Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Agent 007: audio odposlechy

28.4.2014, Milan Šurkala, článek
Cítíte se bezpečně? Myslíte si, že máte své soukromí a nikdo vás nemůže sledovat? V rámci seriálu o sledování a špehování se podíváme na techniku audio odposlechů. Kdo všechno a jak snadno může slyšet, co si povídáte?
Kapitoly článku:
I když jsme se v této části série nezabývali odposlechem mobilních nebo jiných telefonů, ukázali jsme se, že i tak existuje nepřeberné množství až překvapivě levných možností, jak zachytit komunikaci jiných lidí. A výčet to ani zdaleka nebyl kompletní a konečný.
 


Mnoho z přístrojů se dá sehnat už za několik málo stokorun, čímž si člověk může sám nahradit detektivní agenturu. Samozřejmě kvalita výsledků může být neporovnatelná, s trochou šikovnosti ale i takto může žárlivý partner zjistit mnohé, a to pouhým nákupem štěnice za pár stovek, aniž by platil několik set za hodinu detektivní kanceláři.



Audio štěnice


Mnoho z technologií odposlechu se pohybuje za hranicí zákona. I když využití je bohaté, dnes jednoznačně vede právě zkoumání nevěry mezi partnery. Je to o žárlivosti a tom, že si lidé nevěří. Dle detektivních kanceláří je dalším častým důvodem pro jejich najmutí vedle shánění důkazů o nevěře také únik citlivých informací z firem nebo krádeže materiálu (např. ze staveb). Jak ukazuje náš krátký přehled audio štěnic, zajistit si zvukovou nahrávku (byť nelegálně) může dnes opravdu každý.

Zdroje:
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.