Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Brněnská televize vysílá po celé ČR

29.7.2010, Jiří Piškula, rozhovor
Od května 2010 vysílá celoplošně v kabelové síti UPC Brněnská televize, která doposud působila hlavně regionálně. Jaké pořady nám nabídne nejen v souvislosti s rozšířením vysílání na větší území, prozradila TV Freaku programová ředitelka Simona Polcarová.
Kapitoly článku:
  1. Brněnská televize vysílá po celé ČR
  2. Brzy snad také na satelitu
Jakým způsobem si vybíráte moderátory vašich pořadů? Jsou mezi nimi např. osobnosti z brněnských divadel či rádií?

V případě redaktorů a moderátorů Žurnálu či cyklů Ptáme se za vás a Očima btv sázíme na vlastní zdroje, převážně jde o lidi, kteří v naší televizi začínali a postupem času se krásně vypracovali. Někteří z nich už dnes mají dokonce vlastní pořady – Veronika Svobodová turistického průvodce Pěškobusem či sérii Na zámku i v podhradí, Monika Čuhelová hudební HiFi TV a fotbalové Vzhůru, Brno!

Pořád se totiž držíme hesla, že si televizní hvězdy raději objevíme a vytvoříme sami, než abychom sázeli na všeobecně známé tváře, i když ani této variantě se úplně nebráníme – pravidelně spolupracujeme např. s moderátorem Xaverem Veselým. Pokud jde o zábavné pořady, např. již zmiňovanou Vlnu z Brna, jde s výjimkou moderátorsky zkušené Darii Hrubé, kterou se nám pro projekt jednoduše podařilo získat, šlo přesně o scénář, jenž jste v otázce naznačil – vytipovali jsme si herce z brněnských divadel a oslovili i některé moderátory regionálních stanic, pozvali je na kamerové zkoušky – a vyšlo to skvěle. Touto cestou se hodláme ubírat i nadále.


Pro natáčení ve studiu využívá Brněnská televize kamery Panasonic AG-HPX171E.


Co si slibujete od zařazení btv do kabelové sítě UPC? Jak dlouho jste o ně usilovali?

Zařadili jsme se mezi nejrozšířenější programovou nabídku v ČR a zároveň se stali první televizí, která jako jediná sídlí a vysílá celoplošně mimo Prahu. Co si přát víc? Když se v kabelové síti UPC uvolnilo jedno místo pro domácí provozovatele televizního vysílání, předložili jsme náš projekt. Naše úsilí se zúročilo za půl roku, kterému samozřejmě předcházel již půlrok celodenního vysílání
v regionu.


Připravujete v souvislosti s vysíláním v UPC nějaké programové změny?

S rozšířením pokrytí do celé republiky jsme změnili formát a od června vysíláme a natáčíme nové pořady v poměru 16:9. Jinak se stále držíme osvědčeného schématu a vysíláme od 6 hodin ráno do půlnoci, pravidelné rubriky a pořady mají v programu své pevné místo – po 8. hodině nabízíme vždy cvičení, v 8.50 Trafiku, Vlna z Brna má premiéru každý všední den v 10 hodin, Žurnál v 18.30, středy a pátky v 17.15 patří talkshow, čtvrtky v 17.30 cestovatelskému magazínu Pěškobusem, na tom není třeba nic měnit.

Zároveň se nijak netajíme faktem, že nehodláme soupeřit se seriály komerčních stanic o diváky úderem 20. hodiny, ale naopak jako na 2. prime time sázíme na 22. hodinu. Tam soustředíme programy pro fajnšmekry – o jazzu, problematice zdravotnictví, právní poradnu či atraktivní besedy.


Plánujete zařadit vysílání také do jiných kabelových televizí či do pozemního nebo satelitního digitálního vysílání?

Zatím vysíláme v síti UPC a NETBOX. Od 1. 10. 2010 budeme zařazeni do nabídky O2 TV. Během následujícího půlroku hodláme usilovat o zařazení do satelitního digitálního vysílání.


