Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Tisíc podob HDMI

1.11.2010, Jiří Piškula, článek
Dávno jsme již přivykli tomu, že všechny lepší „mašinky“, určené k přehrávání, záznamu či příjmu audiovizuálního obsahu, bývají vybaveny rozhraním HDMI v některé z jeho možných podob. Proto nebude od věci zorientovat se v tom, co nám toto rozhraní nabízí.
Kapitoly článku:
  1. Tisíc podob HDMI
  2. Typy konektorů a kabely
  3. Několik poznámek na závěr
Nadpis článku naznačující cosi o tisíci podobách definovaného standardu může vypadat na první pohled bláznivě, avšak je to krutá realita dnešních dní. Jak vyplývá z uvedených základních informací, mnoho vlastností a funkcí obsažených ve specifikacích HDMI rozhraní příslušných verzí je pouze volitelných, a záleží tak do značné míry na vůli výrobců, zda danou funkci do svých zařízení implementují, či nikoliv.

Pokud tedy uvidíte na krabici hrdý nápis chlubící se implementací HDMI rozhraní 1.4, vězte, že to samo o sobě ještě nezaručuje podporu přenosu internetu ani zpětného audiokanálu, ale pouze potenciální možnost, že tyto funkce přístroj podporuje. Ostatně i samotné HDMI konsorcium doporučuje všem zákazníkům, aby si ověřovali podporu konkrétních funkcí přímým dotazem u prodejců elektroniky. Mnohé funkce jsou totiž potenciálním marketingovým tahákem, a pokud je výrobce nevyřvává do světa, je dost možné, že jimi daný produkt nedisponuje. I proto je výrobcům od doby vydání specifikací HDMI rozhraní verze 1.4 zakázáno používat samotné označení verze HDMI podporované daným zařízením v jeho propagačních materiálech a na přístrojových skříních.


K moderním přístrojům pro domácí kino HDMI rozhraní neodmyslitelně patří již řadu let.

Ohledně propojovacích kabelů by mělo být dle nového značení, které bude zanedlouho (od 18. 11. 2010) povinné pro veškeré prodávané zboží, vše jasné – kabely označené slůvkem „Standard“ jsou použitelné pro formát obrazu nejvýše 720p60/1080i60, pro přenos lepších formátů je nutné použít kabely s označením „High Speed“. Funkce zpětného audio kanálu funguje se všemi (i dříve) vyráběnými kabely, přenos ethernetu po HDMI je možný jen u kabelů označených souslovím „with Ethernet“.

Závěrem zbývá už snad jen připomenout, že pro plnohodnotné využití nějaké „HDMI vychytávky“ musí být splněny dvě jednoduché podmínky:
  1. požadovaná funkce je podporována zařízeními na obou koncích kabelu (zdroj i přijímač),
  2. použitý HDMI kabel nebrání využití dané funkce.

Všechny verze rozhraní HDMI jsou zpětně kompatibilní s předchozími, lze tedy vzájemně propojit přístroje s podporou odlišných variant, přičemž funkčnost bude limitována nižší verzí (potažmo její konkrétní implementací v daném zařízení).

Zdroje použité k tvorbě článku: www.hdmi.orgwww.ebu.chen.wikipedia.org