV neuvidíš nic a nebo kulatý vobdélníky ! Tzn. zapojit to jde, ale najednou to fungovat nikdy nemůže ! Na tyhle multifunkční multimožnosti jsou právě až u vyšších AV receiverů čudlíky
rec out.
7. Moje poslední rada !
Já sám jsem to udělal následujícím způsobem ! Když jsem upgradoval svoje AV zařízení, postupně jsem myslel i na to, jak to dát všechno do kopy, na jeden ovladač a s patřičnou variabilitou ! Připomínám, že to je drahej koníček !
-centrálou, která řídí (už týden

) je AV receiver Yamaha RXV-2700

-DVD player jde do ní HDMI-HDMI+YUV-YUV (některá DVD jsou lepší)+6xCINCH (5.1 ANALOG)
-DVD HDD recorder jde HDMI-HDMI+YUV-YUV+vstup S-VIDEO, 2xCINCH
-SAT Humax jde HDMI-HDMI+OPTIKA+S-VIDEO+2xCINCH
-S-VHS jde vstupy i výstupy S-Video+2xCINCH
-CD player jde COAX-COAX + 2xCINCH
-ZONE 2 je vedena na 2xCINCH+1xCINCH+1xS-VIDEO (2.videovýstup jako ZONE2)
-TV je na HDMI + YUV výstupu z AV receiveru
-PC je na routeru na vstupu YAMAHA
Plně využívám scaler a deinterlátor OPLUS od ABT z receiveru YAMAHA a je to hóóódně moc poznat i u blbýho (relativně kvalitního) DVD
Zde vidíš, že na TV si vystačím se dvěma vstupy a neřeším ani počet zařízení stávajících, ani budoucích, natožpak problémy s RGB !
P.S. Abych to neměl i já tak jednoduchý, tak přes to, že mám v AV Receiveru konektory HDMI specifikace 1.2a, blbové vymysleli specifikaci 1.3, která bude mít větší datovou propustnost (100mega/s) a která se stane příští rok standardem pro osazovaná zařízení !