Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xtreamer Prodigy Black: ztělesněná dokonalost?

15.3.2012, Jakub Doležal, recenze
Celkem oblíbený přehrávač Xtreamer Prodigy dorazil do redakce ve vrcholné verzi Black. Připravte se na vysoký výkon, Android, podporu 3D , Wi-Fi a také duální DVB-T tuner. Má toto řešení vůbec nějaký nedostatek?

Firmware


Moderní multimediální centra již dávno nejsou nějaké „hloupé“ krabičky a s každým rokem nabývají na funkcích a vybavení. Pro uživatele to je jistě potěšující fakt, avšak toto bobtnání specifikací má i svou stinnou stránku, což jsou neustálé upgrady operačního systému uvnitř těchto center. Z principu by aktualizace nevadila, jenže výrobci na možnost následné opravy po prodeji docela často hřeší a málokteré centrum dnes koupíte „hotové“.





Typickou ukázkou je např. Xtreamer, který dodnes nedoladil operační systém pro SideWinder2 a raději vydal SideWinder3 s tím, že majitelům staršího dal slevu na nákup nového. U modelu Prodigy Black není situace o mnoho lepší. S továrním firmwarem 3.0.3 mi nefungovalo kopírování souborů, tak jsem upgradoval na beta 3.0.5 (9. únor), kde mi zase nefungovalo internetové připojení. Pomohl až update na poslední build 3.0.5 z 22. února.





Z takového přístupu výrobce nejsem moc nadšený a dělají to tak prakticky všichni. Pryč jsou doby, kdy na trh přicházela hotová a po vybalení použitelná zařízení. Pokud mi kdysi zabralo nejvíce času testování videí, tak je to dnes právě neustále flashování firmwarů a odstraňování problémů. Ještě se vrátím k Xtreameru, který na únor sliboval verzi 3.5 a to nyní máme skoro polovinu března a pořád nic.


Úvodní start


Perné chvilky mám za sebou a v Prodigy Black je právě poslední dostupný firmware. Startuji zařízení stiskem tlačítka a zároveň spouštím stopky. Na obrazovce se objevuje logo společnosti s otřesným rozlišením, poté obrazovka zhasne a dlouho se nic neděje. Po několika desítkách sekund se objevuje domovská plocha. Start trval 70 sekund, což není zrovna dobrý výsledek. Například Evolve Infinity naskočil za 30 sekund.








Grafické zpracování však naštěstí trochu vyvažuje zdlouhavý start. Na očích máte totiž vše potřebné a jednotlivé položky menu jsou poměrně rozumně uspořádané. Možná by nezaškodilo vsadit na trochu veselejší barevné odstíny. V tomto směru alespoň pro mě vede Western Digital se svým rozhraním Mocha.


Správce souborů


První hrátky se správcem nedopadly moc dobře, neboť nefungovalo kopírování souborů a pevný disk vám v tu chvíli byl tak trochu na okrasu. Naštěstí update na novější verzi již funkci přenášení dat zprovoznil. Systém přenášení dat funguje poměrně jednoduše, tedy vyberete zdrojový soubor a poté přehrávači sdělíte cílovou destinaci.












Prohlížení souborů


Na prohlížení filmové sbírky můžete využít standardního správce souborů, ale následný pohyb mezi jednotlivými tituly není zrovna to pravé ořechové. Výrazně lepší volbou se mi jevilo zapnutí specializované části přímo jen pro video a přepnutí do režimu náhledu. Poté se vám vlevo zobrazí náhledové okno a vpravo seznam filmů v dané složce.





V nejnovější verzi firmware pak přibyl ještě Jukebox, což lze považovat za určitý vrchol mezi těmito prohlížeči. Přístroj totiž oskenuje vaší nabídku a z různých serverů postahuje grafické přebaly, fotografie, informace o filmu, titulky a řadu dalších věcí. Jelikož moje testovací videa nejsou pro tuto sekci úplně ideální, vypůjčím si pro dnešek ze stránek výrobce náhledy.