Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xtreamer SideWinder 3: naviják vaší filmové kolekce

16.11.2012, Pavel Kovač, recenze
Xtreamer vyrukoval s novým modelem SideWinder. Jeho třetí generace přináší hlavně systém Android a podporu 3D zobrazení. Naopak mu byla snížena cena a je ochuzen o Wi-Fi. Vyplatí se? To se dozvíte v naší recenzi.
V Xtreameru SideWinder 3 byl předinstalován firmware ve verzi 4.0, což je dokonce novější, než je na stránkách výrobce. Bohužel jde asi o betaverzi, která trpí mnoha mouchami. Např. v mém případě nefungoval HDMI výstup a musel jsem zapojit komponentní. Také nešel spustit systém Android. Po nainstalování nejnovější verze ze stránek (tedy 3.5RC10) se již Android povedlo spustit. Je docela možné, že se výrobce chtěl pochlubit verzí 4.0 u testů, ale ještě ji řádně nevyzkoušel.




Velikost ikon je velmi dobrá a grafická podoba názorná


Správce souborů


Správa souborů je na docela vysoké úrovni. Stále je z přehrávače cítit jistá Linuxovost, kdy sem tam narazíte na slůvko "mnt", pod kterým se skrývá např. zabudovaný pevný disk. Ve verzi 4.0 se to však výrazně zlepšilo, a tak ji uvidíte právě na screenshotech. Zpět ale k samotné správě souborů. Můžete si nechat zobrazit podrobnosti o souboru (délka a velikost videa apod.), nebo si po najetí na konkrétní video automaticky přehrát ukázku. Rychlost načítání videí, resp. obrázků, je velmi dobrá a myslím, že vás dokáže překvapit. Tedy hlavně u firmwaru 4.0, kde je načítání o poznání rychlejší.





Nastavení přístroje


V nastavení přístroje si můžete změnit téměř vše. Jen doporučuji jistou opatrnost. Pokud si například zapnete všechny možné služby, co přehrávač nabízí, tak pocítíte jisté zpomalení celého systému. Systémové prostředky nejsou nevyčerpatelné, a pokud například zapnete Android, tak se odezva na tlačítka znatelně zpomalí. Takže pokud nepotřebujete Android (většina uživatelů asi ne), tak si jej nechte vypnutý.

V nastavení není problém zvolit vše od rozlišení, přes frekvenci, prokládané či progresivní zobrazení. Můžete také nastavit vícekanálový zvuk a vlastně vše, co se pro takový přehrávač sluší a patří. A protože obrázky jsou více než slova, tak si prohlédněte následujících pár screenshotů s možnostmi nastavení.





V novější verzi firmwaru jsem měl problémy s HDMI, a tak byl použit kompozitní.





Naopak zvuk se přehrával bez problémů. A to i multikanálový.





Nastavení sítě patří ke standardu. Systém je také připraven na Wi-Fi. Působí to však trochu zvláštně, protože nápis "WiFi síť" není zašedlý, i když není připojen adaptér.








Zapínání různých funkcí je docela příjemné. Pokud ale zapnete všechny, přehrávač se značně zpomalí. Raději tedy přistupujte k zapínání jednotlivých funkcí rozvážlivě.











Systém Android a internet


Pokud si v nastavení zapnete Android, zhruba po dvou minutách načítání samotného systému jej můžete spustit. Pak v hlavním menu bude svítit ikonka robůtka a Android je přístupný. V něm si můžete instalovat libovolné aplikace, převážně pro prohlížení multimediálního obsahu, Facebooku a jiných sociálních sítí.





Pro plnohodnotné využití je dobré využít klávesnice a myši. Bez rychlého zadávání textu či pohybu kurzoru myši je ovládání Androidu hodně krkolomné. Naštěstí lze připojit libovolnou USB klávesnici a myš. Ovládání centra jako takového je však velmi pohodlné i přes dálkový ovladač.


xLiveCZ


Často používaný přídavek xLiveCZ lze do SideWinderu také doinstalovat. Díky němu získáte přístup k českým a některým zahraničním archívům televizí. Můžete tak pěkně pohodlně sledovat např. pořady z produkce České Televize.





Instalace je docela jednoduchá. Stačí nakopírovat do kořenového adresáře a postupovat podle návodu, který umístil na naše fórum wencaS. xLiveCZ je asi nejužitečnější přídavek, co lze do Xtreameru doinstalovat, a tak jej určitě nevynechejte!