Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xtreamer SideWinder 4: vyladěný k dokonalosti?

30.9.2014, Jakub Doležal, recenze
Na trhu je již 4. generace tohoto populárního přehrávače. Poučil se však výrobce z minulých chyb a připravil vyladěné zařízení, nebo budeme opět svědky nedodělku jako v případě SideWinder 2? Na to odpoví naše recenze.
Minulé generace modelů od Xtreameru byly založené převážně na čipsetech Realtek a tomu bylo uzpůsobeno i grafické rozhraní včetně funkcí. Přechod na architekturu ARM znamenal pro Xtreamer nutnost vyměnit i operační systém za Android, a proto nyní stojíme tváří v tvář zbrusu novému grafickému rozhraní, které si z minula nepřineslo prakticky nic.





Android ve své současné verzi není určen pro nasazení do multimediálních center, avšak otevřenost zdrojových kódů dovolila šikovným vývojářům ohnout systém potřebám přehrávání a ovládání dálkovým ovladačem. Pravda, mobilní Android stále vykukuje ze všech koutů, ale výrobci postupně zlepšují své nadstavby a tradiční vzhled mizí kdesi v pozadí.





Stejně k tomu přistoupil i Xtreamer a na klasický Android narouboval vlastní grafickou nadstavbu. Tyto zásahy mají své pro i proti. Máte možnost instalovat prakticky jakoukoliv aplikaci pro Android, na druhou stranu systém, který si myslí, že je Samsung Galaxy S2 (ano čtete správně) se občas chová tak trochu mobilně.





Tato situace není ideální a doufám, že příchod Google TV dovolí výrobcům získat systém více připravený do domácností, i když Google se prozatím úpravám brání a chce zachovat jednotnost grafického rozhraní. Sázka na Android byla pro výrobce jistě úlevou v podobě nižších nákladů na vývoj, ale výhra na plné čáře to rozhodně není.


Správce souborů


Manipulace se soubory byla v minulých letech velkým tématem, protože tehdejší multimediální centra byla ve správě vaší kolekce doslova tragická a i jednoduché kopírování dat mezi disky bylo testem nervové výdrže uživatele.

Tomu je naštěstí s Androidem konec, neboť přímé propojení s databází aplikací na Google Play nabízí statisíce možností a pokud vám předinstalovaný správce souboru nevyhovuje, jednoduše ho vyměníte za jiný. Xtreamer vsadil na ES Explorer a rozhodně to nebyla špatná volba, neboť se takto snadno připojíte i na síťové sdílené disky.


Nastavení přístroje


V tomto ohledu čeká Xtreamer ještě dlouhá cesta, neboť nastavení vypadá tak trochu jako šité horkou jehlou a jednotlivé nabídky toho příliš nezvládnou. Pokud chcete větší kontrolu nad správou aplikací nebo nastavením účtů, jste doslova hozeni do mobilního Androidu. Pohybovat se v ryze dotykovém prostředí dálkovým ovladačem má od ideální situace daleko.