Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Certifikace THX: Co nám garantují?

28.3.2011, Jiří Hruban, článek
Možná jste se už někdy setkali se zkratkou THX na některém z přístrojů spotřební elektroniky. Běžně se vyskytuje zejména u vyšších modelových řad AV receiverů, ale i u televizorů či jiných produktů. Víte, co tato zkratka znamená?
THX Loudness Plus – technologie regulace hlasitosti obsažená v THX Ultra2 Plus a THX Select2 Plus certifikovaných receiverech, předzesilovačích a zesilovačích. Pokud je poslech na referenční úrovni pro vaši domácnost příliš hlasitý, není jiné řešení, než nastavit úroveň hlasitosti pod doporučenou referenční hodnotu. Tím se však můžou některé zvukové detaily ztratit nebo může být zvuková stopa vnímána odlišně oproti původnímu zvukovému mixu.



Technologie THX Loudness Plus udržuje integritu zvukové stopy při poslechu na nižších úrovních hlasitosi než 0. Tato technologie kompenzuje tónový a prostorový posun, který vzniká, když je úroveň hlasitosti snížena. Funguje na principu automatického zesílení úrovně ambientních zvuků.

Princip THX Loudness Plus – v sobě kloubí dvě další technologie, a to THX Multichannel Spectral Balancing a THX Dynamic Ambience Preservation. THX Multichannel Spectral Balancing kompenzuje ztráty na basech a výškách při ztišení poslechu a to na všech kanálech. THX Dynamic Ambience Preservation automaticky nastavuje úroveň na surroundových kanálech tak, aby zůstal zachován poměr hlasitostí vůči původnímu zvukovému mixu.



THX Ballenced Bass-line – snaží se předcházet drnčení stěn a oken způsobené hlubokými basy. Účelem THX Ballanced Bass-line je poskytnout dostatečný výkon velkého basového reproboxu bez nežádoucích vibrací.

Vlastnosti této technologie jsou: Tight Bass Performance: poskytuje přirozeně znějící basy, přesně tak, jak byly nahrány ve studiu, bez nepříjemných vibrací.
Shape Shifting Designs: tato technologie umožňuje výrobcům reproduktorů vytvářet systémy reproduktorů s menšími, více stylizovanými reproboxy, s přirozenými basy.




Režimy THX Surround


THX Advanced Speaker Array (ASA) vytváří 5.1 surroundový zvuk digitálním přeskupením surroundových kanálů v závislosti na typu přehrávaného obsahu.
  • THX Cinema Mode – nastavení odpovídající podmínkám biografu.
  • THX Games Mode – rozesílá dialog a zvukové efekty generované enginem hry z 5.1 mixu do příslušných kanálů a vytváří tak 360° herní zážitek.
  • THX Music Mode – emulace prostředí studia, zdůraznění prostoru surroundovými kanály.
  • THX Surround EX – dekóduje třetí surroundový kanál ze dvou surroundových kanálů.




Jak velké domácí kino si pořídit?



Rozměry našeho obýváku nebo jiného pokoje, kde chceme mít umístěný zvukový systém, hrají mnohdy nejdůležitější roli při výběru systému domácího kina správných parametrů. Vhodný systém prostorového zvuku by měl být dostatečně výkonný na to, aby zajistil kvalitní, křišťálově jasný a přitom mohutný zvukový dojem v dané místnosti.



Jestliže zvolená konfigurace nedisponuje dostatečným výkonem, může dojít ke zkreslení během přehrávání na vyšších úrovních hlasitosti. THX certifikace pro receivery, reproduktory, a ostatní produkty, je závislá na doporučených rozměrech místnosti, pro kterou je produkt určen. Z tohoto důvodu je definováno několik výkonnostních kategorií THX.