Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Zoner Photo Studio X: obstojí i jako střihový software?

15.7.2019, Milan Šurkala, recenze
Zoner Photo Studio X: obstojí i jako střihový software?
Zoner Photo Studio X je sice už dle svého názvu software určený pro správu a editaci fotografií, v posledních verzích se ale začaly rozšiřovat i schopnosti editace videa a podporuje dokonce i H.265. Obstojí jako střihový software?
Pojďme se ponořit hlouběji do útrob vytváření videa v prostředí Zoner Photo Studia X. Přetáhněme jeden z videoklipů na časovou osu.
 
Zoner Photo Studio X import videoklipů
 
klikněte pro zvětšení
 
Po natažení klipu na časovou osu se začne automaticky převádět do náhledového videa, které umožní svižnější editaci. Poměrně dlouhou dobu tak můžete vidět "Nahrává se", než dojde k vytvoření náhledu. Jeho rozlišení můžete ovlivnit vpravo pod náhledem. Aplikace dovoluje tyto náhledy ukládat, takže pokud znovu budete importovat totéž video, použije se již vytvořený náhled. Kapacitu tohoto úložiště s náhledy můžete ovlivnit v Možnosti > Katalog. Tam si lze vybrat nejen velikost paměti, ale také dobu, po které se mají náhledy samy automaticky smazat a uvolnit místo na disku.
 
Zde bych měl jednu výtku. I když aplikace zobrazuje stav konverze, téměř to nejde vidět. Nad modrým proužkem s názvem souboru je tenoučký modrý proužek, který ukazuje, kolik je už převedeno, proč to ale nemůže být nějakou barvou, která by byla vzhledem ke svému okolí vidět? Tenká modrá nad tlustou modrou opravdu nedává moc smysl. Takhle jsem měl při prvních pokusech pocit, že si ZPS X s klipem neporadí a nedokáže ho importovat, protože nebylo vidět, že by se něco dělalo. Poté, co se náhled převede, je už možné snadno přehrávat video a stříhat jej.
 
Pokud je ale počítač z nějakého důvodu zatížen (děláte ještě jinou náročnou úlohu, např. importujete jiný klip a zároveň už stříháte předešlý), může dojít k tomu, že se přehrávání bude sekat, ale ukazatel aktuální pozice toto nereflektuje a jede hladce dál. V praxi to znamená, že ukazatel a zobrazené video nemusí vždy souhlasit. Ukazatel tak už může být v úplně jiném videoklipu než tom, který je právě v náhledu ukazován jako aktuální. Abych jen nehanil, líbí se mi jednoduchá změna měřítka pomocí kolečka myši a klávesy Ctrl, naopak občas překvapí práce s přichytáváním klipů.
 
Zoner Photo Studio X mezery mezi klipy
 
klikněte pro zvětšení
 
I když je zde automatické přichytávání, je někdy trochu citlivější a není až tak složité zajet kousek za konec předchozího klipu, čímž ho vyhodí ven. Prostě jen buďte trochu opatrnější a přesnější, pak to funguje výborně. Co mi tady ale hodně chybělo, je automatické mazání mezer mezi klipy. Tohle třeba Premiere Elements, který používám k vytváření většiny videorecenzí fotoaparátů pro Digimanii, umí automaticky bez vyzvání. Tady to nelze udělat ani na žádost a klipy je nutno přetahovat ručně.
 
Samozřejmostí je možno přidávat do videa další stopy, a to jak s videem, tak i audiem. Pomocí posuvníků lze globálně nastavovat průhlednost jednotlivých stop (pro všechny klipy v jedné stopě najednou), ale dá se to udělat i pro jednotlivé klipy zvlášť. Podobně se dá pracovat se zvukem a je-li jeden z klipů příliš hlasitý nebo tichý, lze mu snadno změnit hlasitost (začátku i konce).
 
Zoner Photo Studio X stopy
 
Hlasitost lze ale stejně jako u videa měnit i globálně pro celou stopu najednou. Zajímavé je to, že sice můžete vypnout zvuk, ale to neznamená, že by video nemělo audio. Zvuková stopa ve videu bude i nadále, jen bude úplně tichá.
 
Zoner Photo Studio X pravý sloupec
 
Nás nyní bude zajímat především pravý sloupec, kde najdeme hlavní editační možnosti. Přeskočíme výběr rozlišení, ukládání projektů nebo export a vydáme se o řádek níže. Tlačítka s plusem, složkou a křížkem přidávají nebo ubírají klipy, což není nic, co by nešlo udělat i jinak. Jen si každý může vybrat, jaký způsob mu bude vyhovovat nejvíce. Více nás ale bude zajímat ikonka s písmenem T (vkládání textu) a přechody.
 