Ve výbavě jsou také HDV kamery Sony, konkrétně typ HVR-S270.


Jsou veškeré odvysílané pořady dostupné také na internetu?

Myslím, že velkou výhodou je, že naše vysílání lze sledovat online na www.b-tv.cz. Kdo nevyužívá služeb UPC nebo Netbox, najde si nás, i program našeho vysílání na internetu. Vlastní archiv máme bohatý, ale není v našem zájmu mít ho v plné šíři na webových stránkách. Praxe je taková, že po odvysílání premiéry umístíme na web aktuální cykly – Ptáme se za vás, Očima btv, odvysílaný Žurnál daného dne i vydání Vlny z Brna. Ze seriálů nabízíme na webu výběr titulů, které už by naši diváci měli důvěrně znát z televizní obrazovky.


Prozradíte nám něco o technologiích, které používáte v terénu i ve studiu při natáčení a odbavování pořadů?

Při natáčení externích studií používáme nejmodernější techniku – kamery Sony HVR-S270 a světla pro lepší vykreslení obrázků. Zpravodajství využívá rovněž kamery Sony (DSR-250), Panasonic a bezdrátové ruchové mikrofony. Interní studia využívají 3 kamery Panasonic AG-HPX171E, z nichž jedna je na kamerovém jeřábu. Veškerá data se zpracovávají digitálně. Pro odbavení jsme si nechali vytvořit systém přesně na míru – vytvoří playlist na celý den, v němž je přesně dáno, jaké video se bude v konkrétní čas vysílat, jaká grafika se zobrazí.

Vysílací server je z bezpečnostních důvodů samostatnou jednotkou, za pomoci synchronizačních nástrojů se videa nahrají z diskového pole na vysílač. Během vysílání lze měnit pořady, pouštět informační grafiku dle aktuálních událostí, případně přepnout na živý vstup. K šíření signálu našim poskytovatelům kabelového vysílání používáme digitální encodery. Každý poskytovatel znamená jeden encoder a jednu datovou trasu optickým kabelem. Pro případ poruchy je připravena záložní datová trasa, která funguje na principu bezdrátové technologie.


Kamery Sony DSR-250 používá Brněnská televize ve zpravodajství.


Co všechno obnáší práce programové ředitelky, která je vaším každodenním chlebem?

Ač to možná nevypadá, z části jde o nutnou rutinu – naplánovat vysílání na měsíce dopředu, vytipovat časy premiér a vytvořit podklady k playlistům pro programové oddělení – to je opravdu onen denní chleba a práce, která v podstatě není vidět, protože se nějak „děje“ samozřejmě – jinak bychom ani nevysílali. Ale abych si nestěžovala – je to rovněž práce bezesporu kreativní, neboť v tak mladé televizi mám ideální příležitost vytvářet dramaturgii, vymýšlet nové náměty a formáty pořadů a uvádět je v život – to je pak jen samá radost!


Můžete nám dát nějaké tipy na zajímavé pořady, které připravujete do vysílání?

Určitě bych diváky přizvala ke sledování naší nové talkshow Na jedno s…, do níž si zve zajímavé hosty moderátor – rovněž objevený v rádiu – Martin Kudlička, i pro mne jsou inspirací výlety Veroniky Svobodové v seriálu Peškobusem, chystá se rovněž Jazzový rozcestník pro všechny milovníky tohoto hudebního žánru, připravujeme také oblíbený formát, týkající se proměny vzhledu, s názvem Šik. Nesmím ovšem vynechat ani pro nás tolik určující téma zdraví – momentálně premiérujeme seriál o psychologii Okno do krajiny duše, připravujeme nové díly cyklu z lékařského prostředí Tep života
a brzy již uvedeme seriál Wellness světem vládne.


Děkuji vám za rozhovor a přeji mnoho spokojených diváků.