Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Doporučená multimediální centra: Q1 2019

7.1.2019, Jakub Doležal, návod
Jaké jsou novinky a nejlepší multimediální centra pro nejbližší měsíce? Co se povedlo a naopak na které modely si dát pozor? Kdo zvládne 4K, HDR a nabídne nejširší podporu formátů? To vše se dozvíte v našem přehledu.
V minulosti byla stavba vlastního multimediálního centra velmi populární, neboť nabídka hotových řešení na trhu nebyla nijak závratná. Dnes je už situace mnohem lepší ve prospěch již kompletních zařízení, a proto je tento způsob vyhrazen spíše těm, kteří mají specifické požadavky a chtějí si vytvořit zařízení na míru.
 
V oblasti hardwaru se můžete vydat dvěma směry, přičemž tím prvním jsou desky na platformě ARM. Výkon většinou dostačuje pro FullHD video, i když některé desky si troufnou na 4K obsah. Operační systémy jsou povětšinou na bázi Linuxu a ne vždy podporují streamovací aplikace. Cenově se však jedná o velmi přívětivá multimediální centra, nazvěme je jako "budget řešení".
 
Na druhém konci spektra stojí ultimátní sestavy, které si poradí s digitálním zpracováním a výstupem zvuku, přehrávání 4K videa ve vysokém bitrate je pro ně hračka a jejich skříň z leštěného hliníku je chloubou v obývacím pokoji. Toto "řešení pro náročné" se většinou staví na platformě x86 a nepatří mezi nejlevnější.
 
 

Budget řešení


Pokud nemáte příliš vysoký rozpočet, můžete sáhnout po některé ze základních desek na platformě ARM. Mezi nejpopulárnější zástupce patří bezesporu Raspberry Pi, pro které je k dispozici řada multimediálních systému ušitých na míru, jako např. OSMC nebo LibreELEC. Vývojáři pracují i na verzi Android TV, avšak zatím jde o neoficiální projekt.
 
RPi zvládne bez problémů 1080p (foto raspberrypi)

U Raspberry Pi však pozor, že ani v generaci 3 B+ neumí nativně přehrávat 4K video ani akcelerovat H.265 obsah. Můžete tedy vyzkoušet různé další deriváty jako Banana Pi a podobně, které mají často mnohem výkonnější hardware. Dejte si však pozor na velmi mizernou podporu operačních systémů.
 
LibreELEC a Kodi jsou na míru ušité pro Raspberry Pi (foto LibreELEC)
 
Další nevýhodou těchto levných řešení je také častá absence aplikací jako YouTube, Netflix, HBO Go a podobně. Některé z nich lze dodatečně nainstalovat, nicméně často se bude jednat o neoficiální způsob a nemáte zaručenou dlouhodobou funkčnost. Se stavbou a odladěním tak můžete strávit i několik víkendů.
 

 

Řešení pro náročné


Multimediální centra cílí ve své většině na hlavní proud zákazníků a ti očekávají produkt do několika tisíc korun. Pokud však doma máte televizor a reprosoustavu za desítky či stovky tisíc, nebudou vám parametry levného centra dostačovat. Ať už kvůli omezeným obrazovým výstupům, ale především těm zvukovým.
 
Stavba vlastního HTPC vyžaduje větší investice (foto Hexus)
 
Ke slovu tak přichází nákup komponent, které dokážou zpracovat multimédia v patřičné kvalitě a z reproduktorů se tak místo šumu bude linout prostorový zvuk tak, jak to tvůrci filmu, seriálu nebo i koncertu zamýšleli.

Tyto stroje dnes postavíte především na platformě x86, která nabízí stále nejvíce možností rozšíření a potažmo i nejvyšší výkon. Vhodná deska formátu Mini-ITX s integrovaným procesorem, nebo paticí pro model s integrovanou grafickou kartou spojená s SSD diskem zaručí tichý chod a řadu procesorů dnes lze chladit prakticky jen pasivně.
 
Zvukových karet oproti dobám minulým ubylo, avšak stále si lze zakoupit profesionální řešení se zpracováním zvuku, o kterém si mohou běžná centra nechat jen zdát. Podpora prostorového ozvučení v nejnovějších formátech je však otázkou několika tisíců korun.
 

Tím bychom měli trh v Q1 2019 zmapovaný, uvidíme se u dalšího dílu ;-)