Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Certifikace THX: Co nám garantují?

28.3.2011, Jiří Hruban, článek
Možná jste se už někdy setkali se zkratkou THX na některém z přístrojů spotřební elektroniky. Běžně se vyskytuje zejména u vyšších modelových řad AV receiverů, ale i u televizorů či jiných produktů. Víte, co tato zkratka znamená?
Produkty honosící se logem THX nejsou již dávno výsadou kinosálů a zavítaly také do našich obýváků. Ovšem nestačí si jen pořídit AV systém s certifikací THX, je zapotřebí dodržet neméně přísná kritéria jako v případě kinosálů. Zároveň také musíme zvolit vhodný systém v závislosti na parametrech místnosti, ve které ho chceme využívat.




Produkty s certifikací THX pro domácnosti


Po zvukové stránce jsou produkty určené do našich obýváků rozděleny (oficiálně) do dvou kategorií:
  • Reproduktory s certifikací THX
  • Receivery s certifikací THX

Obě tyto skupiny by měly splňovat náročná kritéria a zároveň by měly být vůči sobě vyvážené.


Příklad reproduktorové soustavy konfigurace 5.1 vyhovující certifikaci THX.

Hluboké porozumění procesu filmové tvorby i technologiím prostorového zvuku a následná aplikace těchto vědomostí během výroby je srdcem každého 2.1, 5.1 a 7.1 reproduktorového systému s certifikací THX. Účelem reproduktorů s certifikací THX je docílit studiové kvality poslechu finálního mixu ve vašem obýváku.


Mocný subwoofer


Filmy, hudba a hry si žádají v dnešní době daleko více basových elementů, než kdykoli dříve. THX certifikace vyžaduje, aby basová složka ze všech kanálů, včetně LFE, byla přesměrována do subwooferu, což usnadní odpovídající vyjádření hukotu tryskového motoru, nebo zvukového doprovodu demoliční scény. Subwoofery certifikací THX musí od frekvence 20 Hz (pokles –6 dB) nezkresleně podat i ty nejvyšší úrovně basové složky zvukového doprovodu.




Receivery s certifikací THX


Od prvotních nákresů, až po finální továrenské zpracování, spolupracuje THX krok po kroku s výrobci audio zařízení. Technické parametry každého detailu jsou bedlivě srovnávány s normami THX. Technici laboratoří THX tráví nekonečné hodiny testováním a analýzou zvukové kvality, použitelnosti a kompatibility každého produktu.



Výsledkem tohoto snažení je THX certifikovaný receiver (zesilovač, nebo předzesilovač), navržený od základu tak, aby byl schopen při sledování vašich oblíbených filmů (hraní počítačových her, či poslechu hudby) v libovolné surroundové konfiguraci reproduktorů, poskytnout hlasitý a čistý poslech ve studiové referenční kvalitě zvuku. Díky kompatibilitě zaručené certifikací THX, můžete libovolně kombinovat produkty výrobců různých značek.


Referenční poslech


Receivery s certifikací THX mají cejchovanou stupnici hlasitosti tak, že „0“ odpovídá „referenční úrovni hlasitosti“. Vyjádřeno číselně, této hlasitosti odpovídá hladina zvuku 85 dB SPL. Poslech filmových titulů s certifikací THX na audio systému rovněž s certifikací THX vám garantuje identickou reprodukci zvukové stopy filmu ve stejné intenzitě, v jaké ji slyší filmoví tvůrci ve studiu, zároveň však při časté projekci na referenčním poslechu počítejte s tím, že vás přestanou mít rádi vaši sousedé.