Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
3.6.2010, Radek Jahoda, aktualita
Kvůli vysokým nákladům na výrobu i vývoj se Canon rozhodl, že omezí přípravu výroby a vývoj SED panelů, které měly být alternativou ke stávajícím LCD a plazmovým panelům. Tuto technologii již opustila Toshiba, zdá se, že Canon čeká to samé.
RoPo (177) | 5.6.201021:45
...velká škoda...
Odpovědět0  0
busy (68) | 5.6.201022:11
Podla mna by ovela vecsia skoda bola, keby sa kvoli vyvoju SED­-u mal zbrzdit vyvoj OLEDiek. CRT je uz prekonane, LCD a SED su proste slepe ulicky vyvoja, plazma ma svoje urcite obmedzenia, buducnost je OLED.
Odpovědět0  0
RoPo (177) | 5.6.201022:28
Hmmm.... SED je však kvalitou lepší než OLED. Historie však vždy ukázala, že na konec nezvítězí kvalita, ale cena. Proto i SED upadá. Je to velká škoda nejen kvůli tomu, že SED je kvalitnější než OLED, ale i jako konkurence vůči OLED.
Odpovědět0  0
RoPo (177) | 5.6.201022:29
.... nehledě na LaserTV. Sice je již v prodeji, ale opět díky ceně pokulhává...
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 6.6.201010:14
To je otázka, zda je SED kvalitnější než OLED, málokdo to viděl, brát na prohlášení výrobců ohled nelze. Z fyzikálního hlediska pokud něco dokáže emitovat barvu v dostatečně jemných krocích, tak dělat subjektivní srovnání kvality je značně zavádějící. Spíš si troufám tvrdit, že na tom bude OLED lépe, protože emituje světlo přímo a ne přes rozsvícení fosforové matnice. Nehledě o výrobě, protože dělat milión malých obrazovek u SED je z hlediska výroby opravdu problém.
Odpovědět0  0
GulDucat | 6.6.201012:18
Milion elektronovych emiteru, nebo milion oled prvku, to uz je putna.
Svetlo je u SED vyzarovano primo, vznika prave v luminoforu, nejde pres nej, navic vzhledem k principu luminoforu ­(radioaktivite­) muze vyzarit vice energie nez dostane ­- tehoz principu se uz vyuziva i u OLED displeju ­- PHOLED se tomu tusim rika.
OLED jsem videl na HighEnd Praha 2010, a bylo to zklamani, SED ma jiste lepsi obraz, a to prave z uvedeneho duvodu ­- OLED jako polovodic nedokaze jemne regulovat intenzitu, napetova mez pri ktere se polovodic otevira ho dela velmi nelinearnim, vlastne bud sviti naplno, nebo vubec, proto se musi OLED regulovat pulsne sirkovou modulaci, coz vede ke stroboskopickemu efektu ­(blikani­/nestabilita­/neklid obrazu ktery jsem ihned zpozoroval prave na vystave­).
SED by mel stejne dobry obraz jako plazma, ale pri nizsi spotrebe, a vyssi stabilite, skoda, takhle je jedina alternativa plazma.
Odpovědět0  0
RoPo (177) | 6.6.201014:15
Pravdu díž.... přesně tak. Ostatní ať OLED neberou jako spásnou technologii. Tou je právě momentálně SED.
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 6.6.201020:45
Světlo je u SED emitováno přímo? To jako emitování elektronu, který teprve bombarduje fosforovy luminofor, který teprve emituje světlo, je přímá emitace? Zdá se, že CRT také emituje světlo přímo. Pořád se divím, kde se bere ta poblázněnost elektronkama. Jak v hudbě, teď už i ve videu?

Nějak se ztrácím v tom, kde vzniká stroboskopický efekt. Copak u PWM je nějaký stroboskopický efekt? Možná sova by se divila, ale ta se diví i u CRT. Dnes jsou výkonné audio zesilovače zásadně jako PWM spínaný zdroj a nikomu to nevadí. Proč by to u světla mělo být jinak?
Odpovědět0  0
RoPo (177) | 6.6.201023:53
U SEDu jsou ­"mikroděla­" ­- přímé emitory elektronů bombardující fosforovou vrstvu. To je SED.

Možné vysvětlení k blikání: rouzdíly vnímání PWM okem a ušima je v tom, že každý tento smyslový orgán reaguje jinak na výkyvy ­(amplitudu­) úrovně zvuku­/světla.
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 7.6.20109:37
Přímá emitace elektronů není přímá emitace světla.

U zvuku se mění PWM na spojitý signál buď ještě v zesilovači ve filtračním obvodě nebo až v reproduktoru, který má určitou indukčnost, která provede vyfiltrování. U světla se to děje na úrovni oka, které má stejně jako foťák určitou dobu expozice ­- světelné záblesky se tak zprůměrují a pokud je dostatečně vysoká frekvence, tak to oko nepozná. Ostatně u CRT je to stejné.

Kromě toho ­- nevím, zda vůbec používají PWM, osobně o tom pochybuju, rozsvěcet LEDku určitým jasem je strašně jednoduchý. Nelinearita není problém, to se snadno vyřeší budičem s opačnou nelinearitou. A je zde pořád výhoda přímé emitace a vyšší účinnosti.

A hlavně ­- na těchto technologiích pracují lepší odborníci, než jsme my, takže radit jim, co je lepší, je trošku od věci. Navíc výrobek dělá vždy poměr cena­/výkon a i kdyby SED bylo srovnatelný s OLED, tak ta výroba to zabíjí.
Odpovědět0  0
RoPo (177) | 7.6.20109:53
Nikdo nikomu neradí... O názoru na PWM souhlas, taky si nemyslím, že je použita přímo PWM.

Jak jsem psal hned na začátku ­- SED i když s největší pravděpodobností kvalitnější než OLED jej zabící cena. Dokázáno v hostorii mnohokrát, že se k veřejnosti k všeobecnému užití dostane sice horší, ale cenově výhodnější technologie.
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 7.6.201010:38
To je právě otázka, zda je SED kvalitnější. Osobně si myslím, že budou kvalitativně srovnatelné, ale SED mnohem dražší. OLED jsem viděl zatím jen na malém displeji a nemůžu si stěžovat, obraz perfekt, jas perfekt, černá je černá jako hrob. SED jsem neviděl ­(viděl to vůbec někdo?­).
Odpovědět0  0
RoPo (177) | 7.6.201010:48
SED tady nikdo vidět nemohl, pokud není z vývoje. Jsou však videa... Parametry však SED ­(­"nekonečná­" barevná hloubka, kontrast­) je nad OLED.

OLED na pidi displeyi je o ničem. To mám ­"nakoukáno­" taky. Ano je to pokrok oproti IPS a snad i překoná kvalitou obrazu PDP, ale mě zajímají uhlopříčky >=50­". Tam je s OLED stále problém. Než se slevní, tak možná bude k všeobecné dispozici na trhu i SED.

HOWGH
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 7.6.201011:00
Koukám, že z videa někde na webu lze získat velmi dobrou informaci o tom, jak je SED kvalitní :­) A ještě s nekonečnou barevnou hloubkou ­(analog má vždy nekonečnou barevnou hloubku ­- není ta ledka v oled taky analogová?­), uf to je technologie přímo z jiné galaxie. Dále s opravdu nemá cenu bavit.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.