Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Agent 007: audio odposlechy

28.4.2014, Milan Šurkala, článek
Cítíte se bezpečně? Myslíte si, že máte své soukromí a nikdo vás nemůže sledovat? V rámci seriálu o sledování a špehování se podíváme na techniku audio odposlechů. Kdo všechno a jak snadno může slyšet, co si povídáte?
Kapitoly článku:
  1. Úvod
  2. Štěnice aneb "Co jsi to řekl?"
  3. Závěr
Pokud pomineme odposlechy mobilních telefonů, o kterých spolu se sledováním aut pojednáváme na Světu mobilně, existuje stále spousta možností, jak zjistit, co se kde řeklo. Asi nejjednodušší jsou nejrůznější formy GSM odposlechu. O co se jedná? Určitě jste sledovali nějaké kriminální seriály, kde se to štěnicemi jenom hemží. A víte, že sehnat si takovou štěnici není vůbec těžké?


Malá audio štěnice

Toto je typická štěnice, velikost tak do 4 centimetrů a cena? 45 amerických dolarů.



Takovouto několikacentimetrovou štěnici může člověk snadno sehnat na Amazonu, eBay nebo mnoha jiných webech včetně českých a není problém se dostat na cifry začínající už někde lehce pod 400 Kč, u nás v ČR pak takové zařízení koupíte zhruba za necelou tisícovku. Jak takové zařízení vůbec funguje? Je to v podstatě automatický telefon. Je nutno si koupit SIM kartu, tu vložit do přístroje a pak už jen štěnici vložit tam, kde je to "potřeba". Štěnice se zapíná posláním speciálně tvarované SMS zprávy na telefonní číslo SIM karty (třeba zpráva "1111") a podobně se může také vypnout. Okamžitý odposlech lze zajistit zavoláním na dané číslo, kdy štěnice sama přijme hovor a volající v podstatě slyší vše, co se v dané místnosti odehrává. Možné je také to, že se odposlech automaticky spustí v momentě detekce zvýšeného hluku.

Akumulátor ve štěnici vystačí zpravidla na několik hodin záznamu (cca 2-8 hodin dle typu), v pohotovostním režimu je to pak několik dní (plus minus kolem týdne). Protože použití štěnice je pochopitelně nelegální, prodejci jej vedou jako zařízení sloužící k výuce elektroniky. Jak již bylo řečeno v předchozím odstavci, u nás mají tato zařízení výrazně vyšší ceny. Štěnice, kterou je na eBay možné sehnat za 400 Kč, u nás prodávají třeba téměř za 2 000 Kč. Záleží na typu, některé mají ceny podobné, některé mnohonásobné.


Štěnice v počítačové myši

Méně nápadné už to být nemůže. Štěnice v počítačové myši.



Technika jde dokonce tak daleko, že si lze zakoupit štěnici v počítačové myši a taková zařízení mají dokonce i třeba logo výrobců (našel jsem např. modely s logem Lenovo nebo HP). Nemusím připomínat, že zařízení funguje úplně stejně, dovnitř do myši se dá SIM karty a navíc to má tu výhodu, že myš je neustále napájena přes USB port, takže odpadá i nutnost štěnici pravidelně nabíjet.


Štěnice v síťové zásuvce

Štěnici v elektrické zásuvce taky jen tak někdo nenajde.



Situace došla dokonce tak daleko, že štěnice se zabudovávají i do prodlužovacích síťových přívodů (rozdvojek a podobně). Ceny se opět hodně liší podle země, kde jsou kupovány. Zatímco v ČR se začíná s cenami hodně přes 2 000 Kč, na zahraničních serverech takovéto prodlužovačky stojí už méně než tisícovku. I zde stačí strčit SIM kartu do prodlužovačky, zavolat a je to. Dosah výše zmíněných štěnic bývá zpravidla okolo 5-7 metrů.

Vedle štěnic pracujících na principu přístupu do GSM sítě (v podstatě telefon, který nezvoní, ale automaticky přijme hovor a umožní odposlech, viz všechna zařízení zmíněná výše) existují i jiné varianty, které mohou využít jiných metod přenosu dat k uživateli. Mohou to být drátové odposlechy, kdy se natáhne štěnice i s drátem nebo rádiové, které jsou bezdrátové a stačí jen chytat zvolenou rádiovou frekvenci.


Dálkový odposlech

I když má sloužit k poslouchání ptactva, možnosti využití jsou bohužel mnohem širší.



Když už není přístup do místnosti, která má být odposlouchávána, existuje mnoho jiných možností, jak zjistit obsah komunikace. První možností jsou směrové mikrofony, které mohou fungovat v otevřených prostranstvích na vzdálenosti v mnoha desítkách nebo několika málo stovkách metrů. Běžně se tyto mikrofony používají k poslouchání ptactva, nicméně fantazii se meze nekladou a mohou být využity i k poslouchání komunikace několika lidí (pokud člověk dokáže být s takovým "talířem" zároveň i nenápadný). Otázkou je samozřejmě kvalita poslechu, vždyť nejlevnější hračky stojí u nás okolo dvou tisíc (na eBay polovinu).

Ještě levnější je sehnat zesilovač zvuku, který se přikládá na zeď, dveře nebo jiné materiály. Malý váleček s rozměry zhruba okolo 4 centimetrů na každou stranu včetně sluchátek, nabíječky a kabelu stojí na eBay zhruba 250 Kč. Jak je vidět, k takové technice se dostane opravdu každý. Žárlivým partnerům se tak do rukou dostává velmi levná hračka, která jim umožní snáze identifikovat, s kým a o čem to ten druhý právě v druhé místnosti volá. Je to přeci jen jednodušší a levnější než třeba takový test DNA na ložním prádle, který stojí lehce přes 10 000 Kč a k odhalení nevěry také postačí.

V kategorii běžnými smrtelníky nepoužitelných technologií jsou např. laserové odposlechy, kdy se vyšle laserový paprsek např. na okenní tabuli a zaznamenává se její vlnění (zvuk je vlnění, které způsobuje třes okna). Zatímco kdysi bylo nutno snímat přísně kolmo, dnes jsou už údajně i takové technologie, které tyto fyzikální principy "obchází".
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.