Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xtreamer Ultra: ten nejlepší?

21.6.2011, Jakub Doležal, recenze
Produkty Xtreamer patřily vždy mezi ty nejlepší na trhu a nový model Ultra nehodlá tuto tradici porušit. Připravte se na dvoujádrový Atom, 4 GB DDR3, ION2, podporu 3D, či QWERTY klávesnici s touchpadem. Máme tu tedy nového šampióna?
Než se pustím do kladů a záporů přístroje Xtreamer Ultra, pojďme si ve zkratce porovnat dostupné operační systémy. Od výrobce dostanete trojici multimediálních systémů, které hladce pokryjí nároky běžného uživatele. Při samotném Ultra OS jen pozor na místy problematickou podporu videa a zvuku.

Openelec je pro multimédia o mnoho vhodnější, neboť je pekelně rychlý a poskytuje stabilní základ. Na druhou stranu se připravíte o tu část systému, kdy můžete vytvořit pár dokumentů nebo použít plnohodnotný prohlížeč internetu.




Ocenění TREFA získává Xtreamer Ultra
za výkon a softwarovou otevřenost. Logo ocenění je ke stažení zde.


Xtreamer Ultra je konečně na 100 % použitelné HTPC pro masy. Již v základu je odladěné a poskytuje dostatečný výkon. I přes to dokáže krotit hlad po energii a v běžném provozu počítejte s rozmezím 25-30 W. Velmi rychlá je i integrovaná síťová karta, takže stream a současný přesun dat nebude problém. Dvojice dálkových ovladačů se také řadí spíše k tomu lepšímu a ovládání je pohodlné. Jen kvalita QWERTY ovladače pokulhává, ale budiž.

Hlavním trumfem je však otevřenost a možnost nahrát si vlastní libovolný OS. Tím odpadá zoufalé čekání na fórech některých výrobců HTPC až opraví stávající chyby ve svých systémech. Zkrátka tentokrát nepřišli ani příznivci Windows.

I přes viditelnou snahu výrobce (masivní chlazení, ventilátor) se nepodařilo odstranit poslední problém výkonných HTPC, kterým je teplo. Zvenku to tak „horké“ není, ale uvnitř musí být peklo. Po několika testech jsem zkušebně vyndal pevný disk a v ruce jsem ho skoro neudržel. Atom zkrátka není nejšťastnější volbou, a pokud Intel rychle nevydá něco lepšího, bude smeten Tegrou a jinými SoC řešeními. S tím je spojená i spotřeba, která by mohla být nižší, kdyby Intel použil v Atomu svůj SpeedStep.

Malá kaňka na jinak výtečném zařízení však nezmění nic na faktu, že si od naší redakce odnáší Xtreamer hodnocení TREFA. Xtreamer Ultra je v současné době špička na poli HTPC. Na úplný závěr ještě zmíním cenu, která se může zdát vysoká. Tentokrát však získáte výkonné a dobře zpracované zařízení.


Celkový multimediální výkon
Vnitřní teploty
Precizní zpracování
Ikona Odkaz na databázi
Místo pro 2,5" disk
Ikona Odkaz na databázi
Softwarová svoboda
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testovaní: 9 000 Kč s DPH
 

Za zapůjčení modelu Xtreamer Ultra děkujeme Umaxu.
Video bylo pořízeno videokamerou Samsung HMX-S16BP/EDC.