Zoner Photo Studio vkládání textu
 
Zoner Photo Studio X má několik přednastavených typů textu, jako je nadpis, nadpis s podnadpisem, titulky a několik dalších. Můžete si vybrat, jak dlouho se mají zobrazovat a přidat lze i efektní roztmívání a stmívání, které výslednému videu přidá hodně na profesionalitě. Naopak spíše amatérsky mohou vypadat různé jiné efekty, jezdící a zvětšující se písma, což bylo populární před 20 lety, ale dnes už moc ne (a pokud ano, musí se to umět vhodně zvolit).
 
Zoner Photo Studio X vkládání textu
 
Zde třeba vidíte styl "nadpis a podnadpis". Jednoduše nastavíte již zmíněné roztmívání i stmívání, lze také měnit okraje a zarovnání ve snímku (vlevo/vpravo v mém případě ve verzi 150 nefungovalo, nahoru/dolů ano). Oceňuji snadné psaní textu do formuláře, což se pak automaticky aktualizuje v obraze, snadno lze také vybrat písmo, velikost, řádkování, barvu a další detaily. Tohle je hotové nebe např. proti tomu, jak pekelně se s textem pracuje ve starších verzích Premiere Elements. Práce s textem je opravdu fajn. Snad jen to, že při odsazení textu nelze začít s minusem u záporné hodnoty, může pozlobit. Chcete-li napsat např. "-30", musíte napsat nejprve "30" a teprve pak před to znaménko.
 
Zoner Photo Studio X přechody
 
Pochopitelně nechybí již zmíněné přechody mezi jednotlivými klipy. Máme tady opět několik stylů a můžete si vybrat i délku přechodu.
 
Zoner Photo Studio X vkládání více klipů
 
Líbilo se mi to, že v případě vkládání více souborů najednou (např. fotografií) můžete rovnou pro všechny nastavit délku zobrazení a přechodový efekt mezi nimi. Odpadá tak složité nastavování délky zobrazení a přechodu pro každý klip zvlášť.
 
Zoner Photo Studio X vkládání přechodů
 
klikněte pro zvětšení
 
Tyto přechody se pak zobrazí jako zelené bloky na časové ose. Obrázek výše ukazuje i nastavení míry krytí obrazu a zvuku.
 
Zoner Photo Studio X rychlost
 
Délku klipu (ořez) můžete nastavit i v pravém sloupci jednoduše nastavením počátečního a koncového snímku. Nechybí již zmíněné prolínání obrazu i zvuku, dole pak efekty panoramy a zoomu. Zde bych opět rád viděl i další funkce, třeba jen jednoduché trvalé zobrazení zvětšeného obrazu. Je sice pěkné, že mohu mít efekt postupného zazoomování, ale nešlo by rovnou zobrazit zazoomovaný obraz? Příkladem je, když se mi z rohu něco kompozičně nevhodně dere do obrazu, tak by se mírný digitální zoom aplikovaný na celý klip hodil, nebo pokud mám třeba 4K video a chtěl bych jen menší výřez, který bude třeba stále dostatečně detailní pro výsledné Full HD.
 
Nechybí však možnost nastavit rychlost přehrávání klipu, takže můžete tvořit zrychlené nebo naopak zpomalené video. Každopádně je zde dobře vidět, že ZPS X je zatím jen software pro tvorbu prezentací ve formě videa, ale ne profesionálnějšího videa. Chybí zde totiž funkce jako narovnání horizontu nebo jakákoli úprava videa ve stylu úprav jasu, barev a podobně.
 
Zoner Photo Studio X export videa
 
Pojďme konečně exportovat nastříhané video. Pokud jde o kodeky, jsou zde na výběr dva, H.264 (AVC) a H.265 (HEVC). Aby byl k dispozici i ten druhý, potřebujete aktuální verzi Windows 10. Na prvních verzích Windows 10 a starších systémech jako Windows 7 a 8 bude k dispozici pouze H.264. Podobně je to i u rozlišení. Začínáme na VGA 640×480 px a končíme u UHD 4K 3840×2160 px, ale se staršími systémy budete omezeni maximálně na Full HD (1920×1080 px). Kvalita může být nízká, střední a vysoká, ale nedozvíte se, o jaký datový tok se jedná. FPS pak mohou být od 15 do 60 fps, nicméně chybí zde přesné hodnoty jako 29,97p, 59,94p a podobně. 60fps video má skutečně 60 fps a nikoli 59,94 fps, jak je zvykem. K dispozici je tedy 15, 24, 25, 30, 50 a 60 fps.
 
Zoner Photo Studio X export videa
 
Toto vše ukazuje, že pokud se bude Zoner Photo Studio X chtít stát i solidním editorem videa (nevíme, zda toho chce Zoner dosáhnout nebo ne), má před sebou ještě nějakou cestu, kterou musí urazit.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.