Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Digitální rozhlas: kde už je a kdy bude u nás?

17.8.2011, Pavel Zubatý, článek
Zatímco digitální rozhlasové vysílání s využitím platforem DAB a DAB+ je dnes v mnoha zemích už poměrně běžnou záležitostí, Českou republiku masivní digitalizace rozhlasu teprve čeká. Jaká je vlastně situace ve světě? Máme se čím inspirovat?
Norsko začalo testovací vysílání DAB už v polovině 90. let. Společnost NRK v r. 1995 spustila Alltid Klassisk jako světově první non-stop digitální stanici. Pokrytí se ustálilo na 80 % celkové populace 4,8 milionů, ale v r. 2014 by toto pokrytí mělo dosáhnout 100 %. Vypnutí FM analogu se plánuje po dosažení 50% hranice ve vlastnictví digitálních přijímačů (nyní činí 17 %). Severská země nabízí dva národní multiplexy v DAB, z nichž jeden je rozdělen mezi 7 regionálních multiplexů.



Jinak ještě existují přijímače jako Clarity CDAB7.


Národní multiplex hostí 9 audio kanálů a jednu datovou službu. Podílí se na něm veřejnoprávní NRK a komerční stanice, podobně jako v případě regionálních multiplexů, kde se vyskytují i folkové nebo klasické stanice. Přitom jsou všechny významné kanály FM dostupné jako DAB. Celkem to je 33 služeb systému Eureka 147 (26 DAB, z toho 19 jen v digitálu). Trojice největších společností, NRK, TV2 a MTG nedávno vytvořila novou společnost určenou ke spuštění mobilní TV přes systém DMB. Tato MiniTV zahájila své testovací vysílání v r. 2009 jako 6 živých kanálů, služby na požádání a jiné služby podobného typu. Testování probíhalo loni v Oslu a okolí.



Samsung STT-D370.


Jižní Korea byla první zemí, která spustila mobilní TV. Je navíc nejúspěšnějším trhem DMB s 23 milióny prodaných zařízení DMB (především mobilních telefonů) a prozatím 75% pokrytím 59 mil. populace tohoto malého, ale technologicky vysoce vyspělého státu. Šest hlavních vysílacích společností nabízí šíři nejrůznějších služeb pro jihokorejský trh, včetně služeb mobilní TV. Bylo tak zavedeno mnoho nových aplikací jako je BIFS nebo TPEG s informacemi o dopravě a cestování.



PURE Highway pro DAB a případně i DAB+.


Jednou z nejnovějších zdejších inovací je interaktivní služba mobilní TV, DMB 2.0, spuštěná společností Southkorean Telecom v dubnu 2010 ve spolupráci s 6 operátory TDMB. DMB 2.0 umožňuje svým uživatelům prohlížet internet, mít přístup k nejnovějším zprávám včetně těch z burzy, případně nakupovat přes mobil. Celkem v této zemi běží 16 digitálních služeb (5 DAB, 5 DMB a 6 datových).


V 45 milionovém Španělsku začalo digitální vysílání v r. 1998 v rámci Madridu, Barcelony a Valencie s testováním v Baskicku a Katalánii. Španělská asociace DAB (Asociacin Foro de la Radio Digital) tvořená zástupci národních veřejnoprávních i soukromých společností tak měla na starosti rozvoj DAB. Tři multiplexy tak dodávají mix stanic 60 % populace. V provozu jsou rovněž 2 stálé a jeden zkušební regionální multiplex. Celkem je v provozu 29 zvukových stanic DAB a 5 datových služeb (obojí s analogovou obdobou).



MP3 přehrávač fy Alba pro DAB (pásma III).


Po sáhodlouhých testováních veřejnoprávního Svering Radio se DAB rádio ve Švédsku přesunuje na novější DAB+. Svering Radio operovalo s multiplexem DAB od poloviny 90. let s 35% pokrytím 9,1 mil. populace. V roce 2005 ale přišla vláda se zmrazením dalších investic pro nízkou poptávku. Na to kontrovali zástupci průmyslu s námitkou, že k DAB neměly přístup komerční společnosti a tím se spotřebitelům snížil výběr. Změnu přinesl vládní výnos ze srpna 2010, který umožňuje přístup komerčních společností k digitálním licencím s důrazem na přechod k DAB+. Celkem je v provozu 12 různých digitálních služeb, z nichž je 9 obsaženo v testovacím multiplexu společnosti Terracom.





Švýcarsko spustilo DAB v roce 1999 vysíláním veřejnoprávního SRG SSR idee suisse. Dnes je v provozu 5 regionálních multiplexů v německy, francouzsky, italsky i rétorománsky mluvící části země s nabídkou veřejnoprávních i komerčních služeb, jak v DAB, tak v DAB+. Ze 7,5 miliónů obyvatel má možnost příjmu 93 %. V současnosti je v provozu 72 digitálních stanic, z nichž je 42 DAB+ (10 simultánně) a 30 DAB (10 simultánně).



BlueNote fy Perstel pro DAB (pásmo III).


Spojené království dotahuje digitalizaci rádia do konce. Země s pokrytím 85 % své 60,6mil. populace má v plánu postupný přechod z analogu na digitální vysílání podle tzv. Nového ekonomického výnosu (The Digital Economy Act) z 8. dubna 2010. Bude tak možné stanovit datum vypnutí analogu, udělení nových licencí místním a národním analogovým stanicím, které zároveň vysílají digitálně, pro usnadnění investování do digitálního rádia a možnost vlády zrušit případné obnovení jejich licencí, údajně větší svobodu místním komerčním stanicím a větší možnosti regulační agentuře Ofcom při novém plánování licencí multiplexů, apod.



Perstel DR301 pro pásmo III systému DAB, FM nebo MP3 za 200 €


Je to zkrátka jakási cestovní mapa na cestě budoucího digitálního rádia v Británii. V r. 2010 si podle společnosti RAJAR každý týden rádio naladilo 20 miliónů Britů, což byl nárůst o dva milióny v porovnání s rokem 2009. Loni si tak 43 % všech posluchačů rádia v Británii naladilo každý týden digitál. Třetina domácností, čili 18,2 mil. Britů starších 15 let, vlastnila přijímač standardu DAB. Celkově jsou v Británii 2 národní, 10 regionálních a 37 místních stálých multiplexů, 43 veřejných služeb a celkových 126 komerčních služeb na DAB. Po celém území Británie je pak dostupných souhrných 472 služeb DAB, z čehož 19 připadá na datové služby (3 simultánně analogově) a 453 na DAB (233 simultánně analogově).